Dogodilo se na današnji dan 13 . Decembar / Prosinac

Danas je Četvrtak 13.decembar / Prosinac 2018.

 

 

Po danima  bilans je tankovit. 347  Neće se vratiti ove godine. 18. dana je nervozno i oni se žele što prije utopliti , po mogućnosti prije snijega.

A već znate da većina insana nisu insani.

Nije to nauk ove godine.To je otkad su insani slećeli na zemlju.

Dakle neki insani nisu insani, već mulci.
Ne poštuju i ne obazire se na nježnost i krhkost proljeća i ljepotu đardina.
Mi se raznježili , ko Maksumče u polju djevičanskih ljubičica.
I am zabezeknuti i opčinjeni ne m'remo maknuti.
A moramo.
Naružiće nas i reći:
-Sanjajte i volite kada vam drugi plate za to. Mi samo uvodnik plaćamo.
Neuki prepisivači!
Ne znaju da nam niko snove i ljubav ne može ni platiti, ni oduzeti.

Osim one koje volimo i sanjamo.
A Ona, to krhko biće, ta uzvišena ljepota to nikad ne žele učiniti.
I ne stignu sve da hoće!
Mi konjine uvijek nešto zabrljamo i poslije samo kukamo i pizdimo.

Izvinite .
Najusrdnije molimo .
Potkrala nam se jedna ne baš dobra riječ. Ali nemamo bolje.
Oprostite.
Nećemo više ružnih riječi.
Obećavamo.

Zamalo postadosmo mulci kojima je u ustima uvijek neka prostota.

A nama nije, već uglavnom smjerna  ljepota.

Volimo je u ustima: blagu , krhku, uzbibanu : riječ . Dakako.

 

Mulcima zadriglih u verba obscene , u inat.

 

Što bi poete rekli:

-Mulac je mazgov iz porodice mazgi.

U prevodu:

-Nikad mazgov nije bio mulkinja, jer nema konkretnih atributa, a ni  i bijelih bubrega.

 

1204.- Umro je jevrejski filozof, ljekar, matematičar i astronom Mojsije Majmonid, sljedbenik Aristotelov, najveći jevrejski filozof Srednjeg vijeka. U najvažnijem filozofskom djelu – “Vodič ljubavi” pokušao je da zasnuje religiju na racionalnim osnovama, što je izazvalo žestoku osudu ortodoksnih pristalica judaizma.Mojsije mojsije.Nisu ortodoksni cionisti levati.Samo oni mogu vršiti prekrajanje Postanja i drugih mjesta u Starom zavjetu.A ni ime ti nije preporuka.Još su kivni na Mojsija što je o zemlju hekno ploče i što je spalio Zlatno tele.Od tada se ne mogu zasititi blaga.Napisao više astronomskih i matematičkih rasprava i 18 medicinskih traktata s teorijama znatno ispred vremena u kojem je živio.

1545.- Počeo je rad Tridentskog koncila, koji je u maju 1542. sazvao papa Pavle III. Ekumenski koncil, na kom je do kraja izgrađen status katoličke crkve kao dogmatske, protivreformacijske, militantne ustanove s papom-autokratom na čelu, s prekidima je zasjedao do 1563. Na osnovu zaključka tog skupa vođen je protivreformacijski pokret koji je doveo do Tridesetogodišnjeg rata prokatoličkih i protestantskih snaga u Evropi, od 1618. do 1648.Katarina Mediči mislila da rat nije završen pa potamanile hugebnoste u Francuskoj.

1553.- Rođen je francuski kralj Anri Četvrti (Navarski), prvi monarh iz dinastije Burbona, prethodno vođa hugenota u vjerskom ratu sa rimokatolicima. Tokom vladavine od 1589. do smrti 1610. vratio je Francuskoj unutrašnji mir “Nantskim ediktom” o vjerskoj toleranciji 1598, učvrstio je ekonomski i politički i ojačao kraljevsku vlast.Njegova druga žena rješavala vjersku toleranciju na vatikanski način.Usamo jednoj Bartolomejskoj noći poklala je 25.000 protestanata.Tako historijski izvori kažu.Ha!Ha!HA!Said the clown.

1570.- Danska je priznala nezavisnost Švedske.

1642.- Holandski moreplovac Abel Tasman otkrio je zemlju kojoj je dao ime holandske provincije Novi Zeland, ali se zbog straha od domorodaca Maora nije iskrcao. Zasluge za otkriće Novog Zelanda pripadaju i engleskom moreplovcu Džejmsu Kuku, koji se 1769. iskrcao na jedno od novozelandskih ostrva.Strah jednog čovjeka je Holandiju  koštala blaga kojeg su britanci napljačkali.Ali ih spasila činjebnja genocida koji su britanci radili.

1784.- Umro je engleski pisac i leksikograf Semjuel Džonson, čiji je “Rječnik engleskog jezika” iz 1755. više od jednog vijeka važio kao najautoritativniji na engleskom govornom području.

1797.-U Düsseldorfu rođen Heinrich Heine (1797.- 1856.), njemački književnik, jedan od najvećih liričara njemačkog romantizma. Pisao je pjesme, pripovijetke i eseje. U njegova najpoznatija djela ubrajaju se: “Knjiga pjesama”, “Florentinske noći”, “Njemačka – jedna zimska priča”.

1808.-Madrid je kapitulirao pred francuskim carem Napoleonom Prvim.Dok je inkvizicija javno djelovala španija je bila sila.Ilegala joj nije odgovarala je svaki mašič poput ovog francuskog cara mogao da je valja ko klupko prediva.

1816.- Rođen je njemački industrijalac i pronalazač Ernst Verner fon Simens, koji je s trojicom braće osnovao gigantsku kompaniju “Simens”. Pronašao je 1846. telegraf sa kazaljkom, 1866. dinamo mašinu, a 1879. električni tramvaj.

1862.-UAmeričkom građanskom ratu u bitki kod Frederiksburga, južnjački general Robert Lee je sa 80.000 vojnika potukao 150.000 vojnika sjevernjačkog generala Ambrouza Bernsajda,   Tokom teških borbi duž rijeke Masaponaks Bersajd je izgubio oko 14.000 ljudi.

1869..-Rodio se Francuski slikar, grafičar, kipar i dekorater Henri Matisse (1869.- 1954),otac apstraktnog slikarstva.Mi zapamtili, da je u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti njegova slika slatkog kolaćica ,stajala mjesecima okrenuta a da to nije niko primjetio.Kako i bi? Slika ima osam crtica i dva sičušna trokutića.To vam je vid apstraktne umjetnosti.

1899.- Rođen je Đuro Pucar Stari, bosanskohercegovački političar.Stanovao u vili do Ciglana,bivša SAD ambasada.

1937.- Japanske trupe okupirale su kineski grad Nanking i u narednih šest sedmica zvjerski pobile oko 200.000 Kineza, mahom civila, a krvoproliće je ušlo u istoriju pod nazivom “silovanje Nankinga”.Ubistvo milion uspavanih japanskih civila u dva poteza  fisijom atoma nema svoje ime.Mi ga zovemo Sumraka zapadne civilizacije.

1939.- U prvoj velikoj pomorskoj bici u Drugom svetskom ratu britanske krstarice “Ekseter”, “Ajaks” i “Ahil” kod zaliva La Plata u Atlantskom okeanu teško oštetile i onesposobile nemački bojni brod “Graf Špe”, koji je tokom gusarskog krstarenja u južnom Atlantiku i Indijskom okeanu prethodno potopio 9 trgovačkih brodova. Jak uspjeh!Tri lako pokretljive i skoro neulovljive brodice naspram oronulog i tromog straca i samo „onesposobljenje“ nije za hvalu.

1943.- SSSR povodom odluka Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, saopštila da odluke AVNOJ-a “pomažu daljoj uspješnoj borbi naroda Jugoslavije protiv hitlerovske Njemačke”.

1944.-  Japanski avion napunjen eksplozivom, kojim je upravljao kamikaza, u Drugom svetskom ratu je udario u američku krstaricu “Nešvil” i usmrtio 133 člana posade. Ameri to rade suptilnije.Nisu ludi izgubiti ni jednog čovjeka radi milion nevinih ljudi,Oni se uspenju na tri milje fita i odozgo pošalju bombicu sa atomima i za tren obave posao.Čist i savršeno obavljeno zadatak.

1967.- Sedam mjeseci poslije uspostavljanja vojne diktature u Grčkoj vojna vlada je izršila kontraudar i kralj Konstantin primoran da s porodicom pobjegne u Rim. Kralj je prethodno u poruci naciji zatražio podršku u “obnavljanju demokratije i slobode”, ali su njemu lojalne jedinice bile nepovezane i izolovane, a vojna hunta unaprijed obaviještena o kontraudaru.Kad god čujemo da se neki monarh poziva na demokraciju i slobodu mi se u prvi mah šokiramo.A onda skontamo da imaju pravo.Sva demokratija i sloboda za njih ,a pučanstvu bijeda i okove.

1981.- Vlasti u Poljskoj uvode vanredno stanje kako bi ugušili radnički pokret Solidarnost, na čijem čelu je bio Lech Walensa. Slijedilo je nekoliko godina represije ali su vlasti na kraju morali ući u pregovore sa ovim sindikalnim pokreto.

1982.- U zemljotresu u Severnom Jemenu poginulo oko 3.000 ljudi

1988.- U Kongu je potpisan protokol Angole, Kube i Južne Afrike, uz posredovanje SSSR i SAD, kojim je obezbijeđen put ka nezavisnosti Namibije i kraju građanskog rata u Angoli započetog 1975.

1991.- Lideri Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana su se dogovorili o priključenju novoj zajednici neovisnih država.

1999.- U Ljubljani je u 75. godini života umro slovenački političar Stane Dolanc, komunistički i državni funkcioner SFRJ.

2000.- Predsednik Rusije Vladimir Putin došao na Kubu u prvu posetu jednog ruskog državnika Fidelu Kastru od raspada SSSR 1991.

2001.- Američki predsjednik Džordž Buš saopštio je da se SAD povlače iz sporazuma o antibalističkim projektilima /ABM/ iz 1972. godine da bi nastavile sa razvojem svoga antiraketnog programa.

2001.- U samoubilačkom napadu ekstremista na zgradu indijskog parlamenta u Nju Delhiju ubijeno 13 ljudi. Za napad osumnjičeni muslimanski sepratisti koji se od 1989. bore protiv indijskih vlasti u Džamu i Kašmiru.

2003.Američke snage uhapsile su Sadama Huseina, bivšeg predsjednika Iraka, nedaleko od iračkog grada Tikrita.Ostalo je poznato;kratki postupak,čvornato uže i pržun.Nema veze što se nije našlo ni ABH ni nukleearno oružje.Učinio je Sadam zla svom narodu za hiljade užadi.

2004.-Predstavnici 13 podunavskih zemalja na ministarskom sastanku u Beču potpisali su “Dunavsku deklaraciju”, kojom su se obavezali na bolju saradnju radi uspostavljanja održivog upravljanja vodnim resursima sliva Dunava.Ipak nisu usvojili naš prijedlog da se za himnu deklaracije proglasi Štrausova „ Na lijepo plavom Dunavau“.

2007.-Lideri zemalja članica EU potpisali su Lisabonski ugovor, s ciljem rješavanja pitanja daljnjeg institucionalnog funkcioniranja EU. Lisabonski ugovor dopunjuje postojeće ugovore o EU i Europskoj zajednici, ne zamjenjujući ih.To je bio javni dio sastanka.Onaj tajni sporazum koji je zacrtao bivša papisa Benedikt XVI o neprimanju Turske i BiH u EU nije objelodanjen.

2009.- Ponovo je uspostavljen željeznički saobraćaj, nakon prekida 1992. godine, na relaciji Beograd – Sarajevo.Kada uđe devet putnika željeznice zadovoljno trljaju ruke.Deseti ,počasni dobija besplatnu kahvu.

Bookmark the permalink.

Komentariši