Pitalica : Rodoslov porodice Jahići

Evo jedne divne mozgalice za sve istraživačke nepristrasne , neutralne , režimske medije , samostalne ( objektivne ?) analitičare , botove…:

Poslije Berlinskog kongresa 13 juni – 13,juli 1878, godine dolazi do velikog i ubrzanog gibanja , migracije stanovništva zavisno o vjerskoj,nacionalnoj  teritorijalnoj pripadnosti i ličnim i porodičnim afinitetima,a koje je započelo vijek prije.

Ovaj uvodni  dio , u Titovo doba bi trebao biti sastavni dio obrazovanja svakog srednjoškolca.

U tim burnim tranzicijskim vremenima , desetak godina prije kongresa porodica ( u to vrijeme  šiptarska )  Jahići , se dičila višedecenijskim staništem na Adi Ciganliji . Za one kojima je geografija strana  to je  dio Beograda, nekad ostrvo , a sada poluotok na Savi ,nekoliko kilometara od njenog ušća u Dunav i oko četiri  kilometra od centra Beograda.

Važnost Ade Ciganlije za Srbiju  može se pratiti od 1821. godine, kada je tadašnji knez Srbije , Miloš Obrenović proglasio zaštićenim javnim dobrom.

Do tada je  na otoku  bilo  naselje od improvizovanih daščara , potleušica,bajti i stambenih objekata najniže fortifikacijske građe,  napravljenih od strane pretežno romskih  ali i nekih drugih siromašnih tranzitnih stanovnika Beograda .

Otuda potiče  i naziv otoka,; Ada Ciganlija koji kreatori „ ljepše“ i „romantilnije „  istorije žele da povežu sa nekim šupljim keltskim nazivom , koji je u svakom slučaju historijski i lingvinistički neutemeljen .

Par vijekova unazad Ada Ciganlije je prvnstveno bila vašna za Austro Ugarsku i njene pokušaje slamanja i potiskivanja Turaka iz tih predjela.

Prvi službeni urbanistički plan za Beograd izrađen je 1867. godine. To je djelo Emilijana Josimovića , prvog srpskog školovanog urbaniste.

Josimović je Adu zamišljao kao glavno sportsko središte Beograda i trebao se transformirati u “izvor svježeg zraka”.

Taj plan je značio početak raseljavanje domicilnog stanovništva , koje nije imalo pravo vlasništva i posjeda na  Adi Ciganliji.

1868 porodica Jahići je morala da napusti Adu Ciganliju zbog nesigurnosti i neovlaštenog posjeda.sele se u Bosanski Šamac.

Nekoliko decenija kasnije odjednom, Jahići koji su se bavili brijačkim poslom ( zluradi kažu da su prodavali salep i bozu ) neznano kako i na koji način postaju begovska porodica, srpske nacionalnosti  i ubrzo , 1925. godine sele u Sarajevo.

Ali to nije sve. I nije kraj priče.

**

Eto, vi istinoljubci koji imate resuruse,znanje , nepristrasnost i istraživačke mogućnost , upotpunite,nastavite , proširite priču i odgovorite narodu :

O kome se i o čemu se ovdje radi?