Dogodilo se na današnji dan 28.Septembra/Rujna

 

Danas je  kome se posreći Četvrtak 28. Septembra / Rujna ove neizborne i zato prelijepe 2023. godine, računate po nekom natuknutzom  vaskrsnuću.

 

Kažu da je ostalo okruglo 95 dana do kraja ove  godine   i od Isusa napriliku nove ere.

A isto tako vele da je prohujalo okruglih  271 dana, uključujući današnji. nadamo se da se ništa nakardno  neće desiti do kraja godine. Zato unaprijed kažemo : kažemo jezik pregrizli svi apokaliptičari , jehovini svjedoci , kreacionisti i svi hudi i zloguki baštinici papise Ivane.

 

To mu jopet znači da ova godina ima samo 365.dana.Jedna dan manje nego je to uobičajeno u prestupnim godinama, koje nam svake četiri godine poklone po jedan dan viška. Onima kojima poklone. A onima kojima ne poklone  jopet, oduzmu sve dane i nemaju više ni manjka ni viškadana,nego taman onoliko koliko im je  zapisano.

Nama to nekako dođe normalno.

Zapisano ti toliko i toliko dana. Ne m're više ni dana,ma ni boce,  ali niko ti ne moze oduzeti ni jedan sat, ma ni dekiku.

Pravedni neki zapisi.Ni po babi , ni po stričevima , a bome ni po majkama, sakupljačicama opljačkanog narodskog  blaga za svoje riđobrade sinove , pijačarsku fukaru i bezusne  direktore konclogora.

Što bi poete rekle:

– Zaboravite svijeće , tu ni reflektori sa grbavice ne pomažu.

U prevodu:

-Teško njima i teško.

 

551.-Rođen Konfucije, Konfučije ili Kung Fu Ce (kineski: 孔夫子, doslovno značenje: Učitelj Kung, latinski: Confucius, (28. rujna 551. pr. Kr. – 4. ožujka 479. pr. Kr.) je kineski filozof i socijalni reformator čija su učenja bila i ostala vrlo značajna širom Istočne Azije. Bio je jedan od prvih privatnih učitelja u kineskoj povijesti. Najznačajniji je njegov etički sustav vrijednosti, koji je bio temelj kineske državnosti i socijalne misli tijekom cijelog feudalnog razdoblja. Razvojem feudalizma tijekom Han dinastije u Kini njegova je filozofija instrumentalizirana u cilju učvršćivanja carske vlasti.

48.- p.n.e. U Egiptu je ubijen Gnej Pompej Veliki, jedan od najvećih rimskih državnika i vojskovođa, koji je 69. godine pre nove ere ugušio Spartakov ustanak, a 61. osvojio Jerusalim. Rimski senat izabrao ga je za konzula 52, a vlast je izgubio nakon poraza od Gaja Julija Cezara u bici kod Farsale, posle čega se sklonio u Egipat.

Uz Cezara najčuveniji vojskovođa svog vremena.Poslije poraza u bitci kod Farsala,     Pompej je zajedno sa svojom ženom Kornelijom pobjegao u Egipat. Ptolemej XIII. ga je ljubazno primio i dao mu jedan brod na raspolaganje. Na 59. rođendan, Pompej je pozvan na malu proslavu rođendana. Ubijen je po nalogu Ptolemeja XIII. koji je htio time pridobiti Cezara. Pompej je ubijen odsjecanjem glave.

Pametni su bili ti stari Grci:Boj se Danajaca kad ti darove nose.

1066.-Normanski vojvoda Vilijam, budući engleski kralj Vilijam I Osvajač, iskrcao se sa vojskom kod Pevensija, u južnoj engleskoj pokrajini Saseks, i počeo osvajanje Engleske.

Kada je osvojio Englesku,logično da je postao kralj. A kao kralj,mogao je d+raditi šta mu je ćeif.Uveo je kao službeni francuski jezik. Bezobzirnim je mjerama slomio otpor vazala, pa i plemena. Seljake je većinom pretvorio u kmetove i tako u potpunosti uveo feudalni sustav. 1085. uveo je imovinski katastar (Domesday Book), učvrstio administraciju i crkvenu hijerarhiju povezao sa državom. Otada se romanizirani Normani počinju stapati s pokorenim Anglosasima u englesku naciju

 

1571.-rođen Michelangelo Merisi da Caravaggio, poznatiji samo i kao Caravaggio (Milano 28. rujna 1571. — Porto Ercole, 18. srpnja 1610.) bio je talijanski slikar koji je radio u Rimu, Napulju, na Malti i na Siciliji između 1593. i 1610. godine. Bio je začetnik baroknog slikarstva i prvi pravi slikar ovog pravca.

1841.-Rođen je francuski državnik Žorž Benžamen Klemanso, premijer od 1906. do 1909. i od 1917. do 1920, kada se povukao iz političkog života. U vreme “Drajfusove afere” objavio je u svom listu “L'Oror” poznato Zolino pismo predsedniku Republike “Optužujem”.

1864.- U Londonu je osnovana Prva internacionala (Međunarodno udruženje radnika), za koju je osnivački dokument pod nazivom “Inauguralna adresa i Statut” napisao Karl Marks.

1895.- Umro je francuski hemičar i biolog Luj Paster, pronalazač vakcina protiv besnila, antraksa i crvenog vetra. Otkrio je i postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, koji je kasnije nazvan “pasterizacija”. Osnivač je naučnih grana mikrobiologije i stereohemije. Organizovao je 1888. čuveni institut u Parizu, nazvan po njemu.

1902.-Umro je francuski pisac Emil Zola, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana, autor “Tereze Raken”, “Žerminala”, “Nane” i drugih romana. Poznat je i po otvorenom pismu (1898) predsedniku Francuske pod naslovom “Optužujem”, u kojem je otkrio mahinacije najviših vojnih krugova u “Drajfusovoj aferi”.

1914.- Umro je srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan Stojanović Mokranjac, član Srpske kraljevske akademije i horovođa Beogradskog pevačkog društva. Njegovo delo smatra se najznačajnijom etapom u razvoju srpske nacionalne muzike u 19. veku (“Rukoveti”, “Primorski napjevi”, “Liturgija”).

1934.- Brigitte Bardot (fon. Brižit Bardo, Pariz, 28. septembra 1934. – ) je francuska glumica, bivša manekenka, pjevačica i aktivistica za prava životinja, koja je postala jednim od najvećih seks simbola 20. vijeka.

1944.- Jedinice Crvene armije su u Drugom svetskom ratu prešle u Srbiju na osnovu jugoslovensko-sovjetskog dogovora.

Ali su brzo ispraćeni prema mađarskoj jer su počinili  mnogobrojna stravnična i nezapamćena silovanja u Vojvodini, kao i na cijelom putu tokom oslobađanje Evrope od nacista.

1949.-Moskva je jednostrano otkazala Ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR i Jugoslavije, što su potom učinile i ostale zemlje “socijalističkog lagera”. Mađarska 30. septembra, Bugarska i Rumunija 1. oktobra, Čehoslovačka 4. oktobra.

Hvala im velika.Time je Jugoslavija postala nesvrstana i specifična ,slobodarska zemlja.

1958.- U Francuskoj je održan referendum na kojem je prihvaćen novi ustav, čime je počelo razdoblje Pete Republike. Novim ustavom ojačana je predsednička vlast.

Ustav je skrojio De Gol prema svojoj mjeri.Inače bio je pobjegulja , koji je vodio pokret otpora iz Londona. Tijekom rata dosegao je čin brigadnog generala, te je bio predsjednik vlade Slobodne Francuske koja je bila u egzilu. Između 1944. i 1946., nakon oslobođenja Francuske od Osovinske okupacije, bio je predsjednik Privremene vlade.

1965.- Prilikom erupcije vulkana na Filipinima, 56 kilometara južno od Manile, 184 osobe izgubile su život.

1966.- Umro je francuski pisac Andre Breton, teoretičar i osnivač nadrealističkog pokreta. Svoje stavove o psihoanalizi i automatizmu podsvesti kao osnovi umetničkog stvaralaštva izneo je u Manifestima nadrealizma (1924, 1930) (“Nadrealistička revolucija”, “Nađa”, “Sjaj zemlje”, “Izgubljeni koraci”, “Praskozorje”, “Fatamorgana”, “Nadrealizam i slikarstvo”).

Poznat je po presipanju iz šupljeg u prazno i vrlo nekarakternom ličnom životu.

1970.- Umro je egipatski državnik Gamal Abdel Naser. Jedan od inicijatora vojnog udara kojim je 23. jula 1952. svrgnut kralj Faruk I, proglasio se premijerom dve godine kasnije, a 1956. izabran je za predsednika Egipta. Nacionalizovao je Suecku kompaniju, što je u jesen 1956. dovelo do neuspešnog anglo-francusko-izraelskog napada na Egipat, a u junu 1967. vodio je i izgubio šestodnevni rat sa Izraelom. Bio je jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1989.-U izbeglištvu na Havajima umro je bivši filipinski diktator Ferdinand Markos. Predsednik Filipina postao je 1965, kao jedan od najpopularnijih političara, a 1986. je na talasu masovnih protesta zbačen sa vlasti, posle čega je izbegao na Havaje.

Narod je gladovao za vrijeme njegove vladavine. Ferdinand i njegova supruga Imelda Markos tretirali su državnu ekonomiju kao da je to bila njihova ušteđevina. Imelda je putovala po svetu, naprimer u Njujork gde je trošila ogromne količine filipinskog novca na umetnička dela. Njen interes za odeću bio je naširoko poznat, pogotovo njena ljubav prema cipelama,preko 3 000 pari Ostala je čuvena njena izreka :“Ako su gladni neka kupe cipele.“

1990.-U Skupštini Srbije usvojen je novi ustav, uveden je višestranački politički sistem, a pokrajine Vojvodina i Kosovo izgubile su atribute državnosti i postale teritorijalne autonomije.

SANU i Slobodan Milošević su bili spremni da krenu u krvavi pir.

1994.- U nevremenu u Baltičkom moru u blizini finske obale potonuo je feribot “Estonija”. U toj najvećoj mirnodopskoj pomorskoj nesreći u Evropi, poginulo je više od 900 ljudi.

Samo je 137 ljudi preživjelo tragediju.Porodice žrtava se još uvijek bore za ispravku falsifikovanog izvještaja o vanpametnim uzrocima potonuća trajekta.

1996.- U Vučitrnu, na Kosovu, bačene su dve eksplozivne naprave u krug vojne kasarne, a u selu Rudnik i u mestu Podujevo napadnute su policijske stanice. Oružani napadi kosovskih Albanaca na punktove srpske policije učestali su u narednim mesecima, što je početkom 1998. dovelo do otvorenih sukoba.

Uvod u samostalnost Kosovske Republike.

1998.- Nakon dve nedelje uličnih nemira i nasilja koji su zapretili da će oboriti vladu silom, albanski premijer Fatos Nano podneo je ostavku.

2000.-Počeo je palestinski ustanak (intifada). Neposredan povod bila je poseta tadašnjeg lidera izraelske opozicije svetim mestima u jerusalimskom starom gradu. U naredne dve godine poginulo je više od 1.000 Palestinaca i više stotina Izraelaca.

Od 1948. godine  do današnjih dana traje Izraelski genocid nad Palesnicima.Zpad,SAD i UN vblagonaklono gledaju na masakre,,svijet šuti, novi svjetski poredak stvara novu demokratiju na krvlju potlačenih i porobljenih.

2001.-Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ukinuo je sankcije Sudanu, uvedene 1996, nakon što je ta zemlja odbila da isporuči osumnjičene za pokušaj atentata na egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, 1995. u Etiopiji. Ukidanje sankcija su tražile i Egipat i Etiopija.

2003.- Umrla je Altea Gibson (76), prva teniserka tamne puti koja je osvojila Vimbldon i državno prvenstvo SAD.

Baš su ovi hroničari ciični.Crnce označavaju osobama tamne puti.Zaboravljaju d asu Crnci ponosni na svoju boju kože,isto toliko kao bijelci na boju svoje kože.

 

 


											
Bookmark the permalink.

Komentariši