Dogodilo se na današnji dan 18. April / Travanj

Danas je Utorak  18.  April  / Travanj 2023. godine.

Ovako su se dani  podjelili:

U odbačene 107, u naletu 258 dana .  Kako vrijeme briše i ovi dani će proći dok se reče keks. Ako vam je zgodnije vi možete i reći riječ koja asocira na riječ saksofon.

Danas nam zapeo za oko jedan historijski detalj.

1480.- Rođena Lucrezia Borgia (Subiaco, 18. travnja 1480. – Ferrara, 24. lipnja 1519.) bila je talijanska plemkinja, vojvodkinja od Ferrare od 1505. do 1519. kao supruga vojvode Alfonsa I od Este.

I to je to kažu hroničari ili prepisivači.

Ali,  to nije to” To , nikako nije to! Ili to nije sve!

Lukrecio Borđija  je rođena u Subiacu nedaleko od Rima, kao vanbračno dijete kardinala Rodriga Borgije, koji će kasnije postati papa Aleksandar VI i talijanske pripadnice nižeg plemstva Vannozze Cattanei iz obitelji de Candia.

Već od svoje jedanaeste godine Lukrezia je bila predmet politike ugovorenog braka radi stjecanja političke prednosti koju je vodio njezin otac, a kasnije i njezin stariji brat Cesare Borgia.

Nedugo nakon što je proglašen papom, otac Aleksandar VI 1493. godine, dogovara brak Lucrezije s Giovannijem Sforzom, vojvodom od Pesara, s kojim je u braku četiri godine.

Ali prije toga otac Papa Aleksandar VI je silovao svoju trinaestogodišnju kćerku. Tako to pape rade.Razvela se po bratovom nalogu i očevoj buli radi mužovljeve “impotencije”

Drugi brak joj je tragičniji.Naravno po mladoženju Alfonsa Aragonskog.Poslije dvije godine braka ubio ga je njen brat Cezar.Sa alfonsom je imala sina Rodriga Aragonskog.

Treći brak sa Alfonsom I od Este, joj je konačno donio smirenje i šestoro djece.

O njenom životu su kolale mnoge glasine ,kontraverze ,istine i poluistine, od kojih “boli glava”.

Te  pikanterije ,ako ste zainteresovani i sami možete nadoštiklati

No, mi ne možemo  i ne želimo  promjeniti ono što je bilo. Ako vi možete, bujrum!? Ima onih koji bi voljeli malo odlećet  u prošlost i igrati se tandaranja. Tko zna, šta bi bilo, ali dotlen van je vako bilo:

1480.- Rođena Lucrezia Borgia (Subiaco, 18. travnja 1480. – Ferrara, 24. lipnja 1519.) bila je talijanska plemkinja, vojvodkinja od Ferrare od 1505. do 1519. kao supruga vojvode Alfonsa I od Este.

1506.-   Položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih apostola, a prva je crkvica izgrađena još u 4. stoljeću. Osim što je unutarnjom površinom najveća katolička crkva na svijetu, poznata je po freskama na stropu koje je oslikao veliki Michelangelo.

1783.-Američka revolucija, osmogodišnji rat trinaest američkih kolonija za nezavisnost od Ujedinjenog kraljevstva službeno je završio dogovorom o prestanku oružanih sukoba, a formalni kraj doživio je potpisivanjem mira u Parizu kada se britanska kruna odrekla bilo kakvih prava na teritorije preko oceana, što je dovelo do formiranja SAD.

1874.-Rođena je Ivana Brlić-Mažuranić (Ogulin, 18. travnja 1874. – Zagreb, 21. rujna 1938.), hrvatska književnica koja se smatra jednom od najznačajnijih spisateljica za djecu. Ivana Brlić-Mažuranić počela je pisati poeziju, eseje i dnevnike vrlo rano, ali su joj prvi radovi objavljeni tek početkom dvadesetog stoljeća. Zbirku pripovijedaka i pjesama za djecu “Valjani i nevaljani” izdala je 1902. Priče i tekstovi poput serije obrazovnih članaka naslovljenih “Škola i praznici” objavljivani su redovno od 1903. pa nadalje. Pravu pozornost književne publike skreće 1913. romanom za djecu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”. Izdala je i pjesničku zbirku “Slike” (1912.), pedagoški intoniranu “Knjigu omladini” (1923.) i druge, te prevodila s njemačkog i francuskog jezika. Često je nazivana hrvatskim Andersenom (radi njene virtuoznosti kao pripovjedačice za djecu) i hrvatskim Tolkienom (radi posezanja u fantastični svijet mitologije), Ivana Brlić-Mažuranić svojom originalnošću i svježinom ravnopravno stoji rame uz rame s velikanima dječje književnosti. Djela su joj prevedena na sve važnije svjetske jezike.

1906.-Američki grad San Francisco pogodio je katastrofalni potres, najjači u povijesti ove zemlje, uslijedio je požar tako da je cijeli grad bio potpuno razoren.

Zemljotres u San Francisku 1906. bio je snažan zemljotres koji je pogodio San Francisco i obalu Sjeverne Kalifornije u 5:12 18. aprila 1906. Najšire prihvaćena procjena magnitude zemljotresa je 7,9 Mw, ali iznose se i druge vrijednosti, od 7,7 pa čak do 8,25. Glavni epicentar bio je na moru, oko 3,2 km od grada. Potres se osjetio od Oregona do Los Angelesa i sve do centralne Nevade. Zemljotres i požar koji je uslijedio pamte se kao jedna od najvećih prirodnih katastrofa u historiji SAD-a uz uragan u Galvestonu 1900. i uragan Katrina 2005. Procjenjuje se da je od zemljotresa i požara stradalo preko 3.000 ljudii to predstavlja najsmrtonosniju prirodnu katastrofu u historiji Kalifornije.

Za San Fracisko kažu da je jedan od najbolesnijih sodomitskih gradova u Americi. Rame uz rame sa Los Anđelesom.Zaboravili umobolnici 1906. godinu i ono šte Biblija kaže za Sodomu i Gomoru, i njima sliučne.

1923.-Poljska aneksira centralnu Litvaniju.

1942.-Američki avioni   prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju. Šteta od bombardovanja nije bila velika, ali šok među Japancima jeste, jer ih je propaganda stalno uvjeravala da je nebo nad Japanom “apsolutno bezbjedno”.

No onog glavno i najšokatnije u Svjetskoj istoriji dolazi tri godine i čatiri godine poslije (cca). Monstruoznost bez premca.

1946.-Na 21. zasjedanju u Ženevi formalno je raspušteno Društvo (Liga) naroda, a imovina je prenijeta na novoosnovane Ujedinjene nacije.

Neučinkovitu Ligu zamjenila još neučinkovitija i bolesnija UN.

1946.-SAD su priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vodstvom Josipa Broza Tita.

1951.-Pariškim ugovorom osnovana je Europska zajednica za ugalj i čelik, sa ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta. Ova zajednica se smatra pretečom Europske unije.

1954.- Gamal Abdel Naser, jedan od vođa udara kojim je 1953. svrgnut kralj Faruk I, postao je premijer i vojni guverner Egipta.

1955.- Umro je Albert Einstein (1879.- 1955.), jedan od najvećih fizičara ljudske povijesti uopće. Uvodi revoluciju u modernu fiziku, posebno je poznat po svojim teorijama relativnosti, a 1921. godine dobija i Nobelovu nagradu za fiziku. Vanredni profesor u Cirihu je postao 1909, a 1914. direktor Kajzer-Vilhelmovog instituta u Berlinu i član Pruske akademije nauka, pa je ponovo primio njemačko državljanstvo. U Njemačkoj je živio do dolaska na vlast nacista 1933, kad je emigrirao u SAD, gdje je i umro. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima. Rasprave o sveobuhvatnosti i osnovanosti teorije relativiteta još traju, ali je u svakom slučaju njegov naučni rad izmijenio predstavu o svijetu i vasioni i postavio temelj novih nauka. Djela: “Teorija Braunovih kretanja”, “Elektrodinamika tijela u kretanju”, “Osnovi opšte teorije relativnosti”, “O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti”, “Evolucija fizike”, “Moja slika svijeta”, “Značenje relativnosti”, “Ideje i mišljenja”.

1956.- Raspušten je Informbiro, savjetodavno i koordinaciono tijelo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim je dominirao Sovjetski savez.

1957.- Rođena je bosanskohercegovačka pjesnikinja Ferida Duraković.

1980.- Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike. Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti, glavni grad Solzberi je dobio novi naziv: Harare.

1994.- Počeo je građanski rat u Ruandi.

2006.- Svjetska zdravstvena organizacija, pri UN-u, objavljuje podatak da će vjerojatno oko 9.300 ljudi umrijeti od raka, uzrokovanim radijacijom černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine.

Kao što vidite UN su vrlo dobro termpirane. Dvadeset godina poslije javljaju se sa „ vjerodostojnim „ procjenama.

Bookmark the permalink.

Komentariši