Dogodilo se na današnji dan 16. Decembar / Prosinac.

Danas Petak  350 dan 2022.godine .Do kraja godine je ostalo još 15 dana. Znači današnji datum  je naprliku šesnaesti,  mjeseca decembra/prosinca, nema nam druge.

Volimo što nas je majka rodila pametne ,pa nas računica plaho pazi. Računica ide, ali lova nikako . Zaglavila  u trezorima. Ne nardoskim,  nego nacionalističkim.

Recimo naš jaro Dostojevski je skonto da  je dva (2 ) plus  dva (2 )  jednako pet (5)  sasvim u redu. Hem dobro zvuči ,hem nikoga nije briga jel’ to tačno, osim matematičara. A oni ne čitaju književna djela. Misle ;šta će im to? Tamo brojeva ima  samo da označe stranice. A to su brojke za sitnu raju.

Velika raja voli milionske cifre. Pitajte Bakira Izetjahićija, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Ni oni ne čitaju Dostojevskog. A trebali bi. Napiso čovjek dobru knjigu Zločin i kazna. Njihov fah i ako Bog da njihov temperaturni dom. Jako vreo temperaturni dom. I to na jako dug period. Najskromnije  rečeno; eonima.

Oni drmaju Bosnom i sve znaju. Eto , garant znaju gdje je otišlo narodsko blago, Morali bi znati. Bez njih ni jedan lahorac ne smije zapuhati.

A Mladen Ivanić, pitate vi. On je sića , rabi procente , kao i  vehti Lagumđija. Ili tuhafli Silajdžić.Nisu džabe ekonomisti, ili što li već? Ko fol opozicija.

E ,sad o njihovim ženama ne možemo ništa loše  kasti. Nije da ne znamo znanje.  Ali mi smo đentlmeni i ne odajemo ženske tajne. Jazuk. Rečeno nam: Lako je po ženi, isto ko po mački.

I , nije da mi ne volimo po ženi.

O volimo i te kako. Ali samo ako i kada to one  požele i vole. A meščini , to je skoro uvijek. Neka , tako  valja. Pa, zar zbog toga nismo istjerani iz gornjeg đardina. Ako je već tako ,  priliku treba maksimalno okoristiti.

A bogami ima mački i mački. Pitajte koga hoćete , osim političara troglavate nacionalističke bagre.

Zašto da ne pitamo njih , pitate se vi?  Vrlo jednostavno:

-Nikad ih ništa ne pitate. Valjda strah. Ne smijete glasno postaviti pitanje. Zagubili hrabrost. Ne smijete jedan drugog u oko pogledati.

Što bi poete rekle:

Lijepi strah.

U prevodu

Nacinalista jednom, nacionalista i pljačkaška bagra i fukara uvijek.

Na današnji dan u neka birvaktile doba su se dešavale svakakve takarli stvari:

1497.- Vasco da Gama  portugalski pomorac i istraživač prošao je ušće Velike riblje rijeke i krenuo u Evropljanima dotad nepoznate vode.Gama je prvi dospio pomorskim putem iz Europe u Indiju oko Afrike, 1497.-1499.[1] Sa svoja tri putovanja u Indiju, i 1502.-1503. i 1524., potaknuo je trgovinu Europe i zapadne Azije, te učvrstio kolonijalnu moć Portugala u Indiji.U gradu Cannanore, sjeverno od Calicuta. Tu je opljačkao arapski trgovački brod koji je stigao nekoliko dana poslije.Brod je imao  između 200 i 400 putnika (i žene i djece). Gama je naredio smaknuće svih putnika, te je zapljenio njihov teret. To je bio najokrutniji čin njegove karijere.Velika riblja rijeka (engleski: Great Fish River, afrikaans: Groot-Visrivier) je jedna od većih rijeka Južnoafričke Republike u provinciji Eastern Cape koja utječe u Indijski ocean.Velika riblja rijeka duga je 692 km, i ima slivno područje od 30 800 km².

1485.- Rođena je španska princeza Katarina Aragonska, prva od šest žena engleskog kralja Henrija Osmog. Njihov razvod 1533. bez dozvole pape izazvao je englesku crkvenu reformaciju i raskid s Vatikanom.Ko kaže da žene neka nisu nered radile.

1653.- Vođa engleskih parlamentarista u građanskom ratu protiv monarhista Oliver Kromvel pogubio je Kralja Čarlsa I 1849.Odbio je   titulu kralja, proglašen je lordom protektorom Engleske, Škotske i Irske.On se zahvalio na častima i zaveo diktaturu.1660.godine  monarjija je obnovljena.Sreća da je Kromvel umro dvije godine prije,inače bi loše prošao.Sistem glava u košaru,pa na šiljak i pučenstvo je gađa trulim paradajzom.Sistem pozorišta.Ako je zima ima grudvi i smrdljive ribe.

1687.- Umro je engleski ekonomista Vilijam Peti, tvorac teorije radne vrijednosti, koji je, prema mišljenju Karla Marksa, postavio temelj političke ekonomije kao nauke. Smatrao je da vrijednost robe – prema njegovoj terminologiji – njenu prirodnu cijenu određuje količina rada utrošenog za proizvodnju. Za razliku od merkantilista, mada je bio pod njihovim uticajem, tražio je osnovicu privrednih pojava u proizvodnji. Djela: “Traktat o porezima i dažbinama”, “Politička anatomija Irske”, “Politička aritmetika“.Obzirom da se Marks naslanjao na njegovu  teoriju,nismo imali potrebe da je čitamo.Sigurno je vehta i deplasirana.

1773.- Nezadovoljna visokim uvoznim carinama i britanskom kolonijalnom vlašću, grupa američkih kolonista, obučena u indijansku nošnju, u bostonskoj luci je pobacala u more sanduke čaja s jednog britanskog broda. Taj događaj, kasnije nazvan “bostonska čajanka”, nagovijestio je američki rat za nezavisnost, započet 1775.

1775.- Rođena je engleska spisateljica Džejn Ostin, koja je u romanima realistički slikala svakodnevni život provincijske Engleske. Zapleti njenih romana – protkanih humorom i blagom ironijom – jednostavni su i izviru iz psihologije likova običnih ljudskih odnosa, a dijalog je veoma vješto vođen. Djela: romani “Razbor i osjećanje”, “Gordosti predrasuda”, “Mensfildski park”, “Ema”, “Nortagentska opatija”, “Nagovaranje”.

Naše je mišljenje da nema ništa realističkog u romantičnom opisivanju idiličnih odnosa u jednom stereotipnom,uštogljeno i dosadnom i društvu kao što je englesko.Društvu u kojem su svi odnosi definisani još od Magne karte.

1835.-U velikom požaru koji je zahvatio Njujork uništeno 600 građevina.

1838.-Buri, koji potiču od Holanskih hugenota su se, tokom Velike seobe, bježeći od britanske kolonijalne vlasti, sukobili sa plemenom Zulu.U bici na Krvavoj Rijeci pobili 3.000 pripadnika tog južnoafričkog plemena.Tako to rade zapadnjaci,sinovi „kolijevke civilizacije“ u kojoj je prolijevanje krv nenaoružanih „urođenika“ prvi amandman inkvizicijske ljudskosti.

1859.- Umro je njemački pisac Vilhelm Grim, skupljač i obrađivač narodnih bajki, koje je, kao i većinu drugih djela, objavio u saradnji sa starijim bratom Jakobom. Izdavao je i njemačke srednjovjekovne književne spomenike i proučavao njemačka junačka predanja.Te bajke su izazvale post traumatske stresove kod desetina miliuona djece i već kao malima im je usađivala krvoločnost.

1882.- Rođen je mađarski kompozitor i muzikolog Zoltan Kodalj, uz Belu Bartoka najznačajniji mađarski muzički stvaralac 20. vijeka, u čijim djelima je prepoznatljiva melodika i ritam narodne muzike. Napisao je studije o mađarskom muzičkom folkloru i izdao zbirke narodnih pjesama. Djela: kantata “Psalmus hungaricus”, scenska muzika “Hari Janoš”, orkestarsko djelo “Igre iz Galante”.

1885.- U Sarajevu je počeo da izlazi srpski književni list “Bosanska vila”, časopis “za zabavu, pouku i književnost”, koji je skoro tri decenije snažno utjecao na jačanje nacionalne svijesti i otpora austrougarskoj okupatorskoj vlasti u Bosni i Hercegovini. Do 1887. ga je uređivao Nikola Šumonja, a potom do zabrane 15. juna 1914. Nikola Kašiković.

1916.- Ubijen je ruski monah i pustolov Grigorij Raspućin, koji je, kao tobožnji vidovnjak i čudotvorac uspio da se nametne za osobu od povjerenja posljednjem ruskom caru Nikoli II i njegovoj ženi carici Aleksandri, koja mu je bila ljubavnica. I ne samo ona.Bila je velika jurnjava dvorskih dama za Raspučionom.Ubila ga je grupa oficira da bi,ono, ko fol spasili ugled monarhije.Raspućin im bez milosti takario žene,jer su oni bili prezauzeti opijanjem.

1917.- Rođen je engleski pisac Artur Čarls Klark (Arthur Charles Clarke), pisac naučno fanzastičnih romana.Djela romani :”2001: “Odiseja u svemiru”, “3001: Konačna odiseja”, “Kraj djetinjstva”, “Grad i zvijezde”, “Sastanak sa Ramom”, zbirke priča “S druge strane neba”, “Dosezanje sutrašnjice”, “Priče o deset svjetova”, “Susret sa Meduzom”, “Sunčani vjetar”.

Ovo za 2001. Godinu je fulio.vjerujemo i za druge susrete sa izvanzemaljcima.Nešto i pogodio.Procentualni prosjek na nivou Mare Gatare.

1920.- U jednom od najtežih zemljotresa u svetu, u kineskoj provinciji Gansu poginulo oko 180.000 ljudi.

1921.- Umro je francuski kompozitor, pijanista, dirigent, orguljaš i muzički pisac Šarl Kamij Sen-Sans, romantičar tipično francuskog duha, racionalne muzičke uglađene forme. Djela: opera “Samson i Dalila”, tri simfonije, poema “Ples smrti”, četiri simfonijske pjesme, pet klavirskih koncerata, tri koncerta za violinu, dva koncerta za violončelo, kompozicija za kamerni sastav “Karneval životinja”, klavirski trio, dva gudačka kvarteta, svita za violončelo, oratorijum”, “Potop”, balet “Brbljivica”.

1942.- Vrhovna komanda nacističke Njemačke je u Drugom svjetskom ratu izdala direktivu za borbu protiv partizana, u kojoj je, suprotno odredbama Ženevske konvencije, jedinicama naređeno da upotrijebe sva sredstva, čak i prema ženama i djeci.

Zbog tih zvjerstava  nijedan njemački vojnik ne smije da bude pozvan na odgovornost.Ameri samo prepisali Hitlerova pravila za svoje vojnike i činovnike i niko živi na ovom svijetu ih ne može suditi.Očit primejr:milioni Japanaca i Vijetnamaca.Ostalo nećemo nabrajati,cifre se množe,pa ih zaokružujemo  na pogubniji učunak od genocidne Njemačke.

1944.-Nijemci su u Drugom svjetskom ratu u Ardenima, jakom artiljerijskom pripremom i spuštanjem 1.500 padobranaca, počeli kontraofanzivu na Zapadnom frontu, iznenadivši američke snage. U borbama, okončanim njemačkim porazom, saveznici su izgubili 77.000 vojnika, a Nijemci 130.000.

1944.- U avionskoj nesreći iznad Lamanša poginuo je  Glen Miler američki trombonist, skladatelj, jazz glazbenik i vođa orkestra.

1949.- U Bugarskoj je izvršena smrtna kazna nad Trajčom Kostovom, dugogodišnjim istaknutim liderom Komunističke partije Bugarske. On je na montiranom političkom procesu u Sofiji osuđen zbog “titoizma”. Svi očevi nacije su tamanili neposlušnike i rivale.

1949.- Vođa borbe za nezavisnost Ahmed Sukarno izabran je za prvog predsjednika Indonezije poslije sticanja nezavisnosti zemlje od Holandije.Kasnije je postao jedan od oslonaca pokreta nezavisnosti.Volio je nositi „partizanske“ kape od astrahana.

1965.- Umro je engleski pisac Vilijam Somerset Mom (William Somerset Maugham), oštar kritičar engleskog građanskog društva. Dosta je pisao i o egzotičnim zemljama. Djela: romani “Ljudski okovi”, “Mjesec i stoparac”, “Kolači i pivo”, “Pozorište”, “Šareni veo”, zbirke pripovijedaka “Treptaj lista”, “Na kineskom platnu”, “Istok i Zapad”, drame “Lejdi Frederika”, “Hljebovi i ribe”, “Sveti plamen”.

1966.- Savjet bezbjednosti UN na prijedlog Velike Britanije jednoglasno je usvojio ekonomske sankcije protiv režima bijele manjine u Rodeziji.Dok su radili kako su im nalagali,britancima nije smetao režim u Rodeziji.Čim su se osamostalili odmah „sankcije“ UN koje nikad nisu ispoštovane,još manje poštovane.

1969.- Donji dom britanskog parlamenta izglasao je ukidanje smrtne kazne.Zažalili su.Onaj stravični kriminal je naglo porastao za  3-4 stotine procenata.

1971.- Indijske trupe zauzele su Daku i sutradan se predala pakistanska armija od 90.000 vojnika u Istočnom Pakistanu.Nezavisnost Bangladeša – proglašena 26. marta 1971. – postala stvarna. Poslije proglašenja nezavisnoti izbio je građanski rat u koji se umiješala pakistanska armija, ali su indijske trupe 4. decembra 1971. objavile rat Pakistanu i priskočile u pomoć “Oslobodilačkoj armiji Istočnog Bengala”.

1991.- Boris Jeljcin i Mihail Gorbačov  složili su se o raspuštanju Sovjetskog Saveza i proglašenju nove zajednice država u novoj godini.

1991.- Kazahstan proglašava neovisnost. Bila je to posljednja Sovjetska republika koja je proglasila svoje otcjepljenje.

1993.- Šest zemalja članica Evropske unije (Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija i Danska), uprkos protivljenju Grčke, priznalo je Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.grci je ne priznaju zato što je Makedonija Makedonija,a oni bi htjeli da nije Makedonija.Ne ide to tako dragi grci.Pročitajte gdje su rođeni grčki kraljevi Filip i sin mu Aleksandar Veliki.

1995.- Završena je misija UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, a odlukom Savjeta bezbjednosti UN-a ovlašćenja preuzimaju snage NATO-a.Moro je neko ostati da hališe svjetske donacije.

1995.- Izraelska armija se povukla iz Kalkilije, četvrtog od šest gradova na Zapadnoj obali koji su, prema sporazumu Izraela i PLO, prepušteni palestinskoj samoupravi.Izraelci to pametno rade  daju  pet šest gradova Palestincima,a osnuju deset novih gradova.

1997.- Petnaest kosovskih Albanaca optuženih za terorizam i pripadnost ilegalnoj organizaciji “Oslobodilačka vojska Kosova” osuđeni u Prištini na kazne zatvora od 4 do 20 godina.

1996.- Južnokorejski apelacioni sud preinačio je smrtnu presudu bivšem predsjedniku Južne Koreje Žun Du Hvanu u kaznu doživotnog zatvora.

2001.- Prvi američki brod od 1962., kada su SAD uvele embargo protiv Kube, stigao je u luku u Havani, noseći oko 500 tona smrznute hrane.Hrana je isto kao i u Bosni bila stara oko pedeset godina u prosjeku.Većini je rok trajanja istekao.

2002.- Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) počela je trodnevna rasprava o presudi bivšoj predsjednici Republike Srpske Biljani Plavšić. Osuđena je za ratne zločine  na 11 godina zatvora, nakon što je priznala krivicu za planirane sistematske zločine nad Bošnjacima i Hrvatima. U septembru 2009. Haški tribunal odobrava njeno oslobađanje prije isteka pune kazne.Poklala i raselila milione stanovnika i jedanaest godina zatvora u nekoj belgijskoj spa.Isplati se biti koljač,jer ti onda fukara Dodik pošalje avion da se ovjenčan genocidnom slavom ne vratiš u genocidnu tvorevinu republiku srpsku.

2003.-U haškom tribunalu počelo je suđenje penzionosanom generalu bivše JNA Pavlu Strugaru, optuženom za kršenje zakona i običaja ratovanja prilikom napada na Dubrovnik 6. decembra 1991. godine.Dpsadno svaki dan nabrajti ove genocidne  zločince,njihove zločine i njihove kazne.MI bi otkupili nekoliko hiljada Golih otoka širom svijeta i doćivotno sve zatvarali.U principu smo i mi protiv mrtve kazne.Ali kad bi se zazali.Goli otoci imaj prednost,more okolo i bruka ajkula.Tako je sasvim normalno ako se neko oklizne u ralje.

2003.-Švajcarski parlament prihvatio je rezoluciju kojom se ubijanje Jermena u otomanskom carstvu tokom I svjetskog rata izjednačava sa genocidom.U Bosbni se to neće desiti dokle god se jedan član troglavatog predsjedništva ,onaj riđobradi reizboriše.A on ne smije prestati sa reizborom.Kažu ima aferima.

2004.- Onaj Pedi Pedy Ešdaun k'o fol  Lordičin Lord i visoki predstavnik EU u BiH objavio je devet mjera protiv pojedinaca i sistemskih mjera prema institucijama u Republici Srpskoj zbog “nesaradnje sa Haškim tribunalom, zbog koje BiH nije primljena u Partnerstvo za mir”. On je zatražio da Komisija za reformu odbrane izvrši gašenje ministarstava odbrane entiteta i potpuno prenošenje njihovih nadležnosti na Ministarstvo odbrane BiH, za šta je rok ljeto ili jesen 2005. godine. Od vlasti BiH Ešdaun zatražio da do februara ili marta naredne godine provedu reformu policije na principima koje je naglasila Evropska komisija i prihvatila Komisija za refomu policije, što znači jedinstvenu policijsku strukturu sa zakonodavnom nadležnošću države, koja bi bila finansirana iz budžeta BiH.

Sve je to bila šuplja priča i sve je anulirano i neispoštovano.

Bookmark the permalink.

Komentariši