Basna o Sulejmanu i Azrailu




“Zaista , samo Allah zna Čas.

On spušta kišu i zna šta je u maternicama,

a nijedan čovjek ne zna u kojoj će zemlji umrijeti.

Zaista Bog zna sveznajući je. “

(Kur'an  Poglavlje 31. Lukman Ajet 34.

Lukman je čovjek kome je data mudrost i koji ne daru zahvaljuje Bogu dž.š.)

Azrail  veoma snažan, jak i moćan anđeo smrti. Ali pravedan, najpravedniji od svih anđela.On je zadužen za uznos duše u času umiranja.Kod njega nema po babi i po stričevima već po knjizi i nebeskom nauku .O njemu se malo zna, a i insana ga  strah  pominjati.Tako i nama grah razbacan;moramo obazrivi biti i samo istinu zboriti.

Često  je bio gost na Suljinom dvoru. Odakle Sulji dvori i jaranstvo sa melekom na visokom položaju, pitaće se pučanstvo.E taj vam je  Suljo bio Sulejman.Sve si im reko; petlja se Deba. Polako šutkamo ga mi.

Nije to bilo koji Sulejman.To je preteča svih Sulja. A mnogi ga drukčije vabe.Jedni ga zovu Solomon,neki ga krste Salanon.Jopet ima  na  Kosovu Arnauta koji se krste i koji ga sovu Suljamon ili Saljamun.

E taj vam je čova bio sila. Sve poznate i nepoznte sile  u Obećanoj zemlji je spengo.Sve odreda bez imalo nepotizma ili iznimke: insane, divove , džine, ptice i životinje, vjetrove, kiše.Samo je snijeg nogiro. Kaže nek ide na  sjver i zapad “ kolijevkama civilizacije“, pa nek tamo smutnje pravi. Na orijentu nema šta raditi.

Sve koje je potčinio bespogovorno i oni mu , ko najveći blečci , vazali  i sluge mu postali. Dirinčili   i dan i noć  za dobrobit Suljine obećane zemlje. I na zemlji i na moru i pod zemljom,u njegovim tajnim rudnicima.

To mu malo bilo pa je i konkretno potčinio milju ( 1 000)  ljepotica svoga carstva za žene.Šta će čovjek imao puno posla, pa nije imao vremena ženske ganjat, pa koja mu se svidi on je oženi.I tako hiljadu puta.Što je mnogo mnogo je, čak i za Sulju.

Ne znamo kojim je redom odlučivao,ali otprilike svaku je zapalo jedna noć svake tri godine.Što je malo malo je. I Sulju je morala ponekad boljeti glava od naopakih državničkih poslova. A moro je pisati i umovati propovjednika. Đe ćeš ba išta raditi i umovati pored tisuću ljepotica. A garant ih je bilo i više , samo niko nije smio beknut. Takve su vam Sulje. Zavadi potčini pa takari.

Mi ne bi. Samo bi akšamlučili i još štošta.Moglo se priuštiti i plesačica i pjevačica i sva sila ćemana za dobre muzike.

A i među njegovim žena bilo i onijeh koji nisu na njegovoj vjeri bile , nego se klanjale nekim idolima ili zlatnom teletu. Džaba im velelijepni hram natandario. Kasnije ga neki ljubomorni čifuti obijedili da nije slijedio čistu Ibrahimovu vjeru. Šta vam ljubomora radi, može od insana i  lažova i licemjera napraviti.

Dakle Azrail samo što nije visio u  Szljinom svetom hramu. Znao u Sulje uvijek posla za njega ima.Puno je tu bilo umiranja i po vaktu i po nevaktu.

Njega se Suljo ništa nije bojo. Znao propovjednik svoje znanje. Kad dođe vakat on se neće pitati.To je čudno Azrailu bilo pa ga pita kako se ne boji i ne razmišlja o času imiranja.

Suljo mu bez razmišljanja izdeklamova jednu poslovicu:

„Na putu je pravde život

Nema smrti na njenoj stazi.“

(Slomonove poslovice 12.28)

Vidje Azrail da se  nije uputno  kačit sa Suljom i prođe ga se.

Njemu Sulejman bio drag i iz drugogo razloga.Zaturiće se  vremenom njegovi rudnici , pa će ih svijet tražiti. Naročito oni koji se u to doba  još nisu od toljage i kamene sjekire  odmakli. Oni sa zapada i sjevera Evrope i koji će sebe , pošljen ,  prozvati „kolijevkom civilizacije“,

Imao Azrail znanje , sa neba mu dato.Znao uvijek šta će se kad desiti. Kakav bi on rabotnik bio kad ne bi stvari unaprijed zano. Pogotovu stvari vezane za smrt.

Šta mislite kako se smrt zatekne na licu mjesta kad neko treba mrijeti ( riknuti, krepati,crknuti , odavriječiti ,..ili jednostavno zaboravi disati) ?  Zna znanje.

Tako mu poručeno da će oni , homo primogeniusi, sa kamenom sjekirom i toljagama, krv zemaljsku na pravdi svekolikoj  neštedice prosipati i u okeane suza i boli nevinih utapati. Tada  će Smrt morati angažovati milione pomoćnika da bi se mogo ubijeni i poklani svijet prenijeti na ahiret.Malo će mu se olakšati posao.

„Kolijevka civilizacije“ još uvijek traga za Suljinim rudnicima.Načelno od 1075 godine ;zvanično od 1096. godine krenuše u potrtagu za blagom , kamuflirajući potragu  čuvenim krstaškim ratovima.Ne prestaju traganje do dana današnjega iako iza sebe ostaviše preko milion krstaških ratova.

Pet vijekova vodili ratove na orijentu i tragali za rudnicima.Homo primogenius oliti „kolijevka civilizacije“ počeše tražiti  Solomonove rudnike  po svim kontinentima jer nisu imali vjerodostojnih mapa,a i nepismeni bili.Sve što su insana vidjeli to su istrijebili , a njihove kulture u sjemenu  zatirali.

A onda prije vijek ili dva taj homo primogenis , taj krstaški krvolok dođe pameti. I skonto da rudnici moraju biti u ili oko obećane zemlje.Ako je imo leteće džinove i leteće ćilime; nije Suljo imo tovarne ili bilo kakve avione. Zato se zverinje  lomata oko islamskih zemalja koje otkriše neke rudnike tečnog zlata ; kažu bogatije od Suljinih rudnika.

Kad je vidio kakve strahote „civilizacija“ zapada čini Azrail dao neopozivu ostavku.

Toliko krvi,zvjerstava i klanja nije ni on mogao podnijeti.On koji se za eona rada svoga čestitog svega i svačega nagledao.

Molim  lijepo, izmisli'a um „civilizovanog“ čovjeka oružje koja može na mah svu zemlju, nebesko čedo, uništiti. I počeli je isprobavati. Za tri dana , u dva navrata ubiš  milione ljudi.Vidjevši da su se natakarili izmisliše one vatrene bombe,što ih napalm zovu.Njima mogu za tren pogubiti podnošljivih desetak hiljada insana.A ono , ko fol žao im ako im  koji hajvan strada. hrišćanska samilost.

Zato osnivaju ekološka i humanitarna društva da se brinu samo o hajvanima.Za njih osim kju klux klanovaca i arijevaca drugi ljudi ne postoje.

Oni u hajvane ubrajaju “urođenike” bilo da se krstu, selsagonu , polumjesecu ili kipovima mole. Ko im kriv kada nemaju svoje atome,fisije i napalme.I nisu prvi  patentirali izum “kolijevka civiklizacije ” ili barem ” gospodar grada i svijeta”.

Sada je Azrail samo počasni član odjela za uzimanja duša.

Neće da se petlja sa “kolijevkom civilizacije i njihovim pater familijas urbis et orbis.Kaže mnogo mu na zvijer i Sodomu i Gomoru tuknu.Zato na svakom koraku parfimerije niču i svjetskim biznisom vladaju.

Vi mislite mi skratili onu kojom kraticu  što papa progovara krstaškom svijetu i cjelokupnoj nagizdanoj  i upafermisanoj sviti okićenoj narodskim zlatom ,draguljima i kadifom:

Et benedictio Dei omnipotentis, Patris et Filii et Spiritus Sancti descendat super vos et maneat semper

(“I neka blagoslov Svemogućeg Boga, Oca, Sina, i Duha Svetoga siđe na vas i ostane s vama zauvijek”).

Ma jok ,mi vam proturili onu  mudroliju kojom se papa svako jutro obraća i moli  svodu sikstinske kaopele;onoj  pederčini Mikelanđelu, pa tek onda misli na svoje ubogo i zatucano  pučanstvo.

Nikad ne konta na druga pučanstva.Oni su bezvrijedni  urođenici koje valja istrijebiti  gdje god krstaš stigne.Može mu se jer:

Onu pater familijas smo ublažili od  one: Papa je gospodar grada i svijeta.

To govori svaki papa kad dolazi na zvjerinji tron.

E sad bi se vi  trebali zapitati  kakva je ovo Basna kad nema životinja  i kakva je njena pouka.

Evo ovako vam stvari stoje:

Jesu li homosi ili  zapadni homo primogenijusi veće zvijeri od hajvana?

Jesu i to na kub!

Kolju li ti krstaši ko rapomamnljeni hajvanski čopori – horde zla?

Kolju i to na četvrtu!

Znači sve sama životinja i zvjerinji okot.

Jesmo li pomilali hajvane ,džine i tepihe?

Jesmo!

Jel Azrail insan?

Nije,on je melek ili kako ga poetike radi zovu : Anđeo smrti.

Eto vam sijaset likova ove naše “basne”.

A naravoučenije ?

Hejbet ih ima.

Mi ćemo jednu a vi tragajte za ostalim:

“Boj se danajaca kad vam darove nose i na krst se pozivaju.”

 

Hvaljen Isus i Marija sveta,

evo vama  takarli kitaba  iz Basne sročene u Bosni zemlji Božije milosti .

Bookmark the permalink.

Komentariši