Abeceda zdravlja – Štitna žlijezda

 

Rezultat slika za štitna žlijezda

 

Štitna žlijezda (štitnjača, lat. glandula thyreoidea), endokrina žlijezda, nalazi se na prednjoj strani vrata, ispod grkljana, a  iznad dušnika. Leptirastog je oblika, sliči na slovo H sa stanjenim prednjim dijelom, isthmus, koji leži ispred dušnika, i dva režnja, koji leže postranično uz dušnik i grkljan. Štitna žlijezda je teška tridesetak grama.

Iako mala,  kada ne radi kako treba, posljedice mogu biti velike ,jer utječe na gotovo svaki sistem u tijelu. To uključuje mozak, srce,crijeva, metabolizam i izgled kože. Glavni hormoni štitne žlijezde su- tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Pod nadzorom hipofize (hormon – TSH) i hipotalamusa (hormon – TRH) .Štitnjača i hormoni koje proizvodi su izvor energije koja pokreće tijelo.

Ukoliko  je aktivnost štitnjače umanjena, metabolizam se usporava, javlja se umor,pothlađenje, koncentracija opada, kosa se stanjuje, javlja se višak kilograma, a koža postaje suha.

Bolesti štitne žljezde

-Hipertireoza poremećaj štitne žlijezde, u kojem ona stvara, previše hormona u krvi, a stanje povišene razine hormona u krvi se naziva tireotoksikoza.Simptomi: gubitak težine, tremor, tahikardija, vrućina, plačljivost, slabost, strah i nesanica.

-Hipotireoza  je poremećaj u kojem se nedovoljno stvara hormon štitne žlijezde.Simptomi: slabost i zamor, dobitak težine, krhki nokti i kosa, perutanje kože, natekline, poremećaji probave, nestabilan krvni pritisak, poremećaj sna.

-Bolest tiroidne autonomije nastaje zbog rasta  nekih stanice štitnjače  , stvarajući višak hormona. Najčešće jedini znak ove bolesti su smetnje sa srcem. Ova bolest se liječi lijekovima. Mlađi bolesnici, nakon nekog vremena, se najčešće operiraju, dok se starije bolesnike liječi radioaktivnim jodom.

-Netoksična guša je naziv bolesti za štitnjaču koja je povećana. Netoksična guša nije uzrokovana tumorom, nekom upalom ili autoimunom bolesti. Najčešći uzrok ove bolesti je manjak joda, ali nekad zna biti i genetika. Ova bolest je, isto tako, češća kod ženskih osoba. Najčešći uzroci guše su pušenje, stres, razne infekcije i tako dalje. Simptomi guše su stezanja u predjelu vrata, teško gutanje, smetnje kod disanja, promukli glas itd. Liječi se lijekovima i operacijom.

-Akutna upala štitnjače je vrlo rijetka upala štitnjače.Do nje dolazi širenjem bakterija iz okoline, ozljedom štitnjače ili preko krvi. Simptomi su jaka bol u vratu, povišena tjelesna temperatura i crvenilo kože na vratu. Liječi se antibioticima, u težim slučajevima operacijom.

-Tumori štitnjače mogu biti dobroćudni i zloćudni. Tumori štitnjače se češće javljaju kod žena. Tumor se najčešće javlja u obliku čvora u štitnjači ili u obliku limfnog čvora na vratu, koji je pojačan. Kada su u pitanju dobroćudni tumori, tada se ukloni samo dio štitnjače, ali kada su u pitanju zloćudni tumori na štitnjači, treba se operativno ukloniti cijela štitnjača.

 

Preventiva

 

Medicinska istraživanja potvrdila su da je jod odgovoran za stvaranje hormona štitnjače T1, T2, T3 i T4. Bez dovoljno joda, štitnjača može proizvesti samo ograničene količine tih hormona. Najbolji način da se osigurat pravilan rad štitnjače je uravnotežena prehrana koja sadrži jod. Višak joda u prehrani može biti štetan kao i nedovoljno joda. Hrana koja je bogata jodom su jaja, jogurt, ribe, sir …

Štitnjača   zahtijeva aminokiselinu tirozin, koja se nalazi u mesu, mliječnim proizvodima, bademima, avokadu, jajima i bananama. Tirozin potiče moždanu aktivnost. Važan je za pravilan rad štitnjače, potiče oslobađanje hormona rasta, sprječava umor i razdražljivost.

Ostale hranjive tvari potrebne za rad štitnjače uključuju:

Selen: žitarice punog zrna, tunjevina, haringa, pšenične klice, sjemenke sezama

Cink: sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, plodovi mora, iznutrice, jaja, grah, žitarice punog zrna, gljive, soja, pšenične klice

Bakar: repa, melasa, grah, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, morski plodovi, grožđice

Mangan: orasi, sjemenke, žitarice punog zrna, alge, lisnato povrće, mahunarke, žumanjak, ananas

B vitamini: školjke, meso, riba, perad, jaja, sir

Vitamini: mrkva, slatki krumpir, brokula, tamno lisnato povrće, jaja, jogurt, kefir, riblje ulje

Vitamin C: bobice, voće, zeleno povrće, brokula, paradajz, narandže, limun

Vitamin D: losos, masna riba, jaja, sunce, riblje ulje

Vitamin E: orasi, sjemenke, jaja, iznutrice, žitarice, pšenične klice, melasa, slatki krompir, lisnato zeleno povrće

Vrlo je važno u prehranu uključiti omega 3 esencijalne masne kiseline u obliku lana i / ili ribljih ulja. Konzumacija dovoljno proteina uz svaki obrok pomoći će u poboljšanju i normaliziranju metabolizma, a to može pomoći u normaliziranju funkcije štitnjače. Proteini su neophodno potrebni za dostavljanje hormona štitnjače kroz krvotok do svih tkiva.

Namirnice koje mogu blokirati rad štitnjače: prekomjerna konzumacija polinezasićenih ulja, nezasićena ulja, fluor, te teški metali.

Pomoću male provjere možete sami otkriti stanje štitne žlijezde, ali ovaj testi ipak ne može biti zamjena za redovnu ljekarsku kontrolu.

Kada ispružite ruke s dlanovima okrenutim prema podu, neka vam neko preko njih stavi list papira. Ako papir podrhtava, moguće je da vaša štitna žlijezda proizvodi previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Potom sjednite i prekrstite noge, pa onu koja je odozgo ispružite i kašikom kucnite Ahilovu tetivu da provjerite refleks. Ukoliko tiroida proizvodi premalo hormona, refleksi su usporeni.

Ova mala žlijezda ima veliki učinak na cijelo tijelo – stoga ju je važno čuvati i redovnoi kontrolirati. Pojava permanentnog umora, nedostatak koncentracije,naglo debljanje, naizgled bez razloga, je znak da se obrati  pažnja na  štitnu žlijezdu.

 

 


											
Bookmark the permalink.

Komentariši