Dogodilo se na današnji dan 18. Jul / Srpanj

Danas je utorak 18.   Jul / Srpanj 2023. godine .

Rekoše na to je 199 dan po redu , a da ni jedan  nije ove godine donio neku veliku kataklizmu ili neki novi rat , gluho i ćoravo bilo .

Samo se malo vulkani bunili , zemlja bijesnila , poneka najava cunamija i to je sve.

A onaj ljubitelj prostitutki Donald Trump svako   malo zveckao oružjem mislimo šupljium  i crvavim bijelim bubrezima.. Tek toliko da ima šta objaviti na twiteru, dok mu državni istražitelji spremaju papicu .

Nadamo se da će i  preostalih , a kako kome ,   slijedećih  166  do   kraja godine dostatnih dana donijeti istu ravnotežu.

Na činjenicu da četvrtina  dunjaluka gladuje i nema krov nad glavom se više niko , pogotovu ne UN na čelu sa Vatikanom, SAD i Zapadom ne osvrće.

Njima odgovaraju samo ratovi oko nafte i fosilnih goriva. Tu je glavna lova i pokratač svih terorističkih akcija  demokratskog zapada na čelu sa glavnim svjetskim terorisotm Sjedinjenim američkim državama..

A nikad se ne zna šta se i kome se  mere zgoditi. Jer dan  za danom se ko  vali na pješćanom žalu plaze i nestaju , da bi se opet kada dođe vrijeme vratili i birali one sa zapisanim imenima u dvadesetčetvorosatnoj avanturi krhkih dana.

Čini se da dani prolaze  lagano , bez osvrtanja, ali nije tako.

Godinama , decenijama , vijekovima ,milenijima se  ponovna vraćanja pažljivo i sistematski.

Što bi poete rekle:

-Pjesak je pjesak, val je val. Ali  more je iskonsko.

U prevodu:

-Sezona je godišnjih odmora i pakosno vrelih  zvizdana   . Fatajte se ladovine , voda i  uživajte .

Istoričari i hroničari  , a i povjesničarisu počeli od vakata namah poslije  Hrista, pa kažu:

64.-U pozaru koji je prema legendi podmetnuo car Klaudije Cezar Avgust Germanik Neron, sto istorijski izvori ne potvrdjuju, Rim izgoreo gotovo do temelja. Neron za pozar optuzio hriscane i podvrgao ih surovim represalijama.

1374.-Umro je italijanski pisac Frančesko Petrarka, najznačajniji prethodnik renesanse. U francuskom gradu Avinjon, gde je dugo živio, sreo je lijepu Lauru kojoj je posvetio zbornik od 366 soneta, kancona i madrigala, poznat kao ”Kanconijer”. U tom intimnom dnevniku pjesnički je oblikovao svoja najtananija osjećanja. Snažno je utjecao na italijansku i svetsku književnost, uključujući pjesnike u Dubrovniku u 15. i 16. vijeku. Bavio se i istorijom i filozofijom i iz tog opusa se ističe ep ”Afrika”, u kojem je opisao Drugi punski rat.

Za razliku od čovjekomrsca Dantea , Petrarka je vio vijesnik ljubavi. Odlukom parlamenta u Engleskoj poništena vlast pape.

Nesreća je što su Britanci , napose Henrik VIII  bili daleko od Rima.

1610.- Umro italijanski slikar Mikelandjelo Merizi da Karavadjo. Znatno uticao na francusko i holandsko slikarstvo 17. veka.
1635.-Rođen je engleski fizičar Robert Huk, sekretar Kraljevskog društva u Londonu, koji je usavršio barometar, teleskop i mikroskop i prvi otkrio ćelijsku strukturu biljaka. Dokazao je okretanje Zemlje i gravitaciju nebeskih tijela i autor je zakona o istezanju elastičnih tijela (”Hukov zakon”).

1721.- . Umro francuski slikar Zan Antoan Vato, tipican predstavnik rokokoa.
1817. – Umrla je Jane Austen, britanska književnica.

Jane Austen (Steventon, 16. prosinca 1775. – Winchester, 18. srpnja 1817.) bila je prominentna britanska književnica. Njezini pogledi na život žena i divno slaganje ironije učinili su ju jednom od najznačajnijih književnica njenog doba, a i dan-danas je njeno štivo vrlo omiljeno, prvenstveno među pripadnicama ženskog spola.

Zahvaljujući noj počeli smo ignorisati šovinistu Mark Tvena. Vrlo neumjesno i neljudski je reći za jednu ženu :

“Jane Austen ? Ma, ići ću toliko daleko da ću reći da je svaka knjižnica koja nema knjigu od Jane Austen dobra knjižnica, makar ne sadržavala nijednu drugu knjigu.”

Može se neko ne voljeti , ali neslaganje sa nečijimk djelom se može izreći i na fin način:

, kao recimo Emilija Bronte:

“Bilo što kao toplina ili entuzijazam, bilo što energično, jako, iskreno, krajnje je nepotrebno u hvaljenju ovih djela: sve takve demonstracije autorica bi primila s dobro odglumljenim podsmijehom, sve bi bilo “outré” ili ekstravagantno. Svoj posao u kojemu ocrtava život profinjenih dama u Engleskoj radi začuđujuće dobro. U crtežu postoji doza kineske vjernosti i finoće. Ona nabire čitatelja bez ičega odlučnog, uzrujava ga ni sa čime dubokim. Ona ne poznaje osjećaje o kojima piše: ona odbija i partnera za razgovor s tim burnim sestrinstvom…Sve što gleda oštroumno, što govori sposobno, hoda fleksibilno, odgovara joj za proučavanja: no što udara brzo i puno, naočigled sakriveno, što krv projuro kroz to, što je neviđeno sjedalo života, što je osjećajna meta smrti — to gospođica Austen ignorira… Jane Austen jedna je od najvećih osjećajnih žena, no vrlo nekompletna i neosjetljiva (ne neosjećajna) žena, ako se to čuje — ne mogu si pomoći !”.

Nećemo govoriti da su riječi izrečene sa ljubomorom, ali niko ih nije tražio i nisu dopadljive.

1870.-Vatikanski koncil proglasio dogmu o papskoj nepogrešivosti o pitanju vjere i morala rimokatoličkog sveštenstva i vjernika.

Jako lijepo.Time se opravdava paganstvo, pogančerstvo, hadumost i tetkinstvo pape i sveštenstva. Tako su to radili i Hitler , Staljin , Atila ali i Rok Hadson, Giovanni Maria Versace, Ričard Čembrlen, Elton Džom , Fredi Mekjuri i ostali pogančeri.

1872.-Umro meksicki drzavnik Benito Pablo Uares, nazvan “Vasington Meksika”, koji je kao predsednik od 1858. do 1865. i od 1867. do 1872. odvojio crkvu od drzave i sproveo niz mera znacajnih za socijalni i ekonomski razvitak zemlje.
1 883.-Rođen je ruski revolucionar jevrejskog porjekla Lav Borisovič Rozenfeld (Kamenjev), jedan od prvaka Sovjetske Rusije poslije Oktobarske revolucije 1917. Od 1918. do 1926. bio je predsjednik Moskovskog sovjeta, potom zamjenik predsjednika Sovjeta mnarodnih komesara i jedan od vođa ”nove opozicije”. U staljinističkim ”čistkama” uhapšen je 1935. i na montiranom procesu osuđen na pet godina robije, a na novom procesu 1936. na smrt pod optužbom da je, kao ”neprijatelj naroda”, kovao zaveru protiv sovjetskog lidera Staljina. Posthumno je rehabilitovan.

Uvijek je dobra ova posthumnost. Još kad bi došla za života, bila bi poželjnija.

1887.- Rodjen vodja norveskih fasista Vidkun Kvisling, premijer marionetske vlade u Drugom svetskom ratu od 1942. do 1945, cije je ime postalo sinonim izdajstva i saradnje s nemackim nacistickim okupatorima. Osudjen na smrt i streljan u oktobru 1945.
Cinici kažu da se on nije rodio ne bi bilo ni kvislinga.

1909.- Rođen je ruski političar Andrej Andrejevič Gromiko, 28 godina sovjetski ministar inostranih poslova. U Drugom svjetskom ratu bio je sovjetski ambasador u SAD, zatim u UN, gdje je bio poznat kao “mister Njet”. Sovjetsku diplomatiju je predvodio od 1957. do 1985. Na članstvo u Politbirou vladajuće Komunističke partije podnio je ostavku 30. septembra 1988, a sutradan i na položaj predsjednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR na kojem je bio od 1985.

Izbjegao Staljinovu zvjersku šapu iako je bio visoki funkcioner.

1918.-Rođen je južnoafrički pravnik i državnik Nelson Rolihlahija Mandela, predsjednik Južne Afrike i vođa Afričkog nacionalnog kongresa i borbe protiv aparthejda. Rasistički režim Južne Afrike ga je 1962. osudio na pet godina zatvora, a 1964. na doživotnu robiju. Iz zatvora je, poslije ogromnog pritiska svjetskog javnog mnjenja kao i javnosti Južne Afrike, pušten 1990, a predsjednik države postao je 1994. godine.

Dok je bio u zatvoru žena mu se zbližavala sa čitavim jednim fudbalskim klubom, Jef United. Zlobnici kaži i sa joj mnogim navijačima, uglavnom mlađe dobi.

1921.-  Rodjen prvi americki astronaut Dzon Glen, koji je u kosmickom brodu “Merkjuri-Atlas 6” 20. februara 1962. tri puta obleteo Zemlju.

1933.- Rodjen ruski pisac Jevgenij Aleksandrovic Jevtusenko, predvodnik pesnicke generacije u poststaljinistickoj eri.

E ova mu valja. Taj datum rođenje. Inače mu ne bi ginula britva oko vrata.

1936.- Pobunom trupa generala Fransiska Franka u Melilji u Spanskom Maroku protiv vlade Narodnog fronta premijera Manuela Asanje, pobednika izbora u februaru 1936, poceo gradjanski rat u Spaniji u kom je poginulo oko milion ljudi. U pomoc Republici priskocili dobrovoljci iz celog svijeta i formirane internacionalne brigade u kojima je bilo i vise od 1.500 Jugoslovena. Franko pobedio u prolece 1939, najvise zahvaljujuci direktnoj vojnoj intervenciji Nemacke i Italije, posle cega je zaveo fasisticku diktaturu.
Čudi nas da niko  ne naglašava da je na vlast došao podrškom Vatikana i trulog Zapada ( barem su izumrijele takve  vijesti).

1940.-Izveden je prvi uspješan let helikopterom.

1942.-Poslije 38 dana ogorčenih borbi, u Drugom svjetskom ratu zauzeta je planina Kozara u sjeverozapadnoj Bosni, na kojoj je 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo oko 80.000 civila pred ofanzivom 40.000 njemačkih, ustaških i četničkih vojnika. Na više mjesta probijen je obruč i spaseno je nešto više od 15.000 civila, ali su napadači nadjačali, spalili sva sela, pobili dio stanovništva, uključujući 540 ranjenika, a oko 60.000 civila otjerali u logore, mahom u Jasenovac.

To je takozvana totalna čistka genocidne i monstruozne zvijeri imenom Nezavisna Država Hrvatska. Godine 1992.-1995. nas u svojoj stravišnosti podsjetile na to vrijeme. Samo umjesto Pavelića poglavnik je bio Franjo Tuđman.Za doglavnika primo inter paris imao je karađorđevskog jarane Slobodan  Miloševića, Dobricu Čosića i guslarsko KUD SANU.

1942.-SAD u Drugom svjetskom ratu objavile rat Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji – satelitima nacističke Njemačke.

1951.- Americki bokser africkog porekla Dzersi Dzo Volkot u 37. godini osvojio titulu svetskog prvaka u teskoj kategoriji, postavsi najstariji bokser kom je to uspelo.

1971.- Šest emirata u Persijskom zalivu – Abu Dabi, Dubai, Šardža, Adžman, Um el Kajvajn i Fudžajra – sklopilo je sporazum o osnivanju zajednice: Ujedinjenih arapskih emirata. Sporazum je stupio na snagu u decembru 1971., a u februaru 1972. zajednici se priključio i Ras el Kajma.

1972.-  1972.-Egipatski predsednik Gamal Abdel Naser zatrazio da SSSR povuce svih 20.000 vojnih savetnika, optuzivsi Moskvu da nije poslala obecano oruzje, sto je oznacilo pocetak zaostravanja odnosa dve zemlje i priblizavanje Kaira Vasingtonu.

CIA je dobro odaradila svoj dio posla.

1991.- Predsednistvo SFRJ objavilo odluku o povlacenju Jugoslovenske narodne armije iz Slovenije.

Dobro kamuflirana magla o otcjepljenju Slkovenije.

1992.-Ratni brodovi NATO i Zapadnoevropske unije uplovili su u Jadransko more radi kontrole sankcija UN-a protiv Savezne Republike Jugoslavije; bila je to prva takva operacija u Evropi od Drugog svjetskog rata.

1994.-U eksploziji u centru jevrejske zajednice u Buenos Ajresu, koju su podmetnuli islamski teroristi, poginulo 96 ljudi.

2000.- EU donela odluku da ukine sankcije Beogradu ukoliko opozicija pobedi na izborima. Ministri inostranih poslova EU pozvali birace da glasaju protiv Slobodana Milosevica.

Opozicija je pobijedila lai se monstruozna politika Miloševića nastavila.

(Izvor Beta – uglavnom)

Bookmark the permalink.

Komentariši