Dogodilo se na današnji dan 11. Decembar / Prosinac

Danas je Nedelja 11.Decembar / Prosinac 2019. Još dva puta po cener dana do kraja godine. Znači otperjalo je  345 dana,

Tako nam se čini.A kada se nama čini, onda su to činjenice.Što'no bi se reklo garant fakat.

Dvadeset dana , a na srcu trideset godina leži  i pritišće zločinačka rana.I ne prestaje. Pristigli aferimi prošlosti , nekoga bole , a nekoga noćne  more stežu , jer :

„Vakat mri't ili mrijet,nema treće.“

Kratko i jasno nema tu vrdavo, nego pravo u čelenku. Macola je  zakon. Pitajte jal’  naše ustaše , jal one jasenovačke  hrvacke, jal’ naše četnike srebreničke. jal SANU guslarske srbaljske monstrume, jal združeni zločinački poduhvat.

Deba najviše volio one riječi zahvalne za rimu. Nije pjesnik ,ali  je volio rimu. Jedva čeko da neko zine ili kaže po hrvacki ili srbaljski.

Riječi za rime i stiha dušu dale. Jest da mu je palatalizacija lošija strana. Malo tepo i jezik mu,naročito kad popije,ma dovoljno čep da lizne,dobro frljfo.

Gledaj, nuto i pazi!

Krenuo Deba u nabrajanje,zna se čemu to vodi.

Hrvacki kr'aćanac oli'ti  srbaljski grmalj.

Joj, majko da sam nešto pismen ko vi poete ,  ja bi milje i milje tautologija za četiri tona  i za desetku složio.

Ovako hrvacki i srbaljski na ekspoze moram svesti.

Nećemo sada Deba o stihu i rimi,nećemo radi domaćina molim te,nije fer.Ni prostora više nema,ni prota  ni fratar se više ne  eksponiraju, hođa  se sprema megafon uključiti ,umjesto da se za ezana popne, i poziva na molitvu.Ulijenila se fukara.

A jopet svi se o podjeli i pljački   narodske sadake zabavili. A i nisi fer Deba. A gdje ti je treća strana?

Ma samo je'nu ako srca imate.

Hajd, valja.

Hoš po hrvacki?

Kako hoš.

Ili ćeš po srbaljski?

Ma lani više, nemooj hošat. Ako ćeš hošat idi kod Hoše .

Ili hoš'te po bošnjački?

Svejedno  mu to dođe

I meni je svejedno ,ali njima nije.     Nikako , ni vama. E ,sada ću skratit i ništa od poetike.

Hajde krati i uduni, više,

Ako ćete po hrvacki ,a vi fino u tamo u hrvacku tamu grejte . Ako će te po srbaljski, a vi fino u srbaljsku tamu odite.

Ako će te po bošnjački a vi fino u hanefijsku ili ilmijsku tamu i obavezno povedite cjelokupno strano biće bosanstvu -vaskolike Jahići Izetije.

Što bi poete rekle:

Mrak tami pripada.

U prevodu:

Svjetlost i pravda je u pesnici Boga Jedinog.

Dok je Bosne zemlja Božije milosti biće i  Bogumila i Bosanaca,

a i pravovjernih.

A na današnji dan se svašta dešavalo, sa macaolama ili bez njih:

1282.-Umro car Mihailo Miša VIII, osnivač poslednje vizantijske dinastije Paleologa i obnovitelj carstva posle 57 godina latinske okupacije. Premjestio je prestonicu iz Nikeje u Carigrad, koji je osvojio 1261. i uspešno se odupirao namjerama Karla Anžujskog i Mlečana da uspostave Latinsko carstvo. Naslijedio ga sin Andronik II.

1475.- Rođen italijanski sveštenik Đovani de Mediči, papa Lav X od 1513. do smrti 1521. Kao velik zaštitnik umetnosti učinio Rim centrom evropske kulture. Uprkos naporima, uključujući ekskomunikaciju osnivača protestanske crkve u Nemačkoj Martina Lutera, nije uspeo da suzbije pokret verske reformacije započet tokom njegovog pontifikata i spriječi stvaranje protestantske crkve.

1803.-Rodio se francuski kompozitor Ektor Berlioz, tvorac romantičarske programske muzike i utemeljivač modernog orkestra. Prvi veliki majstor modernog simfonijskog orkestra, kao dirigent vešto  ga ujedinjujući u kompleksnu celinu, ostvarujući tako veoma složene, višeslojne palete zvučnih boja.Bio je proročki genije, koji je išao ceo jedan vijek ispred svog vremena. Mlađim muzičarima je poručio :

„Učite se da uvijek sami dirigujete svoja dela. Najopasniji tumač vaših dela, upravo je sam dirigent.“

Djela “Fantastična simfonija”, “Romeo i Julija”, “Faustovo prokletstvo”, “Rekvijem”, opere “Benvenuto Čelini”, “Trojanci”.

1810.-Rođen je francuski pisac Alfred de Mise. Nesrećna ljubav s književnicom Žorž Sand inspirisala ga za pesme “Noći”, a u autobiografskom romanu “Ispovjest jednog deteta ovog veka” opisao “bolesti veka” i sumrak ideala.  Sa Sandovom je proveo dvije godine,od 132.1834.a bolovao je za njom pateći ko najveći blećak 23 godine,do smrti 1857.Ako se za nekoga može reći da ga je ljubav otjerala u grob onda je to Mise.

1843.-Rođen nemački bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. 1882. otkrio bacil tuberkuloze, izolovao bacil antraksa i pronašao izazivač kolere.

1858.- Svetoandrejska skupština izvršila smenu dinastije u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića. Na presto vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednka proglašen njegov sin Mihailo.

1888.-  Skupština Srbije prihvatila Ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom, koji je pisan po uzoru na belgijski ustav od 1831, u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija.

1894.- U Parizu je otvorena prva svjetska automobilska izložba na kojoj se predstavilo devet proizvođača.

1918.- Rođen je ruski pisac Aleksandar Isajevič Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970, čija je literatura obilježena iskustvom iz sibirskih logora u kojima je proveo devet godina poslije Drugog svjetskog rata. Na robiju je odveden 1945. pravo s fronta, na kojem se u Otadžbinskom ratu istakao kao vrhunski oficir sovjetskih inženjerijskih jedinica. Proganjan je i kasnije, čak mu je oduzeto i državljanstvo, pa je emigrirao 1974, vrativši se u otadžbinu poslije dvije decenije. U decembru 1998. odbio je najvišu državnu nagradu – Orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog, kojim ga je odlikovao predsjednik Boris Jeljcin, rekavši: “Ne mogu da primim nagradu od vrhovne vlasti, koja je dovela Rusiju do sadašnjeg pogubnog stanja”.Time se saglasio sa nama o krivcu raspada SSSR-a.Slične stavove imamo i o Zapadu. Na osnovu emigrantskog iskustva u zapadnoj Evropi i u SAD, ispoljio je javni prezir prema vulgarnom materijalizmu Zapada.

Djela: pripovetka “Matrjonini dani”, romani “U krugu prvom”, “Onkološka klinika”, “Avgust Četrnaeste”, “Crveni točak”, “Rusija u provaliji”, kritička autobiografija “Borio se šut s rogatim”, drame “Gozba pobjednika”, “Zarobljenici”, “Republika Rada”, “Svjetlost koja je u tebi”, publicistička dela “Lenjin u Cirihu”, “Dva vjeka zajedno I-II”, scenariji “Tenkovi znaju istinu”, “Parazit”.

1918.- Umro Ivan Cankar slovenski književnik.Dok je bilo Juge bio je jugoslovenski.

1937.- Veliko fašističko vijeće donijelo odluku da se Italija povuče iz Lige naroda.Iz velike lige je prešla u malu,u trojni pakt Njemačka,Japan i Italija.

1938.-U kraljevini Jugoslavije onoj SHS su održani sedmi i poslijednji  parlamentarni izbori između dva rata.

1941.- Nemačka i Italija objavile rat SAD, a Kongres SAD istog dana objavio rat tim zemljama. Poljska objavila rat Japan. Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala su objavili rat Nemačkoj i Italiji. Četiri godine su ratovale bez opaljenog metka i tako trezoru uštedjeli značajna sredstva.

1946.- Generalna skupština Ujedinjenih nacija osnovala UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć djeci u zemljama razorenim ratom. Tada je Un počeo krasti od siromašnih.Sasvim opravdano,trebali su nahraniti svoje bogate službenike.Uostalom šta će siromašnima pomoć kad im to ništra ne bi pomoglo.Svakako bi umirali od gladi.

1961.Dvije helikoterske jedinice SAD su sletjele na u Sajgon.Četrnaestogodišnji takar je mogao da počne.Tu su ameri bili popušlići i spašavali su glavu bježanijom.Sreća nije im palo na pemt da optrebe atome.

1972.- Američki astronauti iz broda “Apolo 17” Eugen Kernon i Harison Smit spustili se na Mesec, u poslijeednjoj misiji u okviru programa “Apolo”.

1973.- Zapadnonemački kancelar Vili Brant i čehoslovački premijer Lubomir Štrougal potpisali ugovor kojim je formalno poništen Minhenski pakt iz 1938, kojim su Velika Britanija i Francuska prepustile nacističkoj Nemačkoj oblast Sudeta u Čehoslovačkoj.

1990.-U Albaniji dopušteno formiranje opozicionih političkih stranaka.

1991.- U Mastrihtu potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Evropske zajednice.

1992.- Savet bezbednosti UN, na zahtev Makedonije, odobrio upućivanje 800 vojnika UN u tu bivšu jugoslovensku republiku.

1997.- . U Kjotu poslije maratonskih pregovora potpisan Protokol o zaštiti životne sredine koji predviđa i smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova za koje se smatra da izazivaju efekte “staklene bašte” i globalno zagrevanje. SAD nisu stavile svoj potpis uz objašnjenje da bi to nanelo štetu njihovoj privredi.

2000.- Izrael i Palestina obnovili kontakte na višem nivou u cilju okončanja sukoba i pronalaženja načina za obnavljanje mirovnih pregovora.

2001.- Vrhovni sud SAD osudio Francuza Zakariasa Musauia za učešće u napadima na SAD 11. septembra, što je prva kazna u SAD koja se direktno odnosi na terorizam.

2001.-Članovi Međunarodnog savjeta za saradnju Hrvatske i BiH potpisali Ugovor o povratku izbjeglica ,Protokol o slobodnbom prolazu kroz neumski koridor itd.Malo se izbjeglica vratilo,nisu ludi.Osluškuju heće li se opet čuti bombe i granate.Iako je sporazum ratifiran u Zagrebu  Bandić se nije imao namjeru vratiti majci u Bosnu.Nije frajer iči u vukoderine  kad može drmati Zagrebom  i pola Hrvatske.

Bookmark the permalink.

Komentariši