Visibabe i karam(n)fili

Mahalaši su čudne zvijerke, jal čarobnjaci , jal baksuzi . Kod njih sredine nema , osim one koju vole, a vezana je za žensko uzvišeno biće (Kojeg li čuda?) I mnogo vole cvijeće. Mora im se priznati da su iskreni i vjerodostojni; uglavnom.

I vrsni poznavaoci riječi, skloni bukvaljizmu i fataljizmu.

Često svoju polivalentnost u izražaju označavaju kao filiju prema ženskom rodu općenito, a napose konkretnom.

Što je i što znači stranjska , mnogo rabljena riječ filija ?

filija -ljubav, prijateljstvo, ljubav prema nečemu;u kovanicama drugi dio složenice označuje ljubav ili sklonost prema konkretnom prvom dijelu.

Visibaba je dobro poznati cvijet. Od djetinjstva nam trube da je jedan od prvih vjesnika proljeća. Ali u mahali je sinonim za :

-predmet koji visi , privjesak , visuljak , ma jednostavno za sve što visi.

I zato mahalaši kažu :

-Sve što visi i treba da visi. Osim visibaba i anamo onog.. Visibabe ne vise . One su vjesnik proljeća i ponovnog buđenja života. Male bijele zvončaste glavice klimaju u susret toplijim danima koji nose miris djevičanskih ljubičica. Za anamo onaj zna se. Ako visi onda je sramotom i telalom označen za vjek vjekova . I kuku njemu.Ni dizalica mu ne pomaže. A kad dizalica ne pomaže onda je to poniženje , koje ne spašava ni mudrolija koliki nos toliki ponos.

Mirisne ljubičice dozivaju kraljicu cvijeća : ružu.

A princeza među ružama je centifolia; stolisna ruža. Kažu teže je naći stolisnu ružu nego djetelinu sa četiri lista.

Mahalaši ne vjeruju u tu famu.

I sada sve dolazi na svoje.

Filija prema ženama , koje su najava života i mirisne kao djevojčake ljubičice . Svaka žena je kao centofilie među ružama. Sve odreda. samo ih treba pravilno baštovaniti. Ko karamfile.

A baštovani se može samo u đadinu? Jer kako ćeš baštovaniti ako nema mirisnog cvijeća, posebice đula. I već kada se zavališ među cviječe , posebice među stolisne đule moraš rabotati oko njih . Svesrdno svojski i bez ograničenja i predrasuda. Okopavati , rintati, kopati , saditi , nasađuvati , kalemiti , usađivati , zalijevati , dolmiti , hraniti , mirisati ,potkresivati,  oblikovati ,maziti , brati …Jednostavno rečeno rintati i mahaliti. Veoma takarli posao . Ali ća se mere. Tako nam grah pao. A od graha se ne more pobjeći, bez obzira na nutritivne , odnosno havne posljeidce. poslijedice.

Grah je kao sudba ili sihra. ! Đah ga ima , đah ga nema.Jal ga vidiš , jal ga ne vidiš.Al nas uvijek nađe.

Taki smo van mi mahalaši . Pošicni takarli insani. I karamfilični , ma šta god mu to značilo.

Bookmark the permalink.

Komentariši