Dogodilo se na dan 20.Fabruara / Veljače

Danas 20.Februar /Veljača 2023. Godine . Omjer dana 51/314. Prolaze/doalze. Ponedeljak  je , nekom se posrećila srida  je, a nekom je surbota, ili ponedreljak  ,a neko ne smije ni kašiku podići.

A svi uTORniki bi se u Bosni trebali zvati uTORsvako.

Dani se komadaju kao meteoriti. Sad ih vidiš sad ih ne vidiš. Isto kao i proračunski buđet. Neku su razorni i smrtonosni. Tako izgleda. Ali ništa nije od dana. Ni do buđeta.

Ljudski faktor.

I ima velika razlika. Dani jednako griju svakog insana. Budžet opet grije samo one koji ga raspoređuju. Što su raspoređivači bliže vrhovima, veći je tal i grebana.

Ma kakva grebana. Čista pljačka.

I niko nikad ne odgovara. I neće dok su na vlasti razrooka pijačarska  fukara, babin i mamin nasljednik , riđobradi i pomilovani sjedokosi lupuž bez usana.

A ovi, poslužitelji i poslušnici iz raznih vjerskih udruga i sekti ih aminuju jer dobijaju alikvotni dio  ćara.

Jeste li bili u „molitvenim zgradama“  za vrijeme predizborne kampanje?

Znamo da jeste! Nemojte nas sada folirati. Uvijek glasate za “svoje”, koji vas iskorištavaju i taslače gdje i kako stignu.

Dobili ste upute kako i za koga glasati. Svako za svoj tor. I onda imate obraza kukati svaki bogovetni dan do slijedećih izbora da vam se nepravda čini.

Nemojte. Glasali ste za svoju bijedu.

Džamije, crkve , sinangoge više ne nazivamo vjerskim objektima ili Božijim kućama.   Nema potrebe.  Vrlo je bogohgulno to činiti . One to više nisu mjesta gdje je Božiji spomen dobrodošao. Tamo više ne stanuje vjerovanje u Boga jedinog.

Sakralni objekti su postali predizborni i dnevno  politički slugani nacionalističkih stranaka na vlasti i njihovih pljačkaških vođa. Njihovi “bogovi” su idolopokloniičkog karaktera.Klanjaju se idolima.

Što bi poete rekli:

-Uvijek ista bagra i fukara.

U prevodu ( doslovno prepisano):

-“bougre (bugr) fr. = bagra, lupež, podlac”

ovo nas baš zanima, i u engleskom postoji inacica ove rijeci.

-bugger (bagr) = peder, analni kauboj…

– Izraz koji označava društveni talog, onaj najgori ološ i fukaru. Koristi se u množini da okarakteriše rulju koja je kvarna i bezobrazna(često i nepismena) do zla čovjeka i još gore matere , ne samo Bakirove. Pojedinci te rulje imaju takođe zasebne nazive, longara, lotinja, bitanga, ološ, fukara, vancaga i sl.

A što je najžalosnije, ta  bagra i fukara  nama   kroji sudbinu.

Do jednom.Kad , tad.

Oni koji mogu, imaju šta za čitati ovako sabahilden in the morning:

1507.-Umro je  Đentili Bekini venecijanski renesansni slikar i član porodice Belini osnivača venecijanskog stila slikarstva.Napoznatiji je po portretima  i urbanim pejsažima,insistirajući na preciznosti i detaljima,sa preglednim kompozicijama.

1631.- Njemački protestantski knezovi sklopili su savez sa švedskim kraljem Gustavom II, a Švedska je ušla u Tridesetogodišnji rat.

Tridesetogodišnji rat trajao je između 1618. i 1648. prvenstveno u središnjoj Europi i Svetom Rimskom Carstvu, ali njegovi su glavni akteri bile skoro sve kontinentalne države. Rat je započeo kao sukob između protestanata i katolika, ali se pretvorio u opći rat koji je zahvatio većinu Europe. Njegova obilježja bile su plaćeničke vojske, gladi i bolesti. U njemu je izginula gotovo polovica tadašnjeg stanovništva Njemačke.Rat je započeo u Češkoj Praškom defenestracijom 23. svibnja 1618., kada su protestanti izbacili carske namjesnike kroz prozor palače u Pragu gdje su stolovali.

1707.- Umro je posljednji veliki mogul Indije Aurangzeb. 1658. zbacio oca, pogubio braću i uzurpirao prijesto. Osvojio Dekan, Kandahar i Kabul i nazvao se Alamgir, Osvajač Sveta. Podsticao je umjetnost i nauku, osnivao škole i fanatički širio islam, progoneći hinduizam. Njegovom smrću počelo je slabljenje mogulske države.

Iz ovih šturih podataka može se shvatiti da je bio vrlo krvoločn i fanatik koji je tamanio sve koji mu nisu odgovarali. tamanio

1790.- umro Josef Benedikt August Johann Anton Michael Adam (Schönbrunn, Beč, 13.3. 1741. – Beč, 20.2. 1790.), rimsko-njemački car, ugarsko-hrvatski i češki kralj od 1780. do 1790. Josip II. bio je sin Marije Terezije i njezin suvladar od 1765., kada je preminuo njegov otac Franjo Stjepan Lotarinški.Bio je sin cara Franje Stjepana Lotarinškog i kraljice Marije Terezije, rođen u palači Schönbrunn 13. ožujka 1741. Nakon što mu otac umire 1765., Josip II. (kao najstariji sin) postaje njegov nasljednik i car Svetog Rimskog Carstva, a austrijske nasljedne zemlje, Ugarsku s Hrvatskom, te Češku, nasljeđuje 1780. godine, iako je još od 1765. godine bio majčin suvladar. Iako je nekoliko majčinih reformi inicirano s njegove strane, znalo se da je njegova majka glavna, tako da Josip kao suvladar nije imao previše ovlasti i autoriteta.

Iako je Mujo u godinama koje su prethodile carevom rođenju bio talđija kraljice Marije , Mujini rođaci garantuju da mu ovaj nije sin.Previše je vrckast,itd.

1808.-Rođen je Francuski karikaturista, slikar i vajar, Onore Domije za života je bio poznat najviše kao politički i društveni satiričar, ali posle smrti njegova slava kao slikara je rasla. Slika Vagon treće klase iz 1862. godine prikazuje njegovu čestu temu, svakodnevni gradski život. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Mada žestok karikaturista buržoazije i političara, Onore Domije sa slike Vagon treće klase izbacuje satiru i kritiku. On je želeo da prikaže radničku klasu, ne kroz dramu, već kroz mirne trenutke njihovog svakodnevnog življenja.

1809.- Francuzi su poslije duže opsade zauzeli Saragosu, koja je odbila da Napoleonov brat Žozefa bude kralj Španije.

1835.- Grad Concepción u Čileu još je jednom razrušen u potresu. Grad su prije toga 1570., 1657., 1687., 1730. i 1751. rušili potresi i tsunamiji.

Šesti put bi moglo biti gutavo.

1860.- Izašao prvi broj Danice, desetodnevni književni časopis srpskog romantizma. List je naslovljen kao Danica – list za zabavu i književnost. Štampan po tzv. Vukovom pravopisu, pravopisu Vuka Stefanovića Karadžića.Danica je izlazila do 20. augusta 1872, s prekidom od augusta 1871. do maja 1872.Pokretač i urednik do augusta 1871, bio je pravnik, publicist i književnik Đorđe Popović. U časopisu su surađivali Jakov Ignjatović, Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Vladislav Kaćanski, Jovan Ilić, Ljubomir Nenadović i drugi.

1886.-Rođen je éla Kun (Kohn) (Szilágycsehi, 20. veljače 1886. – SSSR, 30. studenog 1939.), mađarski revolucionar.Jedan je od osnivača Komunističke partije Mađarske i Mađarske Sovjetske Republike 1919. godine. Za Prvog svjetskog rata bio je u ruskom zarobljeništvu, gdje u Tomsku postao član Ruske socijaldemokratske radničke partije te radi u redakciji lista Sibirski radnik na propagandi među ratnim zarobljenicima. U proljeće 1918. godine organizira mađarsku grupu Ruske komunističke partije (boljševika) i uređuje novine Međunarodni socijalist i Socijalna revolucija.Bio je  član Prezidijuma Kominterne i rukovodio je Centralnim komitetom Komunističke partije Mađarske. Uhapšen je u staljinističkim čistkama i strijeljan 1939.

1903.- Održana je osnivačka skupština časopisa “Gajreta”; osnivači su bili Safvet-beg Bašagić i Edhem Mulabdić.

Gajret je bilo društvo za potpomaganje muslimana učenika srednjih i visokih škola u Bosni i Hercegovini i Austro-Ugarskoj Monarhiji.

1908.- Simo Matavulj (Šibenik, 31. avgust/12. septembar 1852 – Beograd, 20. februar 1908) je bio srpski pisac iz Dalmacije, koji pripada epohi realizma. Njegova najpoznatija dela su roman Bakonja fra Brne i pripovetka Pilipenda.

1909.- Jedan od vodećih francuskih časopisa, Le Figaro, u svom je broju objavio Futuristički manifest koji je napisao talijanski pjesnik Filippo Tommaso Marinetti čime je nastao umjetnički pokret futurizam koji odbacuje prošlost i divi se mladosti, agresivnosti, strojevima i brzini.

Edgar Alan Po se smatra začetnikom futurizma i još nekih pravaca u književnosti.

1910.- Ubijen je predsjednik egipatske vlade Butros Gali, djed bivšeg generalnog sekretara UN-a Butrosa Butrosa Galija.

1920.-Umro je Robert Edvin Piri (engl. Robert Edwin Peary; Kreson, 6. maj 1856 — Vašington, 20. februar 1920) je bio američki inženjer i polarni istraživač.

Utvrdio je 1892. god. da je Grenland ostrvo. Posle tri bezuspešna pokušaja (1893, 1898. i 1905.) uspeo je brodom Ruzvelt i psećom zapregom da stigne na Severni pol. Bilo je to 6. aprila 1909. godine. Napisao je više knjiga o istraživanjima Arktika.

1924.- Sir Sidney Poitier,  – američki glumac, filmski režiser, pisac i diplomat. Iako je još 1963. godine zahvaljujući filmu Lilies of the Field postao prvi crni dobitnik Oscara za najboljeg glumca, četiri godine kasnije serija popularnih i cijenjenih uloga u filmovima Filmovi: “Prkosni”, “Poljski ljiljani”, “Ivica grada”, “Bjekstvo u lancima”, “U vrelini noći”, “Gospodinu s ljubavlju”, “Pogodi ko dolazi na večeru”.  ga je učinila najkomercijalnijim holivudskim glumcem godine ,te pomogla u razbijanju rasističkih stereotipova u zapadnom svijetu.

1925.- 1925. – Rođen je američki filmski režiser Robert Altman, koji je stvorio osobenu sintezu mitova i dramaturških klišea tradicionalnih američkih filmskih žanrova i principa modernog, prevashodno evropskog filmskog izraza. Filmovi: “Odbrojavanje”, “Kockar i bludnica”, “Privatni detektiv”, “Svi smo mi lopovi”, “Kalifornijski poker”, “Nešvil”, “Kratki rezovi”, “Tri žene”, “Svadba”, “Kanzas siti”.

1924.- Rođen je Robert Altman, (Kansas City, 20. veljače 1925. – Los Angeles, 20. studenog 2006.), američki redatelj, scenarist i producent.

Filmom M.A.S.H. (1970.) postiže veliki uspjeh kod kritike i publike i osvaja Zlatnu palmu u Cannesu – velik dio kritike ga proglašava najeminemtnijim predstavnikom modernog američkog filma.

1938.- Šef britanske diplomatije Entoni Idn podnio je ostavku zbog popustljive politike premijera Nevila Čemberlena prema njemačkom nacističkom diktatoru Adolfu Hitleru.

Kruna je tako naredila.Njemci su joj najbliži i najmiliji rođaci.A i po učincima rasne,arijevske čistoće  Njemci  su se učili od Britanaca.

1942.-  Poginuo Fadil Jahić Španac (1910-1942) rođen u Bijeljini, narodni heroj, bosanski komunist i partizan. Osnivač prvog majevičkog partizanskog odreda, kojim je poslije zapovjedao i N.H. Vladimir Perić Valter i čiji je član bio Meša Selimović. Ubijen na Vukosavcima   u prvom otvorenom okršaju četnika i partizana.

Učestvovao je u španskom građanskom ratu na republikanskoj strani i zajedno sa narodnim herojem Pekom Dapčevićem organizirao bijeg komunista iz francuskih koncentracionih logora. Po povratku u zemlju i s početkom rata u Jugoslaviji, organizuje narodni otpor.

Naš drug  Senad Senči Kaliman je bio još  huđe sreće.Imao je dvadeset godina kada je krenuo na prvu liniju.Nije ni stigao do nje.Granata gruh i nema ga više.

1942.- Japanci u Drugom sveskom ratu napali Portugalski Timor i ostrvo Bali u Holandskoj Istočnoj Indiji.

1951.-U Molunatu,općina Konavle,2o km od Cavtata,blizu Dubrovnika pao je meteorit težak 1,9 kilograma. Njegov službeni naziv je “Dubrovnik”.

Zato čovjek ne zna kako će i kada umrijeti. Ova meteorit je dovoljan da podere zgradu od tri kata.

1962.- SAD su u orbitu oko Zemlje lansirale prvi svemirski brod sa ljudskom posadom. Bio je to “Merkjuri-Atlas 6”, u čijoj je kapsuli “Frendšip 7” bio Džon Glen, prvi američki astronaut.

1967.- Predsednik Indonezije Ahmet Sukarno predao izvršnu vlast generalu Suhartu, zadržavši titulu predsednika.

1967.-Rođen je  Kurt Donald Cobain (Aberdeen (Washington), 20. veljače 1967. – Seattle, 5. travnja 1994.) bio je američki glazbenik, pjevač-tekstopisac, i umjetnik, najviše poznat kao pjevač i gitarist grunge sastava Nirvana.Osnovao je Nirvanu 1985. godine sa prijateljem Kristom Novoselicem u njihovom rodnom gradu Aberdeenu (Washington). Sastav je postao dio takozvane Seattle rock scene, izdavši svoj prvi album Bleach za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989. Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću DGC Records, bend se probio na mainstream scenu izlaskom hita “Smells Like Teen Spirit” sa svog drugog albuma Nevermind iz 1991. Nirvana je postala vodeći bend Generacije X, a Cobain slavljen kao predvonik iste.

On je od onih budaletina  čiji je zajednički imenitelj naprasna smrt u 27 godini. Bio je muž Kurtni Lou na koju teoretičari zavjere prebacuju fokus sudionika u njegovoj smrti.

1975.- – Vlada kiparskih Grka pozvala je UN da odrede krajnji rok za povlačenje s ostrva 40.000 turskih vojnika, ali zbog strateškog značaja Turske za SAD i NATO pakt to nije učinjeno, niti je Ankara kažnjena zbog agresije i okupacije sjevernog dijela Kipra.

1979.- Erupcija indonezijskog vulkana Sinira usmrtila je 175 ljudi.

1985.- U Irskoj, uprkos žestokom protivljenju Rimokatoličke crkve, legalizovana je prodaja kontraceptivnih sredstava.

Mi crkvi poručujemo: Bolje kontraceocija nego kasapljenje fetusa koji su živa bića.

1986.- U orbitu je lansiran prvi dio sovjetske kosmičke stanice “Mir”.

1986.- Bivši predsjednik talijanske vlade, kontroverzni poslovni čovjek, Silvio Berlusconi  kupuje nogometni klub AC Milan.

Berluskoni nije kontraverzni čovjek.On se sasvim jasno i glasno odredio kao neofašista. Kupovina Milana mu je pomogla da pridobije navijače milana za svoju profašističku stranku Forza Italia.Normalno lova iz force i italijanskih resurusa  se slijevala u njegov džep.

1986.-Režirani vjerski sukobi hindusa, muslimana i sika zahvatili su Indiju, u tri indijske države zaveden je policijski sat.

1991.- Skupština Slovenije glasala je za otcjepljenje od Jugoslavije u dogovoru sa Hrvatskom i Srbijom.

1991.- Vlada Hrvatske podnijela je Saboru dopunu Ustava po kojoj u Hrvatskoj važe samo zakoni te republike, čime je suspendovan Ustav SFRJ.

Koincidencija sa Slovenačkom odlukom.Ludost je to i pomisliti.Dogovor kuću gradi.

1996.- Zetovi iračkog predsednika Sadama Huseina, general Husein Kamel Hasan i njegov brat Sadam Kamel, vratili se s porodicama u Irak iz šestomesečnog izbeglištva u Jordanu. Irački predsednik ih pomilovao, ali su 3 dana kasnije ubijeni.

Što bi mahalaši rekli: Joj levata, majko moja.

1997.- Vlada SAD-a odbila da prizna nadležnost Svjetske trgovinske organizacije u sporu s Evropskom unijom o trgovini s Kubom, kojoj su Amerikanci jednostrano nametnuli ekonomske sankcije.

SDAD misle da im niko ništa ne može i da mogu da rade šta mogu.Mogu do jednom,a onda se samo za glavu mogu fatati.Mnogi neće biti u stanju ni to učiniti.

1999.- Na Kosovu, na područjima Podujeva, Orahovca i Suve Reke, pojačani su oružani sukobi srpskih snaga bezbjednosti i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Međutim Srbija nije izvukla nikakve pouke iz Kosovske bitke 1389. Godine.Na tom tlu nikad neće moći pobjediti.Zakon dijalektike.

2000.-Srpska policija tokom sedam dana privela je 24 aktivista studentske organizacije “Otpor” zbog ljepljenja plakata i ispisivanja grafita antirežimskog sadržaja. Hapšenje aktivista “Otpora” i onemogućavanje rada nezavisnih medija obilježili su naredni period sve do izbora u septembru, na kojima je, pobjedom Demokratske opozicije Srbije, srušen režim Slobodana Miloševića.

2001.-Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je presude bošnjačkim i hrvatskim funkcionerima zbog kršenja Ženevske konvencije u logoru Čelebići: Esad Landžo osuđen na 15, Hamza Delić na 20, Zdravko Mucić na sedam godina zatvora, dok je Zejnil Delalić oslobođen svih optužbi.

2002.-  U najvećoj željezničkoj nesreći u Egiptu poginula 373 putnika, 66 putnika povrijeđeno, u požaru u vozu na liniji Kairo-Luksor.

2003.-Predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Beogradu uručena je optužnica Haškog tribunala.

2004.-Iran je održao prvi krug parlamentarnih izbora koji dovode na vlast islamske konzervativce.

2005.-Vlada Izraela donijela je odluku o povlačenju iz pojasa Gaze i etapnom iseljavanju jevrejskih naselja, koja su u toj oblasti više od 37 godina.

2006.-U bečkoj palati Daun Kinski počeli su dvodnevni razgovori predstavnika Beograda i Prištine o decentralizaciji vlasti na Kosovu. Time su zvanično počeli direktni pregovori o statusu Kosova.

2006.-Umro je penzionisani nadbiskup Pol Marčinkus, bliski saradnik mnogih papa, čiji je dugogodišnji staž na čelu Vatikanske banke obilježen velikim finansijskim skandalima, misterioznim smrtima i kriminalom.

Bio je veliki igrač u Vatikanskom lancu koji su sakrivali pedofiliju velikih i malih  svećenika od svjetske javnosti.

Bookmark the permalink.

Komentariši