Biseri bjelavskih mahala 73. – 78.

 

73*Raj je bio uređen kako treba i po tabijatu. Ali ona “firaunka” Eva, naša pomajka  nam natakari praoca Adama, ko najvećeg levata i dobiše izgon iz raja.Nama k'o mrsko zbog toga,biva.

 

74*I ko kaže žene nisu moćne.”Jesu , samo zaboravile svoje moći. Ili čekaju pravi vakat?Dobili smo dojavu da Lizistrata , negdje na visinama, kuka ko godina ,za njenim slavnim vremenima.

 

75*Čudno,  zamišljeni smo ,   dani su ko leptiri procvjetaju u jednom danu i nestaju kao pupoljci, na njegovom isteku . Nikad niko nije zabilježio da jedan dan traje dva dana.

 

76*I oni nama zemlja ravna. Popadali bi ko olovne kugle izbačene iz topa koji slijepljuje eskadrilu u komadu.Ova metafora je zapisana da bi se neuki ibretili odakle nam i š'a nam to znači.

 

77*Vlast je bezobrazna jer njeni predstavnici nemaju obraza…Vlast je bezobrazna jer njeni predstavnici nemaju obraza…Ne bojte se, nismo skrajnuli. Samo se vježbamo , da ne zaboravimo

78.*Mi pametni kao i uvijek, mudro šutimo o mudrim stvarima. O ljudskoj gluposti meremo po vazdan tabiriti i naglabati,ali čemu i kome.

 

 

 

Bookmark the permalink.

Komentariši