Nensi Astor – prva članice britanskog parlamenta i urokani Čerčil

14 . decembra  1919. godine prva je ženska osoba u povijesti postala zastupnica u Britanskom parlamentu.

Bila je to Nancy Astor, poznata kao lady Astor, koja je izabrana u parlament kao zastupnica okruga Plymouth Sutton.

Nancy Astor rođena  u SAD-u, kao osmo dijete od jedanaestoro koliko su produktivni industrijalac Chiswell Dabney Langhorne i njegova žena Nancy Witcher Keene imali.

Rano se počela osjećati svrabež. Još kao školarka u Njujorku,daleko od kuće i kontrole,sa starijom sestrom Irenom je “partijala”.Kada je   postao  nepodnošljiv morala se  udati  sa nepunih 18 godina,Punoljetstvo je tada ukantavano sa 21.godinom.

Udala se   za  bogatog,ali malo iskusnijeg ,.sedam godina starijeg američkog zemljoposjednika Robert Gould Shawa II.Sestri Ireni je bilo dosadno bez nje ,pa se i ona udala za nekog “artistu” i postala njegov model.

Nije to uradila radi novaca.Tu joj skidamo kapu.Ona je rođena u prekrasnoj porodičnoj palati   i čuvenoj Langhorne house u Danvilu,Virđinija.

U tom braku je rodila sina Robert Gould Shawa III.Da se ne bi zbinjivali prilikom prozivke,zvala ga je Boby.U braku je vrlo brzo zaškripilo škripalo pa se nakon četiri godine razvela.Mnogi kažu sasvim razumljivo,jer je Šou stariji pravio pravi šou sa alkoholom.Prvi je napravio za bračnog putovanja.

Majka joj umira,kod oca je nepoželjna ,ima mladu švalerku.Ona uzima mladu sestru Pauline i odlazi za Englesku.Tamo se muvala dok nije skontala drugog supruga  Waldorf Astora, pripadnika jedne od najbogatijih američkih obitelji.

Astor je bio britanski državljanin s titulom lorda, jer se već njegov otac bio doselio u Englesku i stekao tamo aristokratsku titulu vikonta Astora (oslovljavan je i kao lord Astor). Tim je brakom Nancy postala lady Astor i trajno se naselila u Engleskoj, gdje je sa suprugom posjedovala veličanstveni dvorac Cliveden, smješten između Londona i Oxforda.

No lord Astor kao svaki lord je izbivao iz kuće i družio se u lordovskim klubovima u kojima su članstvo i pristup imali samo muškarci.Glupani.Imaju titule,lovu,žene ,a oni se bjesomučno druže sa drugim muškarcima i šupljaju o vremnu i “ah,nekada”.

Kako u Engleskoj nikad nije bilo berićetli takara lordica se upustila u sufražetske duele i politiku.Kao svi ameri bila je ambiciozna.

U tom raskoraku između ,burnih partijanerskih dana,braka sa pijanicom i braka sa nezainteresovanim i frigidnim lordomprvog braka zgubila je veselu mladalačku svježinu i ljepuškasti  veo oko lica.Postala čoškasta i nadobudna starija gospođa,koja je sve više poprimala  udovičke konture za živoga muža.

Uz podršku moževljevog lobija izabrana je za članicu parlamenta u 40 godini.Kao zastupnik Conzervativne partije za Plimut Siton stolovala je u britanskom  pralamentu punih 26 godina (1919.-1945.)-Tada je rekla da joj je svega dosta.

Imala je dva nezgodna duela sa Vinstonom  Čerčilom iako su buili članovi iste partije.Ono ,Čerčil je bio konzervativac one godine kad je ona došla u London.Njen dolazak nije imao nikakve veze sa Čerčilovim ispadima zbog kojih je dobio niogu iz Konzervativne stranke.Liberali ko liberali,meki i mlohavi prihvatili su kreaturu istih osobina.

Vinston Čerčil  nije podnosio parlamentarku Astor jer je bila amerikanka ,isto kao i njegova mati.Edpov sindrom pojačan majčinim nezajažljivim libidom,dao bi dijagnozu Sofokle koji nije bio Lord..Ledi Astor nije podnosila Čerčila jer je bio pijandura kao njen prvi muž,i uvijek je smradao na viski i cigare.

To je bilo prvo što mu je zamjerila 1918. godine. Na neku neukusnu upadicu o amerikankama,neki kažu da je bilo pokušaja zaobljenja sjedalice, Ledi Astor  je čerčila pokušala da pozove na pristojnost:

“Gospodine, vi ste pijani!”

Potomak Spensera i Mildsboroao,porijklom kraljevske loze, joj je odgovorio:

“Da gospođo, jesam. Ali ja ću ujutru biti trezan, a vi ćete i dalje biti ružni!”

Toliko o engleskom aristokratskom đentlmenu.Osim toga on se nikad nije otrijeznio,a gospođa tada nije bila uopšte ružna.Kasnije godine čine svoje,ljepota je prolazna.

Jednom prilikom u Parlamentu, Vinston se žestoko posvadjao sa suparničkim taborom. Tada mu je takođe gospodja Nensi Astor ljutito odbrusila:

“Da ste vi moj muž, sipala bih vam otrov u čaj!”

“Gospođo, ja da sam vaš muž, ja bih taj čaj i popio!” – odgovori političar.

Šteta što ga , pijani i neuviđavno-bljutavi prdonja nije popio.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši