Dogodilo se na današnji dan 27.Decembar / Prosinac

 

Danas je Utorak 27.Decembar / Prosinac  okarakterisan kao zadnji dan Božića  ove 2022. godine.

U to ime katedrale širom svijeta su pri kraju  odbrojavanja

9. 8. 7. 6. 5. 4…

Daklen: tristašesetpet’ umanjeno za tristašesetena – skontano je čet'ri. Vidi molim te šta će ovo biti pa crkva ne škrtari. Aha, nije iz njene sehare. Nisu dani ludi da stanuju kod haduma. Ostali bi kraći za koji dan. Garant. Sveštena lica vole od svega skrajnuti, Nikad im dosta. Upravo vam toliko nedostaje do dobrog mamurluka.

Šta je?

Neće biti mamurluka.

A što?

Zabranila vam  sveštena lica da pijete i slavite.

Pa vi se , boni ,pravite da nije  vjerski praznik. I vi levati njih slušate!

Znate zašto vam brane?

Ako popijete koju, boje se potrošićete koju kintu i oni će  manje otet od vas.

I ne ide grijeh usta. Jok. Nikako. Iz usta, ruku i mozga grijeh salijeće insana.

Dobro ima još nekih dijelova tijela koji navode na “grijeh”.

Joj ,jeste vi i vaša sveštena lica  neke čudne sove. Kako vam nije grehota ono nazvati grijeh? U raju je valjda grijeh . Još jedino tamo nismo bili, pa ne znamo da li se ono tamo  dešava. A valjalo bi da se dešava. Svima nama.

Nismo iskreni? Kako, zašto nismo iskreni?

Zaboravili da nismo bili u pržunu?

Nismo ljudi , boni ne bili. kako'š zaboraviti tako nešto.

Vi ste zaboravili da ste u pržunu čitav svoj život. A šta je ovaj dinjaluk nego najveći mogući pržun!?Pržunom, gorim od bilo kakve pržionice, ga napravili garantovani putnici za pržun.

Ne nismo na istom, nikako. Naš pržun traje samo ovozemni život. Njihov je  poprilično duži. Recimo , dok je vjeka vjekova.

 

Što bi poete rekle:

Vjek vjekova. Nije to ništa. Očas posla prođe.

 

U prevodu:

Jes , kako ne! Kad bi se zezali.

 

A eto i to je prošlo iako se dešavalo na današnji dan.

Dogodilo se :537.-Ponovo izgrađena Aja Sofija (Crkva Svete mudrosti) najprepoznatljiviji je simbol Istanbula. Pet godina prije je uništena u Nikinoj pobuni .(1527,) Građevina koja je bila crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej, predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopće. Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u istoriji čovječanstva izgrađeno je za samo pet godina. Izgrađena je od kamena i opeke, visoka je 55 metara, a promjer kupole iznosi joj čak 31 metar.

1571.- Rođen je njemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler, koji je s tri zakona o kretanju planeta konačno utvrdio valjanost heliocentričnog sistema i udario temelje nove astronomije. Izračunao je i površinu i zapreminu geometrijskih tijela koja do tada nisu proučavana.

Ima jedna Knjiga koja je objavljivana od 609-632. godine koja je prva utvrdila kretanje planeta i nebeskih tijela i postavila osnovne postavke nastanka univerzuma..

1822.-Rođen je francuski hemičar i biolog Luj Paster, član Francuske akademije, pronalazač vakcina protiv bjesnila, antraksa i crvenog vjetra. Dokazao je da bakterije izazivaju truljenje i otkrio da se hrana može konzervisati zagrijevanjem, najčešće u trajanju od 30 minuta, do određene temperature, što sprečava razmnožavanje bakterija. Osnovao je mikrobiologiju i stereohemiju. Organizovao je čuveni institut u Parizu, nazvan njegovim imenom.

Mi mu zahvaljujemo na pasterizovanom pivu.

1831.- Engleski prirodnjak Čarls Darvin brodom “Bigl” isplovio je iz Plimuta, započevši petogodišnju ekspediciju tokom koje je sakupio ogroman materijal na osnovu kojeg je napisao epohalno djelo “Postanak vrsta”. Na obalama Južne Amerike i ostrvima u Tihom okeanu proučavao je geološke formacije, biljke i životinje. Zaključio je da su se živi organizmi postepeno mijenjali i zasnovao prvu naučnu teoriju o evoluciji živih bića, nazvanu, prema njegovom prezimenu, “darvinizam”. “Postanak vrsta” je revolucionisao biologiju i izazvao žestoke napade crkvenih krugova.

Ako niste to je onaj što je nasto od majmuna.Nemojte nas poprijeko gledati.On to „naučno“ dokazo,ističući svoju pojavu kao očiti dokaz.Mi gledamo njegove slike i skoro da se možemo složiti s njim.Da je on poastao od majmuna.

1901.- U Berlinu je rođena Marlene Dietrich, njemačko-američka glumica i pjevačica. Umrla je u Parizu u 91. godini života.

Imala je buran i intrigantan život,sa puno pikanterija.No, žena je žena i mi kapak na usta.

1927.-Frakcija Josifa Staljina pobijedila i počinje njegova strahovlada.Prvi je natakaren  ruski revolucionar, bivši rukovodilac Crvene armije i prvi šef sovjetske diplomatije Lav Trocki.Dobio nogu   iz Komunističke partije. Dvije godine kasnije protjeran je iz SSSR-a i ubijen u Meksiku 1940., po Staljinovom nalogu.

1941.- Sporazumom da bugarska fašistička armija okupira istočnu Srbiju, u Sofiji su, u Drugom svjetskom ratu, završeni njemačko-bugarski pregovori. Bugarske okupatorske trupe su na osnovu tog sporazuma ubrzo zaposjele Niški, Moravski, Kruševački i Zaječarski okrug. Narod je odgovorio oružanim otporom dok okupatori nisu izbačeni iz zemlje.

Nije baš narod,jedan dio jeste,drugi su bili koljači i na strani okupatora.Ako niste čuli za te genocidne gnjide mi ćemo vam ih prokazati: to su četnici:Njih su nedavno fašističke srbijanske vlasti proglasili ravnopravnim sa partizanima.Ništa čudno.Četničku dokrinu je SANU provodila u Bosni 1991.-1996.

1944.-Sovjetska Crvena armija u Drugom svjetskom ratu završila je opkoljavanje Budimpešte, koju su držale trupe nacističke Njemačke.

Pitamo se kako nikad FNRJ ili SFRJ nisu objevile brojke i priče o stravičnim silovanjima koja su rusi počinili na teritoriji Jugoslavije u „oslobodilačkom“ naletu prije opkoljavanja Budimpešte.

1945.- Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Koreja je podijeljena  na dvije države: Sjevernu i Južnu Koreju.

Podijelile in interesne zone.Rusi i Ameri.

1945.- U Vašingtonu je osnovan Međunarodni monetarni fond.Novi sistem porobljavanja siromašnih.Bogati udružuli lovu, posuđuju je uz velike kamate siromašnim.Ovi moraju plesati kako MMF svira.Bosna se nalazi na toj listi.Aktuelna situacija gora nego ratna.Bosna se ne smije živa čuti.A vlastodržačka pogan ništa ne radi,samo se zadužuje.

1945.-Osnovana je Svjetska banka.

Kviz pitanje:Šta mislite da li su vlasnici MMF i Svjetske banke ista lica ,mahom iz ćžidovskog miljea?

Iako niste ni progovorili,progkašavamo vaš odgovor tačnim.

1948.- – Mađarske vlasti su uhapsile rimokatoličkog kardinala Jožefa Mindsentija, žestokog antikomunistu.Osuđen  na robiju ,gdje je ostao do  nemira u Budimpešti 1956. Tada  je izašao iz zatvora i dobio azil u američkoj Ambasadi u glavnom gradu Mađarske.U ambasadi boravio 15 godina do 1971, kad mu je odobreno da otputuje u Rim.

1949.- Holandska kraljica Julijana potpisala je dokument kojim je Indonezija dobila suverenitet poslije više od tri vijeka holandske kolonijalne uprave. Za prvog predsjednika Indonezije izabran je Ahmed Sukarno, vođa nacionalnooslobodilačkog pokreta.

Ahmo je bio jedan od Titovih glavnih talđija u Pokretu nesvrstanosti.

1956.- Flota UN-a počela je čišćenje Sueckog kanala poslije Sueckog rata, odnosno vojnog pohoda Velike Britanije, Francuske i Izraela na Egipat, zaustavljenog intervencijom Savjeta bezbjednosti UN.

Čišćenju su pristupuli iz dva razloga:

-Imali su kontrolu nad Egiptom

-Štitili cionij.

1969.- Libija, Sudan i Ujedinjena Arapska Republika postigli su dogovor da stvore vojni, politički i ekonomski savez,takozvani UAR.United states (republic) of Arapi.Iako  se predviđalo nije prerasla u svearapski blok.

1972.- Umro je kanadski državnik Lester Bouls Pirson, šef diplomatije od 1948. do 1957. i premijer Kanade od 1963. do 1968, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1957. Zalagao se za mirno rješenje korejskog problema i istakao naporima za očuvanje mira u sueckoj krizi.

Kada govorimo o ublehama koje šveđani nagrađuju,ova kreatura je jedna od njih.Time šveđani automatski postaju ublehe.Ovi šveđani koji blehuraju nobelovu lovu nisu naši šveđani.Oni su švedski šveđani.

1972.- Australija je obustavila vojnu pomoć Južnom Vijetnamu, okončavši učešće u Vijetnamskom ratu na strani SAD.

Dođe cica na kolica.Sjeverni vijetnam zakucao na vrata sajgona,uvalio SAD i partnerima kube ,ponekom i tompuse i Australija se ko fol povukla.

1972.- Belgija  je  uspostavila je diplomatske odnose sa Demokratskom Republikom Njemačkom. Prva od zemlja NATO pakta.

1975.- Više od 400 rudara poginulo je poslije eksplozije u rudniku uglja u Časnali u indijskoj državi Bihar.

1978.- Umro je alžirski državnik Huari Bumedijen, koji je predsjednik Alžira postao u junu 1965., kad je udarom bez prolivanja krvi oborio s vlasti Ahmeda Ben Belu.

1979.- Ruske snage preuzele su kontrolu nad Afganistanom. Predsjednika Hafizullaha Amina, koji je svrgnut i pogubljen, zamjenjuje Babrak Karmal.

Koje međunarodno pravo dozuvoljava upad u neku zemlju i ubija njegovog legitimnog predsjednika.

Pravo CIA i KGBmodnosno pravo jačega,bez poslijedica.

1985.-U istovremenim napadima palestinskih terorista na putnike ispred šaltera izraelske avikompanije “El Al” na aerodromima u Rimu i Beču ubijeno 16 ljudi, među kojima i jedan napadač, a ranjeno više od 100.

1989.- Egipat i Sirija posle 12 godina prekida obnovili pune diplomatske odnose.

1992.-Američki “lovci” oborili su irački vojni avion iznad južnog Iraka zato što su navodno dvije iračke borbene letjelice namjeravale da napadnu američke avione tipa “F-16”.

Ameri vole ovo navodno.To im daje povoda da nenavodno dejstvuju.Pitajte Sadama.Pošto to nećete moći učinite,pitajte CIA talđiju Bin Ladena.I on je u ilegali,ostaje vanm sanmo ISIS da se obratitet za informacije.SAD ih nikad ne daje.Oni djeluju,ubijaju i siluju.

1995.-Izraelski vojnici su napustili Ramalu, okončavši time povlačenje iz svih šest gradova na Zapadnoj obali, koje su predati na upravu Palestincima na osnovu sporazuma Izraela i PLO.

Cionisti su prokuženi.Izgrade deset novi  naselja ,vrate šest ofucanih i tehnološki nerentabilnih.

1995.- Francuska je izvršila petu u seriji nuklearnih proba u Južnom Pacifiku, što je izazvalo osude širom svijeta.

Izazvali osude.Pa šta Pojeo vuk kenjaca.

1996.- U Ruandi je počelo prvo suđenje za genocid učesnicima maasakra nad 800.000 pripadnika plemena Tutsa 1994.

1998.- Irak je saopštio da ne priznaje zone zabranjenog leta koje je poslije Zalivskog rata 1991. Zapad uspostavio iznad sjevernih i južnih dijelova te zemlje.

Znamo kako je prošao.

1998.- Na severu Kosova, posle kratkotrajnog primirja, obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca.

2000.-Većina Rusa za ličnost XX veka izabrala vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.
2000.- Kina i Kuba potpisale protokol o jačanju vojne saradnje.

2001.- Na opštim izborima u Zambiji glasači su satima čekali da glasaju. To su treći opšti izbori u toj zemlji od sticanja nezavisnosti.

2002.- U bombaškom napadu čečenskih pobunjenika, na zgradu lokalnih vlasti u Groznom, poginulo je 63, a povrijeđeno 178 osoba, a od siline detonacije srušena je kompletna zgrada.

2004.- Umrla je Suzan Zontag, radikalna američka književnica i kritičarka.

Vrlo smiješni termini za divnu osobu koja je voljela Bosnu,a mrzila nepravdi.To je pisao neko ko se plaši njenih istina.

2007.- Umro je francuski tekstopisac Pjer Delanoe, koji je pisao za desetine francuskih vokala, od Edit Pjaf i Šarla Aznavura do Džonija Halideja.

2007.- Izvršen je atentat na  pakistansku opozicionu liderku, Benazir Bhutto (54),  nakon predizbornog skupa u Rawalpindiju. Preminula je isti dan od posljedica atentata, a njenom smrću označen je kraj dinastije Bhutto.

2009.- Uzbekistanci su glasali na parlamenrarnim izborima koji su još više utvrdili vlast i moć predsjednika Islama Karimova.

Čudno je to kod bivših SSR- sojuznica.Naučili da ih KGB i komunisti gaze čizmama,pa se sami podvlače pod njih,novim paterima familias..


											
Bookmark the permalink.

Komentariši