Bili Holidej – Ledi pjeva bluz / Music – Best of Billie Holiday

 

 

Bili Holidej – Ledi pjeva bluz

 

7. april / Travanj  1915.- 17. Jul / Srp

Billie Holiday, je rođena i Filadelfiji i  nazivana “kraljicom džeza i bluza”. Prema muzičkim kritičarima, još se ni jedan džez-pjevač nije približio njenim interpretacijama.

Jutros su u  jednu rečenicu   hroničari spracali vaskoliki život jedne  predivne  Dame. Umorni smo od aferimisanja neznalicama.

A opet , nešto kontamo , kad bi nas prisilili da Damu sa cvijetom ukosi  opišemo u jednoj rečenici mi bi se igrali papagaja i ponovili naslov njene autobiografije.

-Ledi pjeva bluz.

Joj, kako ta  Ledi ,sa svjetlošću u srcu , pjeva.  Nema veze što nije sa nama.  Ona nam svoj sonorni , samoj muzici nalik glasom, i dalje puni dušu milinom.

A život joj nije počeo lako. I možda je nije mazio. No ona ga je živjela, kako je htjela.

Ovo prvo nije bio njen izbor. Ostavši rano bez oca, đez gitariste, morala je početi da radi u javnoj kući kao čistačica. A to je značilo i…

Ma , znate te truhle , pogane muškarce , kukavice biti. Kad zapaze ljepotu , bez obzira na njenu nevinu čistoću, oni polude, kao da nemaju mozga. Uglavnom i nemaju. Jer samo čovjek bez pameti može plaćati ono što je sveto : žensku ljubav. To se ne može posjedovati i kupiti. Samo čista srca zasžuju tu ljubav.  A pogan ne žali dati sve,  samo da je posjeduju.

A ona, šta će , moralo se. Bilo je gladi u njenom domu.

Ali, u svakom zlu ima neko dobro. Njena ranjena duša se dala muzici. Soul se predala soulu. I džezu.

Muzika je osjetila njeno biće, poklonila joj se i uvukla je u svoj svijet. Kao i svaki svijet i muzika ima svjetlo i tamu.

Sa osamnaest godina kreće ka zvijezdama. I muzici najviših standarda. Sa Beni Gudmanom   snima  svoju prvu numeru : ”

“My Mother´s Son-In-Law”.

Poslije je sve bilo lako. Radila je sa svim velikanima tadašnje muzike.

Još od pranja podova u javnpoj kući , u duši  nosi žig  ponižavajućih rasnih konflikta, netrpeljivosti i segregaciji . Naučila je bijele misli su sasvim proste : Novac može sve.

Sve se ponavlja i na pozornici, gdje je ona vladarica.

Krhka duša nosi bunt.

Ona postaje Lady Day sa bijelom gardenijom u kosi.

Prelijepa je i mila. Dodajte glas i imate anđela, urođena otmenosti kojoj nije potreban glamur.

Muzika je bio njen jedini slobodan izbor i pravi život.

Ostalo , njen kasniji život,je započeo u javnoj kući i te balsti se nije mogla riješiti.Opijanja, marihuana, heroin i normalno, obojenim uvijek lako sude zbog posjedovanja.

Koliko god su njene pjesme bile žive,melanholične i vrtložne, njen život ih je u stopu pratio. Ne možemo reći i nadmašio, jer njenu miziku ništa ne može nadmašiti.

Dama i buntovnica. Život je djetinje srce skršio, a ona se sveti i ne poštuje norme. No , to je njen izbor i ne ulazimo u nepotrebno i trivijalno cjepidlačenje. Nije ona kriva, kriv je muški šovinizam i brutalni nagon.

Da li se mogla izvući. Vjerujemo da nije. A možda , nije ni htjela. Bila je svjesna, da bit ne može promjeniti. U duši je ostala Grlica mila i bijela.

Ono što vrijedi su njene pjesme. I njen pogled koji miluje dušu. A kad pjeva boli.

Ima u tom njenom glasu  mnogo toga i samo lijepog, nježnog i produhovljenog.

Melanholije , erotike, starastvenih balada i gorkih, tagičnih priča „crnog“ Harlema u još crnjoj bjelačkoj Americi. Ponekad se čini da joj muzička pratnja nije ni potrebna. Njen glas je čista, produhovljena muzika.

Hvala ,  Bijela grlice za svaki zvuk koji si pustila i poklonila ovom crnom svijetu.

Umrla je u četrdeset petoj godini  17. jula. 1959. U Harlemu, New York.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši