Lijepi strah /Igrokaz na dan 16. Decembar / Prosinac

Danas Petak  350 dan 2022.godine .Do kraja godine je ostalo još 15 dana. Znači današnji datum  je naprliku šesnaesti,  mjeseca decembra/prosinca, nema nam druge.

Volimo što nas je majka rodila pametne ,pa nas računica plaho pazi. Računica ide, ali lova nikako . Zaglavila  u trezorima. Ne nardoskim,  nego nacionalističkim.

Recimo naš jaro Dostojevski je skonto da  je dva (2 ) plus  dva (2 )  jednako pet (5)  sasvim u redu. Hem dobro zvuči ,hem nikoga nije briga jel’ to tačno, osim matematičara. A oni ne čitaju književna djela. Misle ;šta će im to? Tamo brojeva ima  samo da označe stranice. A to su brojke za sitnu raju.

Velika raja voli milionske cifre. Pitajte Bakira Izetjahićija, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Ni oni ne čitaju Dostojevskog. A trebali bi. Napiso čovjek dobru knjigu Zločin i kazna. Njihov fah i ako Bog da njihov temperaturni dom. Jako vreo temperaturni dom. I to na jako dug period. Najskromnije  rečeno; eonima.

Oni drmaju Bosnom i sve znaju. Eto , garant znaju gdje je otišlo narodsko blago, Morali bi znati. Bez njih ni jedan lahorac ne smije zapuhati.

A Mladen Ivanić, pitate vi. On je sića , rabi procente , kao i  vehti Lagumđija. Ili tuhafli Silajdžić.Nisu džabe ekonomisti, ili što li već? Ko fol opozicija.

E ,sad o njihovim ženama ne možemo ništa loše  kasti. Nije da ne znamo znanje.  Ali mi smo đentlmeni i ne odajemo ženske tajne. Jazuk. Rečeno nam: Lako je po ženi, isto ko po mački.

I , nije da mi ne volimo po ženi.

O volimo i te kako. Ali samo ako i kada to one  požele i vole. A meščini , to je skoro uvijek. Neka , tako  valja. Pa, zar zbog toga nismo istjerani iz gornjeg đardina. Ako je već tako ,  priliku treba maksimalno okoristiti.

A bogami ima mački i mački. Pitajte koga hoćete , osim političara troglavate nacionalističke bagre.

Zašto da ne pitamo njih , pitate se vi?  Vrlo jednostavno:

-Nikad ih ništa ne pitate. Valjda strah. Ne smijete glasno postaviti pitanje. Zagubili hrabrost. Ne smijete jedan drugog u oko pogledati.

Što bi poete rekle:

Lijepi strah.

U prevodu

Nacinalista jednom, nacionalista i pljačkaška bagra i fukara uvijek.

Bookmark the permalink.

Komentariši