Dogodilo se na današnji dan 26. Februara / Veljače

Danas je nedelja 26.Februar / Veljača 2023. godine . Omjer dana 57 / 308.

Dani  furaju. Nova samo što ne kuca. Za sada ima namjeru  i ako Bog da stići će  na vrijeme . Kao i obočno u ponoć, na isteku  24 00 oliti  početku 00.00. Zavisno od toga koliko ste popili i koliko ste optimisti.

Merete misliti danas je opet Nedelja.. I ne samo to. Svakih sedam dana se desi ta nedelja . Ne mere se je čovjek nikako kutarisati. Nama to baš i nema nekog smisla.

Mi bi voljeli da je svaki dan petak , ono radi rime sa metak. Ili barem da je surbota.

Što bi to bilo ljepota.Rahatluku nigdje kraja nema  ,nebitno je ko mezetluke  , a bome i šiltete sprema..

Al’ mora se i arbajtovati; ko ima posao.

Znamo ,država zahtjeva red i rad, po principima/ tabijatu neradničke vlastele. Njima, njihovom potomstvu i uvlakačima se svaki radni a neradnički dan debelo plaća.

Ali?

Ima to čuveno i famozno ALI.

Ali se zaplaćuje   vječnim pržunom.

Ali…

Nije pogan zaslužila  da kvarimo ovaj prelijepi dan, ovu Boguugodnu Nedelju.

A Vi?

Ruku od srca pod ruku drugom rukom od ljubavi i lagana šetnja ovim lijepim danima,

u susret dobrim ljudima ,ma gdje god se oni nalazili  .

Kad se vratite doma ne zaboravite da je nedelja , a ona pada na kraju nedelje

Vrlo logično.

Ali…

Možda se odlučite i vi zakucate nedeljom u sridu.

Nikad se ne zna!

Kad je srce pune ljepote i Božijih darova, sve sluti da će biti dobro.

Što bi poete rekle:

-Život je prelijep.

U prevodu:

Bog je Jedan i svojom ljubavlju nas uvijek miluje.

Prema hroničarima, bilten dešavanja na današnji dan počinje  zemljotresom.

1531.- U zemljotresu u Portugalu poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi, sušen velik deo prestonice Lisabona i nekoliko drugih gradova.

1770.- Umro je italijanski violinski virtuoz i kompozitor Đuzepe Tartini, koji je uveo novine u tehniku sviranja i građenja violina. Komponovao je mnoštvo violinskih koncerata i sonata, uključujući sonatu “Đavolji triler”.

1777.- Rođen srpski vojvoda i diplomata prota Mateja Nenadović, koji je sa stricem Jakovom pokrenuo Prvi srpski ustanak u valjevskoj i šabačkoj nahiji. Pregovarao s Turcima i Rusijom i time uspostavio prve diplomatske kontakte ustanika sa stranim državama. Bio je predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta, prve Vlade Srbije. Njegovi “Memoari”, pored književne vrednosti, predstavljaju dragocen istorijski dokument.

1802.- Victor-Marie Hugo (Besançon, 26. veljače 1802. – Pariz, 22. svibnja 1885.), francuski romanopisac, pjesnik, esejist, dramaturg i aktivist za ljudska prava, te možda najutjecajnija ličnost francuskog romantizma. Iako je u Francuskoj najpoznatiji po svojim pjesmama i dramama, u ostalom svijetu znamo ga po romanima Jadnici (Les Misérables) i Zvonar crkve Notre-Dame (Notre-Dame de Paris). Među njegovim mnogim pjesničkim zbirkama, Les Contemplations i La Légende des Siècles su iznimno cijenjene kod kritičara, a Hugo se nekad identificira kao najveći francuski pjesnik.  Pisao je pjesme, drame, romane, eseje, pamflete. Djela: romani “Jadnici”, “Bogorodičina crkva u Parizu”, “Rabotnici na moru”, drame “Ernani”, “Lukrecija Bordžija”, “Rij Blaz”, političko-satirična zbirka pjesama protiv Napoleona Trećeg “Kazne”, pamflet “Napoleon Mali”.

1815.- Napoleon Bonaparta pobegao iz zatočeništva na ostrvu Elba i uz pomoć grupe sledbenika se vratio na vlast u Francuskoj. Njegova druga vladavina, nazvana “100 dana”, okončana u junu posle vojnog poraza kod Vaterloa.

1848.- U Francuskoj je proglašena Druga republika, dva dana poslije abdikacije kralja Luja Filipa.

1852.- Britanski vojni transportni brod “Birkenhed” potonuo u zalivu Simon uz obalu Južne Afrike, život izgubilo 485 osoba.

1885.- Predstavnici 15 zemalja na kongresu u Berlinu, koji je organizovao nemački kancelar Oto fon Bizmark, dogovorili se o podeli centralne i istočne Afrike.

Kad je ‘HMS Birkenhead’, britanski vojni brod počeo tonuti kod obale Južne Afrike 1852. godine , kapetan i vojni časnici na brodu dopustili su ženama i djeci da prvi napuste brod i spase se čamcima za spašavanje . Kapetan i mnogi vojnici ostali su na brodu do kraja, i nestali u oceanu dok su žene i djeca preživjeli.  Taj njihov galantan čin žrtvovanja smatra se da je uvelike odredio standard za  plemenito ponašanje na moru .

1885.- Predstavnici 15 zemalja na kongresu u Berlinu, koji je organizovao nemački kancelar Oto fon Bizmark, dogovorili se o podeli centralne i istočne Afrike.

Vjerujte nam na riječ da niti jedan jedini Afrikanac nije bio prisutan.Ništa čudno jer je 1852. Marx , čuveni „zagovarač „ obespravljenih u  traktatu  Osamnaesti brimer  Louisa Bonapartea, djelu o Francuskoj revoluciji 1848.o ustvrdio (parafraziramo):

-Oni nisu sposobni odlučivati u svoje ime , Evropa će to morati učiniti u njihovo ime. I učinili su.Nešto su istrijebili,nešto zarazili,nešto raselili. Čuvena formula jedne trećine,koja se pokušala primjeniti u Bosni u ratu 1992.-1996.:

– 1/3 poklati

-1/3 pokrstiti

– 1/3 raseliti

1891.- Vođe Bokserskog ustanka u Kini Či Hsui i Hsu Čeng Juu javno pogubljeni odsecanjem glave.

1909.- Turska priznala austrougarsku aneksiju Bosne i Hercegovine.

31 godinu poslije porobljavanja.Imaju opravdanje.Tada nije bilo TV i portala da im jave novost.

1917.-U okupiranoj Srbiji u Prvom svjetskom ratu je počeo Toplički ustanak protiv bugarskih i austrougarskih trupa, izazvan masovnim terorom, pljačkom i paljenjem sela i prisilnom regrutacijom. Okupatori su uzvratili surovim represalijama: ubijeno je oko 20.000 ljudi, a u Toplici je uništeno 55 sela.

1918.-Njemački avioni su u Prvom svjetskom ratu bombardovali italijanski grad Veneciju.

1932.- Rodio se Johnny Cash (1932.- 2003.) američki country muzičar i pjevač. Mnogi ga smatraju jednim od najuticajnijih američkih muzičara dvadesetog stoljeća, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri prodao je više od 90 milijuna albuma.

1915.-Njemci u Prvom svetskom ratu, u borbi protiv Francuza kod Malankura, prvi put u istoriji ratovanja upotrebili bacače plamena.

Ameri su to zlo usavršili.Nisu željeli da im od nestručnog rukovanja pogine jedan jedini borac.Izmislili su napalmb bombe.Princip je isti ,sve su ostalo nijanse.Bacac plamena može u jednom štrcanju uništiti par ljudi.Napalm hiljade.

1916.- Nemci u Prvom svetskom ratu potopili francuski teretni brod “Provansa II”. Poginulo 930 osoba.

1935.- Škotski fizičar Robert Votson Vat demonstrirao prvi kompletan i upotrebljiv radar.

1936.- Adolf Hitler u Nemačkoj otvorio prvu fabriku za proizvodnju “narodnog vozila”, “folksvagen”.

1952.- Britanski premijer Vinston Čerčil saopštio da je Velika Britanija proizvela atomsku bombu i da će je isprobati u Australiji.

Dakako kod Aboriđana.Ionako ih je ostala samo šačica.

1969.- Umro je njemački filozof Karl Teodor Jaspers, tvorac filozofije egzistencije. Po završetku medicine radio je na Psihijatrijskoj klinici u Hajdelbergu, a potom bio profesor filozofije dok ga 1937. nisu otpustili nacisti, jer je osuđivao njihovu politiku. Smatrao je da filozofija mora da se bavi smislom cjeline stvarnosti, totalitetom, koji se ne otkriva proučavanjem emirijskog svijeta, nego je stvara pojedinac težnjom da sebe ostvari kao autentičnu ličnost. Takva ličnost ne izgrađuje smisao cjeline u obliku pojmova, već intuitivnog unutrašnjeg doživljaja koji je nazvao filozofskom vjerom kojom čovjek dolazi u kontakt s transcedencijom – Bogom. Objavio je 25 knjiga iz psihijatrije i filozofije. Djela: “Opšta psihopatologija”, “Psihologija pogleda na svijet”, “Filozofija”, “Um i egzistencija”, “O istini”, “O izvoru i cilju istorije”, “Filozofska vjera”.

Nije nam pozbato da li je on ikada sebe čitao.Da jeste,sigurno bi rekao bi ;Nuto hablečine ,šta napisa i osta živ.

1980.- Egipat i Izrael uspostavili diplomatske odnose, čime je okončano 30-godišnje ratno stanje dve zemlje

U međuvremena  Izrailj je zaokružio cionističku,fašističku državu.Palestinci je smatraju i genocidnom.

1986.- Sovjetski Savez lansirao u Zemljinu orbitu prvi blok svemirske stanice “Mir”, koja je posle 15 godina uništena sagorevanjem, a nesagoreli delovi pali u Tihi okean 23. marta 2001.

Od dijelova letjelica koji kruže oko zemlje mogla bi se napraviti kompletna stanica mir.Toliko o kosmičkoj ekologiji.

1990.- Pod vođstvom Violete Barios de Čamoro udružena lista 14 opozicionih partija Nikaragve dobila izbore pobedivši sandiniste predsednika Danijela Ortege.

1993.- U snažnoj eksploziji koju su u Svetski trgovinski centar u Njujorku podmetnuli arapski islamski ekstremisti poginulo šest, a povređeno oko 1.000 osoba. Osam godina kasnije, 11. septembra 2001, obe kule STC srušene u napadu otetim putničkim avionima. U napadu poginulo oko 3.000 ljudi.

Sasvim je izvjesno da su bombu podmetnuli ekstremisti i teroristi. Samo koji. Najveći broj terorista regrutuje CIA i ostale sekurite službe SAD.Pitajte Bin Ladenas.Da znamo gdje živi javili bi vam.Informacije uvijek procure.Saznaćemo kad tad.

1995.- Posle gubitka oko milijardu dolara, koje je na berzi u Singapuru izazvao diler Nik Lison, bankrotirala londonska banka “Bering”, jedna od najstarijih i najuglednijih britanskih banaka.

Nastradale samo sitne štediše.Direktorij i krupne zvijerke se dobro obezbjedili.

1997.-Švajcarska vlada odobrila je osnivanje memorijalnog fonda za žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu, nastojeći da umanji razmjere skandala poslije otkrića da su trezori banaka u Švajcarskoj puni imovine žrtava njemačkih nacista.

Hroničari su zaboravili napomenuti da su  Švajcarske banke sve transakcije jevrejske populacije,radili u saradnji sa Nacističkim rajhom , pa su tek onda žrtve slate na oporavak u koncentracione spa banje.

2001.-Umro Dragoslav Avramović, bivši guverner Narodne banke Jugoslavije, autor programa ekonomske stabilizacije 1994, kojim je suzbio hiperinflaciju u Jugoslaviji.

2001.- Skupština Jugoslavije ukinula ukaz o oduzimanju državljanstva dinastiji Karađorđević, koji je 1947. donela tadašnja komunistička vlada

2002.-Skupština Srbije usvojila izmene Krivičnog zakona kojima je ukinuta smrtna kazna.

2004.-Predsjednik Makedonije Boris Trajkovsaki i još sedam lica – članova njegovog kabineta i obezbjeđenje, poginuli kada se avion kojim su putovali u Mostar na Međunarodnu konferenciju o investiranju u BiH srušio na području Hrguda, između Ljubinja i Stoca.

2007.- Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da Srbija nije počinila genocid u BiH, da nije učestvovala u zavjeri, niti bila saučesnik, ali da je prekršila međunarodnu obavezu da spriječi genocid i kazni počinioce.

Znači počinila ga Dodikova Republika srpska ,a on „ nema pojma“ jer je bio opozicija. Za srviju i njeno organizovanje i učešće u genocidu čitav svijet zna ,osim suda u Hagu.

Bookmark the permalink.

Komentariši