Dogodilo se na današnji dan 17. Novembar/Studeni

Danas je Četvrtak , 17. Novembar/Studeni, 2022. godine.

Dani se podijelili :  321. se preselilo u  čekaonicu , 44  se sprema  na iste pute. Za razliku od ljudi dani se vraćaju od kad je vijeka, i vraćaće se dokle je vijeka… (vrlo studiozno , zar ne? ) .

U tim danima dešavaju se čudne stvari Dobre i loše. Vesele i tužne. Nama se manje više dešavaju mahalske stvari. Ne može ih čovjek ni protumačiti , ni prepisati, a kamo li pred dunjaluk iznijeti.

Jer pametni smo i poliglote već u naslovu se šicamo pameću i stranjskim vokabularom.

Nije sve za javno mnijenje. Šta se u mahali zbije, ostaje u oglašeno mahali, ponešto umnigistruleno  i u čaršiji

Jes, zinite da vam pričamo šta se u mahali sinoć zbilo. Ili koliko je njih i koja je to zavriskala : Joj, mamo mamice. Onu o crvenom fesiću. Vidimo prokuženi smo.

Zato smo  odlučili da vam ispričamo naš  susret sa jednim fatalistom ,  koji neće da prizna da je bilo šta drugo.Pametan čovo. Ne prodaje bijele bubrege za pamet , fata se listova.

Nama dosadno bilo, jer smo mimo bilo kakve logike dogovorili kont u  parku ispred predsjedništva. Nismo skontali da tamo nema ni truna , ni  trena osjećaja , već samo preraspodjela planova o otimačini narodskog blagostanja i vreća sa zlatom.

Čekajući dotičnu, a bilo je to nekad ,  kad je je'nom neki  čovjek ispod jednog drveta sjeo na travu i naslonio se na drvo da predahne.

Bio malo umoran , i ko svaki hamal puno zalego da predahne. Kako zalego namah zaspao,kako zasp'o tako usnio.Taki ti je naš čovjek , ha zalegne on zaspe. Umjesto da kad zalegne…, ma ne mremo više uputstva dijeliti , šta je kome radit ili ne raditi.

Nema svrhe. Ko zna zna, ko ne zna nikad neće naučiti. Pitanje sudbine; i naslijednih damara

I tako onaj  koji evidentno ne zna šta mu je raditi kad zalegne, sanja listove,  mnogo lišća kako pada , i pada,raznobojno, šareno i zlatno,sve više  po njemu pada. na njemu se skuplja. I sve više  i još više. Zatrpavaju ga i pretrpavaju ,guše ga da nema vazduha.

Prolaznici vide čovjeka kao se grči i batrga, ko da ga neko mokrom krpom po glavi tuleha.Jedan naš, onaj od dobrih ga prodrma , probudi i pita:

-Da li ste dobro?

-Dobro sam , a zašto ne bih bio dobro. Ja fataljist kak bi rekla filjozofi.

– U redu je biti fatalist ,nisu filozofi što su nekad bili i ne treba im u današnje doba previše vjerovati.

– Ja fataljist,kak bi reklja fillozofi ništa loše.

-Dobro kad rečeš, nije to ni tako loše ,  ionako se “Sokrata ” nakotilo  ko prezervativa, tješi ga onaj od Dobrih.

-I  nije . Plaćaju me za to.Moj sunarodnjak iz zgrade preeko puta, koji se izdaje za nešto što nije i nekad neće biti, sanja britve predaka.

Usta fatalist,  uze vreću i šiljak polegnut u travi,  i nastavi raditi svoj ekološki posao. Vrijeme za pauzu mu isteklo.A narod ga gleda sa klupa ,  džade , sa prozora, krsti se i rukama i nogama, i sjećaju se njegovih predaka sa Ade ciganlije i predaka svojih.Bila su to sirmašna i vrlo kokuzna vremena.

Što bi se reklo:

-Ko bi doli, sad je gori.Ko gori pristaje taj u pržun ide.

U prevodu:

Nisu ni brice , ni fatalisti ko što su nekad bili.

A hroničari i danas imaju novosti na današnji dan:

1494.- Umro Giovanni Pico della Mirandola, talijanski humanist.

-Imo je 31 jednu godinu kada je umro. Za to vrije mnogo studirao i toga naučio. Studirao je na sveučilištima u Bolonji, Ferrari, Padovi, Paviji i Parizu, gdje je stekao obrazovanje u kanonskom pravu, književnosti, srednjovjekovnoj skolastici i teologiji, a studirao je i grčki jezik, te grčku filozofiju. Kasnije je naučio i hebrejski, arapski i aramejski. Šta će, nije on kriv kada mu je obitelj bila jako bogata.

1558Umrla je engleska kraljica Meri I Tjudor, kćerka Henrija VIII. Tokom vladavine od 1553. kao supruga španskog kralja Felipea II pokušala je da Englesku vrati pod utjecaj pape, a zbog žestokog progona protestanata (anglikanaca) dobila je naziv Krvava Meri. Poslije njene smrti na prijesto je došla njena sestra Elizabeta I, koja je postavila temelje budućoj britanskoj imperiji.

-Nekako nam logično da bude krvava Krvava Meri. Ne pada krvava jabuka daleko od stabla. Kakav otac takve kćerke i jedna i druga.

1587.- Rođen holandski pisac Jost fan den Fundel, najplodniji i najznačajniji književnik holandskog baroka. Pisao je tužbalice, patriotske, satirične i prigodne pjesme, a dramama na biblijske, antičke i istorijske teme znatno je uticao na evropsku literaturu. Djela: drame “Pasha”, “Palamed”, “Hizbreht van Amatel”, “Levendalci”, “Lucifer”, “Jefta”, “Adam u izgnanstvu”.

-Sva ta literatura , ono što je ostalo, trune na nekim policama vehtih katedri.

1755.-Rođen je Luj XVIII, francuski kralj od 1814. do 1824.

Čovjek koji je igrom slučaja postao kralj, uspio je Francusku , koliko toliko, vratiti na puteve stare  „ slave „.

  1. – Umrla je Katarina II. Velika, ruska carica

-Nama veoma upečatljiv dio njene bogate biografije u kojem se opisuju njeni gardisti. Kao i u kraljice Marije Terezije svi bili zgodni , kršni i izdržljivi. Savremenice su se dopisivale. Možda su razmjenjivale iskustva. Nemojte nas pitati zašto. Samo ćemo vam reći da su je zvali “Semiramide Sjevera”, i na njenom dvoru  su važno mjesto imali brojni ljubavnici, mahom gardisti. Nemamo informaciju da je Mujo zaluto na njen dvor. Ali njemu se nikad ne zna. Volio se omastiti, iako mu maslo za ramazana nije nikako bilo.

1800.- Sastao se američki Kongres u Washingtonu, kao vrhovno zakonodavno tijelo mladih Sjedinjenih Američkih Država, u sastavu izabranih predstavnika saveznih država.

-Mlade SAD , kao i stare. Robovlasničke, arijevske, kju-kluks-klanovske i bogo hulne.

1855.- Škotski istraživač Dejvid Livingston otkrio je vodopade na rijeci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktorijini vodopadi.

-Do vodopada su ga doveli afrički starosjedioci. Oni nisu morali otkriti vodopad . Oni su živjeli pored njega.

1858.-Umro velški filantrop Robert Oven, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je sve bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi. Njega i njegove pristalice savremenici su nazivali “socijalistima”, čime je taj izraz ušao u upotrebu. Prve uzorne zajednice je stvorio u Nju Lanarku u Škotskoj i u tim kooperativama proizvođača i potrošača je ukinuo rad djece, ustanovio bolesničke blagajne, skratio radno vrijeme, povećao nadnice, osnovao čitaonice. Da bi dokazao ostvarljivost reformi, otišao je u SAD, gdje je 1825. osnovao komunu “Nova harmonija”. Kad je eksperiment propao, vratio se u Englesku, gdje je stvorio Veliki nacionalni strukovni savez (sindikat) i osnovao banku za razmjenu dobara, na osnovi količine uloženog rada u izradu razmjenjivanih proizvoda, bez upotrebe novca. Djela: “Novi pogled na društvo”, “Skica racionalnog sistema društva”, “Knjiga o novom svjetskom moralu”.

-Napokon i prepisivači skontali koju pametnu.

1869.-Nakon deset godina gradnje otvoreno je jedno od modernih čuda svijeta, 160 kilometara dugački Sueski kanal, projekt francuskog arhitekta i graditelja Ferdinanda de Lessepsa koji je i nadzirao radove. Na taj je način nakon dugih godina skraćen put do Indije i Kine, jer više nije bilo potrebno oplovljavati Afriku.

-Prenos opljačkanih azijskih bogastava se sada mogao lakše i  brže prenostiti do pljačkaškog, genocidnog Zapada.

1930.-Nastali boljševici odvajanjem od menjševika.

-Staljin im se još nije priključio. Kada se priključi odvojiće grupicu boljševika od naroda. Ostalo  je historija.

  1. Prvi brodovi su prošli kroz Panamski kanal, koji je zvanično otvoren godinu dana kasnije.

-Sada i genocidne SAD imaju kraći put za haranje po Tihom okeanu.

1922.- Mehmed VI, bivši otomanski sultan, odlazi u egzil u Italiju.

Na vrijeme. Jer se babo Turske sopremao da i njega ,sa milionima kurda i Jermena , potkrati za glavu.

1939.-Na današnji se dan obilježava Međunarodni dan studenata, u znak sjećanja na tragične događaje tog dana u Pragu 1939. godine. Događaji su se počeli odvijati nekoliko dana prije, kad su nacisti ubili jednog studenta Praškog sveučilišta. Tisuće njegovih kolega studenata došle su na pokop. Pogreb se pretvorio u antinacistički skup. Njemački upravitelj (Reichsprotektor) Češke i Moravske Konstantin von Neurath ugušio je te demonstracije zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši preko 1200 studenata u koncentracijske logore. Na današnji dan Nijemci su streljali 9 studenata i profesora, bez suđenja. Međunarodni dan studenata slavi se od 1941. godine.

-Studenti bnikad da nauče lekciju. Uvijek se sva previranje prelome preko njiove glave. Ali uvijek im svaka čast i slava.

1947.- Puštena je u saobraćaj željeznička pruga Šamac-Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

-Bilo je to doba ORA u koje mahala nije htjela da se uključi , pogotovo ne dozvoljavajući djevojčicama od 14 – 18 godina da idu u taj  komunistički kupleraj. Zato su mahalu prozvali retrogadnom. Neka, ali  mahalske djevojke ostadoše svijetlog obraza.

1954.-Egipatski general Gamal Abdel Naser postao je šef države poslije pada predsjednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I.

-A kako je Nagib pao ? Naser  je bio vođa Egipatske revolucije 1952. godine kojom je svrgnut kralj Faruk I. i koja je nagovijestila novo razdoblje egipatske industrijalizacija, zajedno s napretkom arapskog nacionalizma. Uz Muhammada Nadžiba bio je jedan od idejnih vođa revolucije, a kasnije je iskoristio svoje govorničke i političke sposobnosti kako bi istog svrgnuo s vlasti i stavio u kućni pritvor. Zajedno s Titom i Nehruom odigrao je važnu ulogu u osnivanju Pokreta nesvrstanih 1955. (potpisivanjem Brijunske deklaracije), kao i Palestinske oslobodilačke organizacije 1964.

1958.-Sudanska vojska srušila civilnu vladu, a premijer je postao general Ibrahim Abud.

Vojska svuda u okruženju na vlasti. Što ne bi bila i u Sudanu? Sasvim logično, po CIA aršinima.

1969.-SSSR i SAD su u Helsinkiju otpočeli razgovore oograničenju strateškog naoružanja (SALT).

-SALTO- ova je  bilo tone. Nikakve konkretne  koristi od njih.

1970.- Američki izumitelj Douglas Engelbart dobio patent (U.S. Patent 3,541,541) za kompjutorski miš. U prijavnici za patent uređaj je nazvan “X-Y indikator za ekranski prikaz”. Douglas Engelbert, inače iskusni izumitelj i član Stanfordskog istraživačkog instituta (Stanford Research Institute – SRI), tvrdi da od izuma miša nikada nije imao financijsku korist. SRI, u čije je ime patentiran, nije prepoznao važnost miša, pa je prodao licencu za njega Appleu za samo 40,000 dolara.

-Napokon , mali miš je i zvanično počeo vladati. Svi malio miševi su čekali ovaj trenutak.

1971.- Revolucionarna partija na čelu s Vemidom Tanomom Kitikačornom izvršila je vojni udar i preuzela vlast u Tajlandu. Ukinut je parlament, raspuštena vlada i suspendovan ustav.

-Čim vojska bilo gdje u svijetu izvrši udar , mi skontamo  da im načelu piše CIA.

1974.- Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj poslije više od deset godina i nakon sedmogodišnje vojne diktature ubedljivo je pobijedila Nova demokratija Konstantina Karamanlisa.

Nedugo zatim opet se javiše oni sa žigopm na čelu.

1973.-Afera Watergate: predsjednik Richard Nixon pred 400 Associated novinara izjavio “Nisam lopov.”

-Vrlo pametno. Prvo on je dio pljačkaške elite, drugo ovaj puut se radilo samo o špijunaži. Dobro, ispravka : o špijunaži sa finansijskim koristoljubljenm u korist sivih eminencija dobra i zla.

1976.- Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

-Gluho bilo. Bolje da nije. Jednom će neko pogriješiti i ima da sve gori, a to neće biti dobro. Nikako neće biti dobro.

1988.-Smjenjivanje visokih funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista Kosova Kaćuše Jašari i Azema Vlasija izazvalo je masovne demonstracije Albanaca na Kosovu, uključujući i štrajk oko 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u februaru 1989.

-Već tada je sve bilo spremno za Kosovo republika. Ali se čekalo klanje u Bosni da se preusmjere snaga i pažnja genocidnih slojeva velikosrpske politike.

1989.- Baršunasta revolucija, pokret koji je na miran način svrgnuo vlast komunista u Čehoslovačkoj pod vodstvom Vaclava Havela počeo je okupljanjem na glavnom praškom trgu. Niti mjesec dana kasnije sve je bilo gotovo, mirno i bez krvi,   su se uskoro nakon toga razišle i Češka i Slovačka.

-Vjerujte nam na riječ: Rusi su imali glavnu ulogu o toj baršunastoj revoluciji. Gorbačovu i jeljcinu po nalogu Zapada više nije bilo stgalo do Varšavskog pakta.

1989.- U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, u jami “Morava” Aleksinačkih rudnika uglja poginulo je 90 rudara.

1993.-Sudije iz 11 zemalja položile su zakletvu na inauguralnom zasjedanju suda UN za ratne zločine počinjene u Jugoslaviji, prvog takvog suda poslije Nirnberškog i Tokijskog koji su bili osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

-I cirkus zvani Haški sud je mogao da počne svoju klovnijadu.

1996.-U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji, koalicija opozicionih partija “Zajedno” je pobijedila u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobjeda srpske opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromjesečne masovne građanske proteste.

1998.- Izraelski Kneset većinom glasova ratifikovao “Vaj sporazum”, kojim je predviđeno ustupanje dijela okupirane teritorije palestinskoj samoupravi, u zamjenu za mir.

-Aha , niti mira, niti vraćanja teritorija. Niti će toga ikada biti.

2005.- Na svečanosti u Dejtonu bivšem američkom izaslaniku za Balkan Ričardu Holbruku uručena je Dejtonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u Bosni i Hercegovini.

-Tu nagradu je trebala dobiti Asrmija BiH jer je svojom ulogom spriječila genocid – istrebljenje miliona stanovnika Bosne i svojim ofanzivama natjerala kolaboracioniste  ustaaša i četnika Vatikan, SAD i Zapad da naprasno zaključe mir. Sa tim Holbruk nije imao nikakve veze, na žalost saveznika.

2006.-Umro je Ferenc Puškaš, legenda mađarskog fudbala i jedan od najboljih fudbalera 20. Vijeka.

Bookmark the permalink.

Komentariši