Na današnji dan 3.Septembra / Rujna

Danas je nedelja  3. Septembar / Rujan ove jako sunčane 2023. godine

Igrajući remi ,slučajno nabodosmo da je to ujedno njen 246 dan.

U principu reciprotiteta , meremo reći da je do kraja godine ostalo cirka ba. 119. kliznih i okruglih dana.

Sasvim izvjesno, opravdano i evidentno.

Ono kliznih , mere bit da bidne da će se mnogi za vjeke vjekova okliznuti . A ono okruglih , jer se njima zaokružuje broj životnih dana onih koji se okliznu.

Tako vam dani računaju računice onima čija su imena zapisana u njima.

Nema tu cile mile, nepotizma niti bilo kakvih izvlakuša i gledanja kroz prste .

Ha  je  zapisan insan je   istovremeno i neminovno otpisan!

Ima tu neke kosmičke logike , ali i dosta ironije, jer u nekom drugom danu kada se nečije ime upiše kao pristupnica u život, istovremeno mu se  zakanta otpisni dan.

Vrlo jendostavna neka logika. Ha se čovjek rodi zakanta  mu se dan odrođenja. Sreća on to ne zna i u oholosti svojoj ponaša se kao da će vječno živjeti.

Što bi poete rekle:

-Samo jednom se živi.

U prevodu:

-Sve ima svoj početak i voj kraj , osim Boga Jedinog, Vječnog i Živog.

No vas možda više interesuju slova prepisivača. Pa eto evo vam ih:

36.p.n.e.-Bitka kod Nauloha u kojoj je Oktavijanov admiral Agripa potukao Seksta Pompeja.

301.- Prema legendi, klesar Marin s otoka Raba osniva San Marino.

1189.- Richard I Plantagenet, poznat kao Richard Lavljeg Srca, krunisan je u Westminsterskoj opatiji u Londonu za kralja Engleske.

1783.-Velika Britanija i SAD potpisale u Parizu mirovni ugovor kojim je završen Američki rat za nezavisnost. Britanija je priznala SAD kao slobodne suverene i nezavisne države. Rat američkih država za nezavisnost počeo je u aprilu 1775. borbama kod Lexingtona i Concorda.

1791.- Francuska skupština usvojila je ustav kojim je uspostavljena ustavna monarhija.

Ipak i pored svih želja narod nije jeo kolače umjesto hljeba.Hljeb je i dan danas , ponegdje mislena imenica.

1806.-. Srbi su, u Prvom srpskom ustanku, kod Deligrada pobijedili tursku vojsku, a vojvoda Stanoje Glavaš oslobodio je Prokuplje.

1826.- U Moskvi je Nikolaj I Pavlovič Romanov krunisan za cara Rusije.

1877.- Umro francuski državnik i historičar Louis-Adolphe Thiers, prvi predsjednik Treće republike (1871-1873). Kao šef versajske vlade 1871. u krvi je ugušio Parisku komunu (“Krvava nedjelja”).

1883.- Umro ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma.

1931.- Kralj Jugoslavije Aleksandar I Karađorđević proglasio je Oktroisani ustav, kojim je ozakonjena monarhistička diktatura, zavedena 6. januara 1929. godine.

Za njegove vladavine je nastavljen genocid nad muslimanima i otimačina njihove imovine  takozvanom agrarnom refermom.

1939.-Dva dana poslije njemačkog napada na Poljsku, Velika Britanija i Francuska objavile rat Njemačkoj.

Da li su nešto poduzele. Ništa, ama baš ništa,.Čak i kada su one došle na red otpor je bio mlak,kao da je nacizam potpuno odgovarao „demokratskom“ustrojstvu arijevske Evrope pod vodstvom Vatikana i papa Pia XI i XII..

1943.-Iskrcavanjem na Siciliju Osme britanske armije pod komandom fildmaršala Bernarda Lawa Montgomeryja, počeo je napad savezničkih trupa na Italiju u Drugom svjetskom ratu.

1948.-Umro Eduard Beneš, predsjednik Čehoslovačke od 1935. do 1938. i od 1946. do 1948. Tvorac tzv. Benešovih dekreta, kojim je lišio više od dva miliona Sudetskih Nijemaca prava da ostanu u zemlji, a oni su protjerani iz Češke.

1976.-. Američki vasionski brod bez ljudske posade Viking 2 spustio se na Mars i počeo da šalje fotografije sa te planete.

1992.-Tokom rata u BiH, italijanski avion sa humanitarnom pomoći za Sarajevo oboren je kod Jasenika, 34 kilometra zapadno od Sarajeva. Poginula su četiri člana posade, a u narednih 30 dana prekinuto je dostavljanje humanitarne pomoći preko Sarajevskog aerodroma.

Tako to biva iumjesto zločinca ,žrtve budu kažnjene.

1993. – Rat u BiH: minirana Dolačka džamija u Banja Luci.

1994.- Rusija i Kina proglasile završetak međusobnih neprijateljstava i dogovorile se da uklone nuklearne rakete koje su bile usmjerene iz jedne zemlje prema drugoj.

Čista ironija, Za minutu se mogu okrenuti u bilo kojem željenom pravcu.

1999.-Misija UN-a na Kosovu suspendovala je jugoslovenski valutni zakon i uspostavila carinsku kontrolu na granici Kosova i Makedonije.

Već tada je bilo sasvbim jasno da će Kosovo postati Republika.

2001.-SAD i Izrael povukli svoje delegacije sa konferencije UN-a o rasizmu u Durbanu, u znak protesta zbog pokušaja da se Izrael označi kao rasistička zemlja.

Džab , džabe im povlačenja.Historija će i SAD i Izrael  zapamtiri kao najortodoksnije rasističe zemlje.

2003.- Sud u Jakarti osudio je indonežanskog muslimanskog poglavara Abu Bakara Bashira na četiri godine zatvora, zbog učestvovanja u zavjeri usmjerenoj na obaranje vlade.

2004.-Najstariji češki zatvorenik, osamdesetogodišnji Karel Hofman oslobođen je daljeg izdržavanja kazne zatvora od četiri godine iz zdravstvenih razloga. On je bio jedini osuđeni Čeh za pomaganje sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine.

2016.- SAD i Kina, koje su odgovorne za 40 posto svjetske emisije ugljendioksida, ratifikovale su Pariski sporazum o globalnoj klimi na marginama samita G20, u kineskom gradu Hangzhou. Nakon što je izabran 2017. za predsjednika SAD-a Donald Trump je najavio da njegova zemlja neće ispoštovati odredbe ovog sporazuma.

Nikad veće budaletine među predsjednicima od Donalda Trumpa.

Bookmark the permalink.

Komentariši