Dogodilo se na današnji dan 14. Marta / Ožujka

Danas je Utorak  14.Mart/ Ožujak 2023. godine.

Dani 74 / 291,prošli / nastupajući.

Dani su vam kao neki prepisivači. Svake godine se pristave. Svaki u svoj vakat, ali uvijek novi, čisti, okupani i milošću neba izbrojani i prelijepi.

Nasuprot njima uvijek se nađu ti neki prepisivači koji vehte pjesnike i  imame slave. njihove mrtve riječi prepisuju i blažene tuđim riječima kore. a svijetu kao svoju tuđu nepamet nude i pristavljaju.

Eh , prepisivači, vehti prepisivači , jadni prepisivači!

Žele svojom “umnošću”prepisanoj od šamana  neumnosti u bijedi duha svoga ,svijet da zadive a ne vide da kao  licemjeri  ka pržunu hite.

Umjesto Bogu jedinom , idolima i utvarama se klanjaju, jer vjere svoje i riječi nemaju . Pogubiše ih u plićakui vulgarnosti uma svoga .

Što bi poete rekle:

Kad hvalimo mi srcem svojim hvalimo

kad laskamo mi istinu zborimo.

U prevodu

Naputi nas  Milostivi;

istinu da pričamo  a se ne sviđala materi našoj.

A prije in mean-pauzi   na isti dan se dešavalo:

565.-Umro vizantijski car Justinijan I Veliki koji je po dolasku na presto 527. težio da obnovi Rimsko carstvo sa sedištem u Carigradu. 534. pokorio Vandale u severnoj Africi, 555. Ostrogote u Italiji i osvojio deo Španije. Po njegovom nalogu pripremljen zbornik “Corpus juris civilis” u kom je kodifikovno rimsko pravo. Sagradio baziliku Sveta Sofija u Carigradu koja je 1453. pretvorena u džamiju, a od 1934. je muzej.

1533.-Španski osvajači pod komandom Fransiska Pisara zauzeli su grad Kusko, prestonicu carstva Inka, na teritoriji današnjeg Perua.

I šta li će uraditi konkvistadori? Ništa drugo,nego naputak vatikanske inkvizicije.Mač i oganj krči puteve u slavu  bogohulnog sikstinskog svoda,koji će anamo ona slikarka početi slikati dvije godine poslije.

1558.- Njemački car Ferdinand Prvi uzeo je titulu rimskog cara bez uobičajenog papinog krunisanja.

1770.- Škotski istraživač Džejms Brus otkrio da je izvorište Plavog Nila u jezeru Tana u severozapadnoj Etiopiji.

1803.- SAD su od Francuske za 15 miliona dolara otkupile njenu koloniju Luizijanu, teritoriju od 123.667 kvadratnih kilometara.

1804.- Rođen je austrijski kompozitor Johan Štraus – Stariji, otac popularnih kompozitora Johana Mlađeg, Jozefa i Eduarda, najzaslužniji za veliku rasprostranjenost bečkog lakog valcera. Najprije je bio kapelnik više zabavnih orkestara, zatim dvorskog plesnog orkestra u Beču. Djela: veliki broj marševa, uključujući “Marš Radeckog”, valcera, kadrila, polki, galopa.

1820.- Rođen je italijanski kralj Vitorio Emanuele Drugi, prvi monarh ujedinjene Italije, nazvan “čestiti kralj”. Od stupanja na prijesto 1861. do smrti 1878. vladao je striktno kao ustavni monarh. Prethodno je od 1849. bio kralj Pijemonta.

1840.-Rođen je Klod Mone (fr. Claude Monet; 14. novembar 1840 — 5. decembar 1926).Bio je  najdosledniji impresionistički slikar. Impresionizam je dobio ime po njegovoj slici „Impresija, rađanje sunca“ . Mone zaokružio svoje stvaralaštvo, i   stekao slavu sa serijama slika: „Stogovi sena“, „Aleja jablanova“, „Ruanska katedrala“ i „Lokvanji“.

1844.- Karlos Antonio Lopes proglašen je za prvog ustavnog predsjednika Paragvaja

1847.- U Švajcarskoj izbio građanski rat snaga Švajcarske konfederacije i 7 katoličkih kantona, koji je okončan krajem istog meseca porazom Zonderbunda.

1863.- Rođen belgijski hemičar Leo Bakeland, koji je postupkom kondenzacije formaldehida i fenola pronašao čvrstu plastičnu masu bakelit.

1879.- rođen je Albert Einstein  (Ulm, 14. ožujka 1879. – Princeton, 18. travnja 1955.) bio je teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u povijesti svijeta Albert Einstein formulirao je posebnu i opću teoriju relativnosti kojima je uveo revoluciju u modernu fiziku. Pored toga, doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti (posebno po ekvivalenciji mase i energije E=mc2), Nobelova nagrada za fiziku mu je dodijeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta (rada objavljenog 1905. u Anno Mirabile ili „Godini čuda“) kao i za doprinos razvoju teorijske fizike. U narodu, ime „Einstein“ je sinonim za čovjeka visoke inteligencije ili za genija.Predmet njegovih istraživanja bile su kapilarne sile, posebna teorija relativnosti (kojom je ujedinio zakone mehanike i elektromagnetike), opća teorija relativnosti, kozmologija, statistička mehanika, Brownovo gibanje, kritična opalescencija, vjerojatnost elektronskih prijelaza u atomu, problemi probabilističke interpretacije kvantne teorije, termodinamika svjetlosti pri maloj gustoći zračenja, fotoelektrični efekt, fotoluminiscencija, fotoionizacija, Voltin efekt, stimulirana emisija zračenja, ujedinjene teorije polja, unifikacija bazičnih fizikalnih koncepata preko njihove geometrizacije itd.

Naš jaro,Albert nas sada gleda,i smije se dok  konta :

– Jesam ih natakario i zadevero sa onim svojim : sve je raltivno , osim E = mc 2,a to je najrelativnije.

1883.- Umro je Karl Heinrich Marx (Trier, Njemačka 5. svibnja 1818. – London, 14. ožujka 1883.), njemački filozof. Utemeljitelj komunizma.Karl Heinrich Marx bio je utjecajan njemački filozof, politički ekonomist, te revolucionar, osnivač Međunarodnog saveza radnika ili Prve Internacionale. Iako je doktorirao filozofiju, puno se više bavio političkom aktivnošću i spisateljskom djelatnošću, a posebno ekonomijom.Težio je znanstvenoj analizi i kritici kapitalizma i smatra se jednim od najutjecajnijih teoretičara socijalizma i komunizma. Marx se redovito, uz Émilea Durkheima te Maxa Webera, navodi kao jedan od tri principijelnih arhitekata modernih društvenih znanosti.Marxa se ponekad opisuje kao jednu od najutjecajnijih ličnosti ljudske povijesti.

Jes kako nije. Jedan od najvećih ubleha,nadri humanicta koji XVIII Brimeru Luja Bonaparte kaže da Orijentalci nisu sposobni da se brinu o sebi i da bi Zapad trebao voditi brigu o tom vječnom adoloscentu (prafraza). I zapravo to je sve što je ostalo od njegove šuplje filozofije.

1889.-Rođen indijski državnik Džavaharlal Nehru, prvi premijer Indije nakon sticanja nezavisnosti, jedan od osnivača i istaknuti lider Pokreta nesvrstanih zemalja.

1891.-Podmornica “Monarh” postavila je telefonski kabl ispod La Manša, što je omogućilo telefonsku vezu Velike Britanije i “ostatka” Evrope.

1891.- Rođen kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom 1921. izolovao insulin. Godine 1923. podelio Nobelovu nagradu za medicinu s Džonom Meklaudom, profesorom koji je nadgledao njihov rad. Smatrajući da je Best neuporedivo zaslužniji od Meklauda, svoju nagradu podelio s njim.

1908.- Rođen je političar i publicista cincarskog porijekla Koča Popović, učesnik građanskog rata u Španiji, jedan od organizatora ustanka u Srbiji u Drugom svjetskom ratu. Studije filozofije je završio na Sorboni u Parizu. Bio je na istaknutim vojnim položajima u Narodnooslobodilačkom ratu – od komandanta Prve proleterske brigade do načelnika Generalštaba JNA. Od 1953. do 1964. bio je šef jugoslovenske diplomatije, a od septembra 1966. do aprila 1967. potpredsjednik SFRJ.

Edvard Kardelj i Koča Popović   ljudi metar i žilet, a   kofrčili se i pride Goli Otok Jugi na grbaču natovarili.

1910.-  Kapetan Eugen Elaj uzleteo prvi put u istoriji vazduhopolovstva sa palube broda “Birmingem” usidrenog u luci Hempton Rouds, SAD.

1912.- Umro je ruski fizičar Pjotr Nikolajevič Lebedev, profesor Moskovskog univerziteta. Proučavao je pritisak svjetlosti, dokazavši postojanje mehaničkog impulsa kod svjetlosnih zraka, što je od velikog značaja za razumijevanje kosmičkih pojava. Djela: “Sila pritiska svjetlosti na gasove”, “Magnetometrijsko proučavanje obrtnih tijela”.

1914.-Carigradskim mirom Srbije i Turske dopunjen je Londonski sporazum kojim je okončan Prvi balkanski rat. Srbija i Turska uspostavile odnose, riješena su pitanja vraćanja zarobljenika, državljanstva stanovnika ustupljenih oblasti.

1918.- Tomaš Masarik izabran za prvog predsednika Čehoslovačke.

Imao je Tomaž ulicu u sarahevu,ali je čobani radi  pomena svome rodoslovlju prekrstiše u Čobaniju.

1932.- Rođen je pisac, novinar i filmski radnik Miroslav – Mika Antić, izuzetan liričar i inventivan dječiji pjesnik, koji je u pjesme unio kolorit jezika banaćanskih seljaka. Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga, a radio je i na filmovima “Sveti pesak”, “Doručak s đavolom”. Djela: zbirke pjesama “Ispričano za proleća”, “Plavo nebo”, “Roždestvo tvoje”, “Psovke nežnosti”, “Garavi sokak”, “Koncert za 1001 bubanj”, “Kikinda”, pjesme za djecu “Plavi čuperak”, “Poslednja bajka”, Nasmejani svet”, “Šašava knjiga”, “Prva ljubav”, “Svašta umem”, radio-drame “Otužni marš”, “Povečerje”.

Dobar i plemenit čovjek.Upravo zbo toga je mogao iznjedriti obilje prelijepih i iskrenih stuhova čiji je glavni zvuk ljubav i milost.

1935.- Rođen jordanski kralj Husein, koji je u 18. godini nasledio oca, svrgnutog kralja Talala. 1956. otkazao britansko-jordanski ugovor iz 1948, posle čega su Britanci napustili Jordan. U ratu sa Izraelom u junu 1967. borio se na strani Egipta, ali su njegove vojne snage 1970. likvidirale oružane formacije Palestinskog oslobodilačkog pokreta u Jordanu.

Zapetljana je ta politika.Prostitutke su male mace. Svom i arapskom krvniku genocidnom Izrailju  Husein je pogubljenjima Palestinaca išao na ruku. Nije se bez razloga zvao Husein.Na njega se ugledao imenjak mu Sadam.

1938.- Strijeljan je ruski revolucionar Nikolaj Ivanovič Buharin poslije montiranog sudskog procesa u vrijeme najžešćih staljinističkih čistki. Osuđen je na smrt pod izmišljenom optužbom za špijunažu kao “pripadnik trockističko-zinovjevskog i buharinovskog kontrarevolucionarnog centra”. Bio je profesor političke ekonomije Univerziteta u Moskvi i boljševicima se priključio 1906, a poslije Oktobarske revolucije 1917. je postao jedan od vodećih ideologa vladajuće Boljševičke partije. Zbog ilegalnog revolucionarnog djelovanja 1910. je prognan u Sibir, odakle je pobjegao i do 1917. živio u Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Norveškoj i SAD. Po povratku u otadžbinu poslije Februarske revolucije 1917. ušao je u Centralni komitet, ubrzo i u Politbiro Boljševičke partije, a od 1918. do 1922. bio je glavni urednik lista “Pravda”. Kao predsjednik Kominterne 1928. i 1929. protivio se potpunoj kolektivizaciji, jer je smatrao da je za ekonomiju zemlje štetno ukidanje privatnih posjeda na selu. Takođe se suprotstavljao metodama obračuna sovjetskog diktatora Josifa Staljina sa starim boljševicima. Djela: “Politička ekonomija rentijera”, “Imperijalizam i svjetska privreda”, “Ekonomika prelaznog perioda”, “Teorija istorijskog materijalizma”.

1945.- Najtežu bombu u Drugom svjetskom ratu – “Velikog Slema”, težine 11 tona, britansko ratno vazduhoplovstvo izbacilo je na željeznički vijadukt u njemačkom gradu Bilefeld.

Tako to monstrumi rade. Jedanaest tisuća eksploziva po nenaoružanom  narodu. Nije bitno ako je to pučanstvo genocidne tvorevine Hitlerove Njemačke.

1946.- U Argentini umro Manuel de Falja, jedan od najznačajnijih španskih kompozitora i pijanista 20. veka, koji je u svoje delo uspešno ukomponovao andaluzijsku i kastiljansku narodnu muziku.

1976.- Egipat poništava ugovor o prijateljstvu skolopljen sa  Sovjetskim Savezom 1971. godine.

1979.-Najmanje 200 ljudi poginulo je prilikom pada aviona tipa “trajdent” na jednu fabriku blizu Pekinga.

1979.- U zemljotresu u provinciji Korasan na istoku Irana poginulo najmanje 385 ljudi.

1980.-U avionskoj nesreći u Varšavi poginulo 87 ljudi, uključujući 14 članova američkog bokserskog tima.

1983.-Organizacija zemalja proizvođača nafte prvi put u 23-godišnjoj istoriji OPEK-a saglasila se sa smanjenjem cijene nafte za 15 odsto.

1983.- Prve američke krstareće rakete stigle u britansku vazdušnu bazu Grinhem Komon, uprkos protestima pacifista.

Šta tu narod ima protestovati.Osilio se valjda,šta li?Nikad oni nisu odlučivali,niti će.

1984.-U Los Anđelesu uhapšen hrvatski ratni zločinac Andrija Artuković, ministar unutrašnjih poslova Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu. U SAD pobegao 1948. ali su vlasti SAD uporno odbijale da ispune jugoslovenski zahtev za ekstradiciju. Izručen 12. februara 1986, a u maju iste godine osuđen na smrt. Umro u zatvoru 1989.

Tako to kvazi demokratske SAD rade.Kad  monstrumi obole od raka vrate ih pošiljaocu na postupak. U Ovom slučaju je to bila republika Hrvatska,u sastavu Jugoslavije.U SAD ne žele liječiti rakomorne,jer je ljekarska skrb u SAD jako skupa. Time su uštedili korisnicima fondova.Šta SAD briga o onome što se zove humanost i li barem regularnost.Da ih je briga ne bi postala prva genocidna nacija svijeta i polako sustizala Hitlerove naciste.Ustaše i četnike su preskočili dbjema atomskim bombama i napalmima,ostalo je bonus.

1988.- Palestinsko nacionalno veće prihvatilo rezoluciju 242 UN, a time i novu političku strategiju koja podrazumeva priznavanje države Izrael, mirovne pregovore o Bliskom istoku i odbacivanje terorizma.

Jeftin trik UN,koji dokazuje u čijem interesu rade. U interesima svjetskih terorista.Palestinci položili oružje,i sada ih cionistički genocidci takare kako hoće. Ima jedna narodna : Ničija do zore nije gorjela. Kad tad! Baš na ruševinama zamišljenog Solomovog hrama.

1989.- Crnački nacionalni pokret SWAPO izvojevao ubedljivu pobedu na prvim izborima u Namibiji.

1991.-Na konferenciji Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, koja je prvi put održana u Beogradu, Jugoslaviji obećana pomoć od pola milijarde evra.

Tako vam Zapad nagrađuje genocidne tvorevine.I o kojoj kukavnoj Jugoslavili se tu radi. Bolje bi joj pristajalo ime Beogradski pašaluk.

1991.- Kambodžanski princ Norodom Sihanuk vratio se u zemlju posle 13 godina izgnanstva.

Taj Norodom je bio jedan od lidera pokreta nesvrstavanja.Pazi molim te,princ i monarhija ,ruku pod ruku sa populističkim pokretu. To tako dobro pristaje ko anamo onaj krivuljar nekoj Mari.

1991.- “Birmingemska šestorka” – šest Iraca pogrešno optuženih da su 1974. podmetnuli eksplozije u pabove u engleskom gradu Birmingem – oslobođena je iz zatvora poslije 16 godina.

Bili nevini dakako.Visi se  da M5,6,7… i Intelidžensi   rade svoj posao jako dobro. Sjećate se slučaja u pariskom tunelu. Ne.Podjetićemo vas na taj slučaj podnaslovom tportala.hr:

Prošlo je x godina od 31. kolovoza 1997. kada je u teškoj prometnoj nesreći u Parizu poginula princeza od Walesa sa svojim dragim Dodijem Al Fayedom, ali ne prestaju nagađanja o uroti. Od Dodijeva oca, egipatskog milijardera koji je tvrdio da su ljubavnici bili žrtve ubojstva agenata M16 po nalogu britanske kraljevske obitelji, do tvrdnji o princezinoj neprikladnoj trudnoći, bezbroj je teorija o tome zašto se trebalo riješiti princeze i plejboja…

1994.- U tropskoj oluji na Haitiju poginulo najmanje 829 ljudi.

1995.-Astronaut Norman Tagard postao je prvi Amerikanac koji je poletio u kosmos ruskom raketom, lansiranom s kosmodroma u Bajkonuru.

1997.- Umro je američki filmski režiser austrijskog porijekla Fred Cineman, autor filmova realističke opservacije i angažovanog tretmana socijalnih problema i unutrašnjih moralnih sukoba. Filmovi: “Oči u noći”, “Sedmi krst”, “LJudi”, “Tereza”, “Tačno u podne”, “Svat”, “Odavde do vječnosti” (nagrada “Oskar”), “Oklahoma”, “Šešir pun kiše”, “Starac i more”, “Priča o kaluđerici”, “Čovjek za sva vremena” (nagrada “Oskar”), “Operacija šakal”.

1999.- Afganistanska talibanska islamistička skupina i opozicione frakcije u načelu su se složile oko formiranja koalicione vlade, čime bi završilo desetljeće borbi.

1999.- Stupile na snagu sankcije UN protiv Avganistana donete zbog odbijanja avganistanskih vlasti da izruče Osamu bin Ladena, koji je, prema tvrdnjama SAD, glavni organizator bombaških napada na ambasade SAD u Keniji i Tanzaniji.

Ne mislite li vi da su UN smiješna organizacija. Sankcije su trebale uperiti protiv SAD ,jer su one ustoličile Bin Ladena i sve druge teroriste koje rade protiv SAD i Zapada,zaključno sa ISIS-om

2001.-Visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič donio je odluku kojom se Nezavisnoj sudskoj komisiji daje novi sveobuhatni mandat, a ona postaje potpuno funkcionalno i zvanično institucionalizovano tijelo u pravnom okviru BiH.

2002.- Jugoslavija prestaje postojati potpisivanjem “Beogradskog sporazuma” između Srbije, Crne Gore i EU. Predstavnici Srbije, Crne Gore, Jugoslavije i Evropske unije potpisali u Beogradu Sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore. Nova državna zajednica Srbija i Crna Gora formalno uspostavljena 4. februara 2003.

Ništa se ne može sakriti.Na vidjelo izlazi glavni partner genocidašima iz Srbije i Crne Gore u monstruoznoj nakani nestanka jednog naroda.Jedino Vatikan nije poslao svog prestavika.Ljuti jer njegov plan o nestajanju Bosne nije uspio.

2004.-Ruski predsjednik Vladimir Putin očekivano pobjedio na izborima i tako dobio drugi četverogodišnji mandat na toj poziciji.

Uopšte nam nije jasno zašto Rusi uludo bacaju lovu koju “vlast ” harači i muče jadni narod. Poznato je da su Putin i njegova oligarhija jednoglasno odlučili da bude doživotni krez,oliti car Rusije.

Koja oligarhija?

To nije naš problem.To je problem ruskog naroda.

Bookmark the permalink.

Komentariši