Stade se Jelka zorom kititi / Igrokaz na dan 23. Decembar / Prosinac

Danas je Petak 23. Decembar / Prosinac  2022 Trista pedeset sedmi dan ove prelijepe , a takarli godinice lagano istekao. Polako se pakuje.

Otkucavanje  je  prebačeno na Big Ben. On otkucava dvostruko:

3. 2…

10. 9. 8. …

Imamo  nakićene jelke za dva blagdana. Pogodite koje je otkucavanje za koji. Olakšaćemo vam  i reći da je juče bio dan prave JNA.

Ono sitnije cile , sitnije , je resto do Božićnih blagdana. Slavi se rođenje čovjeka koji se rodio u travnju, oliti aprilu. Taki su crkveni oci. Kako oni narede ima da bude. A sebi odrdili da nisu muškarci. Nego hadumi. A ima ih pa postanu tetkice. Poganluk.

Na ono osam u odbrojavanju je kazaljka stala jer nam toliko , zeru jednu , nedostaje do konfeta i poljubaca, a bome ko je pametan i još do koječega. Naprimer do jastuka i šilteta. Ma se možete ganjati jastuciuma što ni oni orniji rekli do jastučenja.

Ako vam jastučenje dosadi , a vi pređete na dušečenje. Ima i podvarijanti , minderlučenje , ali to je pomalo nezgrapno i tjeskobno. Ali premija u odnocu na foteljisanje. Znači izbor je isključivo na vašim damama. Nemojte da samo osmog marta dame biraju da rintaju kod kuće , dok muške blentovije slave ženski praznik sa flašom u zagrljaju.

Taki si vam neki. Više vole flašu od žanskih mirisa.

A sada red ozbiljnosti.

Sigurno se štelite za Ponoćku. Neki su odlučili da večeras prespavaju u   crkvenim klupama. Oni su plaćeni. Platili ih visokopozicionirani zvaničnici koji se moraju slikati na prim pozicijama. Da ih narod vidi kako se mole svome Bogu.

Međutim pameti nemaju,nisu nikad ni imali. Licemjeri. Narod zna da je njihov  jedini bog njegovo veličanstvo novac. Ali da ne kvarimo lijepe dane pljačkaškom bagrom, idemo na nešto ljepše.

Vi se uvijek naštelite da čujete šta imamo reći o tom ljepšem. I uvijek ste u pravu. Znate da ne meremo propustiti blagdanske pomene , a da  makar malo nju ne natandarimo . U blagdanske  redove , dakako a šta vi mislili. Joj , levata , kakvi vas sad pučki redovi spopali. Mi mislili u redove našeg zapisa.

Ona vam je glavni hit blagdana. Kod nekih. Kod nekih je zamišljena kao glavni hit , ali joj se srećaj izjalovi, jer onaj koji je snio ,  malo  se prepio. A kad se prepije od praznovanja sa dotičnom ništa. Ne mre vam taj ni vrata potrefit. Sve vidi dvostruko i ukrivo.

Mi volimo kititi. Plaho volimo kititi. I ona voli da se kiti. Jelka, dabome.  Koja Jelka. Ma svaka Jelka.  Ona za kićenje.A i onim nije mrsko. I ona voli da se okiti. Šta će čovjek raditi za blagdane nego kititi. Naravno nakitu treba malo ljepote i sjaja. Čuj molim vas,  stavljati nakitu sjaj koji nije  lijep. I onda ga natakariš. Na jelku normalno ,nije li ti svrha svih jelki da se natakare , Ukrsima svakako .

Što bi poete rekle:

-Kad je bal , neka se i Jelke kite.

U prevodu:

Stade se Jelka zorom kititi

Bookmark the permalink.

Komentariši