Na današnji dan 17. Oktobar / Studeni

Danas je Ponedeljak , 17. Oktobar/Listopad, 290. dan ove prelijepe 2021 godine. Do kraja godine ostalo je još 75 dana.

Dani se komadaju kao meteoriti.Đah ih vidiš ,đah ih ne vidiš. Isto kao i proračunski buđet. Neku su razorni i smrtonosni. Tako izgleda. Ali ništa nije do dana. Ni do buđeta.

Ljudski faktor.

I ima velika razlika. Dani jednako griju svakog insana. Budžet opet grije samo one koji ga raspoređuju. Što su raspoređivači bliže vrhovima, veći je tal i grebana.

Ma kakva grebana. Čista pljačka.

I niko nikad ne odgovara. I neće dok su na vlasti razrooka pijačarska  fukara, babin i mamin nasljednik  zvani riđobradi i pomilovana sjedokosa lopuža bez usana.

A ovi, poslužitelji i poslušnici iz raznih vjerskih udruga i sekti ih aminuju , jer dobijaju alikvotni dio  ćara.

Jeste li bili u „molitvenim zgradama“  za vrijeme predizborne kampanje?

Znamo da jeste! Nemojte nas sada folirati.

Dobili ste upute kako i za koga glasati. Svako za svoj tor. I onda imate obraza kukati svaki bogovetni dan do slijedećih izbora da vam se nepravda čini.

Nemojte. Glasali ste za svoju bijedu.

Džamije, crkve , sinangoge više ne nazivamo vjerskim objektima ili Božijim kućama.  Nema potrebe a i grijeh je..  Vrlo je bogohulno to činiti . One to više nisu. Tamo više ne stanuje iskreno vjerovanje u Boga jedinog.

Sakralni objekti su postali predizborni i dnevno  politički slugani nacionalističkih stranaka na vlasti i njihovih pljačkaških vođa.

Što bi poete rekli:

-Ista bagra.

U prevodu ( doslovno prepisano):

-“bougre (bugr) = bagra, lupež, podlac” ovo me bas zanima, i u engleskom postoji inacica ove rijeci. bugger (bagr) = peder, analni kauboj…

– Izraz koji označava društveni talog, onaj najgori ološ i fukaru. Koristi se u množini da okarakteriše rulju koja je kvarna i bezobrazna (često i nepismena) do zla Boga. Pojedinci te rulje imaju takođe zasebne nazive, longara, lotinja, bitanga, ološ, fukara, vancaga i sl.

A što je najžalosnije, dio bagre nam kroji sudbinu i krv na slamčicu cijedi.

A dešavalo se na današnji dan:

1600.-Italijanski filozof, astronom i matematičar Đordano Bruno spaljen u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije.

Da padne sva krv nevinih na Vatikanske dvbore niti jedan svećenik nikada ne bi izašao iz pakla.

1653.- Rođen italijanski kompozitor i violinista Arkanđelo Koreli, osnivač bolonjske violinske škole i najznačajniji italijanski kompozitor baroknih dela za gudačke instrumente.

-E sada smo rahat. Ne bi mogli živi ostati bez ove informacije.

1673.-Francuski komediograf i glumac Žan Batist Poklen Molijer umro pošto mu je pozlilo na pozornici dok je igrao u svojoj komediji “Uobraženi bolesnik”. Jedan od najvećih svetskih komediografa, napisao više od 30 pozorišnih komada među kojima su najpoznatiji “Učene žene”, “Tartif”, “Don Žuan”, “Mizantrop”.

-Izgleda da Molijer ipak nije bio uobraženi bolesnik.

1856.- U Parizu umro nemački pesnik Hajnrih Hajne, jedan od najvećih liričara XIX veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma, izvršila ogroman uticaj na evropsko pesništvo.

-Bnije da nije znao čopiti poneki stih.On i Šantić su u talu oko pepisivanja i prevođenja  Azra Kraj tananog Šedrvana. Tuđe perje je uvijek sklisko.

1864.-Južnjačka podmornica “Hanli” u Američkom građanskom ratu u Čarlstonu u Južnoj Karolini torpedom potopila severnjački brod “Hustanik”, što se smatra prvim uspešnim napadom podmornice na ratni brod u istoriji pomorskog ratovanja.

1909.-U tvrđavi “Fort sil” u Oklahomi umro indijanski poglavica Džeronimo, poslednji poglavica Apača. Kao vođa apačkog plemena Čirikahua predvodio nekoliko indijanskih ustanaka, a 1886. se predao američkoj vojsci.

– E, moj Đeronimo. Ti si još dobro prošo. Crveni ljudi   žive u konc logorima, izolovani i gladni slobode. Ona šačica što je preostala.

1916.-Britanske i francuske trupe u Prvom svetskom ratu zauzele Kamerun, nemačku koloniju u Africi.
-Svjetski ratovi nisu ono što historija piše. To je rušenje radi gradnje i profita.

1966.- Francuska lansirala svoj prvi satelit sa poligona u Sahari.

-Nuklearna proba u Tihom okeanu, sateliti u sahari, Čarli Hebdo u Parizu. Tako vam arijevci vatikanskih nazora rade.

1972.- Donji dom britanskog parlamenta usvojio zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici.

-Isti dom će potpisati i istušpnicu.

1979.- Reagujući na upad vijetnamskih snaga u Kambodžu krajem 1978. i zbacivanje maoističkog režima Crvenih Kmera Kina napala Vijetnam. Tri sedmice kasnije bila prisiljena da povuče svoje trupe.

-Zafrkani ovi Vijetnamci. Francuska, SAD, Kina svi redom popušlići.

1982.-Premijer Zimbabvea Robert Mugabe optužio nekadašnjeg saborca Džošuu Nkoma za učešće u zaveri i isključio ga iz Vlade. Mugabe i Nkomo sedamdesetih godina vodili zajedničku borbu protiv rasističke vladavine belaca u Južnoj Africi.

-Nkoma je dobro prošao, u drugim zrmljama bi bilo jednokratno- nema glave.

1990.-Čehoslovačka komunistička partija isključila iz članstva bivšeg predsednika države Gustava Husaka, bivšeg premijera Ljubomira Štrougala i još 20 funkcionera koji su došli na vlast posle sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968.

-Dvadeset dvije godine je trebalo. Aferim. Ne bi ni tada bilo da se Svojeti nisu bez metka predali kapitallizmu.

1992.- Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Butros Gali preporučio razmeštanje 13.000 pripadnika mirovnih snaga svetske organizacije na teritoriji SFRJ.

-Vehti sekretar najvehtije svjetske organizacije pokušava da provodi zamisli planova Vatikana i Zapada o dezintegraciji Bosne. Zaboravili da je Bosna zemlja Božije milosti i da joj pogan ništa ne može.

1995.- Albanci u Tetovu u Makedoniji počeli masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna ilegalan “Albanski univerzitet” u tom gradu. U sukobima s policijom poginuo jedan demonstrant, a veći broj povređen.

-Šta dalje?

1997.-Predsednik Pakistana Faruk Leghari, koji je u novembru 1996. raspustio vladu Benazir Buto, imenovao Navaza Šarifa za novog premijera.

-Za svaki slučaj Benizar Buto su koknuli.

1999.- Tokom albansko-srpskih pregovora u Rambujeu kod Pariza NATO usvojio operativan plan za upućivanje vojnih snaga na Kosovo pod nazivom “Zajednički čuvar”. Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Dragoljub Ojdanić, naredio jačanje borbene gotovosti jedinica VJ i preduzimanje mera za zaštitu državne granice i odbrane integriteta zemlje.

– Aha, Kosovo je naše. Ali i Kosovo je republika. Pa vi vidite šta vam je raditi.

2002.- Pobunjenici u severozapadnom Nepalu napali Vladine snage. Ubijeno oko 130 policajaca, vojnika i civila.

2002.- Prelaskom na evro Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio nacionalna valuta.

-Šta se zna? Možda se jednog dana franak vrati? Nikad ne reci nikad.

2003.- Po nalogu haškog Tribunala na Kosovu uhapšeni pripadnici rasformirane OVK i izručeni tom sudu. Hapšenje Haradina Balje, Isaka Musljiua i Agima Murtezija bilo prvo hapšenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio KFOR. Protiv Agima Murtezija sud povukao optužnicu zbog zamene identiteta.

-Aljkavo, vrlo aljkavo. Kao i sav rad Haškog suda.

Bookmark the permalink.

Komentariši