Dogodilo se na današnji dan 10. Aprila / Travnja

Danas je Ponedeljak 10. April / Travanj 2023.

Dani ove godine su u odnosu : prva natakarena skoro  stojanka . Zapravo 99 dana.

Sa ovim danima , što za njima  greju  , moramo pažljivo. Ne možemo reći za takarenje ostalo toliko i toliko dana. Mogu nam nauditi i eto belaja. Zato smo fini i kažemo  Preostalo za  ninanje još  265 dana.

Nismo sinje kukavice, niti ptice zloslutnice ali moramo obavijestiti dunjaluk, pučansvto i raju :

-Kako kome!?

Da im kažemo upozoreni ste , ne pije vode. Neće nam vjerovati. Taki je to soj navjerni i zavedeni.

Evo recimo ona bagra, ona pogan, ona razrooka pijačarska fukara Milorad Dodik i oni nalickani ,gej robijaški mafijaš  i upravitelj  konclogora hoće nanovo da dijele Bosnu i ratove vode.

Glupaci  i pogan.

Nisu čuli za onu Historija / istorija / povjest je učiteljica života.

Na istom genocidnom poslu su radili oblokani ustašaTuđman i  monstruozni četnik  Milošević i njihovi uvlakači metiljavi Boban, izbezumljeni Prljak ,počković Karadžić i maloumni Mladić.

I gdje su sada?

Život ih urnisao, abortirao i pomeo , za grkljan dohvatio i bacio na gnojno smetljište pakla. Jal se roštiljaju, jal žeđaju vrelu vodu.U svakom slučaju nema im oprosta što su se drznuli da dirnu u Bosnu zemlju Božije milosti.

A njihovo potomstvo?

Pa eto, krv , potoke krvi i urlike nevinih što se poklaše u  ime njihovih otaca sanjaju , ali mira i spasa nema. Ni sreće.

Ovozemaljski  boravak i bivanje  je samo jedna sekunda   poređenju sa ostatkom vječnosti.

Al’ ne mo'š ti poganima , ubicama i genocidnoj bagri dokazati da je Bog Jedan , Silni i Mudri i da svakome daje šta zaslužuje.

I vam'te i tam'te. I ne bi bili u koži ni Dodiku  i Vučiću, ni Čoviću ni Grobarki Kitarović i Milanoviću  i njihovim nacističko-fašističkima nakanama i nakazama . Nikako ne bi bili. Bili živi pa vidjeli.

Što bi poete rekle:

-Mi ćemo čekati i ako Bog da dočekati.

U prevodu:

-Bosna zemlja Božije milosti opstaje i persistira. Eonima. Ne mo'š joj pera odbiti.

No ,u ovom momentu ,naš prvenstveni posao je hronologija , u našem slučaju to znači prepisivanje. Kao i kod svih hronologa.Ali su komentari iz našeg pera, i odražavaju stavove i razmišljanja uređivaćkog kolegija. 

1583.- Rođen holandski pravnik, pisac i humanista Hugo Grocijus, osnivač nauke o međunarodnom pravu.

1585.- Umro papa Grgur XIII, poznat po reformi Julijanskog kalendara 1582. Nov kalendar po njemu nazvan Gregorijanski.

1755.- Rođen nemački lekar Samuel Haneman, tvorac teorije homeopatije.

1778.-Rođen engleski pisac Vilijam Hezlit, jedan od najznačajnijih književnih kritičara XIX veka. Napisao obimnu biografiju Napoleona I Bonaparte i više knjiga o umetnosti.

1813.- Umro francuski matematičar, mehaničar i astronom italijanskog porijekla Luj Lagranž, koji je s 19 godina postao profesor matematike na Artiljerijskoj školi u rodnom Torinu. Objavio je niz radova iz teorije brojeva, varijacionog računa, teorije parcijalnih jednačina, nebeske mehanike, sferne astronomije i mnoga od tih otkrića nose njegovo ime. Djela: “Analitička mehanika”, “Teorija analitičkih funkcija 1-2”, “O libraciji Mjeseca”, “O teoriji Jupiterovih

1814.- Britanske i španske snage u bici kod Tuluza porazile su trupe francuskog cara Napoleona Prvog, koji je sutradan abdicirao i prognan na sredozemno ostrvo Elba.satelita”.

1847.- U Mađarskoj je rođen Džozef Pulicer. U 17. godini emigrirao u SAD. Začetnik je tzv. “žute štampe”, iz čije se fondacije svake godine dodjeljuje “Pulicerova nagrada” za novinarstvo, karikaturu, američku istoriju, poeziju, dramu, roman i muziku. Učestvovao u Američkom građanskom ratu i biran u Kongres. Bio je vlasnik listova “Vorld” i “Ivning Vorld” u Njujorku i “Post-dispeč” u Sent Luisu. Na Kolumbija univerzitetu je 1903. osnovao prvu novinarsku školu.

1864.- Mlađi brat austrijskog cara Franca Josifa, nadvojvoda Maksimilijan, krunisan za cara Meksika.

1869.- Spajanjem dve železničke pruge, Union Pacifik i Central Pacifik proradila američka transkontinentalna železnica.

1867.- Umro je ruski šahista Aleksandar Dmitrijevič Petrov, prvi ruski šahovski majstor i teoretičar šaha, utemeljivač ruske šahovske škole, najjači šahista prve polovine 19. vijeka. Smatran je nepobjedivim, ali je odbijao da igra van Rusije. Komponovao je i šahovske probleme, a 1824. je izdao udžbenik šaha. Jedna varijanta je nazvana prema njemu – “odbrana Petrova.”

1883,.Vlada SAD – u okviru zamašne akcije etničkog čišćenja i sistematskog zatiranja kulturnog nasljeđa američkih Indijanaca – zabranila je sve indijanske jezike, religiju, kulturu i običaje.

I onda će nam SAD soliti pamet o civilaciji, demoktatiji i suživotu. Ni dan danas ne rade ništa drugo nego sistematska etnička čišćenja i zatiranje kulturnog naslijeđa, ali sada su prošili domet  na druge „ urođenike“.

1912.- Titanic, britanski putnički brod, krenuo je iz Southamptona na prvo putovanje.

Ljudi ga falili nepotopiv. Jes kako da nije. Sve je trošno i prolazno. I nikad se ne zna kada će nestati.

1919.- U vojnoj zasjedi ubijen je meksički seljački vođa Emilijano Zapata, koji je od 1910. stvarao burnu istoriju Meksičke revolucije. Borio se protiv diktatora Hosea Dijasa, kasnije protiv predsjednika Venustijana Karanse. Objavio je 1911. “Aljaski program” kojim je zemlja data seljacima – akt koji je snažno odjeknuo u Meksiku i zemljama Latinske Amerike. Karansa je uz podršku SAD razbio je revolucionarne snage i organizovao klopku u kojoj je Zapata izrešetan mecima.

Tako SAD i jedino znaju. Mučki iz zasjede, iz vazduha, sada su prebacili na viši nivo.Imaju spremljeni arsenal iznad naše hemisfere. Ali sateliti nenadano padaju i strefe one koji se najmanje nadaju.

1921.- Sun Jat Sen je izabran za predsjednika Kine.

1922.- Rođena je, na otoku Zlarinu blizu Šibenika, pjesnikinja Vesna Parun. Pisala je poeziju, dječje i satirične pjesme, te prozu i drame. Njezina su djela prevođena na mnoge jezike. Umrla je 25. listopada 2010. godine u Zlatar Bistrici.

1929.- Rođen je švedski pozorišni i filmski glumac Karl Adolf fon Sidou, poznat kao Maks fon Sidou, snažna i izuzetno sugestivna glumačka ličnost, koji je svjetsku slavu stekao glavnim ulogama u filmovima Ingmara Bergmana. Filmovi: “Gospođica Julija”, “Sedmi pečat”, “Lice”, “Devičanski izvor”, “Zimsko svjetlo”, “Najveća ikad ispričana priča”, “Havaji”, “Sramota”, “Strast”, “Emigranti”, “Stepski vuk”, “Pseće srce”, “Tri kondorova dana”, “Tatarska pustinja”, “Mrtva straža”, “Pobjeda”, “Smaragd”, “Hana i njene sestre”, “Druga pobjeda”, “Duet za jednog”.

1932.- Rođen je egipatski filmski glumac Majkl Šalhub, poznat kao Omar Šarif, koji je najčešće tumačio uloge romantičnih ljubavnika i heroja. Filmovi: “Lorens od Arabije”, “Noć generala”, “Doktor Živago”, “Smiješna djevojka”.

1932.- Paul fon Hindenburg ponovo je izabran za predsjednika Njemačke, pošto je sa 19 miliona glasova pobijedio Adolfa Hitlera koji je dobio 13 miliona glasova birača. U januaru 1933. povjerio je Hitleru formiranje vlade i time otvorio nacistima put ka vlasti.

Glupan, ali to je već domen, naučne fantastike: šta bi bilo kad bi bilo.

1938.- Na referendumu, organizovanom uz pritisak nacističke Njemačke, 99,75 odsto Austrijanaca izjasnilo se za priključenje istoj.

1941.- U Zagrebu je, uz podršku nacističke Njemačke, proglašena je Nezavisna Država Hrvatska, na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem.

Njemu se pridružio „blaženi“ Alojz Stepinac , po nalogu vatikana , da čisti svijet od ljudskosti. radio po nalogu pape Pia XI i XII i Vatikana. Za te zasluhe ga je tetak papa Ivan Pavao II proglasio blaženim, dokzzujujući da je zagriženi arijevac i fašista.

1941.-U Zagrebu u Drugom svjetskom ratu Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije odlučio je da komunisti nastave borbu protiv njemačkih okupatora, bez obzira na raspad jugoslovenske armije i da sjedište CK KPJ premjesti iz Zagreba u Beograd.

1944.- Crvena armija   je izbacila Njemce iz Odese.

1953.- Švedski političar Dag Hamaršeld postao generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Ponovo izabran 1957. Posredovao u više međunarodnih sporova, poginuo 1961. pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći putujući u jednu od mirovnih misija u Africi. Posthumno mu dodeljena Nobelova nagrada za mir.

1954.- Umro je franucuski hemičar i industrijalac Ogist Limijer, koji je s bratom Lujem napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala. Braća su izumila postupak snimanja u prirodnim bojama i u pariskoj kafani “Gran kafe” priredila 28. decembra 1895. prvu filmsku predstavu u svijetu (“Ulazak voza u stanicu”, “Radnici izlaze iz fabrike”).

1962.- Umro je američki filmski reditelj mađarskog porekla Majkl Kertiz, dobitnik Oskara za film “Kazablanka”.

Ah, ta Kazablanke, Bogi i Begmanova, slatka limunada koju su svi pušili.

1963.- U severnom Atlantiku u eksploziji američke atomske podmornice “Trešer” poginulo 129 ljudi.

Mnogo smo zabrinuti.Nikad nam nisu javili šta je bilo sa nuklearnim pogonom.

1972.- U zemljotresu u južnom Iranu poginulo više od 5.000 ljudi.

1972.- SAD, SSSR te više od pedeset drugih zemalja potpisuju konvenciju o zabrani korištenja biološkog oružja.

1973.-I zraelski komandosi upali su u Bejrut i ubili 3 lidera Palestinske oslobodilačke organizacije, a jednog teško ranili. Premijer Libana Saeb Salam podneo ostavku.

Tako to genocidni zločinci rade. Upad na suverenu uzemmlju UN je gledala bez riječi. Ćutanje je uvijek bio znak odobravanja.

1974.-  Izraelski premijer Golda Meir podnela ostavku zbog sukoba u svojoj Laburističkoj partiji.

Zbog klanja Palestinaca i Arapa joj to nije nikada  padalo na pamet.

1986.- SAD izvele nuklearnu probu u Nevadi uprkos protestu mirovnih grupa i sovjetskoj kampanji za zabranu proba.

Sada je dobar dio Nevade pustoš, koja podsjeća na Mars. .

1992.- Od eksplozije podmetnute bombe u Londonu 3 osobe poginule, 91 ranjena

1993.- U Južnoj Africi ubijen je jedan od crnačkih vođa – Kris Hani, lider južnoafričke Komunističke p

ije, a sutradan su crnci zbog osvete spalili dvojicu bijelaca.

1995.- Izrael i Jordan razmijenili su ambasadore na osnovu mirovnog sporazuma dvije zemlje iz oktobra 1994.

1999.- U napadu aviona NATO pakta kasetnim bombama na selo Mirovac između Podujeva i Kuršumlije ubijeno je najmanje troje civila, uključujući jednogodišnju Bojanu Tošović, čiji je otac Božina, u čijem je naručju poginula, takođe usmrćen.

2001.- UN objavljuje izvještaj u kome se kaže da je gladom ugroženo 30 milijuna ljudi u Africi.

Nemojte biti smiješni. Pola Afrike je ugroženo glađu. Un kao po običaju laži ili zataškavaju činjenice.

2002.- Izveštaj o padu Srebrenice otkrio da su holandske mirovne trupe posredno odgovorne za masakr 7.500 muslimana, posle čega su holandska vlada i načelnik Generalštaba holandske vojske podneli ostavke.

Direktno su odgovorni: papa Ivan Pavao II, Vatikan, Zapad i Nato u sprezi sa SANU i HANU.

2006.- Predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku, tridesetorici bjeloruskih ministara, tužiocima i regionalnim zvaničnicima izborne komisije zabranjen je ulazak u EU.

2006.- Najmanje 100 ljudi poginulo je za vrijeme požara na sajmu elektronike i trgovine u indijskom gradu Merutu.

2007.- Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo je četvoricu pripadnika paravojne jedinice “Škorpioni” na ukupno 58 godina zatvora zbog ubistva šest srebreničkih muslimana 1995. godine kod Trnova.

I vi vjerujete da su u zatvoru. Ha, ha , ha.

2010.- Srušio se poljski putnički avion na letu za Smolensk. Poginuo je tadašnji predsjednik Leh Kačinjski i još 88 visoko rangiranih zvaničnika. Svi 96 osoba koji su bili u avionu i nalazili se na putu za  Smolensk, gdje su trebali prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi .

To je bio dio šire akcije NKVD-a u okviru koje je, zataškati genocid nad poljacima , a  prema zapovjedi najužeg sovjetskog rukovodstva, kada ubijeno oko 22.000 ( ono ;po zvaničnim statistikama) poljskih državljana, časnika, policajaca, intelektualaca i druge elite. Ubijani su na različitim mjestima u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji. Kako su masovne grobnice kod Katina dugo bile jedine poznate, općenito se čitava ova akcija naziva pokoljem kod Katinske šume.

Bookmark the permalink.

Komentariši