Dogodilo se na današnji dan 25. Septembar / Rujan

Danas je Pon edeljak 25. Septembar / Rujan 2023. godine, treći dan jeseni., a 268 dan u godini.

Znači , ako nas čvorovi kanafe  ne varaju do kraja godine je ostalo 97 dana. A to je opet, kako nam se čini,sve bliže nuli. A tada se ljudi baljeste. Uglavnom. K'o treba im razlog za slavlje.

A nama taj dan kao i svaki Božiji dan. Prelijep i slavljenički. Nema ne treba razlog za slavlje.

Život je slavlje. Jer u životu uvijek postoji milosni dar Nebeski:

-Prelijepo biće – žena.

Time smo sve rekli. Onima koji znanje znaju to je sve što treba.

Sa ženom ide ljubav, ljepota, radost , smjeh i djeca. Milina. Jednostavno život je prelijep.

Šta više od života tražiti?

Ništa.

Samo,  svaki dan  , znova i iznova i iznova treba kleknuti na koljena i u skrušenoj molitvi se

zahvaljivati  Sveopćem  Gospodaru na neizmjernoj Milosti i Ljubavi kojom nas obdaruje.

Slavljen da si Gospode za vijek vjekova.

Hvala ti

i molim Te

Ti oprosti mi grijehe i taštinu moju.

A On sve čuje i zna.

Voli.

Pamti i prašta.

Nezamislivo mnogo..

Bez poeta i prevodilaca ,molim.

****

1493.-Kristofor Kolumbo (Cristoforo Colombo) isplovio je iz luke Kadiz na drugo putovanje u Novi svijet, koji je otkrio 1492.

– Počinju Vatikanska i inkvizicijaka razmišljanja kakvu noćnu moru i genosid pripremiti nevinim domorocima koji će  uskoro naivno izaći pred genocidnu neman arijevskih krstaša.

1513.-Španski istraživač Vasko Nunjes de Balboa (Vasco, Nunez) prešao je Panamski zemljouz i postao prvi Evropljanin koji je vidio Tihi okean.

-Trasirao put za vatikansko – inkvicijko za nesmetano djelovanje na prostoru najvećih plavetnih voda.  To znači uništavanje i genocidnbe radnje. Sasvim očekivano od bludnice i ostalih antihrista.

1555.-Sklopljen je Augsburški vjerski mir između njemačkog kralja Ferdinanda I i luteranskih knezova kojima su izjednačena prava luterana (protestanata) i rimokatolika. Usvojen je zakon o slobodi vjeroispovjesti po principu “Cuius regio, illius religio” (čija je zemlja, onoga je i vjera).

– Ali to nikad nije sprečavalo vatikan da šalje šugave vjesnike rata i razaranja širom svijeta.

1744.-Rođen je pruski kralj Fridrih Vilhelm II (Friedrich Wilhelm), koji je tokom vladavine (1786.-’97.) ratovao protiv Francuske Republike (1792.-’95.), a u drugoj i trećoj podjeli Poljske (1793., 1795.) anektirao je velike dijelove poljske države.

-Jadna Poljska. I dan danas moneta za potkusurivanje. Sada joj tlo preuzimaju neonacisti po ugledu na EU.

1789.- Američki kongres usvojio je Povelju slobode, kao 12. amandman na Ustav SAD-a. Ovom poveljom građanima se garantuje sloboda govora, štampe, okupljanja i ispovjedanja vjere.

– Vi ste svakako čuli za Utopiju , zemlju šarenih laža. Ako nama ne vjerujete pitajte SAD državljane koji nisu bilei, protestanti i arijevci. Napose Kju.kluks-klan.

1818.-Obavljena je prva transplantacija krvi u Guy's Hospital, London.

1823.- Srpskom piscu i jezičkom reformatoru Vuku Stefanoviću Karadžiću dodjeljen je počasni doktorat Univerziteta u Jeni.

-Sasvim zasluženo. Da imamo vlast , proglasili bi ga počasnim građaninom Bosne. Čovjek se nije mogao nadiviti ljeposti Bosanske jezičke baštine i petike.

1849.-Umro je austrijski violinist, dirigent i kompozitor Johan Štraus stariji (Johann Strauss), koji je bečkom valceru dao klasični oblik i učinio ga popularnim širom Evrope. Komponovao je više od 150 valcera (najpoznatiji “Zvuci Rajne”), kadrile, marševe (“Radetzky-marš”) i polke.

1866.-Rođen je američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan (Thomas Hunt), osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju nasljednih osobina.

-Nismo sigurni da je to on prvi otkrio. Pitajte vinske mušice.

1896.-Rođen je italijanski državnik Alesandro Pertini, predsjednik Italije (1978.-1985.), najpopularniji italijanski političar poslije Drugog svjetskog rata. Član Socijalističke partije Italije postao je 1918., niz godina proveo je u fašističkim zatvorima. U Drugom svjetskom ratu učestvovao je u pokretu otpora, a potom bio poslanik i senator.

1897.- Rođen je srpski pisac Aleksandar Vučo, jedan od osnivača nadrealističkog pokreta u Srbiji između dva svjetska rata, tvorac moderne poezije za djecu. Njegova poema “Podvizi družine “Pet pjetlića” smatra se najznačjanijim djelom srpske dječije poezije poslije Jovana Jovanovića Zmaja. Pisao je i filmske scenarije i bavio se filmskom kritikom.

-Zbog svojih  dugogodišnjih veza i prijeteljstava sa izvjesnim vrckastim muškarcima jako sumnjiv tip.

1897.- Rođen je William Faulkner, američki romansijer i pripovjedač, uz Virdžiniju Vulf i Džejmsa Džojsa najznamenitiji predstavnik modernog psihološkog romana ili romana toka svijesti. Prvi književni uspjeh postigao je pripovijetkom “Pribježište”, “najjezivijom pričom koju sam mogao da smislim”, napisanom da bi zaradio novac koji mu bolji radovi nisu donosili. U ciklusu romana prikazao je društvenu historiju američkog Juga, degeneraciju i propadanje “starosjedilačke gospoštine” s jedne strane i bezobzirnost “došljaka” s druge strane (“Sartoris”, “Buka i bijes”, “Avesalome, Avesalome!”). Opsjednut problemom zla, Faulkner je kroničar propadanja, poročnosti i izopačenosti. Roman “Uljez u prašini” izdvaja se od njegovih ranijih djela izvjesnim optimizmom u pogledu shvatanja ljudske prirode. Ostala djela: “Svetilište”, “Svijetlost u augustu”, “Medvjed”…. Godine 1949. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

-Zasluženi nobelovac.

1906.- Rođen je ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, koji je prvi među muzičkim umjetnicima sovjetske Rusije stekao međunarodnu slavu. U svom djelu je uspješno je spojio rusku tradiciju i modernu zapadnoevropsku muziku i razvio vlastiti muzički izraz. Napisao je monumentalnu “Petu simfoniju”, a u najtežim danima blokade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu “Sedmu (Lenjingradsku) simfoniju”.

-Ipak ostaće upamćen po Drugom valceru ( Second Waltz). Prekrasna , lepršava muzika.

1932.- Španska pokrajina Katalonija dobila je autonomiju – pravo na zastavu, lokalnu skupštinu i jezik. Autonomija je ukinuta 1939. kada je Franko došao na vlast.

-Možda se vrati ili proširi. Tko da zna. Katalonci su ponosan narod i imaju pamćenje. Španska kruna im nikako nije po dobru ostala u sjećanju.

1943.- Sovjetska Crvena armija je u Drugom svjetskom ratu oslobodila Smolensk, jedno od posljednjih značajnih uporišta njemačkih nacističkih snaga na teritoriji SSSR-a.

1956.-U upotrebu je pušten prvi transatlantski telefonski kabl, postavljen između Obena u Škotskoj i Njufaundlenda u Kanadi.

1959.-Razočaran politikom vlade jedan budistički monah izvršio je u Kolombu atentat na cejlonskog premijera Solomona Bandaranaikea, koji je narednog dana podlegao povredama.

– NO kako to obično biva, njegova žena, prelijepa Sirimavo je nastaila njegov put. Da li je to bilo dobro ili loše, pitajte narod. „Probleme s Tamilima nije uspjela riješiti. 1980. je izbačena iz parlamenta zbog zloupotrebe moći.“

1962.- Soni Liston (Sonny) postao je svjetski bokserski šampion teške kategorije, kada je u Čikagu u prvoj rundi nokautirao Flojda Patersona (Floyd Patterson).

-Iza okuke ga čeka leptir koji pleše.

1963.- Vojska je u Dominikanskoj Republici oborila liberalnu vladu Huana Boša Gavinja (Juan Bossh Gavino), formiranu sedam mjeseci ranije i suspendovala Ustav.

-Kakva vojska. Ona je samo bila  instrument CIA.

1970.-Umro je njemački pisac Erih Marija Remark (Erich Maria Remarque), koji se proslavio antimilitarističkim romanom “Na zapadu ništa novo”. Njegovi romani bili su zabranjeni u nacističkoj Njemačkoj, a on je bio prisiljen da emigrira i od 1947. je bio amrički državljanin (“Trijumfalna kapija”, “Crni Obelisk”).

– Dobar je  taj ,  Erih Marija Remark. Jako dobar.

1973.-Američki vasionski brod “Skajlab 2” spustio se u Pacifik sa tri člana posade, koji su proveli 59 dana u orbiti oko Zemlje.

-Ispravka godpodo prepisivači . U pacifik se spustila kapsula svemirskog broda Skajlab dva.

1990.- Savjet bezbjednosti UN-a uveo je vazdušni embargo nad Irakom i okupiranim Kuvajtom, kojim se zabranjuju svi letovi osim humanitarnih.

-Ovo sasvim sigurno nije vrijedilo za SAD  dežurnog i najvećeg svjetskog teroristu i njegove trabante.

1991.-Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je rezoluciju o embargu na oružje Jugoslaviji i pozvao jugoslovenske lidere da prekinu sukobe.

-Rezolucije , rezolucije. Šuplje slovo na papiru.Milioni njih. Žali bože Amazonske prašume.

1992.-Moskva i Vašington odbacili su jedan od posljednjih ostataka “hladnog rata”, dozvolivši slobodu putovanja ruskim i američkim novinarima i poslovnim ljudima koji rade u Rusiji, odnosno u SAD.

-Ipak oko budnosti je još uvijek uveliko prisutno.

1994.-Švajcarci su na referendumu prihvatili plan vlade o donošenju zakona protiv rasizma.

– Šta mislite o čemu se ovjr radi. Pred početak trećeg milenijuma se donosi plan o rasizmu. Duh bijede ili bijeda duha. Nikako. To je zdrav razum Vatikanske kurije i njihovi arijevskih sljedbenika.

1997.- Britanski supersonični automobil postavio je u Nevadi novi svjetski rekord postigavši brzinu od 1.142 kilometra na sat.

2001.- Jedan od komandanata Armije BiH, Sefer Halilović, dobrovoljno se predao Međunarodmom sudu za ratne zločine u Hagu. On je optužen da je u septembru 1993. učestvovao u masakru više od 60 civila, bosanskih Hrvata.

-?

Bookmark the permalink.

Komentariši