Pljačkaška bagra i fukara i dani što lete / Igrokaz na dan 20 .Februar /Veljača

Danas 20.Februar /Veljača 2023. Godine . Omjer dana 51/314. Prolaze/doalze. Ponedeljak  je , nekom se posrećila srida  je, a nekom je surbota, ili ponedreljak  ,a neko ne smije ni kašiku podići.

A svi uTORniki bi se u Bosni trebali zvati uTORsvako.

Dani se komadaju kao meteoriti. Sad ih vidiš sad ih ne vidiš. Isto kao i proračunski buđet. Neku su razorni i smrtonosni. Tako izgleda. Ali ništa nije od dana. Ni do buđeta.

Ljudski faktor.

I ima velika razlika. Dani jednako griju svakog insana. Budžet opet grije samo one koji ga raspoređuju. Što su raspoređivači bliže vrhovima, veći je tal i grebana.

Ma kakva grebana. Čista pljačka.

I niko nikad ne odgovara. I neće dok su na vlasti razrooka pijačarska  fukara, babin i mamin nasljednik , riđobradi i pomilovani sjedokosi lupuž bez usana.

A ovi, poslužitelji i poslušnici iz raznih vjerskih udruga i sekti ih aminuju jer dobijaju alikvotni dio  ćara.

Jeste li bili u „molitvenim zgradama“  za vrijeme predizborne kampanje?

Znamo da jeste! Nemojte nas sada folirati. Uvijek glasate za “svoje”, koji vas iskorištavaju i taslače gdje i kako stignu.

Dobili ste upute kako i za koga glasati. Svako za svoj tor. I onda imate obraza kukati svaki bogovetni dan do slijedećih izbora da vam se nepravda čini.

Nemojte. Glasali ste za svoju bijedu.

Džamije, crkve , sinangoge više ne nazivamo vjerskim objektima ili Božijim kućama.   Nema potrebe.  Vrlo je bogohgulno to činiti . One to više nisu mjesta gdje je Božiji spomen dobrodošao. Tamo više ne stanuje vjerovanje u Boga jedinog.

Sakralni objekti su postali predizborni i dnevno  politički slugani nacionalističkih stranaka na vlasti i njihovih pljačkaških vođa. Njihovi “bogovi” su idolopokloniičkog karaktera.Klanjaju se idolima.

Što bi poete rekli:

-Uvijek ista bagra i fukara.

U prevodu ( doslovno prepisano):

-“bougre (bugr) fr. = bagra, lupež, podlac”

ovo nas baš zanima, i u engleskom postoji inacica ove rijeci.

-bugger (bagr) = peder, analni kauboj…

– Izraz koji označava društveni talog, onaj najgori ološ i fukaru. Koristi se u množini da okarakteriše rulju koja je kvarna i bezobrazna(često i nepismena) do zla čovjeka i još gore matere , ne samo Bakirove. Pojedinci te rulje imaju takođe zasebne nazive, longara, lotinja, bitanga, ološ, fukara, vancaga i sl.

A što je najžalosnije, ta  bagra i fukara  nama   kroji sudbinu.

Do jednom.Kad , tad.

Bookmark the permalink.

Komentariši