Kom si kom sa i vako i nako / Igrokaz na dan 30. Oktobar / Listopad

 Danas je Nedelja 30. Oktobar / Listopad, 303 . dan 2022. godine. Do kraja godine ostalo je još 62  dana.

Danas je već sedmi dan ove hefte i nećemo vas previše smarati našim uvodnim riječima, Ionako ima mnogo dešavanja. Tek toliko da vam otežamo dan riječima o poetama.

30.10.1871,. Rođen je francuski pjesnik Pol Valeri. To , vam ako niste skontali pada na današnji mubarek. Ovo mubarek, rečemo biva , kako kome , ili što bi francuzi rekel  kom si kom sa.

-Neki laici misle da je po  Veliriju  nazvana riječ valer.Nije boni ,on je samo  bio vrstan lirik izuzetnog stila,jedan od najvećih poeta Europe ikad.Nije ni čudo,priznavao je da je učio od Malarmea i Poa.

Interesantan je paradoks:dok je Po svoj život haotično živio i pisao u najstrožijim formama,Malarme je žuvot proveo malograđanski ali mu je poezija bila puna simboličkih vrludanja.

Valeri je imao  mana ,možda.Insistirao na strožijoj formi,pa je time mnogima  podrezao poetske bijele bubrege.Ništa loše,trebalo je Bretonu , Rembou,Sartru i sličnim ublehama malo potkresati  napuhanu egomaniju.

Nasuprot Valeriju Prever nije davao pet para za formu ,pa je postao najpopularniji i najvoljeniji  francuski pjesnik , i vako i nako.

Što bi poete rekle:

Eh , to ćuvene kom si kom sa , vazda nekog spotakne.

U prevodu:

I vako i nako , nekom opanak , nekom lakovane cipele, mere i salonke.

Bookmark the permalink.

Komentariši