O takaru i danima / Igrokaz na dan 29. April / Travanj

Danas je Petak 28.  April 2023. godine.

Ovako su se dani  postavili:

117  lagano položeno tamo gdje pripadaju,   a  248  dana  ovog stađuna se nećkaju. Dane ne traba požurivati. Oni to ne vole. Mnogi su  se na smrt prevarili svojim srkletom.

Sve bi nešto na brzaka , nazor. a najčešće se insan obarabati do zavrata  i natakari. Ne moš ti danima opeplit. Ni vako ni nako.

Dani su izuzetno  pametni . odrade  nanijećeni  posa u dvadeset četiri sata i duškaju čitavu godinu. Normalno je što su hvijek mladi , novi , svježi , sveobuhvatni , moćni i neuhvatljivi.   I tako eonima . od postanja do sudnjeg dana.

Bez dana , i noći , nema vam života , a bome ni smrti. Insan se rodi u zapisanom danu , živi koliko mu je dana podareno i na kraju umre danom u kojem je svečano objavljeno njegovo ime.

Iz tog kola se niko rođen , živ ni mrtav nije izvukao . 

Dani su vam veoma časni i pošteni. I savjesno obavljaju svoj posao. Ne moš ih potkupit, nit se pozvati na rodbinske , prijateljske ili bilo kakve političke  mafijaške veze , pa sve da ti je otac rahmetli Napoleon ili bilo koji drugi satrap.

I sa smješko prozivaju , ko hećiumi:

-Slijedeći , …. dalje , slijedeći , i tako redom dok se kvota putnika ne ispuni  i svi krenu na odredišna mjesta. Jal tamo gdje je vječni hlad , jal tamo gdje vječni pržun.

Što bi poete  rekli:

Takar, vako ili ‘nako , nam ne gine.

U prevodu:

Ljudi optimisti, misle njih će sudba poštediti. Jes, kako ne.

Bookmark the permalink.

Komentariši