Dogodilo se na današnji dan 12. Maj/ Svibnj

Danas je Petak  12.   Maj  / Svibanj 2023. godine.

Ovako su se dani  podijelili:

131 dan   otcjepljeno sa kalendara.

Mnogi se vesele kako im cjepanje ide od ruku. misleći na drva, zaboravljajući da ih svaki slijedeći dan može pocijepati ko budala novinu ili barem ko kosac otkos trave.

Što bi neki u nekom drugom, dobronamjernom,  vaktu rekli ; bucaju ih ko šifonske gaće.

234 dana čeka na bucanje .

Čudno,  kontamo mi ,    bucanje je respektabilna stvar.

Dan pobucaš za dvadeset četiri sata, a  anamo onoj  ne mereš pera odbiti vaskoliki život i pride par godine.  Nešto tu ne štima. Čak ni kosac ne pomaže.

Što bi poete rekli:

Bucaš i bucaš, ali nikako da pobucaaš, a u međuvremenu te neki dan skroz naskroz podere.

U prevodu:

Što ti je život!

Da zavirimo šta  bucalo na današnji dan:

1607.- Engleski avanturista Džejms Smit osnovao je prvo englesko naselje na tlu Sjeverne Amerike, kasnije po njemu nazvano Džejmstaun. Od tada i zvanično kreće genocid nad domoaćim stanovništvom , tzv. Indijancima.

1820.- Rođena je engleska bolničarka Florens Najtingejl, koja je otvorila prvu školu za bolničarke. U Krimskom ratu (1853-56) organizovala je prvu ekipu za negu ranjenika.

1842.-Rođen je Žil Masne, francuski kompozitor.

1871.-Umro je Danijel Fransoa Espri Ober, francuski kompozitor opere.

1884.-U Pragu je preminuo Bedřich Smetana (1824.- 1884) češki kompozitor i dirigent. Njegova djela su uspješna sinteza na teme češke povijesti, legendi i aktuelnih muzičkih kretanja. Među najpopularnija djela ubrajaju se Prodana nevjesta, Libuša, Moja domaovina, Vltava…

1888.-Britanija je uspostavila protektorat nad Sjevernim Borneom i Brunejom.

1904.-Rodio se Pablo Neruda (1904.- 1973.) čileanski pjesnik, koji je zbog svog antifašističkog djelovanja bio prognan iz svoje domovine.  Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1971. godine.

Dobar je, zaista, jako dobar.

1907.-Rođena je Katrin Hepbern, holivudska glumica.

1918.- Rođen je američki inženjer Džulijus Rozenberg, koji je sa suprugom Etel, 1953. kao prvi civil u SAD, osuđen na smrt i pogubljen zbog špijunaže, uprkos kampanji širom sveta da im bude pošteđen život.

1925.-Vrhovni sovjet SSSR-a usvojio je prvi sovjetski ustav.

1926.-Maršal Jozef Pilsudski izvršio je državni udar i uspostavio vojnu diktaturu u Poljskoj.

1937.- Engleski kralj Džordž VI krunisan je u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Ceremoniju je prenosila televizija BBC, prvi put uživo.

1943.- Predajom nemačkog generala fon Arnima u Tunisu završene su borbe u severnoj Africi u Drugom svetskom ratu.

1949.- Zvanično je okončana sovjetska desetomesečna blokada Berlina tokom koje je grad snabdevan iz Savezne Republike Nemačke vazdušnim mostom.

1957.-Umro je Erih fon Štrohajm, američki filmski glumac i režiser nijemog filma.

1965.- Zapadna Nemačka je uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom, a arapske zemlje su prekinule odnose sa vladom u Bonu.

1988.-Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da u svijetu ima više od 34.000 oboljelih od side.

Oni brojali, ali kao i uvijek lijeni brate pa to ti je. A bolje manje prikazati jer bi im veći broj malo narušio budžet i blagostanje.

1992.- Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je na zasedanju u Banja Luci donela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske i osnivanju novinske agencije SRNA; nemoćni da spreče širenje sukoba u Bosni, posmatrači EZ napustili su Sarajevo.

Ha.Ha.Ha. Licemjerje navišeg nivoa na svim nivoima.

1994.- Palestinska policija je stigla na Zapadnu obalu u okviru priprema da od Izraela preuzme grad Jerihon, sedište palestinske autonomije u toj oblasti.

1995 – Vlasnici “Rokfeler centra” u Njujorku, iza kojih je stajao japanski kapital, objavili su bankrot.

1997.- Potpisan je rusko-čečenski sporazum o prekidu neprijateljstva. Potpisali su ga ruski predsjednik Boris Jeljcin i čečenski lider Aslan Mashadov.

Lav nije puno toga doživio, koknuli ga 2005. G. U 54 godini. Ko , šta , zašto svi znaju i svi niječu.

1998.- Otkrivene su masovne grobnice u blizini Srebrenice za koje se smatra da sadrže ostatke tijela oko 7000 Bošnjaka masakriranih od strane vojske RS 1995. godine.

Gospodo hronolozi ‘vako vam je stanje:

-9000 muškaraca

-tisuću i po djece

-pola tisuće žena

To nije oko 7000  Bosanaca, vceć mnogo više.

2001.-  Umro je popularni pevač Peri Komo, čiji je opušteni vokalni stil šest decenija vladao scenom, sa baladama kao što su “Uhvati zvezdu padalicu” i “Nemoguće”.

2007.-U Armeniji su održani parlamentari izbori.

2008.-Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale je pogodio provinciju Sečuan, u Kini. Poginulo je 69.016 ljudi, 18.830 ih se vodi kao nestalo, a bez krova nad glavom je ostalo preko 5 miliona ljudi. Zemljotres je za sobom ostavio i nekoliko stotina hiljada povrijeđenih.

2010.-Kazahstan predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu daje poseban status nazivajući ga “liderom nacije”, čime je dobio imunitet na bilo koju vrstu sudskog procesa ili progona.

Bookmark the permalink.

Komentariši