Zmija sa četiri noge

Čovjek svaki dan može naučiti nešto novo. Portali su glavna blagodat za to. Stalno nas obasipaju informacijama ; da boli glava. Nas ne boli glava ali ima njaka biljka koja se tako zove. Njena ko bogdica sitna crna zrna dobra za kolača i za dalju industrijsku  preradu.

Ta prerađevina smota pamet insanu da on postane hajvan i još gore. U glavi mu se magla i dima stvara i sve mu se nešto priviđa i budalesa ko hajvan kad ga napadne banda stršljenova ili inkvizicija.Isto kad ti hođa ili ulmija sihire na vrat natovare.A hoće oni to; prajli je posao.

Zato mi kad nam neko maglu,dim ublehe i sihire prodaje kažemo : boli glava. Deba bi bio konkretniji.Kod njega skoru uvijek ima nečega viška;makar jedna riječ,pa bi u ovom slučaju dodo:sranje.

Eto, na primjer neki Miroslav nam fascinirano saopštava da je pronađen fosil zmije sa četri noge star 113 miliona godina i da ga je pronašao dr.Martill sa sveučilišta Portsmouth.

To j je jako dobra vijest za populaciju koja se bavi tim stvarima. Ova okamenjena zmija od 20 centimetara će, kaže Dr. Martile, baciti novo svjetlo na evoluciju zmija.E hvala ti velja  dobri imenjače sina Njofre.Vidjet će te zašto se zahvaljujemo.Ne bi imali razloga za P.S.

Deba ovo P.S. nikad nije skonto.Za latinluk taraba bio.Mislimo lingvinistički,ali jezički je Vatikan svako malo rešeto.Uglavnom on nam je glavni savjetnik za vatikan i njegove pogane bezbožničke činove. Vidite kakv  lajav jezik ima;ali nije pogan.Mi ga rprovjeravali kroz razne enciklopedije i leksikone,joj nismo našli da je fula.

Džaba mi Debi govorili da je skraćenica za poslije šarnuto.On umislio da to znači  poslije = P.  , slijedi = S.  , takarenje = T.  Mi mu kažemo da njegova fraza ima rijeć više ,a skraćenica ima slovo više. A njegova skr. PST  i da znači šutnju.On se uvijek smijo onom fc Pari sen Žermen ili P.S.G.Znate zašto.Uvijek to vezo za svoje poslije slijedi.Ono G. mu mirisalo riječ glabanje.

On nama odbrusi od riječi do riječi:

Hajvani ste vi ko i ona zmija sa četiri noge.Hajd za nju mi nije zabremedet što ima četiri noge.Šta hajvan zna koliko treba noga imat; nema mozga.Ali vi se mozgom dičite a ne vidite da se  riječ takar u nečiju zadnjicu zabija tako da i ona i početno slovo nestaju.Tada ostaje samo : poslije sjedi ili skraćeno p.s. što vam na onaj vaš latinluk liči.A šta poslije slijedi nije moj problem.Ja znam šta kod mene poslije slijedi.A vi se morate mučiti i kontati šta vama i čitaocu i pomenutim u članku (člankoliscima ) slijedi .Člankolisci mahom pederi i pogani.

Eto tako nam Deba objasnio znanje.Međutim uvijek u svemu ima neko ako.

Okamenjena zmija se nije razvila od guštera kako nalaže Darvin , već od zmije, kaže Englez. Koje frapantno otkriće. Jest da ruke i noge okamine ukazuje da su to umanjeni originali  ruku i nogu Darvina, ali mi ne donosimo sudove tek tako.Nema brade i mozga.kako ćeš ga prepoznati.

Ono za mozga nije bitno,ali ovo što nema brade nas zabrinulo.Neki neupućeni ga neće moći prepoznati.Misliće da je okamina neki majmun,napriliku drekavac ili pobožni kapucin.Nemojte bukve listova se igrati. Vi  mislite da kapucini,majmuni,ne mogu biti pobožni.Tu se varate.

Ako je čovjek postao od majmuna,a Darvin kaže da jesu,čitav zapadni svijet mu vjeruje;onda je čovjek sav svoj nauk naslijedio od majmuna.Tako darvinova škola zbori.E ,ako je čovjek um naslijedio od majmuna,moro je i majmunske misli preuzeti,barem one glavne.U te glavne spada vjerovanje u ono u šta njegovi potomci vjeruju.Tako vam to dođe.Pa vi vidite hoćete li Darvinu ili Kapucinima vjerovati.

Na kraju članka se saopštava da fosil upućuje na to kako su zmije bile mesožderi, a ruke i noge su koristili za hvatanje plijena. Sve su to vidjeli iz okamine i „logički“ zaključili zašto su im udovi služili. Valjda se zmije još nisu bije naučile služiti otrovom ili davljenjem.

Meni laknu, jer da ne bi ove konstatacije, ja bih i dalje lutao u tami Neznanja misleći da su zmije bile vegetarijannci ili planktonaši i da su lutale pasući travu i preživajući ili zjapile žvalje usisavajići planktone.

Eto ni španski konkvistadori nisu bili kanibali ,koliko mi znamo.A oni su mnogo toga u rečenog uzapisima sakrili ili saplili.Tako im došlo.Može im se, to je inkvizicija.Ti španjolci su bili mesožderi to znamo.Ali to nam ne daje nikakvo pravo; da njihovo mesožderstvo ili eventualno kanibalstvo; povežemo sa nestankom miliona Maja,Inka i drugih indijanaca širom Sjeverne i Južne Amerike.

Znali smo mi da će Kolombo i onaj Amerigo belaj napraviti.Od skorbuta im se um pomutio pa “stari” svijet obavijestili o nekim bezbožnicima koji ne razumiju ni jedan Europski jezik i ne znaju šta je to krst. A za takve Vatikan i inkvizicija su uvijek imali lijeka.

One manje bezbožne otrovati.One malo više bezbožne raščerečit,to je malo brža smrt.A one najbezbožnije spaliti,po mogućnosti na krstu.Ako nema drva može i na lomači.Vrlo efikasno i ubjedljivo.Tako se to sa bezbožnicima;koji ne vjeruju u  pedera Mikelanđela; treba činiti.

Vidi molim te oni njega ne vjeruju a on svoj autoportret pod vrh siktinske kapele natakario da se pape njemu mole svaki dan.Tako im treba.Hoće oni bezbožnićke stavri činiti.Sve takve treba ognjem i mačem potamanit i nestati.

E’ hvala vam dr, Martill i g. Miroslave ,imenjače sina onog *tatice, na prosvijetljenju i na poveznici sa P.S .

Ova basna nema pouku.Što će ti pouka frajeru kad  imaš Ono Debino :

P.S.T.

*Onog znači onog, historija, pa i ja mu stalno zaboravljamo i brišemo ime. U historiji nema mjesta za svaku kreaturu**. Onog je onaj koji će ostati upamćen da je na salveti, oblokan narodskim rujnim vinom, crtao granice „krstaških ratova“. Granice koje je „on“ (i njegov sin-op.aut.) iz debelo bogate hladovine u ime Vatikana „spašavali“ od najezde pravovjernih.Piučanstvo za to vrijeme ginulo.

Anegdotu o oblokanosti je mnogo puta ispričao jedan visoki evropski zvaničnik sugovornik onoga, dodavši da je to bilo uvlakačko hvalisanje.

**kreatura – biće,stvor(enje), eng. creature  (više:vidi blekijev pojmovnik)

Autor i Deba  zadržavaju  pravo na vlastito mišljenje ma kako ono nekorektno, iskreno i iritirajuće nekome zvučalo.

P.S.S.

Deba se cereka u prevodu:poslije ćenife,ćenifa.

Bookmark the permalink.

Komentariši