Dogodilo se na današnji dan 23. Aprila / Travnja

Danas je nedelja  23.  April  / Travanja 2023. godine.

Ovako su se dani  odmjerili:

112 bivših    kontra   253 dana u zrijenju. Sa danima se ne treba frkisati Mnogi su opekli , ne samo ruke nego i vas život.

Mnogi nas svakodnevno upozoravaju :

-Oprezno sa bojama i danima . I vako i nako. Za dane smo skontali . Kome zapisano ime u nekom danu nema mu spasa . Slobodno mu halalite i nek on oprosti.

Vako vam stvari stoje za boje. Hemijski sastav im višestruko i  šućmurasto štetan , a mere uticati ,gluho bilo , i na potenciju, usput rečemo ko biva i na DNK.

Nako , merete sebe i ne znajući uvaliti u belaj, navući neke sihire ili čak ograisati,  jer ljudi skontali da svaka boja ima i svijetlu i tamnu stranu. Zavisno kamo ste , u koju zemlju mubarek nogicu turili.

Mi ne kažemo oprezno sa bojama.

Mi se pitamo :

Šta će ženama  boje?

One su najmirisavije i najsvjetlucavije cvijeće u muškom srcu i  duši.

Žene su nježne grlice kojima ne treba lažni sjaj i tuđe perje.

One su bez boja  ukras muškarčevog  ponosa  i ljubavi.

Boje prepustimo tamo gdje su usaglašene sa namjenom :

Urođenicima, umjetnosti, modi , manijakalnoj tetovaži…, i posvetimo pažnju danima. Živimo ih kao da je svaki posljednji . A mnogima i jeste.

Što bi poete rekle:

-Ne,moje miješati boja i dane . Nikako !

U prevodu :

Merete nešto pogrešno natandariti i eto belaja. Čisto načisto vas nema. U totalitetu.

Na današnji dan postavke su bile  slijedeće:

1343.- Izbio je Jurjevski noćni ustanak, pobuna estonskih seljaka protiv tuđinske vlasti feudalnih gospodara. Estoniju su početkom 13. stoljeća osvojili križari iz Danske i Njemačke, nametnuli poreze i pokušali Estonce podvrgnuti feudalnom poretku, prisiljavajući ih da postanu kmetovi. Ustanak u estonskoj pokrajini Harria, u noći uoči blagdana Đurđevdana, počeo je odbacivanjem nametnutog kršćanstva i pokoljem svakoga tko je govorio njemački prilikom čega je pobijeno oko 1.800 ljudi. Estonski ustanak naposljetku je ugušen u krví, a tri godine potom, Danci su prodali svoj dio današnje Estonije križarskom Livonskom redu za 10.000 maraka.

1564.- Rođen je William Shakespeare (1564.- 1616.) najizvođeniji i najslavniji svjetski dramatičar, o čijem se životu zapravo malo zna. Prevođen je na sve svjetske jezike, a među najpopularnijim njegovim djelima su “Romeo i Julija”, “Hamlet”, “Kralj Lir”, “Macbeth”, “Otelo”…

Koliko su hroničari riječi zapisali toliko vrijedi.

1616.- Umro je Miguel de Cervantes Saavedra, slavni španski književnik. Njegovo najpoznatije djelo – “Don Kihot” – najvjernije odražava piščevu umjetničku genijalnost pripovijedanja, kreiranja dijaloga, finog parodiranja i nenadmašnog, duboko ljudskog humora.

1728.- U katastrofalnom požaru uništen velik deo Kopenhagena.

1775.- Rođen engleski slikar Džozef Malard Vilijam Tarner. Njegovo slikarstvo imalo značajan uticaj na francuske impresioniste.

1850.- Umro je William Wordsworth, engleski pjesnik.

1858.- Rođen je njemački fizičar Max Planck, tvorac kvantne teorije, za koju je 1918. godine dobio Nobelovu nagradu.

1880.- Rođen ruski baletski igrač, koreograg i pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, reformator klasičnog baleta.

1891.- Rođen je ruski kompozitor i pijanista Sergej Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca XX vijeka.

1899.- U St. Peterburgu, u aristokratskoj obitelji je rođen književnik Vladimir Vladimirovič Nabokov. Pisao je na ruskom i engleskom jeziku, a njegovo najpoznatije djelo je “Lolita”.

1913.- U prvom balkanskom ratu potpisan sporazum o povlačenju turske vojske iz Skadra i predaji ovog grada Crnogorcima.

1916.- Rođen je Ivo Lola Ribar, revolucionarni studentski vođa, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1922.- U Pragu je umro Vlaho Bukovac (1855.- 1922.) kojeg mnogi smatraju najistaknutijim hrvatskim slikarom.

1928.- Rođena Širli Templ, koja je kao dete postala holivudska filmska zvezda. Kasnije bila američki ambasador u Gani i Čehoslovačkoj.

1938.-Sudetski Nemci zatražili, uz podršku Hitlera, punu autonomiju u okviru Čehoslovačke. Minhenskim sporazumom u septembru iste godine Hitler Sudete pripojio Nemačkoj, a 1939. okupirao Čehoslovačku.

1941.- Grčka vojska je kapitulirala pred trupama nacističke Njemačke, kralj i vlada napuštaju zemlju.

Tako to „heroji „ rade. I naše pobjegulje.

1945.- Crvena armija oslobodila nacističke logore “Saksenhauzen” i “Ravensbrik”.

1954.- Rođen je američki pisac, reditelj i producent Michael Moore, tvorac dokumentaraca Fahrenheit 9/11, Sicko i Oscarom nagrađenog Bowling for Columbine.

1965.- Lansiran je prvi sovjetski satelit za komunikaciju.¸

1972.- Astronauti iz “Apola 16” otpočinju istraživanje površine Mjeseca.

Jesu li. Nismo bili nazočni . Mi više  volimo tamnu stranu mjeseca.

1975.- Posljednja sajgonska vlada podnijela je ostavku, a predsjednik SAD-a Džerald Ford priznao poraz u Vijetnamskom ratu.

Pošteno. A i ništa mu drugo nije preostalo.

1985.- Mihail Gorbačov najvio je ¨Perestrojku¨, niz političkih i ekonomskih promjena u Sovjetskom Savezu.

Sve se svelo na dogovor o raspadu.

1986.-  Umro američki filmski reditelj austrijskog porekla Oto Preminger.

1990.-Kineski premijer Li Peng doputovao u Moskvu, što je bila prva poseta jednog kineskog premijera SSSR posle 26 godina.

1992.- Umro indijski filmski reditelj Satjadjit Raj, tri nedelje pošto je dobio “Oskara” za životno delo.

1995.- Na općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u  Parizu donesena je odluka da se današnji dan obilježava kao Svjetski dan knjige i autorskih prava. Cilj je potaknuti ljude na čitanje, posebno mlade, kao i promovirati izdavaštvo i autorska prava.

1997.-  Predsednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Đijang Cemin potpisali deklaraciju kojom su se usprotivili dominaciji jedne super-sile u posthladnoratovskoj eri.

1998.- U Srbiji, na referendum o stranom posredovanju u rješavanju problema na Kosovu i Metohiji, izašlo 73,05 odsto glasača. Protiv učešća stranih predstavnika izjasnilo se njih 94,73 odsto.

Šta je bilo bilo je. Referendumi su kao i brade. Zvanje, znanje i sranje.

1998.- Umro grčki državnik Konstantin Karamanlis, premijer od 1955. do 1963. i 1974, posle pada vojne hunte, predsednik Grčke od 1980. do 1985.

1999.- Napadi NATO-a na Jugoslaviju se nastavljaju, na današnji dan pogođena je zgrada Radio-televizije Srbije, poginulo je 16 osoba.

2007.- U sedamdeset šestoj godini života umro je u Moskvi Boris Jeljcin (1931.- 2007.) ruski predsjednik i političar,koji je Zapadu i mafiji na tacni predao SSSR.

Bookmark the permalink.

Komentariši