Lizistrata i nestašica bijelih bubrega / Igrokaz na dan / 29. Oktobar / Listopad

Danas je Subiota   29. Oktobar / Listopad, 302 . dan 2022. godine. Do kraja godine ostalo je još  samo 63  nježna dana.

Vi nikad ne mislite da se,  recimo, na današnji dan, prije hejbet godina  desilo nešto što će bitno uticati na vaš život.

Eto recimo priča o surboti.

Uticala je na čitavo čovječanstvo. A ljudi nikad nisu čuli za nju.

Eto , ni  vi  ne znate da se nekad subota zvala surbota.

Ako nama ne vjerujete pitajte žene. One još i dan danaske kukaju zbog tog izbačenog slova R.

Kažu oštećene su, debelo su oštećene. Nama ih žao i vjerujemo im. Kako im bolan nećeš vjerovati. A bome nam i nas žao. I mi uskraćeni.

Znate ono:

Raj je bio uređen kako treba i po tabijatu. Ali ona “firaunka” Eva, naša pramajka  nam natakari praoca Adama, ko najvećeg levata i dobiše izgon iz raja.

I gdje će ih poslat?

Baš na Zemlju. Ne znamo zašto je ona izabrana od tih silnih mirijadi planeta , sunca i mjeseca.

Kažu ima vode i đardina, lijepog cvijeća i trave. I svega nečega baš za insane sve predodređenog. Pravi raj.Rečeno im :

-Idite dole pa tamo jedite zabranjeno voće koliko vam ćeif.

Ali svi detalji na Zemlji nisu bili ugajguljeni i morale se na brzaka stvari sređivati. Tako se dogovoreni takrli dani,do u tančine. To su oni oni dani za branje voće, ali samo ako u njihovom nazivu   ima slovo R (er ) . Ako nema, strogi post ili na mah pržun.

Eva ko Eve , nekako proturila surbotu kao šesti dan u sedmici. Vidi se namazanija mastima od onog blećka Adama. On neki jadnićak, izgleda bio. Na sve što Eva kaže on klepi ušima. Zato je prvo matrijarhat nastao. Garant.

I sve je dobro štimalo i za njene nasljednice dok se Jevreji ne pojaviše. Oni surbotu prozvali sabat.

Žene zavriskaše kakav vas  crni sabat snašao, to je naša  suRbota.

Nema to veze sa Isusom ili black sabatom  . To ima veze sa farizejima. Kažu oni škrti , škrtiji od prosječnog Jevreja barem dva puta i gledali da uštede gdje god stignu, čak i  na slovima.  Moš'te mislit’ koliko su štedljivi bili. A bili i ilicemjeri. Zalagali se za neku vjersku čistoću. I tako je dugo moralo da se brani i ne pratikuje branje voća subotom. Zabranili i bilo kakav rad. Znači i ljenštine. To podrazmjeva  da  ima i  nema onoga što je u raju zabranjeno.

Ali tu nije kraj. Starorimske, starogrčke i sve ostale starožene se pobunile i zavele višeboštvo. Tada se svaki   dana moglo brati voće. I bez obzira što je pola dunjaluka prešlo na monoteizam i dan danas vlada neznabožački sitem branja voća.

I ko kaže žene nisu moćne. Jesu , samo zaboravile svoje moći. Dobili smo dojavu da Lizistrata , negdje na visinama kuka,  ko godina, za njenim slavnim vremenima.

Što bi poete rekle:

Kukala il’ ne kukala, muškarcima je podrezala kosu.

Bookmark the permalink.

Komentariši