Dogodilo se na današnji dan 30.Oktobar/ Listopad

 Danas je Nedelja  30. Oktobar / Listopad, 303 . dan 2022. godine. Do kraja godine ostalo je još 62  dana.

Danas je već sedmi dan ove hefte i nećemo vas previše smarati našim uvodnim riječima, Ionako ima mnogo dešavanja. Tek toliko da vam otežamo dan riječima o poetama.

30.10.1871,. Rođen je francuski pjesnik Pol Valeri. To , vam ako niste skontali pada na današnji mubarek. Ovo mubarek, rečemo biva , kako kome , ili što bi francuzi rekel  kom si kom sa.

-Neki laici misle da je po  Veliriju  nazvana riječ valer.Nije boni ,on je samo  bio vrstan lirik izuzetnog stila,jedan od najvećih poeta Europe ikad.Nije ni čudo,priznavao je da je učio od Malarmea i Poa.

Interesantan je paradoks:dok je Po svoj život haotično živio i pisao u najstrožijim formama,Malarme je žuvot proveo malograđanski ali mu je poezija bila puna simboličkih vrludanja.

Valeri je imao  mana ,možda.Insistirao na strožijoj formi,pa je time mnogima  podrezao poetske bijele bubrege.Ništa loše,trebalo je Bretonu , Rembou,Sartru i sličnim ublehama malo potkresati  napuhanu egomaniju.

Nasuprot Valeriju Prever nije davao pet para za formu ,pa je postao najpopularniji i najvoljeniji  francuski pjesnik , i vako i nako.

Što bi poete rekle:

Eh , to kom si kom sa , vazda nekog spotakne.

U prevodu:

I vako i nako , nekom opanak , nekom lakovane cipele, mere i salonke.

30.10.1492.-Kristofer Kolumbo otkrio je ostrvo Hispanjola, sada podijeljeno između Haitija i Dominikanske Republike.

1830.- Umro je pisac, crnogorski mitropolit Petar Prvi Petrović – Njegoš. Crnom Gorom, Brdima i okolnim srpskim plemenima vladao je skoro pola vijeka, učvrstivši jedinstvo države.

-U ravnicu nije smio silaziti; ni on ni njegovi „đetići“.Tamo su u blagostanju živjele „poturice“.To je crnogorski živalj koji je prešao na islam.; kažu krst im samo bijedu nosio.O Njegošu i njegovim hadumskim i sušićarskim bulažnjenjima smo malo ranije pisali .

1864.-Potpisan je Bečki mir, kojim je Danska prinuđena da Pruskoj prepusti pokrajine Šlezvig, Holštajn i Lauenburg.

Vikinge po koji put potkresali.Europljani vidjeli da se ovi istrošili na prekomorskim putovanjima pa ih svako malo takarili i zemlju im otimali.Da bi ih zbunili ovi promjenili ime u normane i brite natakarili pa svi zajedno postali englezi.Takarenje na otoku postalo krvoproiliće pa Englezi sve pod svoju krvavu šapu potkupili.Tako vam od vikingea,preko normana i brita postade Velika Britanija koja ć svakim budućim danom bivati sve manja.

1869.-U Beogradu je otvorena nova zgrada Narodnog pozorišta.

-Stara zgrada bila u podrumu kod Mare gatare,na mjestu bivšeg javnog hana.Tako se prije kupleraj zvao i zbog njega se Mara razumjela u neke krive stvari.

1871,. Rođen je francuski pjesnik Pol Valeri.

-Neki laici misle da je po njemu nazvana riječ valer.Nije boni ,on je samo  bio vrstan lirik izuzetnog stila,jedan od najvećih poeta Europe ikad.Nije ni čudo,priznavao je da je učio od Malarmea i Poa.Interesantan je paradoks:dok je Po svoj život haotično živio i pisao u najstrožijim formama,Malarme je žuvot proveo malograđanski ali mu je poezija bila puna simboličkih vrludanja.

1874.-Rođen je srpski etnolog i antropogeograf Jovan Erdeljanović, član Sprske kraljevske akademije, profesor Beogradskog univerziteta.

-On nije bitan,nije ostavio nikakvog traga u lingvinistici kojom se bavio.

Zbog  Vuka Stefanovića K. Navodimo jednu kraću anegdotu.

Jovan je bio zakleti protivnik Vukovoj reformaciji jezika.Između ostalih zamjerki maloumno je insistirao da se slovo J  j izbaci iz azbuke jer ga u glagoljici nema.

Vuk mu je lakonski odgovorio: Reci ti meni kako bi se ti onda zvao,iako mislim da bi ti to ime bolje odgovaralo.

1905.- Ruski car Nikolaj Drugi Aleksandrovič Romanov “Oktobarskim manifestom” ponudio je šire biračko pravo, izabrani parlament (Duma) sa zakonodavnom vlašću i garanciju građanskih sloboda. To njega i njegovu porodicu stajalo glave „komunisti“ ih poravnili i zatrli im prtine.Sasvimm očekivano;bila je hladna sibirska zima.

1910.-Umro je švajcarski filantrop Žan Anri Dinan, tvorac ideje o Crvenom krstu, jedan od osnivača Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 1863., dobitnik Nobelove nagrade za mir

Dobar čovjek,dobra ideja.Sada su crveni krstovi najprofitabilnije dobrotvorne organizacije.Bok uz bok sa Un-ovim.

Na njegovu (ženevsku ) konvenciju  prema kojoj se u ratu moraju poštedjeti bolesni i ranjeni i sanitetsko osoblje se ustaše i četnici kao i njihove preteče i mentori nikad nisu obazirali.

1918.- Turska je kapitulirala i prestala je da postoji Otomanska imperija. U Prvi svjetski rat je 1914. ušala  na strani Centralnih sila.  Turska je morala da raspusti vojsku, otvori  prolaz kroz Crno more, pristane na okupaciju Carigrada i Bosforskog moreuza, povuče se iz Arabije, Mesopotamije, Sirije, Jermenije i dijela Kilikije.

Svakoj sili jednom dođe kraj.Sasvim prirodan epilog kosmičke dijalektice.Silnici bojte se,nebo vas osluškuje i posmatra.

1918.- Slovačka je proglasila otcjepljenje od Mađarske.Zatim se ujedinila sa Češkom pa je formirana Čehoslovačka.

Deba je lav on od šezdeset osme stalno tvrdi da se dvoje nađe pa se poslije ne nađe.Očit primjer Češka i Slovačka.

Nije predvidio južnoslovensku varijantu šest (osam) se našlo pa se poslije nije našlo.Kaže u krvave pirove ne zalazi to je Omin resor.Oma to pogodio iz prve,ali šezdeset devete.

1922.-Poslije “Marša na Rim”, kojim su fašisti zaplašili režim i dvor, Benito Musolini je formirao vladu.

Dvadeset dvije  godine poslije se naglavačke obrno ta trgu u Rimu.Što ti je život nasilu umarširaš u neki grad da bi se onda naopačke objesio.

1932.- Rođen je francuski filmski režiser Luj Mal, koji je posebno insistirao na intelektualizmu. Filmovi: “Lift za gubilište”, “Ljubavnici”, “Zaza u Metrou”, “Privatan život”, “Viva Marija”, “Kalkuta”, “Lakom Lisjen”, “Crni mjesec”, “Atlantik siti”.

Intelektualnost  je dobra ,ali ne za šire mase.Njima hljeba i igara,malo gusla u prangi,koja gola sisa ili debela stražnjica  i sit vuk a ovce na broju.

1938.- Orson Vels objavio je na njujorškom radiju CBS radio-igru “Rat svjetova” na osnovu teksta Herberta Džordža Velsa. Napad Marsovaca na Zemlju prikazan je tako uvjerljivo da su milioni pomislili da je riječ o stvarnom događaju.

Bilo je  haosa ,panike i samoubistava naročito u SAD. Amerikanci ko amerikanci .Počeli praviti skloništa protiv apokalipse.Jest da su tome dosta kumovali oni „Jehovini svejdoci“ koji hodaju ko zombiji.Tri godine kasnije se rodio Erih Van Deniken.I on poput zombija luta svijetom i širi laži o vanzrmaljcima.Kažu gata na šere sa piramida i pustinjskih srteža.Ko i svaka Mara gatara samo lupa i ne prestaje.Reko bi čovjek da će se umoriti ili,šta ti ja znam.

1944.- Njemački vojnici su u Risnu u Drugom svjetskom ratu ubili 42 civila. Najstarija žrtva u tom gradu u Boki Kotorskoj je imala 80, a najmlađa godinu dana.

Tako to radi genocidna sorta.Nikako pameti da dođu.Šta će te:Vuk dlaku mjenja poganu zverinju narav nikad.

1944.- Ana Frank (Anne Frank) – 12.jun.1929.-mart 1945.) je sa porodicom deportovana iz Aušvica u koncentra- Ancioni logor Bergen –Balsen.

Jevrejska obitelj Frank je od 1942 god, živjela u tajnom skrovištu dok ih  1944 nije otkrio Gestapo i poslao na uobičajenu nacističku  trevel rutu koja vodi direkt u Aušvic.Vjeruje se da je i neki dobri „samarićanin“ ima udjala u ovom otkriću.

Jevrejska  djevojčica  sa trinaest godina. počela pisati Dnevnik  je svjedočanstvo o drami ratne zbilje,svakodnevnice odrastanja u strahu,izolaciji i skrivanju.

U Aušvicu su oca Ota odmah odvoijili i vjerovatno ga poslali na tuširanje.Majka Edita ostaje u Aušvicu,ali nešto kasnije,sasvim normalno umire od gladi.

Ana i njena tri godine sestra Mergot  su premještene u logor  Bergen-Balsen.Tamo su preživljavale dok ih u martu 1945. god. nije pokosila epidemija tifusa,nekoliko dana prije oslobađanja tog stratišta.

Dnevnik je glasno svjedočanstvo jedne malene grlice koja upire na okrutne nacističke zločine,ali i zločine svih zvijeri koji u ime svojih nacija postupaju na isti genocidni način.

1961.-Sovjetski Savez detonira svjetski najveću nuklearnu napravu, oko 4.000 puta razorniju od nuklearne bombe bečene na Hirošimu 1945. godine.

Šta će te;humanoidi nikako da dođu pameti.Đta mislite ako neka proba jedbnog dana pođe krivim putem.Imaju mozga da naprave genocidnu napravu,a nemaju razuma da  vole ljude,svijet i unuverzum.

1967.- Prvi put u istoriji kosmonautike sovjetski naučnici su letjelicama “Kosmos 186” i “Kosmos 188” izveli spajanje i razdvajanje vještačkih satelita.

1973.-Pušten je u saobraćaj most na Bosforu, koji povezuje Evropu i Aziju.

-Mi smo te godine odahnuli.Kontali ići u Stambol po žute dunje.Nije se Fatma razboljela,nego Frka.Ali nas odvratili ;kažu niko ne mre se  preplivati Bosfor.Malo nas zaintrigirali,i dok smo mi dumali ovi izgradiše most.Tako ne morasmo u Stambol,već smo se ko paše vlajale sa ljubama po Bjelavama i šire.

1975.- Teško bolesnog diktatora Fransiska Franka na čelu Španije zamijenio je princ Huan Karlos.

Ništa novo.Umro diktator,živio diktator.Ne vjerujete.Pitajte,Baske,Katalonce… i posebice navijače Barcelone.

1975.-– Kod Praga se srušio avion DC-9 jugoslovenske kompanije “Ineks-Adria”, u kojem je poginulo 75 putnika, čehoslovačkih turista, koji su ljetovali na Jadranu.

-Ovu nesreću kao i onu 1981. godine  kod Ajačia na Korzici kada je poginulo 137 slovenaca  plus 7 članova posade nećete naći na stranicama Inex Adrie. Kvari im CV,nije važno što je onda životopis slovenačkog prevoznika malo friziran i lažan.

Kad verć govorimo o nesreći kod praga,možemo za nju vezati jednu drugu nesreću koja se dogodila tri godine prije (26.1.1972.)  iznad neba Srpske kamenice u Čehoslovačkoj.

Mi se crtično okrećemo jedinoj preživjeloj te nesreće.

Vesna Vulović rođena 3. 1. 1950. je dvadeset dva dana starija od Mojsija,znači naša generacija.Djete nevine generacije koje su učili da je dobro dobro,a zlo zlo.Komunizam je bio još mlad i nevin.Zvijeri ga još nisu pokvarili u ubile mu ideale.To će se desiti  postepeno i kasnije.

Vesna je preživjela pad sa 1o 6oo  metara visine bez padobrana, i postala ginisdov rekorde i nacionalni heroj.

Jednom heroj  heroina za uvijek. Kada su miševi i nojevi u „srpskim“ zemljama pognuli vratove i sakrili se u rupe ili se priklonili zvjerinju  Vesna  je odlučno rekla ne Slobodanu Miloševiću,Čosiću i njihovim zločinačkim nakanama.

Tako to prelijepe grlice rade.Od srca joj hvala za ljudskost i poštenje.

1983.- Na prvim izborima poslije deset godina vojne diktature Argentinci su izašli na birališta. Diktatura je srušena,da li će duhovi peronizma opet oživjeti;pitao se svijet tada.

-Godinu dana prije ofucana opajdara šestokrakog krsta nekom pomogla.Argentina i  diktatori su izgubili Folklandska ostrva na 4oo km od kuće.12 700 km udaljena Velika britanija svojata ostrva.Kažu imaju pravo jer su i oni ostrvljani.Svašta. Ali je zbog te svađe (samo 907 poginulih) diktatura pala.

1998.-U požaru u makedonskom klubu – iznajmljenom za tu priliku kurdskoj omladini – u švedskom gradu Geteborg poginulo je 63 ljudi.

– U demokratskoj Švedskom prototipu savremenog modela  „socijalizma“ neonacisti baš ne vole „južnjake“; neki ni svoje.Pitajte Beringa Brejvika.On je iz dosade posmicao stotinjak nevine djece. Ima toga još,bruka jedna.ali sve koknu po dvoje troje,a to naš i nije neki fol.

1998.-NATO avioni počeli sa misijom kontrole zračnog prostora Kosova, na osnovu sporazuma potpisanog 15. oktobra između predstavnika Vojske Jugoslavije i NATO-a.

-To donijelo  nešto dobro a i zlo.

Dobro jer se jedan narod oslobodio vjekovne torture,mučenja i ubijenja.

Loše drigi narod je za sva vremena izgubio i teritorije i šestostoljetni mit:Kosovo.Pitamo se o ćemu će sada guslati.A,da imaju Kornelijev Boj na Mišaru.

2001.- Haški istražioci počeli sa iskopavanjem masovnih grobnica u Gračcu u Lici, u kojima je pokopano najmanje stotinu tijela, uglavnom Srba, ubijenih za vrijeme i nakon akcije hrvatske vojske “Oluja”.

-Kažu Hrvati pojma nemamo to nam je neko podmetnuo; mi to u kao civilizovan europjeski narod (“njofrina umnost” ) u Hrvatskoj ne radimo,samo u Bosni,tako smo navikli.

2003.-Narodna skupština RS-a saglasila se da svoje nadležnosti iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike prenese na Parlamentarnu skupštinu BiH.

-Skontali veća se se lova slijeva u fondove  federacije a raspodjela je 51/49 % .

Bookmark the permalink.

Komentariši