Dogodilo se na današnji dan 9. Decembar / Prosinac

 

Danas je  Četvrtak ,  a  deveti dan poslijednjeg mjeseca ove , dotične 2022.godine.

Pitate se zašto dotična?

Bome je nas plaho i nježno  doticala.

Nećemo reći pripazila ,da ne kažu da se seksistički izažavamo.

 

I još nam tupe  da je  Decembar / Prosinac .

Malo čudno!

Deseti mjesec u dvan'estom , a prosijavanje još nije ni zakopitilo.

U ponoć će isteći  343 dan dotične.

Ne znamo da li u 24 00 ili 00 00?

Bez obzira na dilemu , vi skontajte koliko vam još fali do …recimo blagdana  ;

hanuke ,  božićnih i novogodišnjih,  rođendana, Dana armije SFRJ , kratkodnevnice, zagrljaja , poljubaca , i … recimo , anamo onih onih dodira.

 

Nemojte nas pitati kojih.

Ako ne znate džab – džabe vam je objašnjavati.

Prošo vam voz pored nosa , a vi ne vidjeste kako zamiče u tunel,

oliti crnu rupu.

Da ste vidjeli , možda bi skontali.

 

Ipak daćemo vam orjentir.

Do kraja godine ima  okruglo 22  dana.

Nova dilema, Aa ?

22 pa okruglo. Ko bi reko?

Nama jeste. Nama je sve okruglo i medeno.

Uvijek nam to čedno prelijepo i medeno nešto  među rogovima blista.

 

Nismo se šalili, ali šalu na stranu.

Sve je u parovima.

Dvije dvojke su par,  ali i jedna dvojka je par.

I četvorka je par , jer je sastavljena od dvije dvojke.Ili barem trice i keca.

I svaki neparan broj je par, ako vi to poželite.

Zakon komutacije je zasnovan na parovima.

“Parovi opozicija  koji služe za utvrđivanje identiteta jedinica,

zovu se minimalnim parovima.”

Jesmo pametni kad prepisujemo.

 

Ipak sni su moćna stvar.

Minimalni parovi tada postaju redovna pojava.

Tako naštelite:

Decembar je par sa Prosincem.

Snijeg je par sa kišom.

Studen u srcu je jača od studeni sa minusima.

Neko je u plusu,neko u minusu. I to je par.

 

Jedino je  vrijeme  singularno ; rekli bi neuki.

Medjutim ,

ako vrijeme povežemo sa prošlošću,sadašnjošću i budućnošću ,

to su već dva para, a dva para su opet jedan par.

I tako dolazimo do crne rupe.

I ona ima svoj par.

I tu je kraj priče.

 

Što bi poete rekle:

-Nemojte o parovima i crnim rupama  , mogli bi vam se o glavu obiti.

 

U prevodu:

-I život i smrt su par.

 

Dopisano:

Iako veoma velikodušni i dobrodušni, reklo bi se neizmjerni u svojoj  dobroti, iedino se  nikako ne možemo složiti da su opanke i lakovane cipele par.

 

Uh,napokon zaradismo dnevnicu. Jedva!

 

A prepisivači, koji kažu da su historičari samo svoje , pa svoje, svaki dan na dašanji dan.

480.-Germanski vojskovođa Odoakar je porobio Dalmaciju .Iste godine se proglašava za cara Italije.Četiri godine prije toga je rasturio Zapadno rimsko carstva i svrgnuo Romula Avgusta, koji je tako postao poslijednji zapadno rimski car.

536.-Vojskovođa Belizar ušao u oslobođeni Rim kojeg su stotinjak godina od Odoakara držali germani.Ispunila se želja Justinijana I cara istočnog rimskog carstva da  ovlada zapadnim dijelom rimskog carstvaJedan je od najčuvenijih vojskovođa onih vremena.Poznat je i po tome što je 532. godine u par dana pobio 50.000 Nika koji su se pobunili protiv njegovog cara Justinijana I

1594.-Rođen je švedski kralj Gustav II Adolf.Po njemu je Hičo dobio ime.Gustav je bio veliki vojskovođa,koji je u 3o:godišnjem ratu  često takario njemačkog cara Ferdinanda II ,pomalo Rusiju i po puno Poljsku.Tim je ostvario dominaciju na Baltiku.

1608..Rođen pisac Džon Milton.Proturaju nam da je bio jedan od najvećih pjesnika svjetske književnosti.Mogli bi biti tačno ako se u najveće unraja 1000 pjesnika,jer je on tu negdje oko hiljaditog.Normalno po našem ukusu.Kažu da je mara Daščara krijući pisala bolje stihove od njega.Nešto njeno ponekad čopnemo i objavimo.Molton Džon se bavio i politikom i natakario se.Restauracija monarhije ga je koštala zatvora i gubitkom svih imanja koje nabrao kao latinski sekratar Državnog savjeta.Ubrajaju ga u velikane zato što je napisao nesuvisle religiozne epove Izgubljeni raj i Vraćeni raj.U prvom  epu  se Satana i neke njegove talđije pobune protiv nebeskjog Samodršca.Vidite li kako „vrlo religiozni“ Džon imenuuje Apsolutnog Gospodara. Druga je vojevrsna oda  Ješui (Isusu) Hanocriju i njegovoj pobjedi nad Satanom.Pročitasmo ponovo i bespotrebno Bibliju i ne nađosmo nikakve besmislice o nebeskoj ponudi.Novozavjetne radosne vijesti ne pominju tu Isusovu borbu.kako će kad je rođen oko nulte tačkeNe znamo da li je usud upetljao prste,ali Džon Milton  je prvo oslijepio,osiromašio pun bijesa i razočarenja na sve pa i na „Apsolutnog „vlastodršca.da bi spjevao odu Satani i Isusu.

1641.-Umro flamac Anton van Dajk koji  je sluikarstvo učio kod Petera Pola Rubenssa.Lutao je po Evropi,trbuhom za kruhom.Poslije Italij i Francuske skrasio se u Londonu na dvoru Čarlsa I Stjuarta. Radio je portrete i vjerske motive i postao istaknuti predstavnik Flamanske

slikarske škole.

1824.-Simon Bolivar je pobijedio Špansku armiju i bici kod Ajakuča u Peruo.Time je Španije počela da puše u fenjer na tlu Južne Amerike.

1842.- U Moskvi je rođen Petar Aleksejevič Kropotkin, ruski teoritičar anarhizma, anarhistički revolucionar, geograf, istoričar, pisac i ruski knez koji se odrekao svoje titule.Na sahrani u Dimitrovu 08.02.1921. bilo je prisutno sto tisuća ljudi.

1886.- Rođen američki pronalazač Klarens Birdsej, poznat po pronalasku dubokog zamrzavanja kao načina za održavanje namirnica. Pretpostavlja se da je za svoj pronalazak koristio iskustvo domorodaca sa Aljaske.

1905.-Francuska se zavjenčala od crkve,odnosno država je postala sekularna,a crkva je dobila nogu iz politike.Ono javno.Ne javno i dan danas ima mnogo veču vlast od bilo koje i čije vlade.

1910.- Umro srpski pisac Laza Kostić, koji je u poeziju unio nove i smjele oblike i obogatio sr književni jezik južnih Slavena  novim izrazima,koji se pripisuju romantizmu.

1914.-Rođena je Ljubica-Cuca Sokić, slikar, profesor Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu. Iako je bila profesor i akademik ostala je vjerna svojim temama.Njeni pejzaži, portreti, mrtva priroda nikad nisu izgubili karakter poetskog, lirskog doživljaja.

1916.- Rođen američki glumac ruskog porjekla Kirk Daglas.Zbog uloga nervoznih, ambicioznih i grubih tipova mahala je skontala floskulu;Kirk Daglas prno naglas (da izvinite na izrazu).I pored  više kaubojskih uloga najviše proslavio Spartakom.

1917.- Velika Britanija je krstaškim  ratom osvojila Jeruzalem, grad  koji je posljednji put bio kršćanski davne 1244.  Jeruzalem je čak 673 godine bio u muslimanskim rukama.Poslije  godine 1946.-  Britanci su Jerusalem i Palestinu poklonili izraeličanima ne bi li postali genocidni narod.U nakani su uspjeli.

1926.- Rođen španski borac s bikovima Luis Migel Lukas Domingin, koji se smatra najboljim borcem s bikovima u XX veku. Njegova veština inspirisala pisca Ernesta Hemingveja.

1932.U madridu osnovana Međunarodna unija aza telekomunikacije (ITU).

1934.-Rođena Džudi Denč,oskarovka,engleska filmska i pozorišna glumica kojoj nisu bile strane ni humorističke seriije.

1941.- Nakon japanske okupacije Mandžurije u Kini je došlo do stvaranja pokreta otpora koji je polako preuzimao kontrolu nad ostatkom zemlje. Kineske su vlasti službeno objavile rat Japanu, Njemačkoj i Italiji.

1953.-U Kristoferu je rođen Džon Malkovič, američki filmski glumac.

1958.- John Birch Society je udruga koja je od samog osnivanja jasno dala do znanja da joj je jedini cilj borba protiv komunizma.Inače protiv komunizma su sve zemlje „zapadne kolijevke civiliuzacije“ radila  sasvim javno i otvoreno još od oktobra 1917.godine.Nije nam jasno šta su pisci udruge htjeli poručiti objelodanjenjem svoga stava.Nije valjda da su mislili  izumiti toplu vodu.

1961.-  pita Afrička država Tanganjika stekla je nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Džulijusom Njerereom, a istog dana 1962. postala je republika.Btiranci nastavljaju i gubiti i tonuiti ,Komovlest radi što i Kirk Daglas.

1965.Popularni strip Čarli Braun dobio svoju dugometražnu inačicu  Božić Čarlija Brauna ,premijerom na današnji dan.

1965.-Dogodio se NLO incident kod Kecksburga,Pensiklvania, SAD-u.Velika vatrena lopta brilijantne boje vidjele su hiljade stanovnika u šest US država i u Ontario Kanada.

1985.-Bivši predsednik Argentine, general Horhe Videla, i njegov sledbenik, član vojne hunte admiral Emilio Masera, osuđeni su na doživotnu robiju zbog učešća u “prljavom ratu” protiv gradske gerile i političkih protivnika tokom kog je nestalo 9.000 ljudi.Tako kažu zvanićni izvori.Nezvanično se govori o cifri od 25 – 45.000 mrtvih.Zbog ovih cifri bi i mrtve glave padale-Zato je zvanika uvijek mnbogo manja.

1985.-Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno prihvatila rezoluciju kojom se svi akti terorizma osuđuju kao kriminal.

-I šta onda. Ko će pohapsiti cjelokupni zapada , od Vatikana, preko truhle  britanske krune , do najvećeg teroriste od drugogo svjetskog rata, čuvenih SAD

1990.-Leh Valensa  vođa zabranjenog sindikata Solidarnosti špstaje prvi „demokratski“ predsjednik Poljske.

1990.Srpski narod izabrao koljača Miloševića za predsjednika i odredio se za njegovu genocidnu politiku.

1994.- Partija “Sinn fein”, političko krilo Irske republikanske armije, prvi put poslije više od 70 godina otpočela je mirovne razgovore sa britanskom vladom.Prema informacijama koje posjedujemo sinfinci su imali malo više aktivista na listama,mahom sedamdesetogodišnjaka. Skontali su da ,da i pored fanatične borbenosti neće moći uganjati višestoljećne želje da se riješe krvopije;stare ofucane evropske prodavačice za novac.

1996.- UN odobrile primenu dugo odlaganog sporazuma sa Irakom o prodaji ograničenih količina nafte za hranu, čime se Irak vratio na svetsko tržište nafte prvi put od invazije na Kuvajt 1990. Što je real politika.Daš zemlji da se malo oporavi i izgradi da bi je malo potom uništiki i ponovo gradili i pljačkali.

1999.-Srpske vlasti osudile  predsednicu Lige albanskih žena, pesnikinju Fljoru Brovinu, na 12 godina zatvora. Brovina puštena na slobodu 2000. po odlasku Slobodana Miloševića sa vlasti.Da je zločinac samoubica ostao na vlasti teško bi Fljora tek tako izašla.

2003.- U Meridi je potpisana Konvencija Ujedinjenih nacija o borbi protiv korupcije, tim povodom se 9. decembar obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.Ova koripcija podrazumjeva korupciju koja se odvija mimo dozvoljenih i ustaljenih tokova.To znači ograjišu samo levati koji se hoće bakčati sa ozbiljnim igračima.

2009.- Dogodio se neobičan svjetlosni fenomen nad Norveškom.

Stanovnici sjeverne Norveške ostali su zapanjeni nakon svjetlosnih fenomena koji su djelovali kao kompjuterski generirana slika na nebu. Začudo fenomen nema veze s prirodnim magnetskim fenomenom aurorom borealis koji se često može vidjeti u ovom dijelu svijeta

Prvo se pojavio plavkasti snop svjetla iza planine. Zaustavio se nasred neba i počeo kružno kretati. Za par sekundi ogromna spirala prekrila je cijeli svod. Zatim je plavkasto-zeleni snop svjetla zabljesnuo iz centra spirale – nekih 12 minuta prije nego je sasvim nestao.

Zvanična objašnjena:

„Kontrola zračnog prometa u zračnoj luci u Tromsø tvrdi da je igra svjetlošću trajala oko dvije minute, te je dodao da je to “predugo da bi se radilo o astronomskom fenomenu”. Istovremeno, istraživač Truls Lynne Hansen iz geofizičkog instituta Tromsø je siguran da je svjetlost uzrokovana lansiranjem projektila. On je rekao norveškim medijima da je projektil najvjerojatnije izgubio kontrolu i eksplodirao. Spirala svjetlosti, tvrdi on, je bila rezultat svjetla koje odražava curenje goriva.“

Nikom nije palo na pamet da je neki norveški mahalaš poslao u nebo kontrolisani vatromet sa viđenim efektima.


											
Bookmark the permalink.

Komentariši