Himna kao test

 

Krajem proljeća Fudbalski savez Španije je kaznio FC Baercelonu sa 66.000 eura novčane kazne zbog nepoštivanje španjolske himne i kralja.

Mišljenja smo da je Barcelona prestorogo kažnjena.

Razumijemo ono nepoštivanje himne ali ne i kralja.

Himna je ono nešto što bi trebalo označavati ponos i objediniteljski duh jedne zemlje.

Može biti u redu da Katalonci ili Baski ne osjećaju španski duh, jer ih Španija vijekovima proganja,ne toleriše i guši.

Himna je himna i osnovi pristojnosti i časnosti nalažu da se himna sasluša do kraja jer neki drugi vole i poštuju tu himnu. Ukoliko se drugačije ponašate vi ne vrjerujete u Boga i njegovu ljubav.

Sviljudi su Božja djeca. Ne morate pjevati, pljeskati ili skandirati himni koja vam nije pri srcu, ali bi morali poštovati odnos drugih prema toj himni. Svaki drugačiji odnos je znak netolerancije, nepristojnosti, nekulture , neodgoja i primitivizma.

Dovoljno je himnu poslušati mirno i dostojanstveno i time narodu kojem ona nešto značistaviti do znanja da ste tolerantni i koegzistencijalni, pristojni, uljuđeni i odhojeni. Nije drugi narod kriv što je nečija sudbina onakva kakva je. Kriv je kralj, vlastodržac i rušilačka krvopijska klika koju oni okupljaju oko sebe i koji su oni pravi generatori zla.

Mislimo da je barcelona preblago kažnjena za odnos prema nacionalnoj  himni.Trebala je biti kažnjena barej jedan eur po prisutnoj glavi pučanstva.To bi bilo oko 96.998 eura.

Španski kraljevi su nanijeli mnogo zla svijetu i svom narodu. Pomenućemo samo Amerike i nestajanje populacija Indijanaca. Tačan broj pobijenih se nikada neće moći saznati. Ali u svakom slučaju se radi o desetinama miliona žrtava.

Ugnjetavali su španski kraljevi i vlastiti narod i ne samo Baske i Katalonce. Nisu zadovoljni ni narodi Galicije, Valencije i Andaluzije.

Narod probudio i pobunio i bio na domaku slobode.Kraljevska porodica je iz svog brloga smrti pustila zvijer “generalisimusa” Franka i fašističke zvijeri crnokošuljaške falange.
On im je uzvratio, i poslije ubijanja skoro milion stanovnika 1939.god.proglasio monarhiju. Crkva španska je bila glavni jatak zvijerima i kraljevima u svim odnosima i vremenima.

Kad je narod pripitomljen; skroz, na skroz narodski rečeno zvijeri su se povukle i vlast vratile mentoru, kraljevskoj porodici.
Kraljevi su nastavili vladati kao da se ništa nije desilo insistirajući na poštovanju i vjernosti zastavu, grbu i himni.

Katalonski narod je izvukao pouku pouku i zna da kralj i njegove zvijeri nikad ne spavaju. Zbog toga nijednog kralja, ni jednog vlastodršca ne treba poštovati.

Oni su na vlasti radi sebe i svojih interesa a ne zbog naroda. Na narod pomišljaju samo kada mu gule kožu, kada ga krote, kada mu ispiraju mozak, kada ga kažnjavaju i ubijaju: Sve po potrebi.

U stvarnosti kralj je samo još jedna javna ličnost i prema njemu treba postupati kao prema ostalim javnom ličnostima: bez pardona i prema zaslugama. Tu nema pristojnosti i nepristojnosti, kredibiliteta i nekredibiliteta, ako se slijedi istina i iskrena osjećanja. Ko su nama kraljevi u 99% slučajeva grebatori sa narodskih grbača i krvoloci.

Stav prema nekoj javnoj ličnosti je regulisan demokratskim putem. Ako ti se neko ne sviđa ti ga izviždiš, okrneš mu leđe i pokažeš mu američki grb. To se zove demokratija.

Demokratija se ne bi smjela kažnjavati.

U bilo kojeg kralja nema demokratije i zato je kazna uvijek prisutna.

Španski fudbalski savez je po logici stvari trebao kazniti kralja , jer je nepozvan došao u Barcelonu iako je znao da je svaki njegov dolazak u Kataloniju provokacija.Znači Barcel9ona za zviždanje kralju ne bi trebala biti kažnjena.

Da postoje u nogometnim  savezima bonusi za to Brcelona bi trebala zaslužiti nagradu od barem eura po glavi stanovnika prisutnog na tekmi.To bi nilo oko 96.994 eura (Jedan par se ljubakao i ne zaslužuje nadoknadu.Op.a)

Poznavajući kraljeve vjerujemo da je španski kralj želio isprovocirati katalonce i obznaniti nedodirljivost demonstracijom sile. Zviždanje himni, vjerujemo, ne bi ni desilo da kralj nije bio tu.

Mislimo da je FC Barcelona prestrogo kažnjena, da je isprovocirana. Na neki način trebala biti nagređena za demokratski istup prema kralju.

Mi bi presudili vrlo lako. Beri tu,meći tu;Barceloni  čet'ri  eura kazne.Moraju upristojiti onaj par da se ne ljube na javnim mjestima u prisustvu kamera.

No, o tome ne odlučujemo mi. O tome odlučuje kralj.

Ovaj članak ne bi bio bitan za našeg čitaoca , da nema test pitanja kao nravoučenije,sa ponuđenim odgovorima:

Kako bi ste vi ponašali kad bi vam svirali himnu koja vam nije draga?

A.Skakali bi i vrištali ko navijači (manijaci ili horde zla)

B.Okrenuli bi leđa terenu

C.Žviđali  bi

D.Pljeskali bi po završetku sviranja himne

E.Dostojano,bez riječi i bilo kakvog neprimjernog gesta bi odslušali himnu doi kraja

Vaš iskreni odgovor na ovo pitanje će stoprocentno odgovoriti kakva ste vi ličnost.

Nismo psiholozi,ali samo na osnovu jednog pitanja možemo odrediti ličnost.

Kako odgovori nisu naš problem mi ih nećemo analizirati.Svaki čitalac će to učiniti sam za sebe.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši