Bosna je snijeg koji ne pada već se samo prelijeva…

Otrgnuto sa naših stranica

Još je jutro.Mnogima klikeri još nisu proradili.Onim što sporije misle nije jasno jal spavaju ili budni sanjaju.Što bi se reklo iluzornosti realnog života i realnost subjektivnih iluzija su nam ujutro znatno smanjeni.Zato ćemo nabosti nekoliko ” bisera” sa naših stranica.

-“Ništa se ne može sakriti; ni mudrost, ni glupost, ni zvjerstvo i laž. Tako nebo odredilo”

-“Bosna zemlja Božije milosti i Sarajevo Grad čednosti. Bosna je zrak tako čist da Bosanci ne mogu da dišu bez njeg. Da prežive u tuđem svijetu, pakuju ga u dušu  i nose sa sobom. Zbog takvog zraka nigdje na svijetu ne postoji nježnije, ljepše, mirisnije, raznolikije i raznobojnije cvijeća…

-Bosna je snijeg koji ne pada već se samo prelijeva i pokriva njenu uspavanu nevinost svjetlucavom bjelinom snova”…

-Dvoje,muško i žensko se najprije  nađu ,pa se onda poslije ne nađu;a život ide dalje.

-Dobro promislite i pripazite kako će te neke stvari osloviti ili imentovati.Mere vam se o glavu slomiti.

– Sevdah se samo može osjetiti i živjeti,prvenstveno oni koji imaju srce i dušu.Reći će vam sevdah je:ljubav,čežnja,strast,neko će dodati zanos i  i ushićenje,malo njih zaljubljenost i bliskost.Grci su poetici dali ime patos.Sevdah je sve to,i poetika i patos,i bol,i tuga,i jad i čemer,i pjesma i ples,i haremski i haramski,bolero i balada,harmonika i gitara,daire i kastanjete.Sevdah je riječ za tragedije i komedije.Sevdah  je nikad do kraja ispričana priča o životu. Sevdah traje prije,za vrijeme i poslije fizičkog kraja života.Ta riječ je samo Bosancima od neba poklonjena.

-Bogumili su Pravovjernici,(babuni,patareni,bogomili) hrišćanska vjerska frakcija koja se odvojila od Vatikana osuđujući ih za paganstvo,bogaćenje na račun naroda i pripadnost đavolu po proročanstvu Jovana jevanđeliste,za patarene su vatikanske crkve bile heretičke i sklonište antihristu.Svoje upotište su nalazili u Hristovu nauku odbacujući Savletova/Pvaletova antihrišćanska bulažnjenja

-RIKNJAVAE NEMINOVUS POETICA GARANTUS  HABITUS SCIENTIE  ET  ASTRIS

med./ lat. dijagnoza (dg.)  mrijeti se mora poezija slijedi, tijelo nauci i zvijezdama;

smrt neminovna

laički  , po mahalski :

-Rikno ti ne rikno riknućeš, a onda ti nauka i zvijezde sude ( a borami i vlast – to ne piše , to se podrazumjeva)

-Kad god pričamo o Bogu Sveopćem Dobročinitelju mi vidimo Svjetlost. Svaka naša molitva priziva Svjetlost. Svaka naša suza rastužuje Svjetlost. U Svjetlosti su utkane naše ljubavi i snovi.

Svaka naša riječ i djelo je obasjano Njegovom svjetlošću. Naše duše blješte milošću Njegove Svjetlosti. Njegovo Svjetlo je neuslovljena Ljubav koju nam poklanja.

Koliko mi shvatimo, prihvatimo i upijemo te Ljubavi i Svjetlosti  toliko smo bliži onome dobru koju nam Svetost želi.

Bookmark the permalink.

Komentariši