Kavazovićeva biserli hutba / drugi dio / Iz arhuva

On apelira na “muslimane” i neke nepostojeću vlast u Siriji i Iraku. Na zvijer, zločinca, krvnika i ubicu se ne može apelirati. Efekt je isti kao bacanje klikera na tenk. Aapelirati se može u sudu, u diskusiji na TV , na ženu ili dijete.

Na vlast,reise ili ilmije ni u snu ne pomišljajte apelirati.To ne pije vode.

Pošto se humano ” dotakao ” izbjeglica mora se humano i demokratski odnositi prema krvoloku i pokretaču. Tolerantno, bez grubih riječi i mržnje, radi ličnog kredibiliteta kojeg nema; jer to tako urnisani zakoni zahtjevaju. Dobro bi bilo kad bi tako bilo.

On to mlitavo i jalovo apelira iz dva razloga:

Prvi je strah. On se boji progovoriti da ga osvetničko zlo zvjerinja ne bi spotaklo. I taj strah se može zanemariti.

On se boji da ne ispliva najbitnija činjenica, koje njega i “islamsku zajednicu” uključuju među saučesnike pokolja i egzodusa.

Kavaz apelira, ne pada mu na pamet da osudi zločine progonitelja i ubice; jer je ta zvijer iz njegovog bratstva, bratstva takozvane islamske zajednice bh : hanefijskog mezheba.

Da njegova i “iz” hanefijska braću se u Afaganistanu, Iraku i Siriji među sobom kolju i protjeruju , na radost i oduševljenje onih drugih pogana.

Po ustavu i svim pravilnicima i statutima “iz” , “rijeseta” , i “ulema” ( a to su vam svi vjerski dužnosnici i službenici u “iz”) jasno i vidljivo je napisano i istaknuto: mi se pokoravamo i slijedimo hanefijski mezheb i šerijat.

Znači i nama se sprema isto što u Avganistanu, Iraku i Siriji. Hanefijci i “iz” i oni što u bescjenje kupuju Bosnu prijete sa jedne strane; Vatikan, zapad,ustaše i četnici sa druge strane.

Eto pučanstvo, to je vizija Bosne u glavama vaših troglavatih vladara. Ne piše se Bosni dobro. Nikako, ni sa jedne strane.

Mađtim zaboravljaju da Jedan Jedini silni sve gleda i po pravdi kroji.

Ko čeka taj i dočeka. Znamo da je sve ono što je onaj naprijed rekao samo magla, prašina u oči. Uvod u ono glavno što slijedi. Siti uvijek prosjače.

U hodeže se desna ruka osušila, ona bi trebala da daje Bogom naređenu milost narodu. Lijeva im kanđe zvijeri ima. Ta ruka je ona što narodu otima i posljednji komadić kruha od sirote djece koju po Kavazu mi diskriminiramo.

-namaz, post, zekat i hadž su korjen na kojem na kojem opstoji stablo islama.

-pomozimo muftijama i imamima

Zaboravio portir pomenuti prvi i najosnovniji farz islama; kelime – i – šehadet ; ispovjedanje vjere:

” Nema Boga osim Allaha, Muhamed je njego poslanik.”

Nije ni čudo, vidi se da nije mutteki.

Zaboravio “glavni” muslimanski glavonja šta je osnov islama ali tupi vjernicima šta je njihova dužnost.

Ili od grijeha i aferima ne smije to da izgovori.

E hvala ti velja gdje čuo i ne čuo za ovu bruku i sramotu.

Rakosmo vam mi, stalno ponavljamo, on misli narod hud i nema pojma šta mu je vjera i šta mu je raditi.

Svako malo podučava, ili na jalove dove i fetve tjera, ali falično braćo, jako falično , besmisleno i neučunkovito.

Ali zakat i pomoć muftijama i imamima svakako je moro zatražiti. Muftije i imami su oni “islamske zajednice”,takozvani učeni ljudi.

On je ono namaz, post i hadž reda radi natandario; jer mu u glavi samo zekati zveče: cingl cingle cak.

I već premišlja koliki tal kojoj sehari pripada.Zna se narod nema sehara.I ne trebamu.On ima kontejnere i kartonske kutije.

Narod posti ne tridest dana ,nego tristo šezdeset dana u godini;gladan, go i bos. Poharačile ga moderne haračlije. Uz toliko posta mora i molitva pet i više puta na dan je malo.

Pominjanje hadža je svjesno dolijevanje soli na rane, ubijanje duše, ubadanje kamom u gladne trbuhe svakog časnog muslimana.

Tri četvrtine Bosne gladuje , jedna četvrtina preživljava, da bi onih pet šet beglera i njihova svojta, svita, podvornnici i poslužitelji mogli živjeti ko paše. A sve goljo do golje bio.

Pominjanje hadža je isto ko slijepom opisivati boje, gluhom zvuk, nijemom riječi.

Najviše nas ganula njegova poslijednja želja:

” Da nam Gospodar svijetova bude milostiv na Sudnjem danu.”

Puste želje su to. I Bogohuljenje kad dolazi iz takvijeh “učenijeh” ustiju.

Kod Gospodara Silnog i Pravednog nema po željama, već po pravdi i zaslugama. Kako si radio tako će ti se i dati. Ni koliko je trun gorušice će ti se neće odbiti ni dodati.

Pa ti sad Kavaze moš pjevat borbene i kišne do Dana svođenja računamoliti, koliko ti je ćeif, ništa tebi i bratiji tvojoj neće pomoći.

Joj imena Kavaz , to vam je ljudi moji , za prevoditi i za desetku iz filologije i filozodije, a bogami i teoloških nauka zaraditi.

Vi zagovornika nemate. Vaši idoli su mrtvi i nijemi, a borami i porušeni da ne bi svjedočili; pitajte Hanefijce oni sve znaju.

Mi prenijeli one glavne gluposti hutbe.

Ima ih još, zapravo cijela je hutba jedna nakaradna smijurija. A kako ne bi, on se nije obraćao onim svojim koji su zauzeli sva mjesta u Ishak Gazi Husrevbegovom vakufu za čestite i dobre ljude.Oni bi mu smijli na licemjerstvu.

I nek zna : njemu i njegovim , što bi  gori, to doli pristaje.

Papa Franjo im je  nanijetio onaj srednji prst, iz njegove čuvene molitve. Američki grb.

Nismo mi majke nam, mi se trudimo da budemo pristojni.

Ali nas Frančesko plaho obradovao i mi saglasni sa porukom srednjeg prsta pućenog portiru i svim njegove fele: koje je novi papa jednom rječju imenovao : glavati ili poglavati.

Bookmark the permalink.

Komentariši