Dogodilo se na današnji dan 6. Marta / Ožujk

Danas je Petak  6. Mart / Ožujak 2023.

Odnos dana je 66/ 299.

Znate ono , u ovom periodu je obično manji broj riknjava, dok ostali ostali strpljivo čekaju rikavelu.

Skončati se kad tad mora.

Kažu juče nas heknulo treće džemre. Neko će reći ,fino ko biva ,kauzalni oliti prevodljivo i predvidljivo , uzorčno posljedični odnosi . Moš’ rahat sjest na zemlju a guj'ica ti se neće slediti.

Jes,  kako ne!

Sjedajte vi koliko hoćete , a mi se gremo zavući u svilu i kadifu ,međ dušeke i jastuke  sa nekom  ljubičicom , barem do prvih ljubičica.

Zakon reciprociteta. Dušečiti = jastuičiti. Ljubičice = ljubičice.

Jesmo baš  po mahalski pamtno nastrojeni i kauzalni.

Sunce sija, kiše ni , ili obratno . Neće valjati . Nikako. Ljudima se nikada ne mre ugajguliti  ni  u ćeif , ni u potaman.

Nismo ptice zloslutnice , ali stari su nas učili da, nažalost  , poslije tuhafli zime slijede bolesna neka vremena.

Kakva?

Nisu nam objasnili. Samo su kratko rekli: Kad priroda ne radi svoj posao kako treba, ondakare insan zaplati. Uglavnom debelo.

Što bi poete rekle.

Kijamet rovari.

U prevodu:

Rovario ne rovario, jednom će te bubnuti,

Pa kome opanci kome obojci.

Zna seljacima jedno , papcima drugo.

A građanima , pitate se vi.

Šta sa njima? I oni su živi.

Jedva! Na slamčicu dišu.

Njih potisnuli ovi gornji, koji će u svakom slučaju biti donji.

A da vidimo kako su insani zaplatili u nekim ranijim vremnima:

1475.-Rođen je Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (Caprese Michelangelo, 6. ožujka 1475. – Rim, 18. veljače 1564.) je bio renesansni slikar, kipar, arhitekt i pjesnik. Jedan od najvažnijih i najsvestranijih umjetnika svih vremena. Njegov genij i njegovi veliki pothvati u svim umjetnostima učinili su ga idolom mnogih generacija umjetnika. Opisuju ga kao genija božanskog nadahnuća, nadljudske moći, koja je podarena samo malom broju rijetkih pojedinaca i koja djeluje preko njihove osobe.U trinaestoj godini započinje umjetnički put na kojem će slijediti jedino neograničenu snagu vlastitoga duha. Umjetnost je za Michelangela bila stvaranje nove stvarnosti, slično božanskom stvaranju svijeta koje ne priznaje uzore, konvencije ni pravila. I njegove skulpture vjerojatno upravo stoga odlikuje taj snažni egzaltirani grč oslobađanja iz nedefinirane gromade kamena ili mramora. Michelangelova umjetnost je dramatična, napeta i napadna. Opsjednut ljudskim tijelom, stvorio je monumentalnu sliku čovjeka kao Herkula i heroja, centralni lik Božjeg svemira.Michelangelo je, pored Leonarda da Vincija, jedan od najinspirativnijih umjetnika talijanske kasne renesanse, kao i svijeta umjetnosti općenito, s uzorom u svom prethodniku Donatellu.

I Mikelađelo i  Vinči su bili ortodoksni pederi i bogohulnici . Zato ih je Vatikan volio i praštao im. Zato se pape svaki dan mole Mikelanđelu koji im je iz zahvalnosti podario svoj autoportre, označivši sebe kao idola kojem će se Vatikan moliti. I Vatikan to čini već preko pola milenijuma, od  1512 godine.

1480.- U Toledu je potpisan sporazum kojim je Španija priznala portugalsko osvajanje Maroka, a Portugalija se odrekla pretenzija prema Kanarskim ostrvima.

1521.-Posada na čelu s portugalskim istraživačem Ferdinandom Magellanom postaje prva europska ekspedicija koja je stigla do Guama u Marijanskim otocima. Tijekom opskrbe za nastavak puta oko svijeta došlo je do nesporazuma, domorodci su, mislivši kako se radi o trgovini, u zamjenu za hranu i proizvode htjeli uzeti barku kojom su mornari došli do obale zbog čega je Magellan otoke nazvao ‘Islas de los Ladrones’ (Lopovski otoci).

Kojeg li bijednog cinizma. Porobljavljaju,kradu i pljačkaju,a kad ljudi zatraže poštenu naknadu označe ih karakteristikama koje njima pripadaju.

1619.- Rođen je francuski pisac Savinijen Cyrano de Bergerac, veoma smio i slobodan duh bujne mašte, čija su djela kombinacija političke satire i naučne fantazije. Teško je ranjen 1640, zbog čega je napustio vojsku u kojoj se istakao kao izuzetan mačevalac. Napisao je po jednu komediju i tragadiju, pisao je pjesme, ali je najpoznatiji po djelu “Drugi svijet” u kojem je opisao putovanje na Mjesec i Sunce. Edmon Rostan je u herojskoj komediji “Sirano de Beržerak” stvorio od njega simbol izuzetne duševnosti i uma u sudaru s društvenim stegama i sopstvenom fizičkom ružnoćom.

1629.-Nemački car Ferdinand II Habzburški izdao Edikt o restituciji kojim je protestantskim knezovima naloženo da vrate katoličkoj crkvi sve posede zaplenjene od 1552. Ferdinand III opozvao Edikt Vestfalskim mirovnim ugovorom 1648.

1835.-  U Veneciji je premijerno izvedena poznata Verdijeva opera Traviata.

Travijata (Posrnula žena; tal. La traviata) je opera u tri čina Giuseppea Verdija. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandre Dumasa mlađeg koju je ovaj sâm priredio prema svojem romanu Dama s kamelijama (1852.). Verdijeva je opera praizvedena 6. ožujka 1853. u opernoj kući La Fenice u Veneciji.

Travijata je intimističko Verdijevo djelo koje se bavi vječnim temama ljubavi, društvenog licemjerja, žrtvovanja i iskupljenja. Ona je i napad na malograđanski mentalitet, govori da su društvene razlike koje razdvajaju visoko društvo od polusvijeta licemjerne, u konačnici: da je srce važno, da na koncu trijumfira ljubav.

1836.-Meksikanci pod komandom generala Antonija Lopesa de Santa Ane zauzeli američku tvr]avu Alamo u Teksasu. Tokom opsade koja je trajala 13 dana poginulo svih 156 Teksašana, me]u kojima i legendarni Dejvi Kroket.

1874.- Rođen ruski filozof Nikolaj Aleksandrovič Berđajev, profesor na Moskovskom univerzitetu. Mislilac hrišćanske inspiracije, filozof, napustio Rusiju 1922. i postao najpopularniji ruski filozof na Zapadu. Umro 23. marta 1948. u Francuskoj.

Pametan čovo koji je ,što bi mi rekli, imao dobru šuhu i bezbjedno nosio glavu na ramenima sve do   smrti.

1882.- Knez Milan Obrenović proglasio Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.

1906.- Rođen je Alija Nametak (Mostar, 6. mart 1906 – Sarajevo, 8. novembar 1987) je bio bosanskohercegovački pripovjedač, dramatičar i folklorist.Zbog aktivnoga učestvovanja u kulturnom i književnom životu za vrijeme NDH-a, osuđen 1945. na petnaest godina zatvora, od čega je odležao devet. Izopćen iz bosanskohercegovačkog književnog života, ponovo je počeo objavljivati tek nakon dugogodišnje šutnje.

Izopćenje je bilo sasvim mnormalno.Ne može se tikve saditi sa krvoločnim ustaškim zvijerima i očekivati poštovanje. Za atakve je narod izmislio poslovicu : S kim si takav si.I po takvoj kreaturi daju imenama školama.Samo zato što je natakario fes. Koje li sumanodti i lakrdije.

1927.- Gabriel José García Márquez (Aracataca, Kolumbija, 6. ožujka 1927. – Ciudad de México, Meksiko, 17. travnja 2014.) kolumbijski je pisac, novinar, izdavač i politički aktivist. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine. . Doprinio je tome da latinoamerička literatura dođe u središte pažnje svjetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. vijeka. Smatra se najpoznatijim autorom magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa stvarnošću svakodnevnog postojanja, te najpopularnijim piscem na španskom jeziku još od Servantesa. Uvijek se poistovjećivao sa kulturnim mješavinama španskih, crnačkih i domorodačkih tradicija koje su cvjetale u Kolumbiji. Iako je kasnije živio u Parizu, Meksiku i drugdje, u njegovim knjigama stalno se vraćao na žarka obalna područja, gdje su moć prirode i legendi i dalje dominirali nad uzdržanošću hladnog razuma. Njegova knjiga Sto godina samoće iz 1967. godine prodata je u više desetina miliona primjeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Po našem skromnom mišljenju vodeći svjetski poeta dvadesetog vijeka i jedan od rijetkih književnika koji je zaslužio Nobelovu nagradu.

1937.- Rođena je Valentina Terješkova, sovjetska astronautkinja, prva žena u svemiru.

Valentinu Terješkovu svijet pamti kao prvu ženu koja je letjela u svemir, no manje je poznato da je riječ i o do tada najmlađoj osobi te prvom civilu koji je Zemlju promatrao iz orbite. Do leta u Vostoku 6, trodnevne misije koja je započela 16. lipnja 1963., Terješkova se za sve u životu sama izborila. Rođena je 6. ožujka 1937., otac joj je poginuo 1939. u Zimskom ratu između SSSR-a i Finske, a sa 17 godina napustila je redovno školovanje kako bi radom u tekstilnoj tvornici u Jaroslavlu pomogla u uzdržavanju obitelji. Obrazovanje je nastavila dopisnim tečajevima, počela se baviti padobranstvom te je u svojoj tvornici 1959. osnovala padobranski klub.

Bila je fascinirana Gagarinovim letom i poželje je biti kosmonautkinja.Ispunjavala je sve uvjete – bila je mlađa od 30 godina, lakša od 70 kg, niža od 170 cm, pa je u veljači 1962. ušla u krug od pet kandidatkinja, iako nije bila visoko obrazovana.Njen let u lipnju 1963. apsolutno je ušao u legendu, ali je sve do 2007. ostalo tajna da se u svemiru namučila jer je patila od svemirske bolesti (mučnine, umor i sl.), što je moglo biti posljedica greške pri položaju kapsule, te da je pri slijetanju upala u jezero.Zemlju je obišla 48 puta  U 70 godini je izjavila  da joj je najveća želja jednog dana letjeti na Mars – čak i kada bi znala da bi to bio let u samo jednom smjeru.

1953.- Georgij Maljenkov je poslije smrti boljševičkog diktatora Josifa Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1957.- Bivše britanske kolonije Zlatna Obala i Togoland su ujedinjene u državu pod nazivom Gana, koja je stekla nezavisnost u okviru Komonvelta, čime je počeo talas dekolonizacije u Africi.

1965.- Ministarstvo odbrane SAD-a saopštilo je da će u Južni Vijetnam prebaciti 3.500 marinaca, čime je otpočelo otvorena američka vojna okupacija u toj zemlji.

1970.- Iz Komunističke partije Čehoslovačke isključen je njen bivši lider Aleksander Dubček.

1973.- Perl Bak (engl. Pearl Comfort Sydenstricker; Hilsboro, 26. jun 1892 — Danbi, 6. mart 1973) američka je književnica i prva žena Amerikanka koja je nagrađena Nobelovom nagradom za književnost (1938). Roditelji su joj bili prezbiterijanski misionari, tako da je veliki deo svog detinjstva a i kasnijeg života provela u Kini.Pisala je romane, pripovetke i priče za djecu.  Djela: romani “Dobra zemlja”, “Sinovi”, “Zmajevo sjeme”, “Rastureni dom”, “Majka”, “Izgnanstvo”, “To ponosno srce”, “Obećanje”, “Paviljon žena”, “Božur”, “Skriveni cvijet”.Njen poslednji roman „Večno čudo“ otkriven je u rukopisu 2013. godine.[1]

1980.- Francuska spisateljica belgijskog porijekla Margerit Jursenar postala je prva žena član Francuske akademije.

Očito Francuzi ne cijene Francuskinje.Možda je uzrok Bižit Bardo. Tko zna.

1988.-Britanski komandosi, pripadnici elitne jedinice SAS, u Gibraltaru ubili su trojicu pripadnika Irske republikanske armije.

1994.-Umrla je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. vijeka u borbi protiv vojne hunte, potom ministrica kulture u vladi grčkih socijalista. Filmovi: “Stela”, “Onaj koji mora da umre”, “Ciganin i džentlmen”, “Nikad nedeljom”, “Fedra”, “Pobjednici”, “Jednom nije dovoljno”, “Maja i Brenda”, “Lizistrata”, “Slatka ptica mladosti”, autobiografija “Ja sam rođena Grkinja”.

Hroničari su zaboravili napisati da su mnogi više voljeli njen milozvučni glas i njene pjesme nego filmove.Zapravbo pjesmom,a ne glumom je ušla u mnoge domove i srca širom svijeta.Njena interpretacija čuvene molitve „ Amazing Grace „ je spada u sami svjetski vrh. .

1998.- Srbijanske snage sigurnosti ubile su Adema Jasharija (1955.- 1998.), osnivača i vođu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).  Ubijen je u njegovoj kući u Prekazu, u Drenici, zajedno s 56 članova njegove obitelji.

Kojih li krvoloka,ljudi moji. Ništa novo. Deže vi,i to u joj nečovječnijem obliku. SANU i Ćosićevu su to izvršioci.

1999.- Na sjeveru Kambodže uz granicu s Tajlandom uhapšen je Ta Mok, posljednji od vođa maoističkog gerilskog pokreta “Crvenih Kmera”, koji su tokom četvorogodišnje strahovlade Kambodžom u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. vijeka pobili između milion i dva miliona ljudi.

2001.- Tokom hodočašća u Meku u jurnjavi vernika poginula 34 muslimanska hodočasnika.

2006.- Opštinski sud u Nišu oslobodio je vladiku vranjskog Pahomija optužbi da je zloupotrebom položaja izvršio bludne radnje nad četvoricom 14-godišnjih dječaka.

Ne znamo koji je od SANU pederčina izdejstvovao oslobađajuću presudu za hroničnog umobolnika.

Bookmark the permalink.

Komentariši