Dogodilo se na današnji dan 24. Marta / Ožujka

Danas je Nedelja 24.  Mart/Ožujak,   2023. godine.

Dani  furaju. Stojanka samo što ne zakuca. Za sada je omjer  83 / 282 .

Merete misliti opet je Petak . I ne samo to. Svakih sedam dana je Petak. Nama to baš i nema nekog smisla.Mi bi voljeli da je svaki dan nedelja. Ili barem subota.

Što bi to bilo ljepota. Al’ mora se i arbajtovati. Znamo ,država zahtjeva red i rad, po principima neradničke vlastele.Njima,njihovom potomstvu i uvlakačima se svaki neradnički dan debelo plaća.

Ali?

Ima to čuveno i famozno ALI.

I zaplačuje vječnim pržunom.

Ali…

Nisu oni zaslužili da kvarimo ovaj prelijepi mubarek  dan.

A Vi?

Ruku od srca pod ruku drugom rukom od ljubavi i lagana šetnja proljećem, ma gdje god se nalazili dobri ljudi.

Kad je srce pune ljepote i Božijih darova, sve sluti da će biti dobro.

Što bi poete rekle:

-Život je prelijep.

U prevodu:

Bog je Jedan i svojom ljubavlju nas uvijek miluje.

1401.-U pohodu kroz Aziju i Sredozemlje tatarski vojskovođa Tamerlan osvojio je Damask.

1603.- Umrla je engleska kraljica Elizabet I. Engleska je tokom njene 45-godišnje vladavine postala vodeća zemlja u proizvodnji tekstila i vune, osnovala je prvu koloniju u Severnoj Americi – Virdžiniju, utemeljila Istočnoindijsku kompaniju, a britanski morepolovci, trgovci i gusari stvorili su temelje buduće britanske imperije. Presto je nasledio škotski kralj Džejms VI, čime je, kao Džejms I, objedinio englesku i škotsku krunu. Zajednički parlament osnovan je 1707, kada su se dve zemlje ujedinile u Veliku Britaniju.

Potkratila, valjda iz ljubonmore prelijepu , malo takarli rodicu Mariju I Stjuart škotsku kraljicu. Ne vjerujemo da  je Elizabeti jedini ljubavnik bila Engleska. Sve govori sa su se muškarci plašili.Bolje takar manje,a glava na ramenima.

1736.- U Budimu je mučenjem na točku ubijen vođa srpskih ustanika Pera Segedinac koji je 1735. u Pomorišju, Bačkoj i Posavini podigao Vojvođane protiv Austrije. Moriški komandant je opevan u narodnim pesmama, a Laza Kostić je napisao dramu “Pera Segedinac”.

1834,. Rođen je engleski socijalista, pisac i slikar Vilijam Moris, koji je znatno utjecao na izgradnju umjetničkog ukusa i razvoj umjetničkog zanatstva u Engleskoj. Pisao je u romantičarskom maniru epske pjesme i pripovijetke u stihovima, s antičkim i srednjovjekovnim motivima. Djela: “Život i smrt Jasonova”, “Zemni raj”, “Sigurd Volsung”.

Vrlo „autentičan“ opisac . Prepričavao antička djela.

1834.- Kanada je afroameričkim muškarcima dala pravo glasa.

Sreća da je u Kanadi bilo malo tij afroameričkih muškaraca. Valjda zbog snijega ili tako nekako. Inače bi kanadski kju-klux-klan imao više posla, ali bi se o dobrano smrzli, iako vole obojene spaljivati na lomači.Rođaci Vatikanskih inkvizicija.

1882.-Njemački bakteriolog Robert Koh objavio je da je izolovao bakteriju koja izaziva tuberkulozu. Kasnije je pronalazak antibiotika omogućio uspješnu borbu protiv bakterije nazvane “Kohov bacil”.

1882.- Umro je američki pisac Henri Vodsvort Longfelou, čija djela odlikuje veoma uglađen oblik, ali i konvencionalnost i naglašena didaktičnost i sentimentalnost, pod jakim utjecajem njemačkih romantičara. Djela: indijanski ep “Hijavata”, poeme “Evangelina”, “Poeme o ropstvu”, soneti “Božanstvena komedija”.

1886.- Rođen je Gabrijel Jurkić (24. mart 1886. Livno – 25. maj 1974 Livno), je bosanskohercegovački likovni umjetnik i jedan od najznačajnijih impresionista u Bosni i Hercegovini.

Gabrijel Jurkić je dugo vremena važio kao miljenik likovne kritike svog vremena, posebno između dva svjetska rata. Njegov impresionistički izraz je svjedočio o ljepoti livanjskih krajeva, koji su na njegovim slikama uvijek imali nešto svečarsko, posebno i božansko. Najčešće teme Jurkićevih radova bili su motivi iz livanjskog kraja, kao i portreti žena iz najužeg kruga njegove porodice: njegove majke i supruge Štefice.

Istaknuti je majstor pejzaža. Vrlo rano došao je do svojevrsne pointilističke manire, tehnike pomoću koje je naslikao jedno od svojih najpoznatijih djela Vila naroda moga.

Posljednjih 20-ak godina života maestro sa suprugom se povlači u Livno, gdje dalje stvara u okrilju Franjevačkog samostana Gorica.

1891.- Velika Britanija i Italija se sporazumjele o granicama kolonija u području Crvenog mora.

Normalno, „urođenici“ se nisu ništa pitali. Karl Marks je zauzeo takav stav i svršena priča.

1905.- Umro je francuski pisac Žil Vern, autor naučno-fantastičnih romana s naučnim predviđanjima, od kojih su mnoga ostvarena. Napisao je 57 romana i mnogi su poslužili kao scenariji za film. Djela: romani “Put oko svijeta za 80 dana”, “Dvadeset hiljada milja pod morem”, “Put na Mjesec”, “Put u središte Zemlje”, “Carev glasnik”, “Pet nedjelja u balonu”.

Pisao čovjek simpatično i zanimljivom. Ali lupo ko Martin po diviziju. Čuj molim vas, on nama more je duboko 2o.ooo milja.Lupi to i osta živ.Ali to je tek jedan biser njegove domišljatosti.

1916.- Umro je španski kompozitor i pijanista Enrike Granados i Kampinja, koji je stvarao u romantičarskom maniru, gotovo isključivo na osnovu španske narodne muzike. Djela: klavirska zbirka “Gojekas”, “Španske igre” za klavir.

1929.- Fašisti su “pobijedili” na jednopartijskim izborima u Italiji. I od tada se nikad nisu skinuli sa vlasti.Samo su mjenjali imena.Pitajte Berluskonija.

1930.- Rođen je američki filmski glumac Stiv Mekvin, koji je najčešće igrao u avanturističkim filmovima, obilježivši ih snažnim temperamentom i ličnim šarmom. Filmovi: “Nikad ne voli stranca”, “Sedmorica veličanstvenih”, “Sinsinati Kid”, “Šampion rodea”, “Veliko bjekstvo”, “Leptir”, “Metak”, “Tom Horn”, “Lovac”.

Mi mu zavidili na zavodljivoj i prelijepoj Ali Mek Grou i dobrom mustangu. Bio  gluv ko top. Kao oni od nas. Nećemo ga imenovati je jako dobar.

1944.- Saveznički vojnici zarobljeni u II. Svjetskom ratu započeli su “Veliki bijeg” probivši se iz Stalag Lufta III, zatvoreničkog logora u Poljskoj koji je bio pod vodstvom Luftwaffea. 76 zarobljenika iz 13 zemalja pobjegli su kroz tri tunela kopanih dva duga mjeseca. Od 76 bjegunaca samo su trojica izbjegli kasnije hvatanje. Prema spektakularnom bijegu opisanom u romanu Paula Brickhilla, 1963. snimljen je uspješan film u kojem su glumili Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson, Donald Pleasence, James Coburn i David McCallum.

1945.- U Beogradu je potpisan sporazum vlade Demokratske Federativne Jugoslavije i Uprave UN-a za pomoć i obnovu (UNRA). Sporazumom je predviđeno da UNRA pomogne u hrani, lijekovima, obući i odjeći i da uputi stručnjake za obnovu poljoprivrede, industrije i saobraćaja.

1945.- Američke i britanske trupe u Drugom svjetskom ratu prešle su rijeku Rajnu i nastavile nadiranje u unutrašnjost Njemačke.

1946.- Umro je ruski velemajstor Aleksandar Aleksandrovič Aljehin, jedan od najvećih u istoriji šaha, jedini koji je titulu svjetskog prvaka držao do smrti. Pobijedio je 1920. na prvom šahovskom prvenstvu SSSR, a šampion svijeta je postao 1927, savladavši u meču sa 6:3, uz 25 remija, kubanskog velemajstora Raula Kapablanku. Titulu je odbranio u mečevima protiv zemljaka Jefima Bogoljubova 1929. i 1934, kojeg je pobijedio sa 15,5:9,5 i 15,5:10,5, a holandski velemajstor Maks Eve ga je 1935. savladao sa 9:8 i 13 remija. Zvanje svjetskog prvaka je vratio kad je pobijedio Evea u revanšu 1937. rezultatom 10:4 i 11 remija.

1962.- Umro je švajcarski fizičar, balonista i istraživač morskih dubina Ogist Pikar, profesor Univerziteta u Briselu. Proučavao je radioaktivnost, atmosferski elektricitet i kosmičke zrake. Postao je 1931. prvi čovjek koji je dospio u stratosferu, popevši se balonom do 15.780 metara, a 1934. do 17.550 metara. Od 1938. spuštao se batiskafom 48 puta u okeanske dubine i do 4.000 metara.

1972.- Velika Britanija je uspostavila direktnu kontrolu u Severnoj Irskoj da bi sprečila sukobe paravojnih grupa katolika i protestanata.

Tako oni kažu.Inače su Englezi incijatori svih krvavih i gebnocidnih dešavanja u Sjevernoj i bilo kojoj Irskoj,počev od Indije ,Australije,Kine,Novog Zelenda…

1976.- Umro je britanski feldmaršal Bernard Lo Montgomeri, jedan od vodećih savezničkih vojskovođa u Drugom svetskom ratu. Pobeda njegove Osme armije nad Afričkim korpusom nemačkog feldmaršala Ervina Romela u bici kod El Alamejna krajem 1942, preokrenula je tok rata u Africi.

1976.- Argentinska predsjednica Isabel Perón, treća supruga Juana Peróna, oteta je i svrgnuta u državnom udaru poznatom pod nazivom ‘Prljavi rat’. Perón je nakon zabave predsjedničkim helikopterom prevezena u vojnu bazu gdje je uhićena i pritvorena. Ostala je u kućnom pritvoru do 1981. kada je prognana u Španjolsku gdje je održavala bliske veze s obitelji Francisca Franca. Argentinski sud ju je 2006. pozvao na svjedočenje o otmicama i ubojstvima političkih aktivista tijekom peronističke vladavine, a 2007. je uhićena u Madridu zbog pronalaska potpisa na dokumentu kojim odobrava “anihilaciju…subverzivnih elemenata u cijeloj zemlji”, no Španjolska ju je odbila izručiti.

1980.- U El Salvadoru ubijen je najglasniji kritičar surovih postupaka vojnih vlasti u toj zemlji, zahvaćenoj građanskim ratom – nadbiskup San Salvadora Oskar Arnulfo Romero i Galdames. Smrt uticajnog i popularnog borca za reforme i ljudska prava izazvala je dalje zaoštravanje krize.

Oskar Arnulfo Romero o Galdames nije bio kao drugi svećenici. On je bio čovjek i ljudina. Zbog toga se molimo Nebu da mu oprosti zemaljske grijehe. Mučenik je zaslužio.

1989.- Tanker Exxon Valdez izlio je više od 40 milijuna litara nafte ispred zaljeva Prince William na Aljasci i izazvao golemu ekološku katastrofu. Po količini izlivene nafte havarija Exxon Valdeza ne spada među najveće tankerske katastrofe, no zbog udaljenog nepristušačnog područja na kojemu se nesreća dogodila, reakcija vlasti i odgovornih korporacija bila je spora te je naftna mrlja prekrila više od 28.000 kilometara mora i tako postala jedna od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti.

Svako malo jedan , po jedan tanker hrane more i ribice sa 40 milijuna tona nafte.I uvijek  reakcija vlasti i odgovornih korporacija kasni. I niko nije kriv. Za sve okrivite višu silu.

1990.- Iz Šri Lanke je otišlo 2.000 indijskih vojnika, posljednjih iz kontingenta od 50.000, koji su dvije i po godine bezuspješno pokušavali da savladaju oružanu pobunu tamilskih gerilaca protiv centralnih vlasti u Kolombu.

1999.- Počelo NATO-ovo bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana. Vlada u Beogradu proglašava ratno stanje.

Nije nam jasno protiv koga je uvedeno ratno stanje. Protiv NATO ili Kosova.Nato je daleko, a Kosovo je republika.

2002.- Po prvi put u 74-godišnjoj istoriji Oskara, dvoje glumaca crnaca dobili su tu nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu: Denzel Vošington za ulogu u filmu “Dan obuke” i Hale Beri za ulogu u filmu “Bal čudovišta”.

Nemojte govoriti crnci. Bijeli ameri se ljute kad njihov crnce zovu crncima.Više vole plemente itzraze afroamerikanci ili obojeni. Tako se jasno određuje porijklo i razlika između arijevaca i   urođenika.

2003.- Županijski sud u Rijeci osudio je hrvatskog generala Mirka Norca na 12 godina zatvora zbog ubistva oko 50 srpskih civila 1991. godine. Sudsko vijeće je Tihomiru Oreškoviću izreklo kaznu od 15 godina zatvora, Stjepanu Grandiću 10, a Ivica Rožić je oslobođen krivice.

Provjerili ni jedna rehabilitaciona ustanova zatvorenog tipa nika nije hospitalizovala hrvatske časnike.

2005.- Kirgistanska Tulipanska revolucija doživjela je svoju kulminaciju u glavnom gradu Biškeku, kada su demonstranti prisilili predsjednika Askara Akajeva na bijeg iz zemlje.

2006.- EU je postigla dogovor o uvođenju sankcija protiv zvaničnika Bjelorusije, uključujući predsjednika Aleksandra Lukašenka, zbog predsjedničkih izbora koji su ocijenjeni kao neregularni.

Niko nije uveo sabkcije SAD kada je George Buš juniuor u ujudurmi sa bratom ukrao predsjedbničkun traku.

2006.- Posle skoro četiri decenije kampanje za nezavisnost Baskije, oblasti na severu Španije, separatistička organizacija ETA objavila je trajni prekid vatre i najavila borbu demokratskim sredstvima.

2008.- Jedan od najpoznatijih glumaca bivše Jugoslavije Boris Dvornik preminuo u 69. godini života. Najveću popularnost stekao je ulogama u TV serijama “Naše malo misto”, “Kapelski kresovi” i “Velo misto”.

Glumio je u Devetom krugu sa Dušicom Žegarac,prve naglašene erotske scene jugoslovenske kinematografije i u skoro  svim partizanskim filmovima kao partizanski heroj. Glavni talđija mu bio Bata Živojinović , kasnije dokazani četnik.

2008.- Yousaf Raza Gilani, dugogodišnji lojalist ubijene oporbene čelnice Benazir Bhutto, izabran je za novog premijera Pakistana.

Bookmark the permalink.

Komentariši