Dogodilo se na današnji dan 22. Februar / Veljača

Danas je Srijeda  sa pokerom  dvojki : 22.2.2023. , plus jedna dvojka. U ovom pokeru nema krađe jer je u omjeru dana , potrošeno / za trošenje:   53 / 312-

Dakle , d autvrdimo pazar , danas je Srijeda   22. Februar / Veljača     i interesantno , čudo jedno , ma pravo proviđenje  , to  je istovremeno  i  53 .  dan  2023. ljeta , računato po čoviječijem sinu , drvodelji Ješi Hanocriju . Sasvim izvjesno. I jedno i drugo.

Kad bi vam rekli da do kraja godine imate 312 dana ,ne bi nam vjerovali, garantovano.

Donekle ste u pravu  , ali nismo mi krivci ako neko od vas nema toliko dana do kraja godine.

Tako vam se potrefilo.

Samo , molimo vas, nemojte nikada željeti nekom drugom da mu nema toliko dana do isteka ove sunčane 2023. godine.

Mere vam se o glavu obiti.

Znate onu narodnu :

Ko kome krade sunce ,zemlju  ili vreće sa zlatom , strefiće ga nepamet kad tad.

I tada riknjava.

Dani prolaze   brzinom svjetlosti , a tada nekome se jeza , jal’ Leza , jal’ Hutama sprema.

I mi ćemo biti krivi što smo loše prijektovali da ova godina ima 366 dana.

A njima usfalilo dana , i života na ovom dunjaluku.

E na onom, to je već druga priča.

Neće im tamo biti,ni sunca ni mjeseca.

Ali plametećeg  ognja i te kako . Non stop .

I ne može se reći od 00-24 h. Već  zanavik.

Tamo nema  dragstora , već pržun.

Što bi rekle poete rekle:

-Svaka razrooka fukara ima tone oraha u džepu.

U prevodu:

-Ne berite zelene voćke i vreće sa narodskim blagom.

A u kockarskom danu se dešavalo:

1512-Umro je Amerigo Vespucci (Firenca, 9. ožujka 1451. – Sevilla, 22. veljače 1512.), talijanski moreplovac.Ploveći pod španjolskom zastavom, stigao do obale Brazila i Hondurasa. Za razliku od Kolumba, bio je uvjeren da je otkrio “Novi svijet” koji se nalazi između Europe i Azije. Zahvaljujući kartografima koji su zanemarili Kolumba, novi kontinent dobio je po njemu ime – Amerika.,ali kada su upisivali to ime na kartu pogrešili su slovo i zato se ona zove Amerika a ne Ameriga.Vespucci je istraživao i ušće Amazone (1499–1502).

1732.-Rođen je George Washington (Wakefield, Westmoreland County, Virginija, SAD, 22. veljače 1732. – Mount Vernon, Virginia, 14. prosinca 1799.), američki političar i prvi predsjednik SAD-a (od 1789. do 1797. godine).Geometar, posjednik plantaža, vrhovni zapovjednik Kontinentalne vojske tokom Sjevernoameričkog rata za neovisnošću, 1. predsjednik Sjedinjenih Američkih država (1789.-1797.) godine.U Sjedinjenim Američkim Državama je poznat kao “otac nacije” (Father of the Nation). Već po samome svom podrijetlu, George Washington je bio dio gospodarstvene i kulturne elite države Virginije koja je mahom bila sačinjena od posjednika plantaža i robovlasnika.

Osnivač,babo SAD,Džordž Vašington je bio zagriženi robovlasnik.Taka mu i bijela djeca.Crnu nije priznavao iako ih je pravio serijski.

1784.- Iz njujorške luke je isplovio prvi američki trgovački brod za Kinu “Kineska carica”. U Kinu je stigao 28. Avgusta,

Carici je trebalo  šest mjeseci i šest dana.Tako se prije putovala.Mnogo je to vremena za izazivanje sreće.Dva stađuna na moru.Zato mnogi nikad nisu stizali na odredište.

1788.-Rođen je Artur Šopenhauer (22. februara godine 1788. u Gdanjsku – 21. septembar godine 1860. u Franfurtu na Majni) nemački filozof idealist, klasični predstavnik pesimizma; učio da je volja osnova svega, Kantova “stvar po sebi”, suština sveta koji je samo predstava. Volja je večito nezadovoljena, i zato je život beskrajna patnja a ovaj svet najgori mogući svet. Cilj svega je nirvana (budizam). Glavno delo mu je Svet kao volja i pretstava. Do većeg uticaja došao tek pred kraj života i posle smrti. Ostala dela prevedena kod nas: Metafizika lepog, Metafizika polne ljubavi, O stilu i pisanju, O geniju i dr.

Kakav čovjek takve misli.Crno,pa crnilo da ne može crnje biti.Vrlo negativno je uticao na generacije  koje slijede usmjerivši ih ka nesalomvljivoj volji Ničevoog ibermenscha,kojeg je nacistička i genocidna Njemačka prepoznala u impotentnom luđaku Adolfu Hitleru.kakav otac bnacije takva djeca.Uglasvnom.

1819.- SAD su preuzele Floridu od Španije, prema sporazumu koji su potpisali američki državni sekretar Džon Kinsi Adams i španski ministar Don Luis de Onis.

1828.Mirom u Turkmančaiju Rusija je prisilila Perziju da joj preda dio Jermenije,uključujući glavni grad Jerevan,kao kaznu za poraz u ratu.

1848 .- U Parizu je izbila prva buržoasko-demokratska revolucija. U Francuskoj su društvene napetosti započele u srpnju 1847. kada je vlada Françoisa Guizota odbila zahtjeve za proširenjem prava glasa, a vrhunac su dostigle 22. veljače 1848. nakon što je ponovno odbijen isti zahtjev. Tada su radikalniji dijelovi pariškog pučanstva započeli s podizanjem barikada i uličnim sukobima s policijom. Dana 23. veljače Guizotova je vlada podnijela ostavku, ali su 24. veljače ulični sukobi još više ojačali pa je kralj Luj Filip istog dana abdicirao i pobjegao u englesku.. Već sljedeći dan proglašena je Druga Republika i uvedeno opće biračko pravo.

1862.- Tokom američkog građanskog rata Džeferson Dejvis proglašen je predsjednikom Konfederacije država Amerike.

On nije postao babo Južnjaka,koji su branili boje robovlasnika , protiv Sjevernjaka koji su ko fol branili nedefinisane boje,ali isključiuvo bijele.Južnjaci su u ratu riknuli i Đeferson je zapamćen po tome što je bio jedini predsjednik Južnjačke Konfederacije.

1875.- Umro je rvi značajniji francuski pejzažista XIX veka bio je Žan-Batist-Kamij Koro (1796-1875). On se već bio opredelio za pejzaž koji je romantičarski veran prirodi, po uzoru na sliku Konstabla izloženu na Salonu 1824. godine. Koroovi pejzaži, pre Konstablovog uticaja, imali su klasicističku podlogu.

1882.- Knez Milan Obrenović proglasio Srbiju kraljevinom i sebe kraljem. Knez postao 1868. posle ubistva njegovog oca kneza Mihaila, a vlast preuzeo od namesnika kad je 1872. postao punoletan.

1900.-Rođen je Luis Buñuel Portolés (Calanda, 22. veljače 1900. – Ciudad de México, 29. srpnja 1983.), španjolski filmski redatelj.Nadrealističkim filmovima Andaluzijski pas, Zlatno doba i dokumentarcem Zemlja bez kruha izazvao je žučne polemike , a posljednji je bio i zabranjen. Nakon 1938. godine snimao je u SAD-u, Meksiku i Francuskoj. Filmove karakterizira izravna polemika s temeljnim pretpostavkama građanskog društva, snažan protest protiv raznih oblika nasilja u tom društvu, antiklerikalizam. “Los olvidados”, “Uspon u nebo”, “Zločinački život Arčibalda Krusa”, “Robinson Kruso”, “To se zove zora”, “Nazaren”, “Viridijana”, “Taj mračni predmet želja”, “Anđeo smrti”, “Zvjezdani put”, “Tristana”, “LJepotica dana”, “Diskretni šarm buržoazije”.

Nadrealizam je bila samo krinka kojom je kao fol zavaravao Frankove policijske pse.nadrealistični detalji su samo dekor farse kojom se pojačavaju tonovi grubog realizma španske  stvarnosti.

1903.-Umro je Hugo Filip Jakob Volf (Hugo Philipp Jacob Wolf; 13. mart 1860 — 22. februar 1903) bio je austrijski kompozitor slovenskog porekla, poznat po svojim umetničkim pesmama.Imao je nekoliko perioda velike produktivnosti, naročito 1888. i 1889, a depresija je često ometala njegove periode kreativnosti. Poslednju kompoziciju je napisao 1898. godine, pre nego što je doživeo psihički kolaps izazvan sifilisom.

Ni prvi ,ni poslijednji umjetnik koji je zbog nepažljivog takara rikno.Pitajte Mocarta.Bodler je bio peder,njega nemojte pitati.

1913.-  General konzervativac, Viktorijano Uerta je izvršio državni udar u kom su bili ubijeni Madero i potpredsednik Hose Marija Pino Suarez  Ovaj događaj je oživeo građanski rat u kom su učestvovali razni vođe sa svojim nezavisnim vojskama. Najistaknutiji su bili Fransisko Vilja i Emilijano Zapata, kao i ustavna vojska Venustijana Karanze. Karanza je pokušao da ujedini sve ustaničke vojske sazivanjem Konvencije u Agvaskalijentes, a 1917. godine objavio je novi ustav kojim se i dan danas vodi Meksiko. Konflikt između revolucionarnih frakcija kulminirao je ubistvom Karanze u Tlakskalantongu 1920, Zapate u Činameki u Morelosu 1919, i Fransiska Vilje u Paralu u Čivavi 1923. Nakon ubistva Karanze, na vlast je došao još jedan revolucionarni vođa, Alvaroo Obregon, koga je nasledio Plutarko Elijas Kaljes. Obregon je bio ponovo izabran 1928. godine, ali je bio ubijen pre nego što je uspeo da preuzme funkciju.Procenjeno je da je u ratu poginulo 900.000 ljudi od ukupnog broja stanovništva koje je imao Meksiko 1910. godine koje je brojalo 15 miliona.

1921.-Rođen je Žan-Bedel Bokasa, general i državnik Centralnoafričke republike, koji je ovu zemlju 1976. godine proglasio carstvom, pre nego što je 1979. zbačen sa vlasti .Vladavinu je  obilježio nevjerovatnim ekstravagantnostima, rasipanjem državne imovine i strašnim zločinima nad sopstvenim narodom.

1935.- Rođen je Danilo Kiš (Subotica, 22. februar 1935 — Pariz, 15. oktobar 1989), jugoslavenski književnik i dopisni član SANU-a.Danilo Kiš je rođen u Subotici 22. februara 1935. godine, od oca Eduarda Kiša, mađarskog Jevrejina i majke Milice Dragićević, Crnogorke. Do 1942. godine živi sa roditeljima u Novom Sadu, gde pohađa prvi razred osnovne škole, a zatim prelazi u Mađarsku, u očev rodni kraj, gde završava osnovnu školu i dva razreda gimnazije. Nakon odvođenja njegovog oca u Aušvic 1944. godine, sa ostatkom porodice je repatriran u Cetinje podsredstvom Crvenog Krsta. Tamo Kiš živi do kraja svog školovanja. Na Filozofski fakultet u Beogradu Kiš se upisuje 1954. godine, a u septembru 1958. godine kao prvi student diplomira na katedri za Opštu književnost. Kiš je bio venčan za Mirjanu Miočinović od 1962. do 1981; nakon razvoda braka živeo je sa Paskal Delpeš sve do svoje smrti. Bio je dramaturg pozorišta “Atelje 212” u Beogradu i lektor u Strazburu, Bordou i Lilu. Djela: romani “Psalam 44”, “Mansarda”, “Bašta, pepeo”, “Peščanik”, “Grobnica za Borisa Davidoviča”, pripovijetke “Rani jadi”, “Enciklopedija mrtvih”, drama “Elektra 70”, polemički spis “Čas anatomije”.

Danilo Kiš je zaslužio mnogo veći do zapis.

1942.- 1942. – Austrijski pisac Štefan Cvajg – koji je pred nacistima 1938. emigrirao u SAD – u Brazilu je izvršio samoubistvo, zahvaćen unutrašnjom krizom i slomljen nacističkim varvarstvom. U ranim djelima je, pod utjecajem bečkog impresionizma, psihoanalize Zigmunda Frojda i humanističke evropske tradicije, bio zaokupljen lavirintima ljudske psihe. Kasnije je znatnu popularnost stekao romansiranim biografijama i esejističkim studijama o značajnim ličnostima istorije i literature. Djela: pripovijetke “Pometenost osjećanja”, “Amok”, “Prvi doživljaj”, romansirane biografije “Žozef Fuše”, “Marija Antoaneta”, “Trijumf i tragika Erazma Roterdamskog”, “Marija Stjuart”, studije “Tri majstora” (Balzak, Dikens, Dostojevski), “Borba s demonom” (Helderlin, Klajst, Niče), “Tri pjesnika svoga života” (Kazanova, Stendal, Tolstoj), “Jučerašnji svijet” (melanholična slika evropske kulture na umoru).

1966.- Premijer Ugande Milton Obote preuzeo je svu vlast u zemlji i naredio da se uhapsi pet ministara.

1967.- Napadom na severnovijetnamske trupe severno od Sajgona, američke i južnovijetnamske snage počele su najveću zajedničku operaciju u Vijetnamskom ratu.

Okončanje rata je pokazalo koliko su uspjeha imali. Omjer uspjeha 0/0.Ameri su imali uspjeha ,samo kada su napalmom spaljivali nevino civilno stanovništvo.

1967.- Predsjednik Indonezije Ahmed Sukarno predao je izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši samo titulu predsjednika.

1979.- Karipsko ostrvo Santa Lusija steklo je punu nezavisnost, poslije 165 godina britanske uprave.

1980.- Oskar Kokoška (nem. Oskar Kokoschka, Pehlarn, Donja Austrija, 1886 – Montro, Švajcarska 1980) bio je austrijski slikar i grafičar ekspresionizma i pesnik češkog porekla. Tokom Prvog svetskog rata doživeo je tešku povredu glave. Sledećih godina nastali su ekspresionistički radovi koji su podsećali na radove Edvarda Munka i Emila Noldea, pretežno litografije (Zaljubljeni par sa mačkom, 1917), kao i njegovi prvi prikazi gradova (Drezden, Nojštat I, 1919).   Godine 1933. Nabijeđen  je kao degeneričan umetnik, pa je u znak protesta stvorio 1937. godine Autoportret degeneričnog umetnika. Godine 1938. emigrirao je u Englesku. Od 1953. godine živeo je na Ženevskom jezeru.Značajan sastavni deo njegovog stvaralaštva jesu portreti, čija psihološka izražajnost svedoči o sposobnosti dubokog uživljavanja. Pored toga Kokoška je slikao i slike mitološkog i alegorijskog sadržaja (triptih Saga o Prometeju, 1950). Stvarao je i scenografije (za Čarobnu frulu, 1955) i napisao više ekspresionističkih drama.

1980.- Izraelska vlada donijela je odluku o puštanju u opticaj nove nacionalne valute šekela, koji je zamijenio izraelsku funtu.

1987.- Umro je Endi Vorhol (6. avgust, 1928. – 22. februar, 1987.) bio je američki umetnik, koji se smatra tipičnim predstavnikom pop arta. Bio je slikar, filmski reditelj, pisac i zvezda. Osnivač je časopisa Interview.Rođen je kao Andrew Warhola u Pittsburghu u Pennsylvaniji. Njegov otac Andrej Warhola (prezime se pisalo Varhola u Evropi, ali je promenjeno na Warhola kada je emigrirao u SAD) i majka Ulja Justina Zavacka bili su imigranti radničke klase, rusinkog porekla iz sela Mikó, Ugarska. (Danas Slovačka: Miková). Porodica je pripadala Rusinskoj katoličkoj crkvi istočnog obreda.Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika pop-art slikarstva. Drsko i duhovito ismijevao je i razarao banalnost masovne komercijalne američke kulture i američke mitove, od vesternjačke sage do pokreta za oslobađanje žena. Filmovi: “Empajer”, “San”, “Djevojke iz Čelzija”, “Usamljeni kauboji”, “Meso”, “Đubre”, “Seks”, “Pobunjene žene”, “Meso za Frankeštajna”, “Krv za Drakulu”.

1990.- U glavnom gradu Mongolije Ulan Batoru uklonjena je posljednja statua Josifa Staljina.

Mongolcima trebalo trideset sedam godina da skontaju da se Josif Staljin neće povampiriti, bez obzira što je bio Visarionovič.

1991.- Dogovorom da Bosna i Hercegovina ostane u granicama u kojima je bila u SFRJ, da se ustavno uređenje bazira na nekoliko entiteta i da se pregovori nastave, u Lisabonu su završeni pregovori trojice lidera nacionalnih stranaka u BiH. Nekoliko dana kasnije Alija Izetbegović je odbio da potpiše sporazum.

1991.- SAD u Zalivskom ratu dale su Iraku rok od 24 časa da povuče vojsku iz Kuvajta ili će biti suočen sa sveopštim napadom.

1992.- Umro je vođa grčkih partizana Vafijadis Markos, komandant Demokratske armije Grčke u građanskom ratu od 1946. do 1949. Početkom 1947. postao je vrhovni komandant Demokratske armije Grčke, poslije izbora na teritoriji pod kontrolom njegovih snaga u avgustu 1947. proglasio je republiku, a 23. decembra obrazovao privremenu demokratsku vladu, u kojoj je bio premijer i ministar vojske. Zbog sukoba u rukovodstvu isključen je u novembru 1948. iz Centralnog komiteta Komunističke partije Grčke, poslije čega je emigrirao u SSSR, a u zemlju se vratio pred kraj života.

1993.- Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno je usvojio rezoluciju o pokretanju postupka za osnivanje Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, izvršena na teritoriji bivše Jugoslavije.

1994.- Ministarstvo pravde SAD saopštilo da je bivši visoki službenik CIA Oldrič Hejzen Ejms devet godina bio špijun SSSR i potom Rusije.

Ne znam što se domicilne vlasti ljute na svoje sunarodnjake kada špijuniraju za druge.I oni drugi špijuniraju za njih.Uostalom to je samo biznis i to ne baš najbolje plaćen.

1997.- U svom biltenu “Člirimi” (Oslobođenje), jedna od oružanih grupacija kosovskih Albanaca “Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova” pozvao je kosovske Albance na oružani narodni ustanak kao “jedini put koji garantuje slobodu i pobjedu nad srpskim okupatorom.

Bili su sto procentno u pravu.

2001.- Gazda Jezda – Jezdimir Vasiljević, vlasnik štedionice “Jugoskandik”, koji se poslije osam godina vratio u SRJ, uhapšen na beogradskom aerodromu.

2001.- Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izglasali su Božidara Matića za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Dugovječan ovaj komunista.

2001.- Sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo je Dragoljuba Kunarca na 28, Radomira Kovača na 20 i Zorana Vukovića na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, silovanja, prisiljavanja na rad i mučenja žena muslimanske vjerske pripadnosti u Foči 1992. godine.

2001.- Penzionisani hrvatski general Mirko Norac, osumnjičen za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću 1991. godine, sproveden u riječki istražni zatvor.

U sukobu s vladinim snagama ubijen je Jonas Savimbi, lider angolskog pokreta UNITA, koji se više od 30 godina bori za vlast u Angoli.

Time se konačno odrekao borbe za vlast.

2005.- U zemljotresu koji je pogodio jugoistočnu iransku provinsiju Kerman, poginulo je 612 osoba, a nekoliko izolovanih planinskih sela je uništeno.

2005.- Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović predložili su mirno osamostaljenje Crne Gore od Srbije.

Osamostaljenje uspjelo,sad Milo može da radi šta mu je ćeif.

2007.-Posmatrači UN-a objavljuju da je Iran proširio svoj nuklearni program umjesto da ga, na zahtijev Vijeća sigurnosti, zaledi. Time je otvoren put za oštrije sankcije protiv Teherana.

Neutralni su posmatrači raport podnijeli i SAD.Novinske agencije nisu prenijele koliko  SAD  šoldi košta   izvještaj takvog tipa.

2011.-U jakom potresu koji je pogodio Christchurch na Novom Zelandu, poginulo je 185 osoba.

Bookmark the permalink.

Komentariši