Dogodilo se na današnji dan 20 Oktobar / Listopad

Danas je četvrtak  20. Oktobar/Listopad, 293. dan raskošne 2022 godine. Do kraja godine ostalo je još 72 dana.

Ima ona : sedamdeset i dva dana na mome srcu leži rana,nije rana…

Vala ne bi valjalo. Čuj sedamdeset i dva takarli bez takara dana .

Previše je to. A i nova godina će uskoro. Samo što nije. Dok neko poboluje, dok neko ne preboluje i ne ozdravi, neko ozdravi i najde novu Takarenku , i eto boljeg života.

Mi se uvijek zamislimo kad pomislimo na bilo koju Takarenku. Pa nam se oko srca plaho lepršavi lahorci  nježnosti pletu.

Nemojte misliti da smo nešto bezobrazno rekli ili seksistički.

Takar vam je isto što i dever. Evo , već slijedeća rečenica to dokazuje.

Na današnji dan se nisu dešavala prevelika takarenja.

Znaći Takarenka vam dođe ko neka deverli insanka. Što bi se reklo , mora se oko nje mnogo devera, oliti takara istakariti oli prodeverati.

A neovisno o takaru i Takarenki , hroničari bilježe da je vrijeme bilo nešto hladnije na svim dunjalucima osim onim južnijim.

Kod njih lagodne vrućine. Ali uskoro počinje kuhanje. I  južno i sjeverno.

Kod njih zvizdansko, kod nas zindansko. Nikad dva dobra sastaviti.

Što bi poete rekle:

-Aj, dvije su se vode zavadile.

No , nećemo o krvi. Valjda je dosta bilo . Za vijek vjekova.

Ili u prevodu:

Sretna vam nova godina dobri ljudi.

Vi se sad pitate oklen to.

A mi kažemo, nemojte misliti da nismo dobronamjerni. Doduše prema dobrim ljudima.

Prema onim drugim smo indiferentni, nećemo im mi suditi. Oni su već osuđeni, jer su sami sebe osudili ,  ali oni to ne mogu da shvate.

I eto mi prvi dunjaluku čestitasmo novu  godinu.

Sada ga Putin i Putin mogu malo , recimo pjevati borbene. A  Elizabe'eta ne mora. Rješila se svih belaja .Ona se i onako nije mogla utrpati u ženski rod. Od onog šofera iz vremena  II rata.

Ima događaja ali su većina bez historijskog ili bilo kakvog drugog značaja. Lokalne teme i tračeve ne prenosimo. Dosadni su.

A i hroničari biraju šta će natandarit.

1740.-Ne smijemo propustiti  nazaobilaznu Mariju Terezijukoj je na dana šnji dan,20 krunisana za kraljicu Austrije.   Marija Terezija došla na vlast nakon smrti oca cara Karla VI. Habsburškog. Okrunjena je četiri godine kasnije u Pragu, a za njenu vladavinu svojstvena su apsolutistička i centralistička nastojanja povezana s germanizacijom. Nastojala je pod pritiskom novoga doba spriječiti prekomjerno iskorištavanje kmetova, uvela je opću školsku obvezu, vodila četiri rata koja su dovela do znatnih teritorijalnih gubitaka i održavala uređeno stanje unutar Habsburške monarhije.Svojom državom vladala je prilično mudro, uvodeći reforme, ali zadržavajući i umjerenost. Njen sin Josip II. kasnije je bio mnogo radikalniji i njegove radikalne reforme nisu u cijelosti uspjele. Izgledom je mlada Marija Terezija po svemu sudeći bila privlačna. Imala je velike plave oči, svijetlu kosu s naznakom crvene boje i široka usta. Njeni roditelji nisu bili bliski rođaci, pa je bila jedna od rijetkih pripadnica obitelji Habsburg koja je imala zdravo genetsko porijeklo.

-Poslije toga je upoznala našeg deliju Muju. Igrali se reckanja. Ono reckice ne zid plajvazom.Ono četiri vodoravno, peta prekrižiš. I tako pet puta. Terezijin uslov.Ako je vjerovati anegdotaama i logici nestašni De Mujo je desetak godina poslije vršljao po Beču.Kraljica je imala šesnaestero djece tako da anegdota mere bit da bidne ima podlogu.Broj djece upućuje da joj tandarli strana života nije nepoznanica;čak naprotiv.Bila je češka i ugarsko-hrvatska kraljica, austrijska nadvojvotkinja i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom.Vladala je četrdeset godina i taj vakat su prozvali Terezijanizam.Sada nam je jasno zašto se Mujo nije smio igrati glavušom.

1803.-Amerika kupila Luizijanu od Francuske.

-Oktobar je, izgleda,bio sretan pijačni dan SAD.Vazda nešto učarili u tom mjesecu.

1854.-.Rodio se  francuski  književnik/pjesnik – Arthur Rimbaud. Pjesme je počeo pisati već u petnaestoj godini. Preteča simbolizma i nadrealizma, čudesan dječak – samoprozvani vidovnjak, koji je u sedamnaestoj napisao znamenitu poemu Pijani brod (1871). Želja za samostalnošću i slobodom odvlači ga od obitelji i na poziv “prijatelja Paul Verlainea” kreće na pustolovno putovanje po Europi. U Bruxellesu se konačno događa raskid među prijateljima što se odrazilo u njegovim djelima “Sezona u paklu” i “Iluminacije” (1874.). Prestao je pisati u dvadesetoj godini života da bi se prepustio pustolovnom životu trgovca-istraživača u egzotičnim krajevima. Zbog bolesti koljena amputirana mu je desna noga. Umire od raka noge. U svijet literature banuo je i prohujao kao meteor, ostavivši djela koja nagovještaju simbolizam i nadrealizam moderne poezije. Vrata koja je Baudelaire odškrinuo, Rimbaud je širom otvorio. U nekoliko godina prošao je mnogo faza, od vezanih stihova do eksperimentalne proze. Uznesen i porican, za jedne ikona, za druge psihopat, taj je “prokleti” pjesnik ostao u svakom slučaju lirski fenomen kojem mnogo duguju sve moderne poetske struje.

-Mi kratko. Ubleha i plagijator.

1887.- Nikola Tesla počeo svoj uspon u SAD-u kada je na današnji dan prijavio svoje prve pronalaske i patentirao ih. Radilo se o svojevrsnom početku revolucije u elektrotehnici, a zaštitio je otkriće obrnutog magnetskog polja, otkriće višefazne izmjenične struje, pronalazak asinkronog motora, način izrade višefaznih motora, generatora i transformatora. Gotovo svake godine prijavljivao je nove patente, tako da ih je ukupno bilo više stotina.

1935.-Alijansa ženskih pokreta Jugoslavije u više gradova organizovala zborove zahtijevajući jednako, opšte, tajno, aktivno i pasivno pravo glasa za sve građane oba pola.

1940.-Rodio se Nedžad Ibrišimović, bosanski književnik. Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”, jedno vrijeme bio je nastavnik u Goraždu, ali je uglavnom bio profesionalni književnik.

U toku agresije na BiH direktno se uključio u odbranu zemlje. Na Dobrinji je organizovao KZB “Preporod” koja je radila i u doba blokade ovog dijela Sarajeva. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine. Od 1982. do 2000. imao deset samostalnih izložbi. Bio je predsjednik je Društva pisaca Bosne i Hercegovine, od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost “Život”. Prevođen je na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski. Nakon izlaska iz štampe romana “Vječnik” (2005.), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Roman “Vječnik” je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev “Derviš i smrt”. U januaru 2009. godine u izdanji IKD “Šahinpašić” objavljeno je osmo izdanje “Vječnika”, a ukupan tiraž svih izdanja je 12.000 primjeraka.

Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini života.

1943.- Nacistički bombarder napao New York. Na današnji dan prvi put je poletio njemački teški bombarder Junkers Ju 390, dizajniran s ciljem napada na Sjedinjene Američke Države. Taj je bombarder imao čak 6 motora, veliki raspon krila od preko 50 metara i maksimalnu masu pri polijetanju od čak 75,500 kilograma. Domet Ju 390 iznosio je zavidnih 9,700 km, što znači da je iz Njemačke mogao doseći istočnu obalu SAD-a (New York, Washington, Boston, Philadelphia, Baltimore itd). Njegovih 6 motora izradila je tvornica BMW. Svaki motor imao je čak 14 cilindara, zvjezdasto raspoređenih i mogao je razviti 1,700 konjskih snaga. Dakle, ukupno je bombarder raspolagao s čak 10,200 konjskih snaga.

1944.- Partizani oslobodili Beograd u Drugom svjetskom ratu. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod komandom generala Peka Dapčevića, te Crvene armije pod komandom generala Vladimira Ivanoviča Ždanova – u Drugom svjetskom ratu oslobodile Beograd.

1945.-Francuska se sjetila da i žene trabaju imati pravo glasa.Da nije bilo sveopšte euforije zbog sloma nacizma teško da bi se to dogodilo.

-Žao nam žena hem dobile pravo glasa,hem ih sada muškarcimogu još više tandarati.Pored sveobuhvatnih kućnih poslova, sada su mogle plusirati 8 – 10 satno radno vrijeme za upola manje vrijednovanu naknadu.To im feminizam uz pomoć lukavih muškinja  poklonio .

1947.- Na današnji je dan američki kongresni odbor za ne-američke aktivnosti počeo istragu o hollywoodskim djelatnicima koji su pripadali američkoj Komunističkoj partiji ili su je simpatizirali. Odbor je preslušavao hollywoodske profesionalce, uključujući Walta Disneya i Ronalda Reagana, da bi doznao koji američki filmski djelatnici imaju veze s komunistima. Reagan je u to doba bio predsjednik Udruženja filmskih djelatnika. Kao reakciju na te nasilne vladine postupke, nekoliko je hollywoodskih umjetnika, uključujući redatelja Johna Hustona i glumce Humphreya Bogarta i Lauren Bacall, protestiralo protiv takvih istraga, pozivajući se na prvi amandman. Kongresni komitet sastavio jec rnu listu, koja je isprva sadržavala deset imena, a zatim se povećavala, pa je dosegla brojku od čak 300 djelatnika. Filmski studiji te ljude nisu htjeli zapošljavati. Jedan od umjetnika na crnoj listi bio je i Charlie Chaplin. On je otišao u inozemstvo, a ostali su se snalazili na druge načine, primjerice pišući pod pseudonimima. Većina optuženih, nažalost, nikad ponovno nije uspjela etablirati se u Hollywoodu.

-Zemlja demokratije. Koji cirkus.

1949.- Jugoslavija izabrana kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN.

1962.- Počeo Indijsko-kineski rat.

1973.-Zvanično je otvorena nova zgrada opere u Sidneju u Australiji, koja je postala prepoznatljivi simbol Sidneja po svom neobičnom krovu nalik na jedra.

1989.- Umro britanski glumac Anthony Quayle.

1994.- Umro američki glumac Burt Lancaster.

2011.-Ubijen Omar el Muamer Gadafi neprikosnoveni vladar Libije od 1969. do 2011.

-Mnogo,previše i nije se znao na vrijeme dostojanstveno povući.

Bookmark the permalink.

Komentariši