Sebija Izeti opet hoće da čupa grkljane

Poslije dugo vremena , hajd recimo za sada jedna jadna žena se javila.

Iznajmila advokatski tim da je brane od dunjaluka , pa se ušutila .

Poželjela da nekom čupa grkljane.

Normalno može joj se .

Pogađate o kome se radi?

Ne !?

Kviz ide dalje.

Iza njene muškosti je njen muž Bakir Izeti jahići  i cjelokupna sluganska mafija SDA ( za neupućene skraćenica za Stranka demokratske akcije ) . Oni koji su bili protiv , istjerani su .

Dugo vam je trebalo da skonatate.

Baš ste neuki.

Sasvim je izvjesno da se radi   o Sebiji Jahići

Od svih žena , samo je ona “možna” udariti na jadne muškinje.

Sada je opalila po Konakoviću i Škrijelju . Ovi prvi nemama validne diplome ko ni ona , ali njega ne  inkriminišu.

Drugi joj se nameračio na zvanja i Aljinim amanetom zajamčenu akadmsku karijeru .

Da li će oni , kao pređašnji ostati išupanih grkljana odlučiće sudstvo.

Opravdano ili neopravdano , izgleda da će to rješavati sudsko , tužilačke instance  pod jurisdikcijom časnih i zaprisegnutih branilaca tronacionalističke bagre i fukare  .

Da li će  biti dovoljno poštenja i hrabrosti da se kaže :

-Gospođo draga  , podastri dokaze da si zavšila škole na regularan način ili razguli .

No ,  to je njihov problem i njihov teren . Borba za vlast. nekome će se obiti o glavu.

Fokus našeg interesovanja je riječnik žene koja preferira da zauvijek ostane prva , hajd recimo žena , jednog kupljenog i podaničkog  dijela bosanskog pučanstva.

Napravićemo dvije digresije.

Obadvije su iz obrazovanja i nadovezuju se na riječi pomenute individue  izgovorene u intervjuu za portal Radio Sarajevo

Svojevremeno je u sarajevskoj II gimnaziji kao spremačica/higijeničarka/ spremačica radila časna hanuma Šuhreta . Đaci i osoblje su je zvali Šuhra. Bila je poznata da nema dlake na jeziku i da nema pardona ni prema kome.

Međutim odgoj je   sprečavao da pusti jezik na pašu i lupeta riječi nedostojne jedne dame/gospođe/hanume , ili što bi truli englezi rekli lejdi.

Dakle , bila je vrlo oštra , konkretna, prava jezikara ,ali u svoj svojoj nepismenosti  ( mala matura) i neobrazovanosti ,  strogo je pazila na kućni odgoj i riječnik .

Obrazovanje je relativna stvar, kao i način njegovog sticanja i forsiranja.

Sebija je rođena 1960. godine. Od 1989. do 1990. godine radila je kao lekar pripravnik na Klinici za plastičnu i rekostruktivnu hirurgiju pri Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu. Znači sa dolaskom Izetija na  vlast  , ona se  u 39 godini zaposlila kao pripravnik.

I tada se geometrijskom  progresijom ubrzava njena karijera, to se može lako upratiti.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini specijalizaciju je ( preme njenim riječima ) nastavila u Kliničkom centru „Sveti duh“ na Sveučilištu u Zagrebu. Secijalizacija pod mentorstvom dr.Asima Kurjaka je trajala kretko vrijeme , toko 1992.   Kurjak i Sveučilište u zagrebu su to demantovali.

Dakle , dotična je početni dio rata provela u Zagrebu , u prestolnici  gdje je fungirao združeni zločinački poduhvat protiv Bosne i Hercegovine, dok je ” njen ” narod  ubijan od ustaških zločinaca.

Njen muž je barem rat proveo u Sarajevu sakrivajući se u bunkerima i trezorima.

“Borci” za slobodu se sada ,  na mitinzima  ogrću zastavama domovine jedne i jedine. Malo kasno !

No ni Kurjak joj nije mogao pomoći da u daljem obrazovanju. Morala se otperjati u Tursku daleko od Sarajeva i rata .

Magistrirala je i doktorirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu , valjda dopisnim tečajem, jer  je čudom , i proviđenjem  odmah po povratku iz inozemstva   ,  godine 1996. ekspresno postala asistent na Medicinskom fakultetu.

Mi nismo istraživači , ali eto Konakoviću materijala za argumentovano obrazlaganje njenog obrazovanje , budućih zaposlenja, načina , sile i prisile itd. itd.

Mi pamtimo povorku od 15.ooo / 25.000 ljudi koji su izašli na ulice i demonstrirali protiv njenog nasilnog / sileđijskog izbora za direktoricu Opće bolnice umjesto časnog čovjeka Nakaša.

Dvadesetak godina  posmatramo njeno čistilište časnih i stručnih ljudi.

Naravoučenije:

I osjećamo , a riejtko se varamo  , još  od prvog čupanja grkljanja ,    teško da  od nje može postatii dama. Zato se valjd aljutila na novinarku koja je oslovila sa gospođo.

Bookmark the permalink.

Komentariši