Miljenko Jergović – Gospojica II dio

Božjom Milošću  Bosna, Modra rijeka i Grad čednosti persistiraju  okupani Njegovom ljubavlju.

Drugi dio

Miljeno Jergović pominje  ko fol neki dječački strah, koji je bio sasvim neznatan u odnosu sa strahom koji je imao od mahalske djece sa sepetarevca.

” Gledao sam u lice Ante Pavelića , koje u toj knizi nije bilo lice zločinca nego lice narodnog oca. ”

Njemu Ante Pavelić nije zločinac nego narodni otac.Njemu nije bitno što je narodni otac naredio klanje 700.000 nevinih Jevreja,Cigana,Srba,Muslimana i drugih koji nisu planski nasljednici života .Njihova rasa nije bila po šmeku Pavelića,njegovih sljedbenika,ustaša i jataka.

Tako  isto misli i Jergović Miljenko naci loknica i gospojica.

Znamo da je  ” strah ” / čitaj strahopoštovanje /služio za obmanjivanje javnosti.

A bio je neznatan u odnosu na strave koju su izazivala imena mahalske djece iz sepetarovca i okolnih mahala. Ovo pominje u nekim svojim ko fol memoarima, prepisanim dakako.. Odakle njemu sjećanja kad ništa nije proživio osim ustaških ,genocidnih reminiscencija.

Ta neka djeca mu čitavim životom dobrom uzvraćala. Zvali ga da se igra sa njima. Nije smio roditelji mu zabranili. Bojali se da će dijete šta izlanuti o ustaštvu ukućana i predaka.

Kasnije po zasluzi mahala mu prišila nadimke : nacist, Hitler, gospojica, loknica etc.

On se sada tim mahalašima  i cijeloj Bosni za  svoju bijedu sveti.

– Kada jednom zaboravim Sarajevo bit ću slobodan čovjek.

/Ovu rečenicu gospojica- loknica kurzivom pojačale , kao i oca Antu, i očeve Tuđmana i Miloševića) , tek da se zna šta je preče./

Pa što se jednom ne okaneš i odmakneš od Sarajeva fašosto , pobjeguljo i počkoviću jedan.Nismo te željni;ni tebe ni tvojih ćenifskih nebuloza i mentora..

Zaždio si 1993. g. ali se još kao i uvijek po našem dunjaluku za siću grebeš i neke svoje magle prodaješ. Jednom grebator uvijek grebator. Jednom pizdunčić i mali štakorćić, uvijek isti ostao; to je tvoj usud.

Iz dva razloga mu neće mu proći slijedeća rečenica iako je njegovim recenzentima promakla:

” U zemaljskom muzeju Bosna je jedna veoma stara zemlja , slavna u svojoj prethistoriji (kurziv). Njene su velebne katedrale u još neotkrivenim pećinama, na špiljskim crtežima, na tim bosanskim freskama, što ih komadima naegorjelog drveta paleolitiku c r t a o  n e k i  b o s a n s k i  M i k el a n đ e l o,            B o s n a  j e  s t a r a  s l a v a  i s p o d  o r a n i c a…

Slobodan prevod stupidarije glasi:

U  mojoj , četničkoj i ustaškoj,genocidnoj  glavi ideja Bosne je poslana u predhistoriju. Njene džamije su u neotkrivenom podzemlju, sa njihovim neandertalcima ( od kojih se i dan danas u gaće izmetim i urnišem op.a.) kojima je domet drveni ćumur , kojim je crtao  ona papska  i vatikanska pederčina Mikelanđelo…. ( Jegovičev i ustaški stvoritelj ).

I dalje bljuvotine i bljuvotine.

Mi ćemo mu neke stvari pojasniti:

Bosanske džamije , katedrale i crkve još uvijek svjetlucaju pod djevičanskim plavetnilom neba Grada čednosti.

Joj kuku njemu nacisti.

Još uvijek svijetle milionima kandilja i svijeća maglicama nalik.

Još uvijek ezani i zvona iskre i rasijavaju  milione milodarnih zvukova širom nebeskih putanja.

Naš Stvoritelj nam  ljepotu  i ljudskost daruje.Iz tih darova cvate nevinost i ljubav.

Naša sveštena lica nisu pederčine, kurve i cvajtaši koji su se u pećinama i katakombama skrivali tri vjeka i sa zvijeri šurovali i taslačili u neoprane debelnjače. Kasnije potomstvo katakombaša je to preuzelo ; što svjedoče tvoje brenovane vlasi  Loknico.

Naša časna slava je u zvijedama i na nebu zapisana i to nam niko ne može oduzeti.

A šta će biti to samo Bog Jedini silni zna.

“Sa koliko mržnje ova žena / loknica / ” intelektualnka ” govori da je postala mnogo inferiornija od prostitutke koja nikog ne mrzi. ”

Ovu rečenicu posludili od Isidore Bjelice  naci partijanerke , Jergovićeve idolke.

A onih lutaka u nošnjama što ti se priviđaju, ima dvije tri milijarde, a ne tri četiri muzejska uzorka koliko ti u svojoj retardi znaš izbrojati. I zato straviš i pitaš se da li ih je izmislio tvoj bolesni strah.

Prijavljueš na da si u vojsci bio i time se dičiš. Umjesto na Goli otok poslali te u vojsku na predodgoj. U naše doba takve jade i šake čemera i mržnje, osamdesetšestaše sa metar i žilet nisu u vojsku pozivali, već direkt na Goli otok ili na abortus smetljišta.Gdje si ti vidio da se Titova vojska sramoti sa klikerima.

Saglasićemo se u jednom :

” Nema bezbačajnih povijesti, ni bezvrijednih života. ” Ali to kao i većina “pametnog”  u tvojim djelima  nije tvoj “stvaralaki” potencijal.

Ima čestitih historija i zločinačkih koljačkih i genocidnih povijesti.

Ima čestitih i dobrih Bošnjanina , Muslimana , Pravoslavaca i Katolika , a ima genocidnih i koljačkih zvijeri i njihovih slijedbenika, koji to ne kriju.

Miljenko Jergović zapisuje da je unuka one kraljice Marije Terezije , njeno veličanstvo kraljica Marija posjetila Zemaljski muzej 18.aprila 1925. god.

Slažemo se , imamo zapisano u tefteru. Samo u njemu piše da je u muzeju tražila kosti pradjeda Muje, a u gradskoj Vjećnici popis stanovništva ne bi li našla nekog Mujinog i svog rođaka da se igraju crtica.

Za Jegovića smo sigurni da nije našeg   Muje kopile, čak ni onoga Terezijinog , , pa vi kontajte, čije je . Onilika koka zraka glava u manjeg čovjeka na ovom dunjaluku nije viđena. To ne mere biti insanska glava.

I samo još jedna zerica : kako će bolan, malecki ko mozak ti , a cocin bubanjska glava, može čeh biti hrvat?

Ovo je prvi put da je to papir podnio i od srama zbog riječi neznanja samo što se nije samozapalio. Čeh može biti nacista i ustaša, i pederčina, ali kroatjanac nikako: ni figurativno . Isto kao što albanac neće pristati da bude bošnjak, osim odmetnulih i konvertita.

Tako je to kod Loknica naivnih ko mađarske sobarice a lukavih ko francuske sobarice.

I sada nam Loknica  nacistička; lukava ko jal mađarska ili francuske opajdara piše o Bosni. Kako editore nije stid da ga puštaju da svojom balegom rovari po neukim i neobavještenim umovima.

Manijake treba pomesti ; pjevaju Indexi. Mi dodajemo čistite to smeće sa naših prostora prije nego ga povežemo sa vama.
.

Bookmark the permalink.

Komentariši