Sebija Izeti i njeni kerberi

Uvijek aktuelno

Iz Arhiva

BY ADMIN26. JULA 2019.ONI NAMA, MI NJIMA

Bili smo svejdoci kabadahijskog i sileđijskog upada i vrlo primitivnog ponašanja Sebije Izeti i nejnih kerbera na pres konferenciji nadređenog im rektorata i rektora.

Slažemo se sa goropadnicom da njeni čuvari nisu kamikaze ( mada se ne može uočiti iz njenog nedavnog baljezganja u javnosti da ona uopšte zna značenje riječi kamikaza ).

Njeni potlačeni su pretvoreni u kerbere. A poznato je da kerberi  čuvaju podzemlje. A podzemlje je vrlo komplekan pojam , koji obuhvata široki spaktar čimbenika.

Ipak težište pojma se bazira na podzemlje , kakvo god ono bilo.

I po ko zna koji puta se dotična osramotila. No obraz joj može mnogo toga podnijeti.

Nije ni svjesna da je   njena bolesna i arogantna zamisao , uličarsko ponašanje i pokušaj   razbijanja pres konferencije ,sa konotacijom prevaga u njenu korist, onemogućena na način koji ona nikada neće naučiti:

Gospodski , kulturno , pristojno i humano je utišana , pa zatim izbačena iz rektorata , bez mogućnosti da pruži svoj ažbahijski jezik.

Nisu joj pomogli ni njeni višeglavi psi lajavci , oliti kerberi.

Totalni krah prima ažbahe  SDA, koji miriše na sunovrat.

Možda je vrijeme da jedno nepismeno čeljade ode u … recimo penziju,

i povuče sa sobom sve one koji ne misle dobro Bosanskom  narodu .

Kad već insistiramo na  kerberima ,iako  znamo da ga znate ,  jer vas razne ažbahe asociranju na njih,

posudićemo tumačenje iz Blekijevog mahalskog riječnika / pojmovnika:

Kerber   

izvorno – starogrčki : “demon iz jame”,u grčkoj mitologiji troglavi je pas – mitološko biće čuvar ulaza u podzemlje/ Had

Kerber je sin Ehidne, polužene-poluzmije i  titana Tifona   golemog čudovišta sa stotinjak zmijolikih repova s tamnim, treperećim jezicima.

Homer ga naziva samo “psom”, a Heziod ga opisuje ga kao psa s pedeset glava, kasniji pisci opisuju ga kao troglavo čudovište, sa zmijskim repom i zmijskom grivom.

Njegova je dužnost oštro paziti da nitko ne umakne iz podzemlja / Hada , ako se pojavi na svjetlosti bljuje otrov.

Tek toliko da ne bude zabune kao o zančenje  riječi kamikaza.

Čudi jedno kako  strana mitologija postaje naša  stvarnost.

Na Bosninu žalast troglavati nacionalistički kerber joj tri decenije sudbinu kroji,pljačka, siluje i ubija i ne da joj iz podzemlja smrti na svjetlost proviriti.

Dopisano

Najpoznatiji i najeksponiraniji kerberi čuvene  SEB Respiratorke Seke  su fizikaner  Dino  Konaković . Njegov nasljendik je nepismeni nož jezikaner Haris Zagiragić .Njega je kratkotrajno  istisnuo poljopivrednik   Fikret Hadžić , a zatim je uskočio “manijak” – stručnjak za utakmice  Kerim Balić.

Drugi kerberi su djelovali iz sjene , i teško ih je identificirati i prebrojati. a bome , nek s emalo i “objektivni” mediji malo potrude.

Na sreću pučanstva svaki tetrapak i svaka sintetika imaju svoje pakovanje i rok trajanja. I pored silne vještačke kozmetike , vrijeme kao neumitni svjedok ljepote duše , ostavlja zaleđeno  svjedočantvo , jal njene ljepote , jal njene ružnoće  na svakom licu. Istini i vremenu se ne može ništa sakriti.

Bookmark the permalink.

Komentariši