Dogodilo se na današnji dan 26. Decembar / Prosinac

Danas je Ponedeljak 26. Decembar / Prosinac 2022. godina.

Po zapisničarima  je  to 360 u godini, a Sarajevska katedrala , Big Blento  , Kvazimodov dom,  bazilka sv.Petra  ,  jekom  aminuju i odbrojavaju:

10,9,8,7,6,5…

Sada nam na prste jedne ruke mogu stati preostali ovogodišnji  dani.

Malo nam tužno. I 2022. godini .Odjednom smo tako siromašni , da pogrešno pomislismo da smo siromašni ko crkveni miševi.

A nismo .

Bogatiji smo Božijim Duhom i vjerom nego svo sveštenstvo svijeta.

Oni su licemjeri. Ogromna većina. Dok oni ogrezli u grijehu i bogatsvu , oblokani leže ispod prekrcatih božićnih božićnih trpeza, pučanstvo umire i gladuje. Gladuje i umire. Nije bitno kojim redom.

To je realnost u kojem tijare i zlatno prstenje sa draguljima sveštenstvo prinosi gladnim usnama puka na prićešće i oprost.

I licemjeri daju svaki oprost, jer će im  pučanstvo dati i poslijenji penezi da im se proste grijesi. A nemaju ga , osim što vjeruju tim paganima i licemjerima, koji ih zavode sa Božijeg puta , šupljom antihristovskom pričom.

Pogledajte bilo koje Jevanđelje.  Pročitajte bilo koju Isusovu riječ. Ako u djelu i govoru sveštenih bogohulnika  nađete jednu jedinu riječ Hristovu riječ ili nauk bićete uvršteni u Riplijevu knjigu za sva vremena.

Ako u Hristovom učenju nađete i jednu riječ kojom bi po dobru mogli prepoznati svešteno lice bilo koje religije , zaslužićete titulu meštra od riječi.

Ali danas je praznik. Dan je lijep. Vaša trpeza je vaša sloboda. Nije bitno šta je na njoj , bitno je da je blagoslovljena i čista. Bitno je da ste Božija djeca koja svojim djelom zaslužuje njegovu ljubav.

I daće Milostivi Bog. Uvijek bezuslovno dariva želeći svojoj djeci dobro.

Nek sveti se ime Gospodnje.

Alelujah.

**

1716.- Rođen je engleski pisac Tomas Grej, autor pjesme “Elegija napisana na seoskom groblju” koja se smatra jednom od najlepših pjesama napisanih na engleskom jeziku.

1734.- Rođen je engleski slikar Džordž Romni, jedan od najvećih evropskih portretista 18. vijeka. Slikao je i istorijske kompozicije.

1792.- Rođen je engleski pronalazač i matemematičar Čarls Bebidž, “otac” modernih kompjutera. Bio,sasvim optravdano, otvoreni kritičar Kraljevskog društva /akademija nauka/ i britanske matametičke nauke, Zamjeraao im je da su se prepustille samozadovoljstvu i neradu,uživajući u sjenci ostvarenja Isaka Njutna.Mi se pitamo šta je to,sa par časnih izuzetaka,britanski truli akademski um doprinjeo civilizaciji,osim istrebljanja „ ureođenika „ širom svijeta.

1805.- Francuska i Austrija potpisale su u Požunu (Bratislava) mirovni ugovor. Hrvatskoj se krojile granice bez ikakvog upliva sa njene strane.Napoleon pobijedio kod  Auaterlica u kao pobjednički miraz uzeo Veneciju, Istru bez Trsta, Dalmaciju i Boku Kotorsku i učvrstila svoju poziciju u Evropi. Odredbe sporazuma poništene su 1814. na Bečkom kongresu.Ipak Hrvatska je nastavila milenisku tradiciju pokornocti.Sada je ponovo takarila Austrija.

1825.- U Sankt Peterburgu, na dan polaganja zakletve novom caru Nikolaju I izbila je pobuna dekabrista, protivnika carizma u Rusiji.

Tresla se gora rodila se sječa glava. Dekabristi su bili ruski časnici, koji su tražili promjenu režima u Rusiji i ustavne oblike vlasti. Pobunjenici nisu bili dobro organizirani. Nisu imali saveznike u drugim gradovima izvan glavnog grada. Pobuna je slomljena i pet vođa pobune su pogubljeni, a drugi su bili prognani u Sibir i lišeni činova. Obični vojnici međutim, nisu bili kažnjeni, jer su samo slušali

1860.- Održan je prvi službeni nogometni susret dva različita kluba, Sheffielda i Hallama. Sheffield je najstariji nogometni klub na svijetu, ustanovljen tri godine prije meča, a Hallam je tek stao na noge, no ta dva kluba još uvijek svake godine igraju reprizu prvog meča.

1883.- Rođen je Moris Utrilo, samouki slikar pariskih veduta i motiva iz francuskih provincijskih gradova, koji je mimo svih slikarskih pravaca i strujanja izgradio sopstveni doživljaj ambijenta i likovni izraz.

1890.- Umro je njemački arheolog Hajnrih Šliman, koji je 1868. otkrio Troju, koristeći se podacima iz Homerovih spijevova “Ilijada” i “Odiseja”. Otkrio je i Mikenu, Orhomen i Tirint, utrošivši na arheološka iskopavanja cio imetak stečen u mladosti trgovinom.

Mi se nikad nismo složili da je truman otkrio Troju.Iskopina nije veća površinom od Vratničke tvrđave zajedno sa Tabijama.Troja nije bila Vratnik na vrhu grada pa da se deset godina odupire desetinama hiljada Grka.Dok si Grci izbivali iz domova  deset godina,njihove žene su redovno rađale kao da su oni kod kuće.Glasnici im nisu priopštavali da njihova djeca ne liče na ratnike,već da poneki liči na glasnike..Možda malo i redovnije.O tome Homer ništa ne priča.Sramio se.Digla se cijela Grčka radi jedne opajdare i zaboravila ne svoje žene.E eto im Helena i njena čast.Imala žena dobro,oblo,vitko i podatno koljeno.Zato se Grci zaklinjali u njenu nevinost.A homer slušo što mu pričaju.Jado bio slijep ili nije postojao.

1891.-Rođen je američki pisac Henri Miler (Henry Miller), koji je strasno osporavao društvene konvencije i veličao seks i umjetnost. Zabranjivana kao pornografska i opscena, njegova djela sadrže stranice vrhunske poetske ljepote i lucidne esejističke i filozofske digresije. Bavio se i slikarstvom. Djela: romani “Crno proljeće”, “Jarčeva obratnica”, “Mirni dani u Klišiju”, trilogija “Ružičasto raspeće” (“Pleksus”, “Neksus”, “Seksus”), putopis “Kolos iz Marusija”, meditativno-kritička proza “Kosmološko oko”, “Mudrost srca”, “Nedjelja poslije rata”, “Knjige o mom životu”.

Artur Miller jedan od muževa Merlin Monro nije mu u rodu iako se i on i perom i stilom bavio seksom.

1893.- Rođen je kineski revolucionar i državnik Mao Cedung, jedan od osnivača Komunističke partije Kine, koji je 1949. u Pekingu proglasio Narodnu Republiku Kinu i do smrti 1976. bio njen neprikosnoveni lider. Njegove misli i ideje objavljene su u čuvenoj “Crvenoj knjižici”. Godine 1966. pokrenuo je “Veliku proletersku kulturnu revoluciju” tokom koje je smijenjen veliki broj partijskih funkcionera, mađu kojima i njegovi najbliži saradnici.

To je onaj babo  nacije koji nije znao da mu je žena u četvoročlanoj bandi.Istobrojnu bandu ličkih generala je imala Brozova udovica.

1893.- Pjer i Marija Kiri otkrili su prvi radioaktivni hemijski element i nazvali ga radijum.

Svako malo nas obavijste o radio aktivnosti bračnog para Kiri,mada oni nisu imali vremena za slušanje radio ,ni za bračne aktivnosti.Oaktivnost koju su otkrivali,sa sebe nisu,dohakala im.

1908.- Amerikanac Džek Džonson pobedom nad Kanađaninom Tomijem Barnsom postao prvi crnac prvak sveta u teškoj kategoriji.

1922.- Vođa Oktobarske revolucije Vladimir Ilič Lenjin završio je prvi dio svog “Pisma kongresu”, kasnije poznatog kao “Lenjinov testament”, u kojem je pozvao komuniste da sačuvaju jedinstvo partije i predložio reforme. U drugom dijelu “testamenta”, koji je napisao 4. januara 1923. Lenjin je sugerisao da Staljin bude smijenjen sa mesta generalnog sekretara Komunističke partije.

Čudi nas kukavičkuk druga Iljiča.Kao iskusni revolucionar on je to trebao skinuti Vizionara,koji je imao vizije,čak desetine miliona  njih, kome treba skratiti glavu.

1941.- Američki general Daglas Makartur proglasio je Mnilu, filipinsku prijestonicu “otvorenim gradom”.Japanci samo što ga nisu zauzeli.Tako grad nisu izgubili ameri,već su se Japanci ušetali u „otvoreni grad“.Ipak u gradu su se 1941., 1942. i 1945. vođene teške borbe američkih i japanskih jedinica, tokom kojih su porušeni mnogi dijelovi grada.Šta je bilo 1943,i 1944, godine,ne pišu.Nije slavni dio.Ameri se prepušili i do kraja rata u Manili više nisu smjeli ni priči,a kamoli pušiti.

1943.- Britanska mornarica je u Drugom svjetskom ratu potopila je “Šarnhorst”, posljednji veliki njemački nacistički bojni brod.

1968.- U Saveznoj narodnoj skupštini usvojeni su amandmani na Ustav SFR Jugoslavije, kojima se širi autonomija pokrajina i one dobijaju status sličan republikama. Pokrajine su dobile pokrajinski Ustavni zakon, čime je otvoren put gotovo potpuno samostalnoj zakonskoj, izvršnoj i sudskoj vlasti.Kosovo iskoristilo sva prava i imaju republjik.Na potezu je Vojvodina.Ne znamo kako tamo kotiraju bijeli bubrezi.

1971.- U znak protesta zbog američkog angažovanja u Vijetnamu, 16 američkih ratnih vetarana Vijetnamskog rata okupiralo je Statuu slobode u njujorškoj luci.

Niko ih nije ozbiljno shvatio.Kažu bili su napušeni.Nije bitno što su se u ratu navukli,da bi mogli lakše učestvovati u klanjima nedužnog stanovništva.

1972.-Umro je Hari Truman, predsjednik SAD 1945.-‘53. Za predsjednika je izabran nakon smrti Frenklina Rozevelta. Učesnik je Potsdamske konferencije, a avgusta 1945., po njegovom nalogu na Japan je bačena atomska bomba. Godine 1947. uveo je doktrinu o vojnoj i ekonomskoj pomoći zemljama ugroženim revolucionarnim pokretima, a njegova administracija je iste godine sačinila Maršalov plan o poslijeratnoj obnovi Evrope. Donio je zakon protiv radničkih sindikata i osnovao Komisiju za ispitivanje protivameričke djelatnosti čiji se rad pretvorio u “lov na vještice” (makartizam). Uveo je SAD u Korejski rat.

U svijetu, početkom 60-tih prošlog stoljeća, bio poznat po jajima.Ne svojim ,njegovi bili ko janjeći brabonjci,već kokošijih u prahu.Vidi molim te,tek saznasmo koliko su amerikanci tehnološki pobjegli ostalom svijetu.Njihove koke nosila jaja u prahu.Zato su u Americi praškovi toliko popularni,naročito snježno bili.

1975.- Letom na liniji Moskva-Alma Ata, “Tupoljev-144” postao prvi supersonični avion u svetu u redovnom saobraćaju.

1977.- Umro je američki filmski režiser,producent i scenarista Howard Hawks.

1983.- Umro je španski slikar, vajar i keramičar Huan Miro, koji je, kad se pobunio protiv klasičnog oblikovanja svijeta i života, izgovorio čuvenu rečenicu: “Treba ubiti slikarstvo”. Studirao je u Barseloni, a od 1919. živio je u Parizu. Kratko je stvarao pod uticajem kubizma, a od 1924. izgradio je sopstveni stil – jedan od vrhunskih dometa nadrealizma. Njegovo slikarstvo zasniva se na krajnje spontanom registrovanju formi i znakova koji prikazuju podsvjesne predstave nekih primarnih i elementarnih životnih stanja.

1989.-Front nacionalnog spasa Rumunije  strijeljao tatu Nikolaja i mamu Elenu.Ostarilo se pa im zamjerali što ih više ne takare kako su navikli.Danas imaju novu vladu sa Jonom Ilijeskom na čelu.Naravno bilo je to prije 16 godina.

1990.- Skupština Slovenije  opičila muhur na samostalnost te republike, nakon plebiscita 23. decembra na kome se 86 odsto glasača izjasnilo za nezavisnu slovenačku državu.

1991.- U Alžiru su održani prvi višepartijski parlamentarni izbori od sticanja nezavisnosti od Francuske 1962.Babo Ben Bela ustanovio jednopartijski sistem u kome pravo glasa ima samo jedan član.Vi normalno pogađate koji.Naslijednici nisu ništa krivi, samo ga slijedili.

1994.- Napadom komandosa na otet francuski putnički avion na aerodromu u Marseju oslobođeno 239 putnika i članova posade koje su islamski teroristi držali kao taoce posle otmice 24. decembra u Alžiru. Komandosi ubili svu četvoricu terorista.

1998.- Bivši lideri Crvenih Kmera Kije Sampan i Nuon Čea predali su se kambodžanskoj vladi. Za vrijeme režima Crvenih Kmera sredinom sedamdesetih godina 20. vijeka u Kambodži je ubijeno ili je umrlo od gladi i bolesti 1,7 miliona ljudi.

Svojevremeno se baratalo cifrom od 3.4 miliona nastradalih.Za ttridesetak godina će reći samo 7o.ooo ubijenih.Preuzeće umijeće i stil jasenovačkih krojača bodljikavih žica.

1998.- Srpske snage bezbjednosti na Kosovu počele su napad na području mjesta Podujevo. Sada kukaju i guslaju što im je to trebalo.

2000.- Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se vraća muzika u odabiru Staljina za rusku nacionalnu himnu.

Putin ima sve Staljinove kvalitet,osim što je bos po glavi i dupetu,i nema brkove.Zato ga Staljin impresionira.

2001.-Izraelski ministar odbrane Bendžamin Ben-Elizer izabran je za predsjednika Laburističke partije.

Čudimo se što će izrailjcima partije.Od 1948. Godine ni za jotu nisu promjenili fašističku politiku. Cionista uvijek ostaje cionista.Izraelce plaše ha se rode.Ako nećeš ubijati arape ,imaćeš posla sa Mosadovim ubicama.

2002.- Iran je ukinuo kamenovanje kao oblik smrtne kazne.

Institucionalni oblik.Religijski linčevi i kamenovanja nisu domen njihovog sudstva.Pučanstvo   i dalje slijepo slijedi ajatolahe koji ih nagovaraju na paganizam.

2003.- U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale koji je pogodio iranski grad Bam, poginulo je oko 50.000 ljudi.

2004.- U naletu plimnog talasa cunamija izazvanog zemljotresom jačine devet stepeni Rihterove skale, nedaleko od indonežanskog ostrva Sumatre, stradalo je najmanje 216.000 ljudi u zemljama regiona: Malezija, Indija, Bangladeš, Šri Lanka, Tajland, Indonezija, Maldivi, Somalija, Tanzanija, Sejšeli, Mjanmar, Kenija i Madagaskar.

Taj cunami je vrlo takarli talas.Hem velik ko kuća,hem jak ko atomska bomba.Tu ne pomaže plivanje nida si Mark Špic,ni brze noge da si Bolt.Možda bi pomogle Kavazovićeve dove,sihire ili fetve.Ovdje ne uspijevaju.Tamo je druga klima,možda uspije nekoga prevariti.

2004.- Opozicioni kandidat Viktor Juščenko porazio je premijera Viktora Janukoviča na predsjedničkim izborima u Ukrajini.

2000.- U požaru u diskoteci u kineskom gradu Liojangu život izgubilo 311 ljudi.

Bookmark the permalink.

Komentariši