RUJANJE / Igrokaz na dan 4.Septembar / Rujan

Danas je  Ponedeljak 4. Septembar/Rujan 2023.godine , računate po onima iz katakombi,koji ljudsko čeljade proglasiše bogom, nebo ih spržilo kada za to dođe vakat.

Po zapisničarima , ovo je 247 . uzastopni dan bez dešavanja najavljivanih apokalipsi. Valjalo bi da preostalih 118. dana natandare zloguke apokaliptičare.

Sve češće  mislimo,neki od  ovih mjeseci su naopako određeni i rađeni.  Eto sedmicom označen deveti mjesec.Oni septem uvalili pod devet. Mislili mi ne anlaišemo latinski. Ma svaki Bosanac ga mora znati još od prvih krstaških ratova i silnijeh papskih bula. Morali znati šta , kako i dada im hadumi , tetkice i i pešovani rade o glavi.

Po toj vatikanskoj računici ispada da se jeleni rujaju u sedmom mjesecu. A , vjerujte na kalem ,ne rujaju. Najžešće se tandare  u devetom , odnosno rujnom mjesecu . Čista i prosta računica. Sve što ruja i treba da ruja , ali u rujnu mjesecu. Ono , iskreno , zainteresovani i gorljivi smo zagovarači permanentnog rujanja tokom cijele godine.

Joj , neukih ljudi cvijeće naše prelijepo. Ne u devetom mjesecu trudnoće , već po kalendaru zadrtih.Nisu beštije  lude da se rujaju usred ljeta u julijevom mjesecu , po najvećoj  žegi i vručini. Mogli bi riknuti.Oliti crknuti, a to nije daleko od krepati. A i voćkama bi bilo malo neugodno.

Ovako vam to ide. U sedmom mjesecu koji je u stvari deveti , otpada voće sa grana i fermentira se.  Otpada i lišće zlatno,ali ono je radi dekora , ljepote i ljubavi.Znači voće se pretvara u alkoholne bombice. Životinje opijene alkoholom počinju da se „narazumno“ vladaju ,odnosno tandaraju. No , vjerovali ili ne životinje bi to svakako radile i bez uticaja alkohola. Zakon opstanka , odnosno takara.

Ako ne znate šta znači tandarati ,ko vam kriv.Nećemo vas po stare dane učiti bontonu i praviti se fini. Nismo istočnjaci iz Švedske.

Sada će te se pitati odakle švedi istočnjaci? Zar nisu gruntom obilježeni k'o nordmani ?A ća ga mi znamo!Nama od malih nogu trube da su istočnjaci švedi.Šta mu to znači, pitajte istočnjake kad ih sretnete.

Da se manemo toponima i blesonima i vratimo takarli fitozoologizmima.

E vidite , fermentirane voćke udare u glave, i među noge životinja.Jer i životinje kao insani ponekad razmišljaju samo onim što im je među nogama. Doduše rjeđe od ljudi,jer su praktičniji i instiktivniji i manje belaja rade. Da li im je to pametnije , nećemo se pozivati na iskustvo. Svako ima svoj strašni sud i pogled na njega.

I eto ,tada dolazi do frke od rujanja. U prevodu sa hrvatskog na čisti kolokvijalni i višemilenijski , nepatvoreni bosanski jezik  , rujanje se prevodi kao parenje,a opet u čisto bosanskom-mahalskom žargonu  to se podudara sa tandaranjem, a manje pismeni to vabe kao takarenje. Ima još hejbet toga, ali mi prostora nemamo za sve te narodske mozgarije i jezikoslovne vratolomije.

E sada , u tom kolopletu tandarli plesa, najglasnije je zov jelena na takar ili naučno kazano paranje, oliti rujanje po kroatjancima. Zbog tog neodoljivog ljubavnog poja,raspomame se mnogi pripadnici fitozoološkog svijeta. Normalno insani su uvijek raspomamljeni i uspaljeni , ali se uglavnom zadovoljavaju tim stanjem. Opšta ludnica bez konzumacije ludara . I čitav jedna mjesec od tri'set dana tako dobi ime.

Kako jeleni nemaju takuina i šugamana , moraju se boriti za žensku. Osnovno pravilo je nek pobjedi pametniji , ljepši , zdraviji i na kraju jači, a ponekad i lukaviji. Zakaj ne? Sve odjekuje od buke.Poslije i od jeke onoga.

Znate već čega?

Ako ne znate,ko vam kriv.Jal'ste hadumi ,jal'tetkice.

Što bi poete rekle.

-Tko zna zna!

U prevodu:

-Tko sabah zorom ruja dvije sreće grabi ( a mere bit i koju pride ) .

Bookmark the permalink.

Komentariši