Magarci i insani / Igrokaz na dan 26.Januar / Siječanj

Danas je  Subota 28. Januar / Siječanj 2023.

Brzo potezno stanje vam je ‘vako: 28  dana (ukajtačen današnji)  zaleglo. Okruglo pa na jedno čoše , 337 dana čeka na zaleganje.

Nemojmo se zavaravati. Mnogi od nas će ,  ne zaleći , nego biti polegnuti u tamnu i tavnu  zemljicu. Dobro, poneko i u kamenjar. Zavisno od obiteljske tradicije.

Interesantno ; ovi 28. dan ove godine trajaće do ponoći. Nama nije nimalo čudno što dani traju do ponoći. Navikli smo. A i rekli su nam. A kad nam se reče mi samo klepimo ušima.

Nije zato što možemo. Insani smo, valjda. Nismo hajvani pa da imamo uši sa funkcijom helikoptera. To je zbog toga što smo ko hajvani. Reče nam se , a mi ko mulci, ko tovari, ko magarad, ko kenjici u tor.

I magarci su časniji od insana. Kad im ne što ne pasuje, uzjogune se i ne mrdaju. Ni makac. Ne mre ih ni vreće opljačanog narodskog blaga od majčine bande, pogurati da se maknu. Nisu oni razroka pijačarska fukara da pljačkašku neljudskost šire. Nisu ni bivši picek robijaši bez usana i obraza.

Oni su časni tovari.Njima ne moš bijele bubrege za svinjeće  podvaliti. Njima ne moš na ljudskost udariti, jer su hajvanski  kenjci časniji od večine ljudi.

Evo recimo, da li je iko ikad čuo da  kenjci huškaju jedan na drugoga. Potuku se radi dobre ženke . To je ljudski i u redu. Ali druga zla i klanja smišljati to ne znaju.    Mogli bi ali neće. Nisu ljudi, i ne žele to biti.

Draža im je vlastita časna i poštena magareća  koža, nego sva  blaga koja pokrade tronacionalistička lopovska bagra i fukara.

Hajvani su , ali znaju šta je pržun. Zato dobra rade. I ljudima. Valja im se hldaovine dohvatiti. Tamo za njih ima mjesta. Uz rijeke  i puno sočne , svejže trave. A bome i mnogo prelijepog ukusnog voća i bilja, pokraj kojih izvori slasnog pića bujaju i teku.

Nisu mulci blesavi ko insani, da ganjaju vatru koja vječno plamti.

Što bi poete rekle:

– Puni ladu raznesi me mladu.

U prevodu:

Mahalaši  –  imbecilnu , papansku i pogančersku fukaru i ološ svako malo taslače.


											
Bookmark the permalink.

Komentariši