Oni jašu Mojsije Harmonike baca -IX Epizoda – Treći dio

Doktor u čudu . Semizov pacijent u kolicima sav u zavojima . Ni oči mu se ne vide , samo mu kateter iz bubrega tekučinu fata.

-Doktore Semize ako znate da ima papiloma lingve kad su mu usta zavijena.

-Šta ja znam . Ja sam sa abdominalne hirurgije . Meni ga milicija butum krvavog i razbijenog donijela i rekla da se u tišini pobrinem za medicinski problem. Piša krv iz bubrega.

-Pa kakve to veze ime sa maksilo facijale?

-Ne znam . Drotovi rekoše vodi ga da vadi taj prokleti papilome linge , zbog njega mu bubrege odvalismo.

-Pa što ga nisu direkt meni doveli?-

Ne poznaju te i ne vjeruju ti. Ti bi ih olajavo da su mu bubrege odvalili i dovoli da ga ti liječiš od papiloma.

.-A tebi ko vjeruju?

-Nije da mi vjeruju. ucjenju me . Znaju da ponekad znam nekog operisati na tuđu knjižicu . a i ovom sam operisao slijepo crijevo , na knjižicu onog Muste , a njemu nisam uspio spasiti život , jer mu nisam operisao slijepo crijevo , jer u papirima stoji da sam mu ja operiso slijepo crijevo. I umro je ne od cirozr , već od zatajenja bubraga . A i ovome će bubrezi zatajiti ako i dalje bude kod drotova insistirao na papiloma lingve.

-Polako , ohani malo . kakve veze imaju bubrezi , ovih metre zavoja i papilome lingve.

-Pa to je lako objasniti. Ti ga jutros nisi htio primiti , čak ni dao da objasni da ima papila lingve. On dito u SUP i pokaže glavnom inspektoru jezik i kaže papi – loma. Glavni inspektor pozove dva pendrekađa za svjedoke i pita ga :

-Ha , šta kažeš?

-Jadnik pokazuje na jezik i kaže papi – loma.

Komanda uredujte . Fljas jedan , fljas drugi , fljas treći i fljas još hebet ljasli pednreka. Sve po bubrezima . Ono nema korpus delikti.

Ovi se smije ko konj , pokazuje na jezik i samo ponavlja :

-Papi loma.

Pitaju pendrekaši :

-Jel ti dosta? Hoš udunut ! Čuj molim te da ga papimo malo.

-On nije uduno , oni nisu prestajali fljasati. Čojk načisto poplavio i prokrvario . Kako nije radio i nije imao zdravstvene knjižiceI , eto njih kod u bolnicu i drito kod mene. Ja kod koga će , jedini ja bez i na tuđe knjižice lijećio mahalaše . I evo mene do tebe . Nije za abdomalnu. Bubrezi sređeni , zavoji stavljeni da ga niko ne prepozna i ne zna gdje ga je murija poslala. A i meni stalno ponavlja papi malo. Da imam pendrek i ja bi ga fljasno. Razmišljo sam da mu malo jezik recnem, skalpelom, ali facijala nije moj domen.

-Znači ja mu moram jezik recnut.

-Aha , papi loma i tebi.

Tako se i Deba uvalio na maksilofacijalnu kliniku. i nije mu ovi dotur recno jezik , jer su ga poslije serije papiloma poslali uveliko bila u modi. A maksilofacijalac poleo budan sanjati papilome lingve i svima govorio papiloma. I kome smio i kome nije smio.

Deba konta , bolje da ga je taj jado primio i nako desetak dana pustio bez operacije . Kao čudesno ozdravljenje posredstvom vidjelice iz Međugorja.

I tako na maksilofacijali ostali samo primarijus dokror Vranić i doktor Deba .i bjelavski konzilij .Primarijus operiso hitne maksilofacijalne slučajeve papiloma lingve među njima i Dobrog . Ni jedan drugi mahalaš nije operisan , jer su bili stručni konsultanti svih sestara i doktorica. Naravno i bodigard totalitaris.

Kada su im počeli prijetiti lobotomijom svi se redom počeli oporavljati. Čudesni oporavci , dan za danom . Čitavo se Međugorje ibretilo i slavilo vidjelicu Mirjanu Dragičević .Ona predvijedla čidesne opravke i nestanke čitav serijal papi – loma pošasti koji je strefio maksilofacijalnu hirurgiju .

Vidjelica Mirjana se poslije udala i od love i love koju je pokupila za epp viđenja , otvorala firme mužu Marku Soldu i kćeri Veroniki . Nije predvidjela da će joj bližnji biti na udaru zakona. Uostalom nije morala. Ipak je njeno vidjelištvo uske specijalizacije , samo za potrebe međugorskog biznisa. Svakog 18 marta na njen rođendan . Valjda radi čestitanja rođendana biva naručena za viđenje. Vrlo precizno , ko švajcarski sat. Tog dana 18. ožujka svake , godine u toliko i toliko sati.

A Deba .. e pa to ćemo ostat dužni za iskantat . Šta je operiro na maksilofacijalnoj hirurgij , ne saznaste . Ako ste imalo IQ-rabilni skontaćete. Uglavnom zaliječio rane, skino zavoje vrno se kući i oženio. Njegova žena nikad nije imala papiloma lingve. Koliko mi znamo. No , Debi se nikad ne zna.

A ostali mahalaši. Ostali petnaest dana o trošku države na odmoru i pomogli kliniku kako su znali i umjeli.. Joj , ljepote. Ne meremo vam tajne kazivati. trojica su bila oženjena. Ako bi otkrili šta su maksilofacijalnom odmoru radili kao neoženjeni , ne bi bilo fer prema oženjenim. Vaskoliki dunjaluk bi pomislio da se konzilij kao i uvijek prije igrao đardina , akšamluka , branja cvijeća i tako toga.

Jedino će biti zabilježena tužna epizoda sa Hercom i jedna nježna i ne baš vesela epizoda sa Lucom i Dobrim.

Baš u to doba mu nje išlo sa Jelom jelom Jelenom , već mu išlo ono dvoje se nađu pa se poslije ne nađu. Poslije spontanog abortusa u kasnom šestom mjesecu trudnoće Lela Jela jelena nije sebi dolazila. Nije joj ni Heco mogao bol utišati. Pozvala je sestra u nje mčaku na mejs3ec dva da dođe . ostala je više od pola godine i nije sebi dolazila .

Herco muški krio svoju bol. I on se počeo gubiti. Nemaju lijeka , Boli ih , a nisu zajedno. Niko ne krivi nikoga . Desilo se . Poledica i nespretno okliznuće dvadesetak metara prije kućnog praga . Razmišljajući šta se desilo razveli su se.

Godinu dana poslije oženio jednu medicinsku radnicu sa maksilofacijale.. Srve mu počelo trunuti od samoće .Na svadbu nikoga nije pozvo , jer mu niko ne bi došo.

A Dobri i Luce? Ona je radila na maksilofacijali , a da to ni Dobri niti bilo ko od konzilija nije znao. Dobri je stvarno fasovao i operisao papiloma linquae.

A to što su mahalaši skontali da nešto muti i poletili da mu se prihevtaju u maksilofacijalnim putešesvijama nikome živom se nije moglo objasniti da je bilo slučajno; što bi pametniji rekli koincidencija.

Jedno veče Dobri je vidio anđeosku sablast kojoj nije smio nikad više prići. Na vratima doktorske sobe bila je Luce. Zaredila se , imala je …

Ma , bila je glavna sestra na maksilofacijali. I niko ništa više od njega nije mogao saznati . Čak ga drugari nisu viđali na klinici. Mislili su da je izašao , a da im se nije javio . Poslije su izgubili entuzijazam , jer bez Dobričine smirenosti i sjete ništa nije bilo isto . I to je sve.

Poslije Ome , Herco je bio drugi mahalaš koji se počeo povlačiti iz konzilija. Ostadoše njih peterica. No , prelijepi život ide dalje , sluteći vrijeme stampeda .

Bookmark the permalink.

Komentariši