Rijaset “iz” BiH sprema novu pljačku

“Kurbani 2023” nadležne institucije Islamske zajednice će izvršiti organizirani otkup i osigurati kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, po jedinstvenoj cijeni od 430,00 KM, odnosno 219, 88 cirka .ba., bez pogovora i prigovora.  I bez PDv koji se normalno ne plaća i na taj način država zakida za enorman iznos.

Rijaset takozvane islamske zajdnice BiH je prošle 2022. god takođe utvrdio je cijenu uplate  kurbana za 390 KM, ili 199, 40   EUR , bez pogovora i prigovora.

Pobećanja cca 10 % . Prava sitnica za nezakjažljive gulikože.  Narodskim parama kupuju kurbane , pa im ih kao sadaku ponovo  prodaju i poklanjaju .

Trak lova , trak poriznanica, i posao završen,meso ako koga zapadne, zapadne.

A prije će biti da neće , bar tako nas uče prethodne godine.

Glede prošlih godina, moramo upozoriti „donatore“ i eventualne  konzumente  kurbanskog mesa , nabavljenog preko rijaseta na slijedeće činjenice:

-rijaset / „iz“ meso dobija besplatno od Saudijske Arabije ili drugih humanitarnih organizacija

-meso koje rijaset prodaje/podvaljuje kao kurbansko nije halal , već suprotno : haram je, jer nije zaklano po kuranskom nijetu i uz pominjanje boga.

Zaklano je u klaonicama širom svijeta,prvenstveno Australije i Južne Amerike.

-To rijasetsko kurbansko meso   je kontaminirano jer je zamrznuto godinama ležalo u hladnjačama  proizvođača.

Već priliko odmrzavanja, krajnji potrošač je u prilici svjedočiti raspadu i truležu mesa.

Zato vjernike savjetujemo da se oslone na tradicju djedova koji su klanje kurbana obavljali na pravi, propisani  i jedni mogući način:

Lični odbair živog kurbana,  i  posvećenje, polaganje kurbana na stranu  i klanje   , kao čin spremnosti žrtvovanja i života i imetka  u slavu i ime Allaha Milostivog.

No , koga briga za konzumenta ili vjernika. Rijaset je postao korporacija sa osnovnom postavkom : biznis je biznis , a u centru njihovog biznisa je iscijediti/opljačkati  vjernika do maksimuma. Normalno radi lične dobrobiti.

Zaboravljaju „učeni“  da svaki biznis ima svoj početak i kraj, a za  konačni sud o „biznisu“se polažu računi ma jednom plaho uzavrelom mjestu.

Bookmark the permalink.

Komentariši