Dogodilo se na današnji dan 25. Janura / Siječanj

 

Danas je Subota 25-ti januarski dan ove 2020. godine.Tako da vam  je ,rečemo, ko  biva, ostalo još 341

takarli ili ne takrali dana. O tom, potom.

Nas zabrinjava što se potrefilo što  je  ovaj 24 januar , ujendo i 24 dan ove nagodne 2020. godine.

Pitate se kako i zašto  je  nagodne i kako to znamo.

Nagodna je jer se nagodila sa ostalim godinama , da je ove godine na nju red da nas miluje i takari.

A znamo , jer na Nibiru nije dohaberio da će ove godine heknuti u Zemlju.

 

Ono kako koga i kako ko zasluži.  Ili jednostavno kako je zapisano.

Ako ste realisti  , pogan i nacionalisti i sigurno ne vjerujete da je sve zapisano.

Ko vam kriv. Tako i delate. Nevjernički i pogančerski.

Čak niste ni fatalisti. Besposleni ste, a mrzite raditi i fatati listove.

Šo bi poete rekle:

-Rad je stvorio fataliste , a nerad pogan.

U prevodu.

-Sve je zateftereno i rad i nerad.

 

Na današnji dan je bilo tanko takarebnja pogubnih po insane.E,da je svaki dan takav bio!

Ipak da vidimo šta se do deveralo:

1579.- Severne nizozemske pokrajine Holandija, Zelandija,Utreht, Gelderlend, Frizija, Groningen i Overajsel proglasile su Utrehtsku uniju radi suprotstavljanja španskoj vlasti. Unija se 1581. otcepila od Španije, a Vestfalskim mirom 1648. dobila nezavisnost i potom prihvatila naziv Holandija prema najvećoj i najbogatijoj provinciji.

1627.- Rođen irski hemičar i fizičar Robert Bojl, koji je otkrio zakon o odnosu pritiska i zapremine kod gasova i prvi utvrdio razliku između smjese i hemijskog jedinjenja.

1736.- Rođen francuski matematičar, mehaničar i astronom Luj Lagranž, koji je s 19 godina postao profesor matematike na Artiljerijskoj školi u Torinu, a potom je radio u Akademiji nauka u Berlinu i na Politehničkoj školi u Parizu. Objavio je niz radova iz teorije brojeva, varijacionog računa, teorije parcijalnih jednačina, nebeske mehanike, sferne astronomije. Mnoga Lagranžova otkrića nose njegovo ime. Djela: “Analitička mehanika”, “Teorija analitičkih funkcija I-II”, “O libraciji Mjeseca”, “O teoriji Jupiterovih satelita”.

1759.-  Rođen je škotski pesnik Robert Berns, poslednji veliki pesnik koji je pisao na škotskom dijalektu. Nastavio je i do savršenstva doveo tradiciju škotske narodne poezije (“Tam O'Šanter”, “Uprkos svemu”).

1831.- Poljski parlament proglasio je nezavisnost Poljske i svrgnuo ruskog cara Nikolaja I s poljskog prestola. Veliki deo Varšavskog vojvodstva, pod nazivom Poljsko kraljevstvo priključen je 1815. Rusiji, a ruski car postao je i kralj Poljske.

Uzaludan posao,oliti pirov domjenak.Rusi su u septembru ugušili  ustanak, ukinli  ustav i raspustili Sejm.

1874.- Rođen engleski pisac Vilijam Somerset Mom, oštar kritičar britanskog građanskog društva. Dosta je pisao i o egzotičnim zemljama. Djela: romani “Ljudski okovi”, “Mjesec i stoparac”, “Kolači i pivo”, “Pozorište”, “Šareni veo”, zbirke pripovijedaka “Treptaj lista”, “Na kineskom platnu”, “Istok i Zapad”, drame “Lejdi Frederika”, “Hljebovi i ribe”, “Sveti plamen”.

Čovjek jkoji se skoro nije dohvatio domovine.Rođen u Parizu,umro u Nici 91.godini.Puno je putovao i upoznavao život na dunjaluku.Kada se umorio sa 56.godina se konačno skrasio u Nici  u ,kojoj je neprekidno živio do kraja života.Nije volio hladnoću,bestijalnost  i licemjerje Engleza.

1878.- U rusko-turskom ratu potopljen je turski brod nakon što su ga Rusi pogodili torpedom. To je bio prvi brod pogođen i potopljen tim podvodnim oružjem.

1882.- Rođena engleska spisateljica Adelina Virdžinija Stivn, poznata kao Virdžinija Vulf, koja je primjenjivala tehniku unutrašnjeg monologa i toka svijesti i pisala istančanim intelektualnim stilom. Ostvarila je majstorske portrete, posebno žena iz viših slojeva engleskog društva. Osjetljiva, zgrožena ratom, 1941. je izvršila samoubistvo. Djela: romani “Izlet na svetionik”, “Gospođa Delovej”, “Godine”, “Talasi”, “Orlando”, eseji “Sopstvena soba”, “Između činova”, “Smrt moljca”, “Običan čitalac”.

1899.- U Požarevačkom zatvoru je umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu. Bio je plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života štampani su u 250.000 primeraka.

1919.- Osnovano Društvo naroda, preteča UN.

Kao i nasljednica neučinkovita i podložna uticaju „vladara“ svijetova i gradova.

1924.- U francuskom gradu Šamoni počele prve zimske Olimpijske igre.

Kubertenu bilo malo bezbožničke vatre ljeti,pa je morao uprljati i zimu.

1942.- Tajland u Drugom svjetskom ratu objavio rat Velikoj Britaniji i SAD.

Kažu da ovo nema nikakve veze sa Japanom koji ih je porobio.

1947.- Umro je najpoznatiji američki gangster Al Kapone. Organizator podzemlja u Čikagu i šef jednog od najvećih kriminalnih gangova, bio je u zatvoru (1931-39) zbog utaje poreza.

1955.- SSSR formalno okončao ratno stanje s Njemačkom.

Trebalo im je dvije petoljetke da shvate da se rat sa Njemačkom završio i da su oni pobjednici koji određuju pravila.

1961.- Predsednik SAD DŽon Kenedi održao je uStejt departmentu u Vašingtonu prvu konferenciju za novinare koju je televizija prenosila uživo. Kenedi je odgovorio na 31 pitanje.

1971.- General Idi Amin je vojnim udarom oborio s vlasti predsednika Ugande Miltona Obotea i potom se proglasio za predsednika.

Jedfan od najsurovijih diktatora druge polovine XX vijeka. Broj njegovih žrtava kreće se od 300.000  do 500.000 ljudi. Bolovao je od sifilisa, a navodno je čak bio i ljudožder. Sumnje o kanibalizmu nikada nisu potvrđene,zvanično.

1978.- Umro je južnoslavenski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, autor potresne poeme “Stojanka majka Knežepoljka”. Poslije Drugog svjetskog rata bio je direktor drame u sarajevskom pozorištu i urednik u beogradskoj izdavačkoj kući “Prosveta”. Djela: roman “Ponornica”, poeme “Ševa”, “Zbor derviša”, drama “Svjetlo na drugom spratu”, komedije “Djelidba”, “Večera”, soneti “Ocvale primule”.

Poema Ševa nema nikakve veze sa riđobradim,sarajevskim Ševama.Tragamo ko je njega otjerao iz Sarajeva.Imamo indicija,ali nisu provjerene.Za Mešu Selimovića sigurno znamo.Vehta  i napasna Razija Lagumđija,majka blentovije koja je invalide i borce časne Armije BiH izjednačila sa četničkim koljačim.kakva majka,takav sin.  Nemaju pojma o dobru.

1983.- Kineske vlasti su preinačile u doživotnu robiju smrtnukaznu izrečenu istog dana 1981. Mao Cedungovoj udovici Đang Chin.

Ona je osam godina kasnije izvšila samoubistvo?

Bookmark the permalink.

Komentariši