Dogodilo se na današnji dan 16. Jul / Srpanj

Danas je nedelja  16. Jul / Srpanj 2023. godine .

Ubijeđuju nas da i ovaj mubarek i hajirli dan , kao i svi drugi takvi dani , traje do 24 00 oliti ponoći.

A nastaje 00 00 časova.

E , sada nam nisu jasne  samo dvije malecke  stvari. Nije da smo odveć glupi ili tako to, i nepravimo se toše , ali eto voljeli bi kad bi nam neko , ko biva  pametan , napriliku ilmija, pop ili fratar ,  neko svešteno lice , a mere i i malo veći rang tih džabalebaroša i narodskih  gulikoža pojasni kako to funkcioniše.

Pod jedan ; kako uopšte mere biti oo oo časova ? I to baš svaku veče. Ko da dani imaju časovnike pa se navigavaju po njima?

Pod dva ; oklen oni znadu da poslije 24 00 dolaze neke  četiri nule? Zašto ne bi bilo recimo pe'šest  ili sedam/osam nula. Tako da svaku veče dani budu milioneri. A zaslužili su svaki dan pokupe koji milion zloća.

Mi bi predložili da se  za svakog zloću ili monstruma danima plaća bar 3 US $ , ili bolje švicarca. Jedan za promptno  eko djelovanje čuvanja zemljinog okoliša,dva za porobljenu i gladnu djecu i silovane žene. Šta će nam ekologija ako nam ljepote i nasljeđe mre?

Dužni smo vam ostali prepisivačku  informaciju:

Danas je 197 dan ove godine, a preostalo je dostatnih 168 dana do kraja godine.

Baš su Dani prolazni ,ali se svake godine obnavljaju. Neuništivi su. Godinama , decenijama , vijekovima ,milenijima je tako. Ne mre ih se čovjek ni ni čestito dodirnuti , ali ni dohakati im..

Što bi poete rekle:

Panta rei. Jednom će vas u svoj tok uvesti i nema vas.

U pevodu:

Svaka rijeka svome toku teče, a ponekad se izlije.

Istoričari i hroničari su saglasni da je na današnji dan :

622.-Istoričari smatraju da ovim datumom počinje prva godina islamske ere, odnosno dan kada je Muhamed, sa svojim pristalicama napustio Meku da bi osnovao prvi centar nove vjere u Medini.
Istoričari ponovo dokazuju da ponekad pojma nemaju.Tada se dogodila samo Hidžra Muhameda a.s. iz Mekke u Medinu.

1054.- Zbog sukoba oko pitanja da li rimski papa ima primat među hrišćanskim poglavarima, došlo je do raskola između rimske i carigradske hrišćanske crkve. Spor je kasnije doveo do “velike šizme” i stvorene su dvije crkve – istočnopravoslavna i zapadna rimokatolička.
Tako vam uvijek biva. Ljudi se pocijepaju u vjeri i djele se na crkve, pa onda na pravce, pa onda na sekte, sve više se udaljujući se od izvorne i prirodne Božije vjere.

1533.- Prema naredbi španskog osvajača Fransiska Pizara (Francisco Pizarro), ubijen je car Inka Atahualpa, iako je dao traženi otkup – jednu sobu punu zlata i dvije pune srebra.
Tako to hrišćanski vjerolomnici i sljedbenici katoličke inkvizicije rade.

1661.- Stokholmska banka izdala je prve papirne novčanice u Evropi.
Ponestalo im zlata.

1723.- Rođen engleski slikar Džošua Rejnolds, jedan od najvećih portretista u istoriji slikarstva, prvi predsednik Kraljevske umetničke akademije i dvorski slikar od 1784. Izradio oko 2.000 portreta i snažno uticao na generacije engleskih portretista.

1790.-Izgrađena je Bijela kuća u Washingtonu.
Kuća iz koje su izdate najcrenje direktive u povijesti čovječanstva.

1809.-U Peruu izbio ustanak protiv španskih kolonijanih vlasti.

1867.- Francuski vrtlar Joseph Monier patentirao je u Parizu armirani beton.

1872.-Rođen je norveški istraživač Roald Amundsen, prvi čovjek koji stigao na Južni pol (1911). Poginuo je u junu 1928. u avionskoj nesreći, pokušavajući da pronađe nestalu italijansku ekspediciju koja je krenula ka Sjevernom polu.

1896.- Rođen je norveški političar Trigve Li, prvi generalni sekretar UN od 1946. do 1952. Prije Drugog svjetskog rata bio je sekretar Socijalističke partije Norveške i ministar pravosuđa, a poslije njemačke invazije na Norvešku 1940. šef diplomatije u izbjegličkoj vladi u Londonu.
Mi najviše volimo čuti za vlade u izbjeglištvu. Tada rahat možemo nekome reći pobjegulja i kukavica.

1917.- Osujećen je pokušaj boljševika da preuzmu vlast u Rusiji, Trocki je uhapšen, a Lenjin se povukao u ilegalu.
No samo na tri mjeseca.

1918.-U Jekaterinburgu je ubijen poslednji ruski car Nikola II Romanov i članovi njegove porodice.

1925.- U Bagdadu počelo zasedanje prvog izabranog parlamenta Iraka.

1935.-U Oklahoma Sitiju postavljen prvi parking merač na svetu.
Parking satovi su največi krivci za gužbe u pormetu. Nema ih dovoljno.

1945.-SAD su u pustinji Alamogordo, u državi Novi Meksiko, izvršile prvu probu atomske bombe, pod šifrovanim nazivom “Triniti”.
Za manje od dva mejseca sa polgona u SAD će politjeti avioni noseći najubojitije moguće genocidne projektile.

1949.- Kineska oslobodilačka armija pod vođstvom komunista ovladala cijelom Kinom, potpuno porazivši trupe vođe Kuomintanga Čang Kaj Šeka, koji se s ostatkom armije povukao na ostrvo Tajvan.
Tako je svijet dobio dvije Kine koje se nisu među sobom priznavale.

1950.- Na stadionu “Marakana” u Rio de Žaneiru Urugvaj u finalu Svetskog prvenstva pobedio Brazil 2:1, osvojivši drugi put svetski fudbalski šampionat. Utakmicu pratilo 199.000 gledalaca.

1951.- Belgijski kralj Leopold III abdicirao u korist sina Boduena.
Ova kraljevska dinastija (posebice Leopold II) su među najkrvavijim svjetskim vladarima. Krivi za brutalni genocid nad desetinama, afrikanaca i pride još roliko tjelesnih masakriranja.

1969.-Američki vasionski brod “Apolo 11” lansiran je iz Cape Canaverala u istorijsku misiju ka Mjesecu sa astronautima Neilom Armstrongom, Edwinom Aldrinom i Michaelom Collinsom.

1976.- Indonezija je anektirala bivšu portugalsku koloniju Istočni Timor kao svoju 27. pokrajinu.
Ne zadugo.

1979.-Saddam Hussein je postao predsjednik Iraka.
Vladaoa je suvereno i apsolutistički do 2003. Godine kada je:

U ožujku 2003. godine Sjedinjene Države i Velika Britanija pokrenule su jednostranu vojnu akciju (bez dopuštenja Ujedinjenih naroda) protiv Iraka. Glavni cilj vojne akcije – svrgavanje Saddama Husseina s vlasti – postignut je nakon tri tjedna ratovanja.
Dana 13. prosinca 2003. američke snage uhitile su Saddama Husseina blizu grada Tikrita. U srpnju 2004. počinje prvo sudsko saslušanje, a u listopadu 2005. započelo je suđenje za zločine koje je Saddam Hussein počinio nad Kurdima i Šijitima tijekom osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog stoljeća. 5. studenog 2006. Saddam Hussein osuđen je na smrt vješanjem. Irački prizivni sud potvrdio je dana 26. prosinca 2006. odluku prvostupanjskog suda kojom je Saddam Hussein osuđen na smrtnu kaznu. Iračke vlasti su dana 28. prosinca 2006. uputile američkoj vojsci, koja ga drži u svojem zarobljeništvu, zahtjev za njegovom predajom, što se smatra prvim korakom ka izvršenju smrtne kazne. Dana 30. prosinca 2006. u 6:00 sati po mjesnom vremenu nad Saddamom Husseinom je izvršena smrtna kazna vješanjem.
Tako to rade nacističke demokrtije.

1985.-Umro je Heinrich Böll, njemački pisac, dobitnik Nobelove nagrade 1972. godine.

1989.- Umro austrijski dirigent Herbert fon Karajan, jedan od najvećih dirigenata XX veka. Od 1949. bio dirigent Bečkog simfonijskog orkestra, od 1955. vodio Berlinsku filharmoniju, od 1956. do 1964. bio direktor Bečke državne opere.

1990.- Na Filipinima u zemljotresu poginulo više od 1.600 ljudi.

1994.- Poslije povratka sa svjetskom fudbalskog prvenstva u Medeljinu ubijen kolumbijski fudbaler Andres Eskobar – zato što je dao autogol na utakmici Kolumbija – SAD.

1998.- Kosovski Albanci su u Prištini konstituisali paralelni kosovski parlament. Policija je, po naredbi srpskih vlasti koje su taj postupak smatrale nelegalnim, kao i majske izbore, zaposjela prostorije i zaplijenila dokumenta o radu parlamenta.

2000.-U Budimpešti je umro pjesnik Đerđ Petri, jedan od najpoznatijih mađarskih disidenata za vrijeme komunističkog režima Janoša Kadara.

2001.- Kineski i ruski predsednici Đijang Cemin i Vladimir Putin potpisali prijateljski pakt kojim su postavljeni principi partnerstva dve zemlje, a u funkciji zaštite svoji h interesa.

2004.- Haški tribunal objavio optužnicu protiv bivšeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

2008.- U američkom gradu Sijetlu pronađen nacista: 86-godišnji Peter Egner, koji je učestvovao u ubijanju Srba, Jevreja, Roma i antifašista na beogradskom Sajmištu i na Avali.
Koga blefaju. To je uobičajeno. Kada neki nacista postane rakomoran , onda ga SAD „iznenada“ pronađu. Kod njih je veoma skupo socijalno za teke bolesti i ne smije pasti na teret poreskih obveznika..

Bookmark the permalink.

Komentariši